Kuzeyden esen kasvetli hava

İyi yıllar sevgili okuyucular.

Haberin Devamı

Umarım 2023 yılı 2022’den daha iyi geçer. Ama temenni tek başına yeterli değil elbette. Perşembenin gelişi çarşambadan belli. O nedenle 2023 de, en az 2022 kadar sıkıntılı geçecek gibi görünüyor.
2022 yılının sıkıntılarından bir parça sıyrılmak amacıyla, ailece yeni yılı geçirmek için aralık ayının son haftasını Danimarka ve İsveç’te bulunan dostlarımızla geçirdik.
*
Daha önce yeni yılı ülke dışında geçirmemiştim. Noel ve ardından gelen yeni yıl nedeniyle gerek İsveç’in Malmö, gerekse Danimarka’nın Başkenti Kopenhag’da çok renkli, ışıl ışıl bir döneme denk gelmeyi umuyordum. Ama misafir umduğunu değil bulduğunu yer misali, umduğumuzu bulamadık. Malmö’nün bir bölgesindeki güzel bir ışıklandırma ile Kopenhag’ın Walt Disney’e Disneyland için ilham olan Tivoli Parkı dışında, yeni yılın umudunu gösteren bir ışıklandırmaya tanık olmadım dersem yeridir.
*
Danimarka, elektrik ihtiyacının neredeyse yarısını, denizlerdeki rüzgar santrallerinden karşılıyor. Ama ona rağmen tasarruf çağrısı yapmaktan geri durmuyor.
AB’nin enerji tasarrufu çağrısına en sıkı riayet eden bu iki ülkede halka da mektuplar gönderilerek tedbirli olmaları isteniyor. Sokaklarda ve bazı otoparklarda elektrikli araçlar için şarj istasyonlarını sık sık görebiliyorsunuz.
Elektriğin, kaynağı yenilenebilir olması halinde daha az kirletici olduğunun bilincinde olan İskandinav ülkeleri harekete geçmişler ama bu kez de Rusya-Ukrayna Savaşı ile önlerine engel çıkmış görünüyor.
*
Danimarka’da Ukrayna’ya açık desteği görebiliyorsunuz. Ukrayna bayrakları ve bayrak renklerinde aydınlatılmış yerler dikkat çekiyor. Bir miktar Ukrayna göçmeni de almış Danimarka ama sorunlar yaşamışlar.
Havanın 16.00 olmadan karardığı bu iki ülkede, sokaklarda kasvet hakim desek bir Türk bakışını da yansıtmış oluruz sanırım.
Bizdeki canlılığın görülmediği Danimarka ve İsveç’te de hayatın pahalılığı konuşulan konuların başında yer alıyor. Özellikle gıda fiyatlarındaki yükselmeyi hissediyorlar.
*
O nedenle 2022’yi aratmayan bir yıl olur umarım 2023. Çünkü bu yıl aynı zamanda Türkiye’nin yılı. Cumhuriyetimiz 100 yaşını kutlayacak. Türkiye başta olmak üzere tüm dünya için umudun gerçekleşmeye başladığı bir yıl olsun.
Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları