Düz mü? Yuvarlak mı?

Yıllar yıllar önceydi. Dünya’nın düz olduğu savunulurdu.

Haberin Devamı

Hatta Dünya’nın yuvarlak olduğunu ve Güneş’in etrafında döndüğünü savunduğu için alırız kelleni denilen Galileo Galile, “kelle de yuvarlak yerinde kalsın” diyerek bir adım geri bile atmıştı.
Masal bu ya, onca yıla, onca ispata, üstüne uzaya çıkıp dünyaya dışarıdan bakmaya rağmen, Dünya gezegeninin düz olduğuna inanan bazı beyinler de hala var.

Dünya, düz olmadığı gibi, tüketimin de düz olamayacağı anlaşılmaya başladı. Bazılarımız, artık döngüsel ekonomi modeli benimsenmeli derken, bazıları ise lineer ekonomiden vazgeçmemekte kararlı.
Çaba nafile de olsa, bize ve içinde yaşadığımız bu gezegene epey zaman kaybettirebilir bu lineer yani doğrusalcılar. Onlara göre üret-tüket-at formülü, ekonominin yaşaması için gerekli olan en önemli şey.

Çok şükür ki, başta kuzey ülkeleri olmak üzere insanlar tükenen dünyayı kurtarmak için ayağa kalmış durumda lineer değil, döngüsel ekonomi diyorlar. Bu durum batıyla yakın ekonomik ilişki içinde olan bizim ülkemizde de artık çok ama çok konuşulan bir konu.
Artık özellikle nihai tüketim malı üretenler, hele bir de bunu başta Avrupa olmak üzere batıya ihraç edenler döngüsel ekonominin ne demek olduğunu severek ya da zorla kabullenir oldular.

Haberin Devamı

Döngüsel ekonomi, üretilen ürünü mümkün olduğunca sistem içinde tutmak üzerine inşaa edilmiştir. Uzun süre kullanım, tamir edilme ve geri dönüşüm döngüsel ekonominin olmazsa olmazları arasındadır. Hatta döngüsel ekonomide, tüketimin azaltılması da bizzat istenen bir durum olarak karşımıza çıkar. Tüketilenin aslında geleceğimiz olduğu bilincinde olan bir yaklaşım vardır döngüsellikte.

Hal böyle olunca, eskiyi temsil eden doğrusal üretim ile yeniyi temsil eden döngüsel üretimden hangisinin kazanacağını tahmin etmek çok da zor değil. Ancak, mücadele çetin geçiyor. Tıpkı ABD kuzey-güney savaşı gibi.
Artık döngüsellikteki eksikler bile masaya yatırılıyor. Üreticilerin kendi ürünlerinin döngüselliğini sağlaması bekleniyor. Eğer dönüştürülmüş hammadde sizin ürettikleriniz değilse bu bile sorgulnır oldu. Bunlar güzel gelişmeler.
Sizce düz mü? Yuvarlak mı? Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları