Damdan düşen uyarması

2020’nin Mart ayında ülkemiz COVID-19 virüsüyle tanıştı.Önce anlamadık ne olduğunu ölümler geldikçe keyfimiz kaçtı. Sonra hayatımızda ilk kez kapanmanın ne olduğunu anladık (Benim yaşlarımda ve daha büyük olanlar 12 Eylül Darbesi’nin ardından gece sokağa çıkma yasaklarını hatırlar).

Haberin Devamı

Ardından işler kızıştı. Fabrikalar bile kapılarına kilit vurdu. İflaslar geldi. Ama can kayıpları durmadı.
2020 yazında biraz nefes aldık. Ama 2020 sonbaharı hastane yükü açısından kabus oldu. O dönem kabusu yaşayanlardan biriyim.
*
2020 Kasım sonunda yakalandığım COVID’den kurtulmam bir hayli zor oldu.
Hastane kapısından döndüm adeta.
Etkilerini de 3-5 ayda atamadım. Sonra aşı ile birlikte umut da doğdu elbette. Hemen aşılara koştuk.
Yaşadığım çileyi bir kez daha yaşamak istemedim. Sonra rahat bir yaz geçti 2021’de ve 17 günlük kapanma son kapanmamız oldu. Ardından virüsün etkinliğini yitirdiği düşüncesi, aşı ve hastaneye yatış oranındaki düşüş ile toplumsal bağışıklığa doğru hızla ilerlememiz umut oldu.
Son olarak, mayıs ayı biterken günlük vaka sayısı binin altında gelince ulaşımda da zaten kullanılmayan maskeleri resmen kaldırmış olduk. Sonra vaka sayıları haftalık açıklanmaya başladı. İlk haftalık açıklanan vaka sayısı 30 Mayıs-03 Haziran dönemine ilişkindi. Ve bu dönemde vaka sayısı 7322 ölüm sayısı 19 olmuştu.
Son açıklanan 11-18 Temmuz verisi ise iç karartan cinsten. Vaka sayısı 226 bin 532. Yani günlük 32 bin 361. Mart ayı başı rakamına ulaştık bile ölü sayısı da 96.
*
Bayram haftasında planlar yapmış ve her bayram olduğu gibi tersine göçerek İstanbul’da aile büyüklerini ziyaret etmeyi, çocukluk ve gençliğimin geçtiği kenti trafiksiz gezmenin hayallerini yapmıştım. Ama hayat planlar yaparken başına gelenlerdir sözü gerçek oldu.
Bayramın daha ikinci günü önce kayınvalidem, kayınbiraderim ardından da ben ve kayınpederim COVID olduk.
Test yaptırmaya gittiğimizde işin ciddiyetini bir kez daha anladık. Hastanede yoğunluk bayrama rağmen çok ciddiydi. Ancak bir güzel bilgi vereyim, COVID’in bu kez etkisi bende ve ailemde çok hafifti.
2020 Kasım ayında yaşadığım COVID’le bu çok farklıydı.
4 günde tüm belirtiler ortadan kalktı ve normal hayatıma 7 günlük izolasyondan sonra devam edebildim.
Başlıkta da belirttiğim gibi damdan düşen biri olarak uyarmak istedim. Bu sonbahar da kolay geçmeyecek.
Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları