Efgan Beyaz’ın huzur dünyası

Ellerinde enstrümanları ile poz veren küçük bir müzik grubu... Viyolonseli ile bütünleşmiş bir sanatçı... Yaptığı hız ile saçları uçuşan bir bisiklet çılgını... Başındaki kaskından dışarıya çıkmış sarı saçları dalgalanan motosiklet hayranı bir kadın... Muhtemelen hafta sonu mesai bitiminde tüm haftanın yorgunluğunu atmak için bir barda buluşmuş arkadaş grubu ya da dans eden sevgililer...

Haberin Devamı

Efgan Beyaz’ın huzur dünyası

Efgan Beyaz’ın anlatmaya çalıştığım bu sevimli figürlerle donattığı resimlerinin vazgeçilmezi ise adeta onun imzası haline gelmiş kocaman siyah sürmeli yamuk gözler, yamuk ağızlar ve kırmızı burunlar...
Efgan Beyaz resimlerinde “yamuk ağız ve yamuk gözlere” yer vermesini, “İnsanlar güzel söz söylemeyi, güzel gözle bakmayı unuttuğu için ben de, beni üzen, düşündüren ve yoran bu olguyu resimlerimle anlatmaya çalışıyorum” diye gerekçelendiriyor.
Bu hafta Efgan Beyaz’dan bahsetmemizin nedeni, 26 Ocak Çarşamba günü Sevgi Sanat’ta (Hilal Mahallesi) kişisel sergisinin açılacak olması. Beyaz’ın resimlerini ayrıntılı incelediğinizde, onun hayata olumlu bakışını tuvale yansıttığını görürsünüz. Yakından tanıdığınızda Efgan Beyaz’ın keyif adamı olduğunu da anlarsınız.
Beyaz’ın resme olan ilgisi orta öğrenim yıllarında iyice açığa çıkmış. Efgan Beyaz’ın ortaokulda resim öğretmeni olan ressam Gülseren Sönmez de, öğrencisini anlatırken, onun her zaman huzurlu ve sakin bir insan olmasına dikkat çekiyor. Gelin Efgan Beyaz’ın resme olan tutkusunu öğretmeni Gülseren Sönmez’in kaleminden okuyalım:
“Tuval, Efgan için yüzünde güllerin açmasıdır. O, tuval bulamadığında kutu kapaklarına bile resim yapar. (Sergiye gittiğinizde Efgan Beyaz’ın değişik objeler üzerine yaptığı resimleri de görebilirsiniz) Her çalışmasını aşkla yapar. Sanat yapmak onun için içsel bir ihtiyaçtır. Duygusal ve duyarlı bir kişi, yaşadığımız olumsuzluklar karşısında bazen çok kırılgan olabiliyor. Efgan böyle anlarda sanatına sarılır. Hangi konu onu mutlu edecekse o konu üzerinde çalışır. Orada sevgiyi, saflığı, huzuru bulup, arka arkaya çeşit çeşit konular üzerinde çalışmaktan büyük mutluluk duyar. Hiç yılmaz. Efgan için her zaman resmin kurgusu ön planda yer alır. Konuyu kurguladıktan sonra resim yapmak nehrin yatağında akması gibidir.
Sanatçı bizlere huzuru, coşkuyu, duyguyu, sevgiyi, yaratılışa dair gerçekleri, sosyolojiyi ve toplumsal olaylara dair bilgileri aktarırken, renk ve zaman zenginliğini estetik görüntüler içinde verir. Efgan elinde malzemelerle yeni dünyalar yaratıyor. Efgan Beyaz’ın illüstratif çalışmalarının konularında bazen köylüleri, bazen yüksek tabakayı, bisiklet, motosiklet üzerindeki insanları, müzisyenleri görüyoruz. Her yaptığı resimde kişiler arasındaki dostluğu, aşkı hissedebiliyoruz.
Efgan Beyaz yaratılışı bütün olarak görmüş, hiçbir kavramın esiri olmadan, ikna edindiği tarzdan ödün vermeden, sabit bir akıma da ait olmadan kendi sanatını oluşturmuştur. Her ne kadar düşünce sessizdir dense de, Efgan Beyaz’ın eserleri isteyerek veya istemeyerek toplumsal duyarlılığın aynasıdır. Eserlerinde kurnazca yürütttüğü baştan çıkarma hamlelerinde pişmanlığa yer yoktur.”

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Onur Arıkan-14 Şubat’a kadar (Arda Sanat/Yıldız), Hakan Eraslan-Baran Kamiloğlu-Ali Herischi-28 Ocak’ta açılacak (Galeri Soyut/Yıldız), Süleyman Karakul-14 Şubat’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Sevgi Kayalıoğlu- 28 Ocak’ta açılacak (BRHD/Hollanda Caddesi), Recep Peker Tanıtkan (fotoğraf)-2 Şubat’a kadar (Emin Antik/Kale), Kayıhan Keskinok-19 Şubat’a kadar (Keskinok Sanat Vakfı/Cinnah Caddesi), Hüseyin Şahbudak-9 Şubat’a kadar (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), Feryal Beykal Orhun-2 Şubat’a kadar (Akdora Art Galeri/Hollanda Caddesi), Pelin Aytekin-30 Ocak’a kadar (Çağdaş Sanatlar Merkezi/Çankaya), Meltem Akkaya-28 Ocak’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Haydar Durmuş-31 Ocak’a kadar (Grup Sanat/Hollanda Caddesi), İnga Simonyte Deniz-1 Şubat’a kadar (Medya Sanat Galerisi/Üsküp Caddesi), Kaleydoskop Cam Sergisi-27 Ocak’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Yeni etki-31 Ocak’a kadar (Galeri Soyut Çayyolu).

Yazarın Tüm Yazıları