Her yıl 1000 pilot yetiştirilecek

Türkiye’nin pilot açığı giderek büyüyor. Uçak sayısının yükselmesine karşın pilot sayısındaki artış ihtiyacı karşılamıyor. Türk Hava Yolları (THY) radikal bir karar alarak yılda 1000 pilot yetiştirilecek bir projeyi başlatıyor.

Haberin Devamı

Her yıl 1000 pilot yetiştirilecek

2023 yılında THY filosunun biraz altı veya üstü 500 uçaklık filosu olacağı tahmin ediliyor.

Verilen siparişlerle 2023 yılına kadar filoya en az 230 uçak katılacak. Pilot ihtiyacını doğru yönetmek amacıyla bir dizi tedbir alınmaya başlandı:

- Türkiye’de havacılık eğitimi veren bütün okullarla tek tek görüşülecek. THY’nin seçimine katılacağı öğrencilerin iş garantisi de verilerek uçuş eğitime alınması sağlanacak.

- Yurt dışında çok başarılı olmuş pilot eğitimi veren bir ya da birkaç okula ortaklık teklif edilecek. Bu okullarda okuyacak öğrenciler içinde başarılı olmaları halinde iş garantisi daha yolun başlarında verilecek.

Haberin Devamı

- En önemlisi THY Uçuş Akademisi’ni yerli-yabancı öğretmenlere hızla büyütülecek. Kapasitesi arttırılacak.

- İngiliz Havayolları British Airways (BA) ve Alman Havayolları Lufthansa’nın uygulamaya başladığı 12-14 aylık özel eğitim programlarına geçilecek. Böylece her yıl ciddi sayıda pilot yetişmesi sağlanacak.  Yoğunlaştırılmış, e-learning tabanlı eğitim destekleri ve yoğun simülatör kullanımı ile hızlı pilot yetiştirilmesi ve standardın daha yükseğe çekilecek.

- THY’de simülatörlerde de artık emekli tecrübeli pilotların öğretmen olarak çalışması için düzenlemeler yapılıyor. Hemen tüm simülatör öğretmenleri emekli ve deneyimli pilotlardan olacak.

YABANCI PİLOTLARA ÖZEL PAKET
Bu arada filosunda yaklaşık 500 yabancı pilotun THY’de işe başladıklarında çıkan sorunları hızla kaldıracak. İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Çay, filoya katılan her yabancı pilot için özel paket hazırlatıyor.

THY de uçmaya başlayacak yabancı pilotlar Türkiye’ye geldiklerinde hemen bu paketi alacaklar. Paket işe başlama tarihine göre ilk 15 günlük otel rezervasyonları olacak. Havalimanına en yakın, standardı yüksek otellerde yerleri hazırlanacak. Hemen bir Türk operatör kartlı cep telefonları verilecek.

Havalimanı giriş kartları, ID kartları dahil uluslararası gerekli tüm belgeler yabancı pilot geldiğinde hazır olacak. Bugüne kadar yabancı pilotlardan gelen şikayetleri bizzat değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı İlken Aycı’nın isteği ile hazırlanan paket yabancı pilotları çok rahatlatacak. THY’deki yabancı pilot sayısı toplam pilot sayısının hiçbir zaman yüzde 10’undan az olamayacak.

 

Haberin Devamı

Her yıl 1000 pilot yetiştirilecek

DAR GÖVDELİ UÇAKLARDA İNTERNET
Pegasus Havayolları’nın başlattığı çalışmaya şimdi THY de katılıyor.

Tek koridorlu, orta kapasite, orta menzilli uçuşlarda yakın gelecekte uçakta internetten yararlanabileceğiz. THY ön anlaşmalar için bütün hazırlıklarını yaptı. Yani İstanbul’dan Ankara’ya da Avrupa ülkelerine giderken de uçakta internet olacak.

Uçaklara internet sisteminin döşenmesi ve sistemin devreye alınması biraz zaman alacak. Uçuşların etkilenmemesi için özellikle dar gövdeli uçakların bakım süreleri içine montajı planlayacaklar. Pegasus Havayolları ise sistemi yılbaşında devreye sokacak şekilde planlamasını yaptı. Hatta önümüzdeki günlerde bir tanıtım programı hazırlanıyor. Pegasus’u daha sonra THY-Lufthansa ortaklığı olan SunExpress izliyecek. Sunexpres’in de bütün uçaklarında internet sisteminin devreye alınması yılbaşını geçecek. Son derece hızlı bir sistemin devreye sokulacağı belirtilirken başta THY olmak üzere kullanımdaki fiyatlandırma henüz belirlenmiş değil.

 

Haberin Devamı

LUFTHANSA YÖNETİCİSİ ‘YIKIN’ DEDİ, ORTALIK KARIŞTI
Berlin’de yapımı yılan hikayesine dönen havalimanı inşaat sonunda Lufthansa’nın yönetim kurulu üyesi ve Eurowings’in başkanını çıldırttı. Frankfurt ve Münih’ten sonra üçüncü merkez olarak Berlin’i planlayan Lufthansa tam anlamıyla ortada kaldı. Büyüme hızı düştü.

Almanların büyük iş kazası olarak adlandırılan ‘Berlin Havalimanı Krizi’ne Thorsten Dirks’in sözleri damgasını vurdu. Açılışı sürekli ertelenen havalimanı için Dirks “Benim görüşüm, yıkılıp yeniden yapılacak” demişti.

Bu cevap tepki görünce, Lufthansa’dan düzeltme geldi. Dirks’in, bir türlü bitirilmeyen terminaldeki sorunun boyutuna dikkati çekmek için keskin bir ifade kullandığı ve havayolu olarak binanın yıkılmasından yana olmadıklarına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

İnşaatına 2006 yılında başlanan havalimanının 2012’de açılması planlanıyordu. Ortaya çıkan hatalar nedeniyle sürekli ertelenen açılış için en son 2020 yılına karar kılındı.

Yazarın Tüm Yazıları