Serhat Tekin

Klişe

27 Eylül 2022
Disko müzik sevdalılarına güzel bir hediye Fikri Karayel’den geldi. ‘Klişe’ isimli yeni şarkısıyla dinleyicisini dans pistine davet eden Karayel, sonbahar hüznüne müziğinin yüksek enerjisi ile karşılık veriyor.

Söz ve müziği Fikri Karayel’e, düzenlemesi ise Tolga Erzurumlu’ya ait olan ‘Klişe’nin sözlerine ayrı bir mesai harcamak gerek. Verdiği mesajla dinleyeni silkelenip yola eskisinden daha güçlü devam etmeye teşvik eden ‘Klişe’, insanın içini ısıtıyor. 

Şarkıda yaylıları duyunca ayrı bir mest oldum. Bu ara dinlediğim yeni çıkan çoğu şarkıda akustik tatlara, canlı enstrümanlara hasret kaldığım için, ‘Klişe’nin alt yapısı kalbimi çaldı. 

Vazgeçtim 

Üretimi son hız devam eden Ersay Üner yeni şarkısının fitilini geçen hafta ateşledi. Her zamanki gibi söz, müzik ve düzenlemesi kendisine ait olan bir şarkıyla dinleyicinin karşısına çıkan Üner, bu sefer ‘Vazgeçmem’ diyor. 

Ersay’ın çalışma şekline yakından şahit olmuş biri olarak diyebilirim ki her zaman yeniliklere açıktır. Dünya müziğinde neler oluyor, kim hangi türde çalışmalar yapmış hepsini yakından takip eder. Gün sonunda beslendiği şeyleri kendi müziğine ustalıkla aktaran Ersay, bir önceki işinin benzeri olmayan, kendisini bir adım öteye taşımış çalışmalarını müzikseverlerle paylaşır. 

‘Vazgeçtim’ zımba gibi aranjesi, ince detayları ve sözleriyle kelimenin tam anlamıyla gaz bir şarkı olmuş. Dinleyeni harekete geçiren, ikili ilişkilerde vazgeçilmezi oynayanlara tokat gibi cevap veren sözleriyle yine radyolarda sıkça çalınacak bir işe imza atmış Ersay Üner. 

Azur Mavi 

Söz yazarı ve besteci Gözde Ançel’in Samet Aydın’la birlikte hazırladığı ‘ Gözde Ançel’den Hayat 1 Kere’ isimli konsept düet albümünden 3. şarkı ‘ Azur Mavi’ geçtiğimiz hafta yayınlandı. 

Yazının Devamını Oku

İmkansız

20 Eylül 2022
Önceki yazılarımda kendisinden bahsettiğim Ege Can Sal’ın yeni çıkardığı şarkı ‘İmkansız’ı bu hafta dinlenecek yeni şarkılar listenizin en başına koymanızı tavsiye ediyorum.

Sözü, müziği Ege Can Sal, GOKO! ve Çağan Şengül'e ait olan ‘İmkansız’ın aranjesinde GOKO!’nun imzası var. Tek düze işlerin cirit attığı ortamda farklılığı ile parlayan Ege Can Sal, yeni şarkısıyla doğru bildiği yolda taviz vermeden devam ediyor. 

Ses rengi, kalemi ve vokali kendine has olan Ege, ‘İmkansız’ şarkısıyla sound olarak önceki çalışmalarında olduğu gibi yine global bir iş ortaya çıkarmış. Şarkı İngilizce okunsa hiç yadırganmadan yurt dışında seve seve dinlenir. Tertemiz bir pop şarkısı ile müzikal kariyerine devam eden Ege Can Sal kısaca yine sevenlerinin yüzünü güldürdü. Daha geniş kitlelerle buluşmasını sabırsızlıkla bekliyorum. 

Vurula Vurula 

Yonca Evcimik’in yeni ‘Vurula Vurula’ yorumu geçtiğimiz hafta Noah Entertainment etiketiyle dijital platformlardaki yerini aldı. Bu şarkının seveni o kadar çokmuş ki Yonca’ya yeniden yorumlaması ve yeni nesille buluşturması için hep mesajlar geliyormuş. 

İsteklere kayıtsız kalmayan Yonca, Özgür Aras ile birlikte projeye hemen dalmış. Alper Atakan’ın yeni düzenlemesiyle güncellenen şarkı, Fatih Ertür’ün vokal koçluğu eşliğinde Yonca’nın 2022 yorumu ile yeniden dinleyicinin beğenisine sunulmuş. 

Şarkının fotoğraf çekimlerinde Lara Sayılgan’a teslim olan Yonca, bu sefer farklı bir kadın olarak karşımıza çıktı. Lara, Yonca’yı bilindik hallerinden farklı bir şekilde fotoğraflamak istedi. Styling çalışması Tarık Gül tarafından yapılan çekimlerde saç Mustafa Akgül, makyaj ise Erkan Uluç tarafından yapıldı. Ortaya çıkan fotoğraflarda bambaşka bir Yonca ile karşılaştık.

Video klip çalışması Alişan Günay Yıldırım yönetmenliğinde çekilen ‘Vurula Vurula’da bu sefer dans etmeyen bir Yonca görüyoruz. Şarkının ruhuna uygun bir hikaye yansıtılan çalışmada Yonca, seven kadının her halini gözler önüne seriyor. 

‘Vurula Vurula’ geçmişte şarkıyı severek dinleyenlere yeni bir heyecan olurken, ilk defa dinleyenlerin ise beğenisini kazandı. Yonca bu çalışmasında baştan sona çok rahat ettiğini, kendini tamamen projeye teslim ettiğini söylüyor. 

Yazının Devamını Oku

Dicle hız kesmiyor

13 Eylül 2022
Dicle Olcay bu yazın en çok sahne yapan isimlerinden biriydi. Geniş repertuarı, zımba gibi orkestrası ile birlikte geçmişten günümüze sevilen şarkılar seslendirdiği programlar izleyenlere yaz boyunca keyifli dakikalar yaşattı. Şimdi Dicle’nin maratonu hız kesmeden yeni sezonda da devam ediyor.

En son DMC etiketiyle çıkardığı “Dur Sözünde” isimli şarkısıyla dikkat çeken Dicle’nin enerjisinin yenilendiğini görüyorum. Söz, müzik ve düzenlemesi Çağrı Telkıvıran’a ait olan ‘Dur Sözünde’ temposu yüksek bir pop şarkısı olmuş. Ecem Gündoğdu yönetmenliğinde çekilen video klipte ise dans eden bir Dicle görüyoruz. 

Dicle, hem sahnesi hem dijital ortamda yayınladığı akustik performanslar hem de yeni çıkardığı şarkılar ile kariyerini dikkatli bir şekilde yürütüyor. Sırada bekleyen yeni şarkıların çalışmalarına başladığı ve güzel işlerle dinleyenlerin karşısına çıkacağı duyumlarını aldığım Dicle’nin ilerleyen zamanlarda adını daha sık duyacağız. 

‘Aşkın Olayım’ başarısı 

Popüler olan şarkı neyse bir şekilde benzer matematikte yapılan işlerle günü kurtarmak çok kolay. Bu şarkılar bir süre ortamı sallıyor ama çok geçmeden hepsinin adını unutup, dönüp bir daha dinlemiyoruz bile. 

Maharet zamansız şarkılar yapmakta. O aşamada devreye yaratıcılık, eğitim ve vizyon giriyor. Zamansız şarkılarda imzası olan söz yazarı ve besteciler ortaya çıkardıkları eserlerde her dönem dinlenmesinin arzusunu taşıyor. 

Geçtiğimiz günlerde Simge’nin 2018 yılında çıkardığı ‘Ben Bazen’ albümünde yer alan, söz ve müziği Onur Özdemir’e ait olan ‘Aşkın Olayım’ yeniden listelere girip, tekrar hatırı sayılır bir dinlenme oranı yakalayınca yukarıda bahsettiğim zamansız şarkı durumuna çok güzel bir örnek oldu. 

Düşünün bir şarkı çıkışından 4 sene sonra tekrar listelere girip, dönemin popüler olan şarkılarının arasından sıyrılıp tek başına zirveden herkese el sallıyor. Bu hem şarkıyı yorumlayan Simge hem de söz, beste ve aranjesine imza atan Onur için ne güzel bir mutluluktur. Aynı zamanda şarkının Ozan Bayraşa versiyonu için de aynı mutluluk söz konusu. 

Bu vesileyle Onur ile Simge’nin tekrar yeni şarkılarda buluşmasının farklı bir heyecan yarattığını belirtmeden geçemeyeceğim. Kimyaların tuttuğu insanlarla yapılan işlerin lezzeti malum bir başka oluyor. Simge’nin güzel sesinden ömürlük dinleyeceğimiz yeni Onurr şarkıları için beklemede kalalım. 

Yazının Devamını Oku

İzel Çelik Ercan fırtınası

6 Eylül 2022
Paraf Kuruçeşme Açıkhava'da, 31 yıl sonra İzel Çelik Ercan’ın yeniden bir araya gelerek sevenleri ile buluştuğu konserlere gösterilen ilgiyi görünce 90’lı yılların müziklerine sevdalı biri olarak çok mutlu oldum. Meğer ne kadar çok ihtiyacımız varmış böyle gecelere.

Hem grup hem de solo olarak çıkardıkları albümlerden seçtikleri şarkılardan oluşan şahane bir repertuarla konser serisi yapan İzel Çelik Ercan izleyenlere unutulmaz dakikalar yaşattı. Yılların özlemini konser esnasındaki coşkulu katılım ve alkışlarla gösteren izleyici zamanda nostaljik bir yolculuğa çıktı. 

Keşke zamanında bu çok istenen birliktelik gerçekleşseydi dedirten konserlerin devamının geleceği söyleniyor. Umarım bu konserler artık bir gelenek haline gelir ve solo çalışmalar devam etse bile İzel Çelik Ercan grubunu bir arada görmek isteyenlerin sevinci bu konserlerle sürer gider. 

Aşk Nerede? 

Ziynet Sali yeni şarkısı ‘Aşk Nerede’ ile yine şaşırttı. Trend olan müzik türlerini kendi müziğine her zaman ustalıkla uyarlayan Sali, bu sefer tertemiz bir pop şarkısı ile dinleyicinin karşısına çıktı. Ben şarkıyı dinlerken 90’lar sonu 2000’ler ortası dinlediğimiz o güzel pop dans şarkılarının havasını hissettim. 

‘Aşk Nerede’nin söz ve müziği Sali'nin eşi müzisyen Erkan Erzurumlu, düzenlemesi ise Ozan Bayraşa’ya ait. Elif Demiralp'in yönetmenliğini yaptığı klip çalışmasında ve Nihat Odabaşı imzalı fotoğraflarda yine bambaşka bir Ziynet Sali gördüğümüz şarkının çıkış zamanı bana kalırsa ideal. 

Yazın hareketli günlerinden melankolik sonbahara yol aldığımız şu zamanlarda ‘Aşk Nerede’ diye soranların duygularına tercüman olacak bir çalışma. Ziynet Sali’nin halihazırda bekleyen diğer yeni şarkıları ile ilerleyen zamanlarda şaşırmaya devam edeceğiz gibi hissediyorum. 

Yalnızlar için 

Dengi Dengine grubu eylül ayına girdiğimiz şu günlerde aşktan ve hayattan hasarlılara fon müziği teşkil edecek ‘Çok Yalnızım Ulan’ isimli yeni şarkıları ile dijital platformlardaki yerini aldı. 

Yazının Devamını Oku

Yazdan neler kaldı?

30 Ağustos 2022
Müzik dünyası nasıl bir yaz geçirdi diye baktığımızda çıkan tablo bence biraz karışık. Bol şarkı piyasaya çıktı ama hit oldular mı? Yer gök eskiden olduğu gibi yıkıldı mı? Elbet başarılı olan, radyolarda sıkça çalıp listelerde iyi bir grafik çizen şarkılar oldu ama bayrağı göğüsleyen tek bir şarkı bana kalırsa çıkmadı.

Önceki yazılarımdan birinde bahsettiğim gibi geniş kitleleri peşinden sürükleyen, her yaş grubundan seveni olan, sokağın nabzını 7’den 70’e tutan şarkı eski yıllardaki gibi kolay çıkmıyor. Bu yaz popüler olan şarkıların belirli zümrelerce alıcısı vardı ama ortak paydada insanları buluşturan ve sokağa çıkıp sorduğunuzda herkesin tereddüt etmeden bildiği bir şarkı sizce var mıydı? 

Bu yaz yine cover yapılan şarkılar ve proje albümler listelerde boy gösterdi. Ticari açıdan her zaman kitleyi yakalaması daha kolay olan bu çalışmalar 2022 yazında radyolarda bolca çaldı. Eskiden alternatif olarak adlandırılan grupların şarkıları yavaş yavaş pop müzik dinleyicisinin dikkatini çekti. 

Konserler açısından oldukça hareketli olan 2022 yazı, pandemide mesleğinden uzakta kalan müzik sektörü için arayı kapatmak adına tempolu geçti. Şarkıcıların hemen hemen hiç boş günü yoktu desek yeridir. 

Bu yaz en dikkat çeken şey kadın şarkıcılarımızın kıyafetleri oldu. Şarkılar ve konserlerden çok sahne kıyafetlerini konuştuk. Neden bu kıyafetler bu kadar büyük mevzu oldu orasını hiç anlamadım. Belki magazin en çok etkileşimi buradan alacağını düşünüp bu konudaki haberlere ağırlık vermeyi tercih ettiğinden gündemde bu tartışmaları gördük. 

Geriye dönüp baktığımızda garip bir yaz yaşandı bana kalırsa. Duygular biraz karışık. Ne oldu ne bitti her şey bulanık. Herkes kendine uygun sevip beğendiği şarkıyı seçip köşesine çekildi. Kazananlar ve kaybedenlerle bir yaz sezonu geride kaldı.  

Nihan Çelik’ten ‘Denedim Ya’ 

Müzik dünyasında yeni bir isim olan Nihan Çelik’ten sizlere geçen yazılarımda bahsetmiştim. İlk çalışması ‘Yıldız’ ile hem dans edip hem de şarkı söyleyen biri olarak müzikseverlerin karşısına çıkan Nihan, ardından çıkardığı şarkılar ve Serdar Ortaç düeti ‘Fırtına’ ile üretime devam etti. 

Nihan şimdi yeni şarkısı ‘Denedim Ya’ ile dansa davet ediyor. Sözü ve müziği Hakan Kılınç, düzenlemesi İlkay Sencan’a ait olan şarkıda Nihan’ın batı esintili vokali dikkat çekiyor. 

Yazının Devamını Oku

Ne güzel bir Simge

23 Ağustos 2022
Simge, sözü İsra Gülümser, müziği Simge, Ozan Bayraşa, Ersay Üner, düzenlemesi Ozan Bayraşa‘ya ait olan yeni şarkısı ‘Ne Güzel’ ile kendisinden beklenen mid tempo aşk şarkısı ihtiyacını yine gayet güzel karşılamış gözüküyor.

Bu çalışmanın güzel tarafı Simge ile Ozan Bayraşa’nın müzikal birlikteliğinin yeniden başlaması. İkilinin kimyasından doğan şarkılar bir başka estiriyor rüzgarı. 

‘Ne Güzel’ Bayraşa’nın yeni lezzetler barındıran aranjesi ve Simge’nin insanı alıp götüren vokali ile yine demlendikçe güzelleşen bir şarkı olarak karşımızda. Simge şu sıra yoğun bir konser maratonunda olmasına rağmen yeni şarkılar üzerinde çalışmayı ihmal etmiyor. 

Şarkının video klip ve fotoğraf çalışmasına Seçkin Süngüç imza atmış. İnsanın yanında onu iyi tanıyan, açılarını yemiş yutmuş birisi olunca ortaya çıkan iş her zaman güzel oluyor. Seçkin’in Simge’ye çektiği video ve fotoğraflar bu yüzden pek güzel olmuş. 

Günaha Davet 

Burak Orhan, 90’lı yıllarda yeri göğü inleten Sezen Aksu imzalı Yonca Evcimik’in seslendirdiği ‘Günaha Davet’i yeniden yorumladı. Projenin mimarı Özgür Aras. Özgür’ün aklına ne zaman ne geleceği hiç belli olmaz. Bir gece yarısı aniden size mesaj atıp fikirlerini art arda sıralayabilir. 

Bana bu projeyi aylar önce söylediğinde kafasında her şeyi planlamıştı. Videosundan fotoğraflarına kalem kalem tüm detayları yazmıştı kenara. Dediklerinin hepsini yaptı ve Burak Orhan’ın yeniden seslendirdiği ‘Günaha Davet’ geçtiğimiz hafta çıktı. 

Alper Atakan’ın düzenlediği şarkı bu sefer bambaşka bir lezzet ile dinleyicinin karşısında. Burak’ın kendine has yorumuyla okuduğu şarkının ‘ Aşk lazım aşk’ bölümlerini Yonca Evcimik, Simge ve İrem Derici seslendirirken, efsane ‘ Nasıl Yani?’ bölümünü yine Yonca Evcimik sesinden dinliyorsunuz. Küçük bir not olarak stüdyoda şarkıyı dinlerken gaza gelip benim de vokal yaptığımı belirteyim. 

Noah Music Entertainment etiketiyle çıkan çalışmada Lara Sayılgan imzalı fotoğraflar ve İrem Haykır yönetmenliğinde çekilen video klip şarkının enerjisini dolu dolu yansıtıyor. Videoda Yonca Evcimik’in yer aldığı bölüm ve Burak’la birlikte dans etmesi izleyenleri geçmişten günümüze güzel bir yolculuğa çıkarıyor. 

Yazının Devamını Oku

Heyecan kalmadı

16 Ağustos 2022
Eskiden sevdiğimiz ünlü insanlara dair çok fazla detay bilmezdik. Ne kadarı sunulursa o kadarıyla bir fikir sahibi olurduk. Yıllar sonra dünya olarak geldiğimiz noktada şu an ünlü isimlerin her anlarına şahit durumdayız. Sosyal medya ağları sayesinde dün gece neredeydiler, ne giydiler, kiminle beraberdiler tüm cevaplara anında ulaşıyoruz desek yalan olmaz.

İşin pek fazla gizemi kalmadı anlayacağınız. Bir konsere gittiğimizde bizi nelerin bekleyeceğini, hangi şarkıların söyleneceğini önceden sosyal medyaya anında düşen paylaşımlarla bilmek heyecanın yarısını götürüyor. Siz ne kadar görmeyeyim işin büyüsü bozulmasın deseniz de bir şekilde o görüntüler oradan buradan yine karşınıza çıkabiliyor. 

1993 yılında Madonna İstanbul’a Girlie Show turnesi kapsamında geldiğinde oradaydım. Ne sahneden, ne de hangi şarkıları söyleyeceğinden hiç haberim yoktu. Baştan sona gözümü ayırmadan her anını dolu dolu yaşadım. Herkes pür dikkat sadece gözleriyle o ana şahit oluyordu. O zamanlar cep telefonlarının ışıkları yerine slow şarkılarda yakılan çakmaklar vardı. 

Şimdi bir konsere gitmeden her detaya sahip oluyoruz. Gittiğimizde bizi nelerin bekleyeceğini bilmek bana can sıkıcı geliyor. Dünya gelişiyor, teknoloji ilerliyor, haber alma ağları fazla tamam da o heyecanı tam anlamıyla yaşayamamak ne olacak? 

Zamanında hayatı merak edilen ünlüler şimdi tüm detayları sosyal medyalarından paylaşıyor.1993 yılında ne yapacağını bilmediğimiz Madonna’yı 2022 yılında TikTok dansı yapıp, evini gezdirirken görmek çok acayip geliyor mesela. Ne oldu o heyecan kısmı? Gizemli duruş? Efsane statüsüne gelmiş kişiler bile yeni düzene ayak uydurma telaşına düşmüşken, benim geçmişe özlem duyarak dertlenmelerim boşuna sanırım. 

Yıldız yağmurlu bir festival 

20-21 Ağustos tarihlerinde KüçükÇiftlik Park'ta gerçekleşecek olan İstanbul Cocktail Festival’de keyifli aktiviteler ve konserler katılımcıları bekliyor. Ben özellikle sahne alacak isimleri duyunca gitmeye karar verdim. 

İstanbul Cocktail Festival, Türkiye ve yurtdışından popüler kokteyl duraklarının en sevilen lezzetleri, ödüllü miksolojist ve gurmelerin atölyeleri, her damak tadına hitap eden gastronomi noktaları ve özgün butiklerin tasarımları festival alanında gelenleri bekliyormuş.  

Gelelim bu festivalde beni en çok keyiflendiren müzik performanslarına. Kenan Doğulu, KÖFN, Jakuzi, Aybüke Albere, Melis Güven, Mert Demir, Palmiyeler, Selin Geçit, Serel Yereli, Güneş ve daha birçok sanatçı İstanbul Cocktail Festivalde performanslarını sergileyecekmiş.

Yazının Devamını Oku

Bu yazın şarkısı

9 Ağustos 2022
2022 yazının şarkısı sizce neydi? Eskiden tek bir şarkı koca sezonu göğüslerdi. Son senelerde öyle lokomotif bir çalışma çıkmıyor sanki. Adaylar çok ama net bir şekilde ‘Budur!’ diyeceğimiz, kitleleri peşinden sürükleyen şarkı yok gibi. Popüler şarkılar mevcut ama beğeniler belirli kesimlere dağılmış.

Bunun nedeni her gün fazla şarkı çıkması ve demlenmesine olanak vermeden 2 ay sonra bir yenisinin peşinden gelmesi olabilir mi? O kadar çok şarkı çıkıyor ki yeri geliyor arada kaçırdıklarımız olabiliyor. 

Geçenlerde bir arkadaşım ‘Artık insanlar şarkılara doydu. Yeni çıkan şeyler heyecan vermiyor.’ dedi. Bence o kadar net çizgiler çizmek yanlış. Heyecan veren başarılı işler yok değil. Maharet onları bu karmaşanın içinde bulup dinlemek. 

Malum artık müzik piyasası o kadar manipülasyona açık bir hale geldi ki dayatılanlar ve arada kaynayanların mücadelesi hiç bitmiyor. Bu çekişmeden sağ çıkıp dinleyicinin radarına giren kazanıyor. 

Anlayacağınız 2022 yazının birden çok kazanan şarkısı var. Tek bir şampiyon yok. Bana sorarsanız böylesi de güzel. Herkes kendi zevkine göre belirlediği şarkı ile gül gibi geçinip gidebilir. ‘Bu yazın şarkısı!’ başlıkları artık geçmişte kaldı. 

Kraliçelerin sürprizi 

Geçtiğimiz cuma akşamı Beyonce ve Madonna sosyal medya hesaplarından paylaştıkları beklenmedik tanıtım ile müzik dünyasının gündemine bomba gibi düştü. 

Beyonce’nin ‘Break My Soul’ şarkısı Madonna’nın efsane hiti ‘Vogue’ ile birleşerek tadından yenmeyecek bir remix olarak müzikseverlerin beğenisine sunuldu. 

Şarkının meşhur rap bölümünde Beyonce’nin seçtiği isimler, Madonna’ya gösterilen saygı gayet güzel olmuş. Madonna’nın kataloğundaki şarkıların böyle nokta atışı işlerde yeniden kullanımı sevindirici. 

Yazının Devamını Oku