Şenay Eserdağ

Çocuklarda cinsel eğitim yaşa uygun olmalı

17 Kasım 2018
Çocuklara cinsel eğitim nasıl verilmeli? Cinsel eğitime ne zaman başlanmalı? Hangi yaşta hangi bilgiler çocuğa verilmeli? İşte çocuklarda cinsel eğitim ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtı...

Cinsellik, doğum öncesi süreçte başlayan, ergenlikte şekillenen ve tüm hayat boyunca süren bir gelişim evresidir. WHO (WORLD HEALTH ORGANISATION) Dünya Sağlık Örgütü’ne göre cinsel sağlık; kişinin duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak tam bir iyilik hali olup tüm insanların temel hakkıdır.

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de cinselliği konuşmak çoğu zaman kolay değildir. Geçmişten farklı olarak günümüzde uyaranların çok daha fazla olması sebebiyle cinsel eğitimin önemi artmaktadır.

Çocuğun cinsel eğitimi erken yaşta ve yaşına uygun olarak alması, yetişkinlik döneminde sağlıklı ilişkiler yaşamasına yardımcı olur. Çocukların davranışları yetişkinlerdeki gibi üremeye ve haz almaya yönelik değildir. Vücudunu tanımaya çalışan çocuk tesadüfen cinsel organını ve o bölgeden haz aldığını keşfeder. Çocukların cinsellikle ilgili soru sormasının nedeni merak duygusudur. Çocuklar yetişkinler gibi cinsel isteğe ve hormonal etkilere sahip değillerdir. Duyduklarını ve öğrendiklerini hemen uygulamaya koyacakları düşüncesi doğru değildir. Çocukluk çağında mastürbasyon yapmak son derece doğaldır, çocuklarda cinsel gelişimin bir parçasıdır ve kendini tanıma isteğinin sonucudur. Günlük yaşam kalitesini etkilemediği ve başka sorunlarla birlikte görülmediği sürece endişelenmeye gerek yoktur.

Çocuklarla konuşurken üstü örtülü isimler yerine üreme organlarının ismini doğru vermek gerekir. Çocuğun hazır olduğu dönemde sade bir dille bilgi verilmeli ve her iki ebeveyn de aynı soruya aynı şekilde cevap vermelidir. Yaşına uygun olmayan şekilde detaylı bir bilgi vermek de doğru değildir.

Cinsel eğitim sayesinde çocuk kendi bedenini ve karşı cinsin bedenini tanır. Kendi bedenini tanıyan çocuğun özgüveni artar. Kendine ve başka bedenlere saygı duymayı öğrenir. Anne ve baba ile cinsellik hakkında konuşabilmesi farklı yanlış kaynaklara yönelmesini engeller. Ebeveyni ile konuşabilen çocuk ileride de bu konularda yaşayacağı sorunlarda ailesine danışabileceğini öğrenmiş olur; bu da ebeveyn ile çocuk arasındaki iletişimi güçlendirir.

Çocuğa cinsel eğitimle birlikte kendi bedeninin kendine özel olduğu, istemedikçe kimsenin dokunmasına izin vermemesi mesajının verilmesi cinsel tacize karşı çocuğun kendini korumasına katkı sağlar.

Yazının Devamını Oku

10 adımda vajinismus tedavisi

10 Ekim 2018
Vajinismus problemi, ülkemizde her 10 kadından birisinin sorunu. Bu oranıyla en fazla görülen cinsel sorunlar arasında yer alıyor. Aynı zamanda cinsel sorunlar içinde en fazla hekime başvurma nedeni. Vajinismus; cinsel ilişkideki kasılmalara bağlı olarak hiçbir şekilde cinsel ilişkiye girememe veya cinsel birleşmenin oldukça zor, ağrılı gerçekleşmesiyle kendisini gösteriyor.

Vajinismus sorunu için çözüm arayan çiftlere altın değerinde ipuçları

Vajinismus sorunu ile yaşayan çiftlerin pek çoğu sorunlarını görmezden gelmekte, önemsememekte veya böyle bir sorunu kendilerine yakıştıramadıklarından dolayı hastalıklarını kabul etmemektedir. Vajinismus tedavisi öncesi ilk ve belki de en önemli aşama sorunu kabullenmekten geçiyor.

Vajinismus sorunu ile ilgili bilgi toplarken internet siteleri, kitap ve DVD’lerden yararlanabilirsiniz. Tedavi öncesi bilgi düzeyinizin artması sizi bir miktar rahatlatacaktır.

Vajinismusu bir ‘hastalık’ olarak görmek ve sorunun çözümü için adım adım üzerine gitmek önemlidir. Tarafımıza başvuran hastaların bir kısmı ‘belki bir gün kendiliğinden geçer’ düşüncesi ile tedavilerini ertelemektedirler. Sorunun çözümü uzadıkça evlilik ile ilgili farklı sorunlar baş gösterebiliyor. Vajinismus sorunu profesyonel yardım almadan asla çözümlenmemektedir. Profesyonel destek şarttır.

Bu konuda etik dışı veya bilimsellikten uzak merkezler ülkemizde maalesef fazlaca yer alıyor. Mağdur duruma düşmemek için gideceğiniz merkez ile ilgili öncelikle iyi bir araştırma yapmalısınız. Çevrenizdeki doktorlar, internet siteleri, bazı forumlar, sosyal medya ve daha önce bu sorunu yenmiş hastalar sizin için iyi bir referans olabilir.

Vajinismus sorunu tüm dünyada oldukça sık olarak görülen bir cinsel sorundur. Bu problemin oluşmasında eğitim düzeyinin de bir ilişkisi yoktur. Sorunu yaşayanlar arasında doktorlar, akademisyenler, doğum yaptıran ebeler ve diğer sağlık çalışanları da vardır. Bunun bir cinsel sağlık sorunu olduğunu ve tüm dünyada görülebildiğini bilmeniz sizi biraz daha rahatlatacaktır.

Evliliğiniz şu anda bir sınavdan geçmektedir. Bu sınavı başarı ile geçtiğinizde evliliğiniz daha da güçlenecek, eşiniz ile ilgili yaşadığınız sorunlarınız gerilerde kalacaktır. O yüzden vajinismus tedavisi öncesinde ve tedavi süresince zihninizde olumlu düşüncelere yer verin.

Tedavilerde azimli, sabırlı ve gayretli olmanız başarı sürecindeki en büyük yakıtınızdır. O yüzden sonuna kadar direnmelisiniz. Günümüzde kişiye özel, bireyselleştirilmiş bir tedavi programı ile vajinismus kısa sürede çözüme ulaşmaktadır.

Yazının Devamını Oku