Sayım Çınar

Dorsay, Türkan Şoray’a kırılmış

6 Aralık 2023
Zamanın şiddetine ve gücüne kim dayanabilir ki? Atilla Dorsay’ın Türkan Şoray üzerine yazdığı “Sümbül Sokağın Tutsak Kadını” kitabı, 1980’lerden itibaren Varlık ve sonra Remzi Kitabevleri tarafından 3-4 kez basılmış.

Uzun zamandır da kitabın yeni baskısı bulunmuyordu.

En son, başında Murat Bulut’un bulunduğu Puslu Yayıncılık bu kitabı yeniden basmaya karar verdi.

Haberi duyan Türkan Şoray da bu durumu sevinçle karşılamış ama daha sonra asıl kitaptaki kimi yanlış ve kusurlardan söz ederek bunların düzeltilmesini istemiş.

Hem yayınevi hem Dorsay bunu kabullenmiş ama bu kez Şoray “hayır” demiş. Türkan Şoray’ın daha önce basılmış bu kitabın yayımlanmasına neden izin vermediği soru işareti.

Hemen Atilla Dorsay’ı aradım, “Neler oluyor” diye sordum. Kırgındı, sanırım duyduğum şeyler doğru çıktı.

Dorsay’ın buna çok sinirlendiği ve bunca eski, sağlam, verimli dostluğa kapılarını kapattığını anladım.

Umarım bu mesele en yakın zamanda aydınlığa kavuşur.

Yazının Devamını Oku

Enver Gökçe’nin dizeleriyle Özgünaydın’ın fotoğrafları

29 Kasım 2023
Lütfi Özgünaydın, hemşerisi ünlü şair Enver Gökçe’nin dizelerine fotoğraflarını da ekleyerek yeni kitabını yayınladı.

Özgünaydın, bu kitabı anlatabilmek için Çit Köyü’ne gitti, şair Enver Gökçe’nin sürgünlere gönderildiği yıllarda sığındığı evinde bir gün yaşadı, köylüleriyle konuştu ve bu kitap ortaya çıktı. Kemaliye’den Çit Köyü’ne ulaşılan yolu anlatan yazar, yapılan anı evini de gezmiş ve kitabına şiirleri eklemiş.




Yaşamı boyunca acılar çeken, hapislerde zindanlarda kalan Enver Gökçe’nin dizeleri ve Lütfi Özgünaydın’ ın fotoğrafları böylece bir kitapta buluştu. Enver Gökçe’nin dizelerinde Fırat boyları, sular, dağlar ve doğal güçlükleri anımsatan dizeler var. Özgünaydın fotoğrafları da bu mekanları konu alıyor. İlke Kitap tarafından yayımlanan kitap dizeler ve renkli fotoğraflardan oluşuyor, 120 sayfalık eseri gözden kaçırmayın.

Turan Akıncı’dan yeni kitap: “Son Yüzyıl”

Araştırmacı Turan Akıncı, Remzi Kitabevi’nde basılan “Selanik ile Büyük Savaş” adlı kitaplarının ardından yeni bir çalışmaya imza attı: “Son Yüzyıl”.

Kitap Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarını kapsıyor. Turan Akıncı, bu süreci, birincil kaynaklara dayanarak anlatıyor.

Yazının Devamını Oku

İsyan günleri

22 Kasım 2023
Oral Çalışlar’ın yeni kitabı “İsyan Günleri” 68 görsellerle zenginleştirilmiş, özenli bir baskıyla h2o kitap tarafından yayımlandı.

Çalışlar’ın uzun bir süredir üzerinde çalıştığı kitap 1968’de Tarsus’tan yüksek öğrenimi için Ankara’ya gelen futbol tutkunu bir gencin aniden patlayıveren isyan günlerini yaşamasını konu ediyor. Ama aynı zamanda o isyan günlerinin içinde biri Çalışlar.
Deniz Gezmiş başta olmak üzere pek çok gencin Samsun’dan Ankara’ya doğru yapılacak “Tam Bağımsızlık” yürüyüşünün örgütleyici ve katılımcılarından.



Dertleri daha güzel bir dünya yaratmak olan bu gençlerin buldukları yol devrimcilik ama onlar da bir hayat yaşıyor.
O günlerde yıldızı parlayan Emel Sayın’ı görmek için de “yürüyorlar”, Amerikan 6. Filo’sunu denize dökmek için de...
Büyük bir ciddiyetle yaşıyorlar.

Yazının Devamını Oku

Ankara Film Festivali’nden notlar

15 Kasım 2023
Yazmak için gezmek beni zenginleştiriyor. Geçen hafta da Ankara’daydım, 34. Ankara Film Festivali’nin film ara boşluklarını daha çok “Orta Dünya” adlı mekanda geçirdim çünkü burası Cihangir’deki Kaktüs gibi...

Orta Dünya’da birçok ünlüye rastlayabiliyorsunuz. Nitekim de öyle oldu.
Nebil Özgentürk’le karşılaştık, festivalde gösterilen belgeseli “Madelet”ten bahsetti. Daha sonra belgeseli izleme fırsatım oldu.
Kadın Paraşüt Milli Takımı’nda Türkiye’yi temsil etmiş Madelet Grabbe Başusta’nın hayatı başarılarla dolu.
Fırsatını bulunca mutlaka izleyin çünkü sahici bir hikaye... Unutmadan Ezgi Koman’ın “Dal Değdi Gözüme”, Ahmet Karanfil’in “Dinamo Mesken” adlı belgesellerine de listenize alın, bir döneme tanıklık ediyorlar.

Serkan Çellik’in seçkisi

Ankara Film Festivali’nde genç pırıltılı bir sinema yazarına rastladım: Serkan Çellik. Serkan’a festivalde izleyip beğendiği filmleri sordum. İşte yazarın dikkatini çeken filmler...

Yazının Devamını Oku

İstanbul’un yeni sanat durağı

8 Kasım 2023
Geçen hafta Eyüpsultan’ da yeni bir sanat galerisi açıldı. Tarihi yapılarda oluşturulan galerileri severim, insana geçmişi de hatırlatıyor.

Galeri Eyüpsultan, Feshane’nin hemen karşısında, ulaşıma çok kolay.

İlk sergisi ‘Bilenlere Selam Olsun’ ise etkileyici. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sabri Berkel, Fahrelnissa Zeid, Dervim Erbil, Burhan Doğançay, Adnan Çoker... Türk resim sanatının seçkin isimlerini bu sergide görmek, sergiyi anlamlı kıldı.

Fahrelnissa Zeid ve Denis Brown eserleri de zenginlik katmış.

Ziyaret edenler zamanını geniş tutmalı. Galeriyi hayata geçiren Eyüpsultan Belediyesi, restore ettiği bu tarihi binanın bahçesine de yeni bir ek yapmış, alanı genişletmiş.

Bu ek galerinin dışında yani bahçede ise Garip Ay’ın keyifli bir video art çalışması yer alıyor.

Sensörlü bir eser, karşısına geçip eseri incelerken sizi de içine alıyor, esere dahil oluyorsunuz.

Bu tarz interaktif eserler günümüzde çok seviliyor, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ve ekibini kutluyorum.

Yazının Devamını Oku

‘Mreydi Çarşısı’ bir destan

1 Kasım 2023
Iraklı tiyatro ve sinema yönetmeni, yazar, senarist Kassem Hawal’ın “Mreydi Çarşısı” adlı romanı h2o kitap tarafından yayınlandı.

Kitabı Arapça aslından Sevra Baklacı çevirdi. Bağdat’ın en büyük çarşılarından biri olan Mreydi Çarşısı, çevresindeki alanlara bitpazarı görünümünde taşmış, gündelik hayatın merkezi olmuştur.

Kitapevlerinden kuyumcusuna, kasabından telefoncusuna, kebapçısından tuhafiyecisine her türden dükkânın bulunduğu bu âlemin küçük yıldızı, çarşı ile aynı addaki Mreydi, geçimini tespih satarak sağlamaya çalışmaktadır.




Mreydi belden aşağısı doğuştan felçlidir. Tiyatro oyuncusu bir genç ülkesine işgal ordularına mihmandarlık yaparak döner.

Yazının Devamını Oku

Sonsuza kadar Cumhuriyet

25 Ekim 2023
Cumhuriyet’in 100’üncü yılı nedeniyle her ay neredeyse birkaç şehri ziyaret etmeye başladım.

Geçen hafta da Koton’un etkinliği için Ankara’daydım.
Gazetemizin de yazarı olan Saffet Emre Tonguç gezinin rehberiydi.
Saffet’in anlatımları geziye anlam kattı çünkü kelimelerin anlamlarını sorgulamak onun yaşam biçimi olmuş. Etimoloji, bir kelimenin kökenini araştırıp ortaya koyan ve de aynı zamanda hangi dillerde nasıl yayıldığını tespit eden bir bilim dalı.
Örneğin bizdeki “kolonya” sözcüğü, Almanya’nın Köln şehrinin Fransızcada “Colognia” olarak geçmesine dayanıyor. Zamanında bir parfümcü kolonyaya ‘Köln Suyu’ anlamına gelen ‘Eau de Cologne’ adını vermiştir. “Konuşmak” sözcüğünün “konmaktan” geldiğini hiç düşündünüz mü?
Ankara’da bir güne çokça şey sığdırdık.
Moda ve medya dünyasından isimlerin de eşlik ettiği ziyarette, tarihi 1’inci ve 2’nci meclis binalarını gezdik, ziyaret programının tamamlayıcı hedefi Anıtkabir’de Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ün huzuruna da çıktık.
Ankara’ya gidip Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret etmemek olmazdı.

Yazının Devamını Oku

İstanbul Kitap Fuarı başlıyor

18 Ekim 2023
Geçtiğimiz günlerde İstanbul’un simge otellerinden Pera Palas’ta önemli bir basın buluşmasına katıldım.

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle kırkıncı yılında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 28 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.

Toplantıda da fuarın detayları paylaşıldı.

Fuarın onur yazarı Nermin Abadan Unat, ana teması “Yaşasın Cumhuriyet” ve odak pazarı ise Hindistan oldu. Yayıncı dostum Nazlı Berivan Ak da Hindistan’dan gelecek yayıncılar ile iki ülkenin trendlerini konu alan bir panel gerçekleştirecek.

Uluslararası Yayıncılar Birliği başkanı Brezilyalı yayıncı Karine Pansa da fuarda olacak.

Toplantıda hızla bir TÜYAP belgeselinin yapılması önerimi paylaştım. 40’ıncı yıla fuarın geçmişini ve geleceğini konu edinen bir çalışma çok yakışır.

Basın toplantısın ardından Pera Palas’taki Atatürk’ün kaldığı odayı gezdik, toplantıya böyle anlamlı bir final yapmak güzeldi.

Akbar’ın müziği doğaya daha yakın

Yazının Devamını Oku