75 yıllık araştırma

Günümüzde mutluluk üzerine devamlı araştırmalar yapılıyor, reçeteler yazılıyor, tavsiyeler veriliyor.

Haberin Devamı

 

Şahsen “ne var, mutsuz olalım, ben mutsuzluğa da varım” çizgisinde olsam da mutluluk üzerine söylenenler ilgimi çekiyor.

 

Geçenlerde bu konuda yapılmış bir ilginç çalışmalardan birine denk geldim.

 

Araştırma Amerika’da 75 yıldır devam ediyor… 754 erkek denekle yüz yüze yapılan görüşmeler şeklinde sürmüş. Deneklerin 60’ı halen sağ ve 90 yaşın üzerinde.

 

Hayat nasıl güzelleşir, nasıl mutlu olunur sorusuna cevap aranmış.

 

75 yıl sonra tespit edilenler:

 

*** Düzgün insan ilişkileri bizi daha mutlu ve sağlıklı yapıyor

 

Haberin Devamı

*** Sosyalleşmek insana iyi geliyor. Yalnızlık zehirleyici.

 

*** İnsan ilişkisi derken kalabalık kastedilmiyor. Kaliteli ve derinlikli ilişkiler önemli. Çatışmalı ortamlar sakıncalı.

 

*** Düzgün ilişkiler sadece beden değil akıl sağlığı için de iyi. Koruyucu etki yaratıyor.

 

Bu araştırmaya bakıp ben de kendi adıma şu sonuçlara vardım:

 

*** Malumun ilanı olarak: ülke olarak mutluluğa oldukça uzağız. Sebepleri belli. Bakmayın siz ara ara yayınlanan anketlere…

 

*** Araştırma geliştirme faaliyetlerine maddi teşvik sağlamak gerek şart ancak yeter şart değil. Hadi araştırma yapalım demekle olmuyor. Bir araştırmayı 75 yıl sürdürmek başka şeyler de gerektiriyor. 

 

Arge paradan öte bir iklim ve kültür meselesi. Ülkedeki yerleşik havaya bağlı olarak yeşeriyor, gelişiyor. Geniş tabanlı uyum gerektiriyor.

 

Haberin Devamı

Akademisyenler de o arzulanan uyumun önemli bir tarafı...

 

****

 

75 yıllık araştırma
 

 

İZMİR’İN TURİSTSİZLİĞİ

 

Konuyla ilgili arkadaşlarımın yazışmalarından anladığım kadarıyla uluslararası gemi tur operatörleri Türkiye limanlarını programlarından çıkarmaya başlamışlar. Gerekçe güvenlik endişesiymiş.

 

İzmir açısından can sıkıcı bir durum… Kruvaziyer turizmi zaten geçen yıl gerilemeye başlamıştı. Şimdi iyice azalacak demek ki.

 

Laf aramızda bütün bu endişeler falan olmasa da kruvaziyer turistini ağırlama biçimimiz pek gelecek vaat etmiyordu. “Tamam, hoş geldiniz ama biz sizleri o kadar da önemsemiyoruz” der gibiydik.

 

Yaklaşık olarak İstanbul’un on beşte biri kadar turist çekebilen bir merkez olarak İzmir'in “biz neden böyleyiz?” diye sorma vakti çoktan geldi. Turist için bu kadar mı cazibeden uzak bir kentiz yoksa bir şeyleri eksik mi yapıyoruz?

 

Haberin Devamı

“Keyifli” olarak tanımlanan bir kent için mevcut rakamlardan daha iyisi mümkün olmalı.

 

******

 

ÖRNEK KULÜPLERİN HALİ

 

Konya’da, Mersin’de, Antalya’da ve en son Bursa’da yeni statlar yapıldı, maçlar oynanmaya başladı. İzmir’de stat tartışmaları hala devam ediyor. 
Kıskanmaktan öte çok içerliyorum bu duruma.

 

Mersin İdmanyurdu batık durumda. Son bir ayda üç teknik direktör değiştirdi. Bursa yeni Başkan seçti. Eskisini ibra etmedi.

 

Buna karşılık ülkeye örnek bir altyapıya sahip olan Altınordu ile mali açıdan örnek kulüp Göztepe maç oynayacakları uygun statlara taşınmakla meşguller.

 

Gerekçeler muhtelif. Şu net: gelecekte adından çok söz ettirecek bu iki İzmir kulübü daha iyisini hak ediyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları