Prof. Dr. Sinan Çavun
Prof. Dr. Sinan Çavun
Prof. Dr. Sinan ÇavunYazarın Tüm Yazıları

En iyi savunma hücumdur

Futbolun altın kurallarından biri daha işledi pazar akşamı.

Haberin Devamı

“Kalene kapanırsan, çekilirsen golü yersin.”
İlk golü yediğimiz dakikalar da dâhil olmak üzere skor üstünlüğünü alana kadar sahanın tek hâkimi konumundaki yeşil beyazlı oyuncular 70’den sonra hem topu, hem oyun üstünlüğünü rakibine bıraktı.
Özellikle Kubilay’ın sakatlanıp oyun kenarına gelmesiyle birlikte orta saha direncimizi de kaybedince çok fazla kapanmak durumunda kaldık. Ve bunun bedelini de 90+2’de çok acı bir şekilde ödedik.
*
Eldeki kadronun yetersizliği anında, hem sahadaki, hem saha kenarındaki tecrübe eksikliği Bursaspor’a kötü bir ders olarak geri döndü.
Yazımızın başlığında da belirttiğimiz gibi “En iyi savunma hücumdur” zira topu kendi tehlike bölgenden uzak tutabildiğin sürece, kalende gol görme ihtimali o denli az olacaktır. Umarım Tahsin Hoca pazar akşamından gerekli dersleri çıkarmıştır.
Tabii herkesin çıkarması gereken dersler var;
*
Örneğin; Tarsuslu oyuncuların geriye düşünce bilerek saha içindeki gerilimin tansiyonunu arttırmasına hem sahadaki genç oyuncular, hem tribünlerdeki bilinçsiz taraftarlar ayak uydurunca adeta onların ekmeğine yağ sürdük. Asla unutmamak gerekiyor ki, bu tür kaotik ortanlar her daim tecrübeli oyunculara sahip takımlar için avantaj sağlar. Bunu hem teknik kadronun, hem tribünlerdeki seyircinin bilmesi gerekiyor.
Hele sahaya atılan yabancı maddeler tamamen trajedi.
Kulübün beş kuruşa ihtiyacı olduğu bir dönemde bir takım aklı evvellerin verdiği zarar paha biçilemez. Bu kişilerin gerek aklı başındaki taraftarlar, gerekse emniyet güçleri tarafından tribünlerden temizlenmesi son derece önemli.
Bursaspor Kulübü bu anlamda taraftarının da dâhil olduğu top yekûn bir temizlik operasyonu geçirmelidir. Zira maç öncesi ve sonrasında saha dışındaki veya deplasmanlardaki bazı görüntüler Bursaspor camiasına yakışmamaktadır.
*
Saha içine dönecek olursak; ben gençlerimizin (hepsi olmasa da birçoğunun) futbol anlamında her hafta biraz biraz üzerine koyduğunu düşünüyorum. Bu geldikleri veya gelecekleri seviye Bursaspor için yeterli olur mu, onu bekleyip göreceğiz. Tabii bunun yanında hiçbir şekilde gelişim göstermeyen oyuncular da mevcut. Bu bakımdan da teknik kadronun bu oyuncular konusunda daha fazla ısrar etmeden, başka arayışlara yönelmesi gerektiğini düşünüyorum.
Örneğin; Hamza Baran. Yavaş futbol anlayışı ve mücadele gücündeki zayıflıktan dolayı artık ilk 11 dışında kalmalı. Zira önlerine sunulan bu hayati şansı değerlendirmek adına, sahada bunu yansıtamayan gençlerin yerine, diğer gençleri denemek, görmek gerek...
Evet, gerekli dersleri çıkarıp, üzerine koyarak, mücadeleye devam...

Yazarın Tüm Yazıları