Okan Aybar

Bernanke de ”Faiz” Dedi

13 Haziran 2008
Dün Dolar açıklanan ABD’nin perakende verileri sonrasında belirgin bir şekilde değer kazandı.
 Bunun hemen ardından da Bernanke'nin yaptığı konuşmada FED’in ekonomik durumlar karşında dinamik davranması gereğini dile getirmiş olması, FED’in sadece faiz indirmeyeceğini aynı zamanda yükseltebileceğini de ortaya koyuyor olması, her an Dolar’ın güçlenmesine nede olabilir.
 
Zira altın fiyatlarına bakıldığında Dolar faizlerinin güçlenebilecek olması nedeniyle yükselen petrol fiyatına rağmen hareket edememesi ve zaman zaman petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü sert dalgalanmalar, yavaşlayan ekonomi ortamında bir de faiz artırımının konuşulması Dolar’ın değerlenmesine neden olabilir.
 
Bu noktada şunu belirtmek isterim ki, eğer Bernanke faizlerin yükselebileceğine dair bir görüş bildirmek istediyse, bu durumda paritenin 1.5380’in altını kırması, daha da artan satışların gelmesine neden olabilir ve bu da paritenin 1.52’nin altına kayarak yeni hedefini 1.47 yapar. Hep beraber gelişmeleri izleyeceğiz ancak benim beklentim Euro’nun yeninde toparlanma eğiliminde olduktan sonra gerileyeceği yönünde . Kısacası daha sert düşüşler için paritenin henüz hazır olduğunu düşünmüyorum.
 
Altın Faize Direniyor
 
Hafta başından beri süre gelen konjonktür aynı şekilde devam ediyor. Faizlerin dünyada artabilecek olması altının enflasyona karşı korunma aracı olarak değer kazanmasını engelliyor. Diğer taraftan petrol fiyatları yeni rekorlar kırıyor olmasına rağmen altının sesiz kalmış olması bu durumu adeta teyit ediyor. Altının önümüzdeki günlerde önemli destekleri test edeceğini bekliyorum. Özellikle 850 Dolar kırılacak olursa bununla birlikte daha da aşağılara gitme ihtimali oldukça yüksek ama yüksek petrol fiyatları varken ekonominin kırılgan olduğu unutulmazsa açıklanacak faiz artırımına engel herhangi bir veri altının yeninden güçlenmesine enden olabilir.
 
Petrol Öngörülemez Hareketler Yapıyor
 
Nijerya’da bazı Hollanda meşeli şirketleri devletin satın alma yolunda hareket etmesi petrol arzının azalabileceği beklentisini yaratınca, dü düşme eğiliminde olan petrol fiyatları bir saat içinde 6 Dolar’lık düşüşünden sonra 5 Dolar yükseldi. Artık petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar öyle bir hal aldı ki, petrol sent’lerle hareket etmiyor, Dolar Dolar dalgalanıyor.
 
Petrol stoklarının zayıf ancak petrol ürün stoklarının güçlü açıklandğı bir hafta sonuna girerken yeni rekorların denenmesi muhtemel ama artık günlük bazdaki hareketleri tahmin etmek çok zorlaştı. Ancak yine de hafta sonuna girerken petrolü kolay kolay satmayacaklarını tahmin ediyorum.
Yazının Devamını Oku

Euro Neden Yükselemiyor?

12 Haziran 2008
Petrol fiyatlarının arttığı bir dönemde artan enflasyon riski dünyada bulunan tüm merkez bankalarını etkilediği için artık kimse faiz indirmekten bahsedemiyor.
Bir yandan Avrupa Merkez Bankası ekonominin yavaşlamasına rağmen faiz artırmaktan çekinmeyeceğini ifade ederken, artık daha çok FED yetkilisi faizlerin artmasından bahseder oldu.
 
AMB bir süredir faizleri en azından yüksek tutacağından bahsediyordu ancak FED’in faizleri yükseltebileceği piyasada konuşulmaya başlanan yeni bir hikaye oldu. Diğer yandan Almanya’da son 7 sene üzerine ilk defa kısa vadeli faizler uzun vadeli faizlerin üzerinde yükseldi. Bu durumda Avrupa’nın söylediğinin aksine hareket eden faizler getiri eğrisi faizlerin yükseleceğini değil düşeceğini ön görüyor.
 
Avrupa’dan bugün açıklanacak çok önemli veri yok ancak yakın açıklanacak enflasyon verileri önemli. Bugün ABD’den açıklanacak iş başvuruları verisi beklenmedik ir şekilde açıklanabilir çünkü istihdam piyasası bugünlerde çok dalgalı ama Dolar olumsuz bir veri açıklanırsa şaşırmam ancak Dolar olumlu açıklansa bile yani iş başvurularında düşüş gözlemlense bile büyük resim ABD’de işsizliliğin düştüğünü gösteriyor. Dolayısıyla 1.5430'un altı kırılmadıkça düşüşten bahsedemeyiz. Ancak ben bu seviyenin gün içinde test edileceğini düşünüyorum. Buradan bir alım yapılabilir ama az yapılmasında fayda var çünkü eğer düşüş devam ederse hemen sonraki destek 1.5360’ta ve çok kritik bir destek seviyesi olduğundan alımları ölçülü yapmakta fayda var.
 
Altında Faiz Baskısına Devam
 
Altın fiyatları adeta uyuşmuş bir şekilde ne Dolar’ın gerilemesine ne de petrol fiyatının yükselişine doğru düzgün tepki veriyor. Bunun nedeni son günlerde faiz artırım beklentileri o kadar çok su yüzüne çıkmaya başladı ki, piyasada altının yükselmesi için enflasyon verilerinin görülmesi gereği düşünülüyor olabilir.
 
Bugün ve yarın açıklanacak enflasyon verileri altın üzeride etkili olabilir. Kısaca eğer enflasyon yüksek açıklanırsa işte asıl o zaman altın fiyatları da yükselir. Diğer yandan emtia fiyatlarındaki toparlanmalar tarihi olabilir. Yani şu aralar emtialar alım yapmak için çok uygun bir vaziyette ve bence yükselecek.
 
Bu nedenlere bağlı olarak altın fiyatının uzak olmayan bir zaman içinde 850’nin altında bir kapanış olmadığı sürece yeninden 905 Dolar’ın üzerine tırmanacağını tahmin ediyorum.
 
Petrolü Ancak Talep Düşürür
 
Dün açıklanan stok verileri petrol stoklarının azaldığını ancak petrol ürün stoklarının yükseldiğini gösterdi. Yaz aylarına girerken petrol stoklarının düşmesi ürün artışına bağlı oldu çünkü yakın zamanda talepte mevsimsel bir yükseliş olacak ancak şu an bakıldığında bunun ne kadar olacağına dair bir beklenti henüz oluşmuş değil. Petrol fiyatlarının gerilemesi ancak talepteki gerilemeyle olacak belli ki. Yani bugüne kadar arz tarafının etkisiyle bu kadar yükselen petrol artık düşmesi için talepte düşüşün belirginleştiğinin görülmesi gerekiyor. Bunun ne zaman belli olacağınaysa en azından bir ay gibi bir zaman var. Gerçi şu aralar enerji fiyatlarındaki, yükselişe tepki var ama bu fiilen görülmedi. Bu nedenle düşüş hareketleri zahmetli olabilir. Ancak yeni zirveler oluşması için çok yakın vadede bir gelişme yok. Önümüzdeki haftaya kadar 131 – 137 arasında dalgalanma yaşanabilir.
Yazının Devamını Oku

Euro / Dolar Karışık

11 Haziran 2008
Avrupa ve ABD’den açıklanan ekonomik verilere ve diğer piyasalardaki gelişmelere bakıldığında normalde Euro’nun yükselmesi gerektiği yerde belirgin bir trend takip edememesi, paritenin karmaşık bir durumda olduğunu gösteriyor.
Avrupa’dan dün açıklanan enflasyon ve sanayi verileri, geçen hafta Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin faiz artırımını savunan konuşmalarını destekler niteliğindeyken, petrol fiyatlarının yüksekliği Dolar üzerinde baskı yapmaya devam ediyor. Bu nedenle paritedeki düşüşlerin sınırlı kalıp yükseliş yönünde hareket edeceğini tahmin ediyorum ancak şunu da unutmamak gerekir ki yükselişler genelde 1.57 sınırında takılabilir.
 
Faizler Altına Baskı Yapıyor
 
Doların yükselmesi ve hem Avrupa, hem de ABD cephesinden faiz artırımıyla ilgili görüş bildirimleri, altının yükselişini sınırlıyor. Dün FED yetkilisi Fisher’in yapmış olduğu ve faiz artırımların olursa yavaş ve ölçül olacağı şeklindeki açıklamalar ABD’de son zamanlarda ilk defa yapıldı. Diğer yandan Kanada Merkez Bankası’nın beklentilerin aksine faiz indirmemesi de faizler genel seviyesinin dünyada yükselmesine neden oluyor ve bu da altın üzerindeki baskıları artırıyor. Ancak yine de petrol fiyatlarının yüksekliği ve Dolar’ın bu yakınlarda yenden baskı altında kalabileceği önümüzdeki günlerde altın yeninden 900 Dolar’ın üzerine çıkmasına neden olabilir. Diğer yandan emtia fiyatlarındaki yükseliş harekelerinin başlamış olması da altının önümüzdeki günlerde yükselmesine neden olacak gibi.
 
Petrole Talep Azalabilir
 
Petrol fiyatları artık yavaş yavaş talebin kırılması beklentisine bağlı olarak düşme arifesinde olabilir. Daha önceden duymadığımız tarzdaki haberler dünyada yayılmaya başladı. Bir taraftan Avrupa’da kamyoncular artan yakıt maiyetlerini protesto ederken, ABD’de tren kullanımında yükseliş var.Bir de bunun yanında yavaşlayan otomobil satışlarını ve ekonomik konjonktürü düşündüğümüzde petrole olan talebin azalması haberleri çıkmaya başlarsa petrolün durmak bilmeye bir düşüş hareketi başlayabilir. Ancak tabi bu olay petrol kartelinin hoşuna gidecek bir durum olmadığı için içinde bulunduğumuz günlerde her petrol olumlu veri piyasaya yansıtılmak istenecektir. Öyle sanıyorum ki petrol fiyatların bundan sonraki yükselişleri sınırlı kalacak ve daha çok aşağı yönlü hareketler izleyeceğiz. Açıklanacak stok verileri, ABD’de stokların düştüğünü gösterirse kısa vadeli yükseliş hareketleri görülebilir ancak bu yakınlarda dünkünden daha belirgin sert gerilemeler yaşanabilir. Bu gerilemeler ilk etapta 118 ardından 112’ye kadar devam edebilir.
Yazının Devamını Oku

Düşen Dolar FED Yetkililerini Korkutuyor

10 Haziran 2008
Avrupa ve ABD adeta savaş halinde eko-politik manevralar yapmaya devam ediyor.
Geçen hafta Trichet Temmuz ayında bir faiz artırımı geleceğine dair görüş bildirirken, şimdilerde daha çok FED yetkilisi Dolar’daki gerilemeden tedirgin olduklarını söylüyor ve müdahale yapılmasıyla ilgili daha çok telaffuzlarda bulunuyor.
 
Durum gayet açık. Bir tarafta ekonomiyi yavaşlatmak pahasına enflasyonu kesinlikle kontrol altında tutmak isteyen bir AMB varken, diğer taraftan açıklarını kapatmak isteyen veya en azından daha fazla artmasını istemeyen ABD, yükselen petrol fiyatlarına karşın Dolar’ın güçlenmesini istemeye başladı. (Bu arada parantez içinde söylemek isterim ki petrol zenginliğiyle oldukça para kazanan Arapların ABD’ye soktukları Dolar’lar da bu sayede daha da iyi bir yatırım olabilir çünkü Araplar hem petrolden zenginleşirken bu sefer de onlar için bu ikinci bir zenginleşme adımı olabilir.)
 
Durum o ki, eğer Euro / Dolar paritesi 1.60’ın üzerini yükselen momentumla kırarsa o zaman piyasada son derece sert dalgalanmalarla birlikte Dolar kontrol edilemez bir şekilde gerileyebilir. Nitekim petrol fiyatları 135 Dolar’ın üzerindeyken bu çok kolay olur. Dolayısıyla bugünlerde açıklanan veriler Dolar olumsuz da olsa FED yetkililerinden sözlü müdahaleler Dolar’ın gerileyişini durdurabilir. Neyse ki dün açıklanan konut fiyatları verisi beklentilerden çok daha olumlu açıklandı. Bugün açıklanacak dış ticaret dengesi de oldukça önemli çünkü Dolar'ın bugüne kadar düşme nedenlerinin başında bu veri geliyordu.
 
Yükselen petrol fiyatları elbette dış ticaret açığının ABD’de artmasına neden olmuş olabilir ama ekonomik yavaşlamayla birlikte eğer dış ticaret açığı azalmışsa o zaman bu durum Dolar olumlu algılanır ve paritenin gerilemesine neden olabilir. Veriyi bugün izleyip hep beraber göreceğiz ancak eğer dış ticaret açığı beklentilerden fazla gelirse o zaman 1.58’lerin üzerine atan bir parite görebiliriz. Benim beklentim bugün dış ticaret açığının fazla gelip yüksek petrol fiyatıyla birlikte Euro’nun bir miktar yükseleceği yönünde.
 

Altının Düşleri Sınırlı Kalabilir
 
Bir yandan artan petrol fiyatları ve son gülerde yükselen gıda fiyatları enflasyonist baskı oluşturup altının yükselmesine neden olurken, diğer yandan da yükselen faizler ve Dolar, altın fiyatlarının yükselişinin sınırlı kalmasına neden oluyor. Altın fiyatları belli ki bu kadar fazla enflasyonist baskı varken zahmeti de olsa altın fiyatlarının yükselebilir. En azından düşüşlerin sınırlı kalabileceğini düşünüyorum çünkü bir taraftan enerji fiyatları yüksek kalmaya devam ederken, gıda fiyatları da son günlerde yukarı yönlü hareketlenmeye ve destek seviyelerinden toparlanmaya başladı. Şeker, buğday, soya gibi stratejik ürünlerin düşüşlerinde yavaşlamalar ve yukarı yönelmeler mevcut. Bu nedenle altın fiyatlarının düşüşleri sınırlı, yükselişleri kolay olur. Eğer bugün 905’in üzerinde bir kapanış olursa bunun anlamı önümüzdeki günlerde 912’yi kırıp 935 Dolar’a kadar yükseliş hareketi gelebilir.
 
Petrol Fiyatı Bugün ABD’nin Dış Ticaret Açığına Bağlı
 
Nihayet benzin fiyatlarının galon başına ortalama olarak ABD’de 4 Dolar olması petrolün yükselişinin sonucu olduğu gibi çıldırmış petrol piyasasında bu durum sadece bir sonuç değil aynı zamanda petrolün daha da yükselmesi için neden bile olabilir. Ne de olsa ne olursa olsun, petrol fiyatları yükselmeye devam ediyor ancak dünkü gerileme Dolar’ın toparlanmasıyla birlikte geldiği için ve bugün de Dolar’ın ABD’den açıklanacak dış ticaret açığı verisine bağlı olduğu için, Dolar olumsuz bir veri açıklanması durumunda petrol fiyatları yeniden yükselebilir. Petrolün gerilemesi için dış ticaret açığının azalması lazım. Çünkü  düşük Dolar’a ve yükselen petrole rağmen dış ticaret açığı azalıyorsa o zaman petrole olan nominal talepte azalma var diye düşünülebilir ve bu da petrolün düşmesine neden olabilir. Bu iki senaryoya göre petrol fiyatları yön bulacak.
Yazının Devamını Oku

Deja Vu

9 Haziran 2008
Biraz tarihe bakalım:1980’li yıllarda ABD’de enflasyon yükselirken bu yükselişi aynen bugünkü gibi petrol fiyatlarının artmasından kaynaklanan bir enflasyonist baskıyla oluşmuştu.
Ardından FED’in başında o zamanlar olan Paul Volker enflasyonu düşüreceğim diye faizleri artırmış ama bu sefer de ardından enflasyonu fazla artırmanın sonucu ekonomiyi adeta durma noktasına getirdiği için işsizlik baş göstermiş ve bu ikincil etki olarak da ekonomi daha da yavaşlamıştı.
 
Şimdilerdeyse durum biraz farklı olsa da tam olarak farklı denemez. Bugünün 1980’li yılardan farkı, likidite kriziyle başlayan faiz indirimlerinin olduğu bir dönemde enflasyonun petrol fiyatlarının artmasından kaynaklanan enflasyonist baskı olması. Oysa 1980’lerde faizler petrolün yükselmesiyle birlikte zaten yükselmiş bir seviyedeydi. Bugünse faizler düşük.
 
Bunun anlamı ne diye soruyorsunuz kendinize. Bugünlerde ABD’de faizler likidite riskiyle zaten gerilemişken ve şimdilerdeyse petrol fiyatları yükselirken bir de bunun üzerine istihdamın gerilemesindeki ivmenin hızlanmış olması, üretkenliğin de yeterince artmadığı bir dönemde Dolar’ın faizlerinde sert yükselişlerin görülmesine neden olabilir. Gerçi FED geçen haftaki açıklamalarında bunun aksini iddia etti ancak FED bir noktada yakın bir zamanda faiz artırımlarından ciddi bir şekilde bahsedebilir.
 
Bunun anlamı şu: Doların gerilemesi düşünüldüğü kadar olmayabilir. Öyle sanıyorum ki petrol fiyatlarının Dolar olumsuz etkisi piyasaya yansıyacak ve Euro / Dolar paritesi 1.60’lara doğru yükseline devam edecek ancak bu yükseliş hareketi sonradan ani bir şekilde Dolar’ın güçlenmesine neden olabilir. Tıpkı 1980’li yılardan 902lı yıllara girdikten sonra olduğu gibi. Kısacacı bizler bu şeyleri sanki daha önceden yaşamış gibi hissedebiliriz. Kısacası Fransızların dediği gibi “Deja Vu”
 
912 Önemli
 
Altın fiyatları geçtiğimiz hafta petrol fiyatındaki tırmanış ve Dolar’daki değer kaybına bağlı olarak hafta içinde düştüğü kritik 860’lı seviyelerden itibaren hızlı bir şekilde yükselerek yukarı yönlü bir momentum yakaladı. Bunun dışında faiz oranlarındaki yukarı yönlü hareketin de yavaşlamış olması altın fiyatlarının önümüzdeki günlerde yükselebileceğini gösteriyor. Ancak bunun için ilk etapta geçen hafta başlayan momentumun devam ettiğini görmemiz gerekir. Eğer 912 Dolar üzerinde bir kapanış olursa bunun anlamı altının güçlü olduğu. Bundan sonra zaten 934 ve 956 seviyeleri altının hedefi olacağından yukarı yönlü momentum kazanması daha da kolay olabilir.
 
Buna karşın aşağı yönlü riskler de yok değil. Eğer petrol fiyatları Dolar’ın olası bir toparlanma sürecine bağlı olarak düşmesi durumunda altının da 912 Dolar’ı kıramaması altın fiyatlarını yeniden baskı altına sokabilir. Benim tahminim hafta içinde altın fiyatlarının 891 Dolar’a kadar geri çekilerek alım yönünde bir fırsat verecektir ancak tabi 891 Dolar’ın ulaşılması almanın gereğini göstermeyip bu arada Dolar’ın ve petrol fiyatının ve her şeyden önce faizlerin nasıl dalgalandığını hep birlikte göreceğiz. Ama şu anda görünen o ki bütün bu saydım faktörler altın fiyatların güçlü kalacağını gösteriyor.
 
Petrol Varlık Transferi Aracı Oldu
 
Bugüne kadar bir günde 12 Dolar’lık dalgalanma aralığı petrol fiyatlarında hiç görülmemiş bir şey. Ne oldu da geçen hafta ortasına kadar petrol fiyatı 122 Dolar’dan değerlenmişken iki günde 140 Dolar’a dayandı? Gelişmelere baktığımızda gelişen bir neden yok. Dolar’ın düşüşü neden olarak gösterildi ama Dolar daha düşük seviyelerdeyken de petrolün daha düşük olduğunu hatırlayalım.
 
Petrolün ne yapacağıyla ilgili bir spekülasyonda bulunmak zor çünkü petrol fiyatları “delidir ne yapsa yeridir” şeklinde hareket ederken rasyonel bir davranış beklemek zor. Ancak yine ekonomik teorilere bakacak olursak petrol fiyatının düşmesi gerektiğini düşünüyorum.
 
Ancak ne zaman petrol fiyatları ABD’nin savaş maliyetini dünyadan çıkartmayı durduracağı yönünde karar erecek işte o zaman petrol çok sert bir şekilde düşecek. Bugünlerde petrol fiyatlarının yükselişi aslında ABD’ye yük değil çünkü unutmayalım ki ABD bugün Irak’ta petrol üzerinde oturuyor zaten. Bu nedenle fiyat yükselişleri ABD’nin aslında işine geliyor. Hem bu sayede Suudiler de Dolar’ın düşüşünden bugüne kadar fakirleşmişleri ancak petrolün yükseliyle birlikte zenginleşerek ABD’nin şirketlerini satın almak suretiyle hem zenginliklerini korumayı başarıyorlar hem de ABD’nin dış ticaret açığının kapanması konusunda büyük destek vererek Dolar’ın da uzun vadeli güçlenmesi için alt yapıyı oluşturuyorlar.
Yazının Devamını Oku

İstihdam Verileri Önemli

6 Haziran 2008
Dün yukarı yönlü tepki düzelme hareketinin ardında Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri yüksek tutma eğiliminde kalabileceğinin anlaşılmasıyla birlikte oldu.
Bununla birlikte petrol fiyatlarının da yükselişe geçmesi Euro’nun yukarı yönlü hareketini hızlandırdı ve parite 1.56 seviyelerine kadar dayandı.
 
Bugün ABD’den açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi, Euro’nun ikinci bir zirve denemesi yapıp yapmayacağını gösterecek. Avrupa’nın faiz politikası ne olursa olsun şu bir gerçek ki, Avrupa faizleri artırsa da bu uzun soluklu olmayacaktır. Avrupa sadece yükselen emtia fiyatları nedeniyle oluşan maliyet enflasyonunun etkilerinden arınmak için ABD'nin 1980’lerde yaptığını yapıyor ama bunun sonucunda onlar da durgunluğa girebilir. Dolayısıyla bugün açıklanacak ABD’nin tarım dışı istihdam verisinin ABD’nin durgunlukta olup olmadığını göstereceği için, bu veri Avrupa ve ABD’nin karşılaştırılmasına neden olacak.
 
Bugün 1.5630’un üzeri kırılırsa hareket 1.5730 ve sonradan 1.58’lere kadar uzayabilir ama düşmesi için hem petrolün gerilemesi lazım hem, istihdam verilerinin çok güçlü açıklanması lazım hem de 1.5420’nin altını kırması lazım. Bu da oldukça zor bir ihtimal olduğu için bugün açığa satış günü değil. Bunu öncelikle bilmek gerekiyor.
 
Benim tahminim ABD’de istihdam piyasasının çok karmaşık bir dönemden geçiyor olması nedeniyle çok belirgin bir veri açıklanmayacağı ve bu nedenle paritenin önümüzdeki haftayı bekleyeceğini düşünüyorum.
 
Altın Nispeten Sessiz
 
Bir süredir düşme eğiliminde kalan altın, dün petrolün yükselmesi ve Dolar’ın gerilemesiyle birlikte yükseldi ancak yükselişin geneline bakıldığında nispeten sessiz ve sakin bir yükseliş olduğunu söyleyebilirim. Bunun nedeni elbette Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın faizleri yüksek tutma eğiliminde kalmasından kaynaklandı.
 
Diğer yandan emtia fiyatlarının da sakim kalması aslında altının yükselişini tetiklemediği için yükselişlerin bugünden sonra yani önümüzdeki haftadan itibaren daha belirgin olacağını düşünüyorum. Altın şu anda satış için iyi seviyelerde değil ve konjonktür bunu gerektirmiyor. Bugün için düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmek gerekiyor.
 
Petrol, ABD’nin Ekonomik Verilerine Bağlı
 
Dün Avrupa Merkez Bankası başkanı Trichet’in faizleri yükseltebileceği yönünde yapmış olduğu açıklamalar, petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu noktada hemen belirtmek gerekiyor ki, Euro’nun yükselmesi durumunda eğer petrolde 129.60 kırılırsa hareket 131.20’ye kadar sürebilir. Ancak bugün ABD’den gelecek olan ekonomik verilerden tarım dışı istihdam ve işsizlik beklentilerde olumlu gelirse ki ben beklentilerin dışında kalan fazla bir değişim olacağını beklemiyorum, petrol fiyatları hafta sonuna girerken daha da yükselmekten çekinmez.
Yazının Devamını Oku

Tepki Düzeltmesi Gelebilir

5 Haziran 2008
Dün Euro / Dolar paritesindeki gerilemenin momentumunun az olması ve paritenin kritik 1.54’ün altında kapanış yapmaması, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın yapacağı faiz açıklamaları, paritenin gün içinde belki bir miktar daha geriledikten sonra yukarı yönlü tepki vermesine neden olabilir.
Trichet’in son zamanlarda yaptığı açıklamalar enflasyona karşı korunmak amacıyla gereken ne yapılıyorsa yapılacağı şeklinde olduğu için Euro faizlerinin yakın zamanda düşmeyeceğinin sinyalini her zamankinden daha çok verdi. Bu da son birkaç günlük gerilemesi sonrasında Euro’nun yükselmesine neden olabilir. Euro’nun düşmesine neden olabilecek faktörse Trichet’in enflasyondan ziyade, büyümeyle ilgili sıkıntılara dikkat çekmesi olur.
 
Öyle tahmin ediyorum ki gün içinde 1.5330-50 aralığına kadar geriledikten sonra yukarı yönlü bir atak gelebilir. Bu seviye aralığından alım yapıp, 1.5270 seviyesinde stop emri çalıştırmak şartıyla 1.5330’dan alım yapılabilir.
 
Altın Düşüş Momentumunu Kaybedebilir
 
Dolardaki değer artışı ve petrol fiyatlarındaki gerileme belirgin bir şekilde olmasa da altın üzerindeki baskının devam etmesine neden oluyor. Bugün açıklanacak faiz kararları ve sonrasında gelecek olan politik açıklamalar faiz politikasını ne olacağına ışık tutacağı için oldukça önemli. Çünkü sizinle daha önce de paylaştığım gibi altın fiyatları faiz hareketlerine son derece duyarlı hareket etmeye devam ediyor.
 
Bugün altın fiyatları baskı altında kalmaya devam ettikten sonra gün içinde eğer 871 Dolar’ın altı kırılmayacak olursa yükseliş hareketleri gelebilir. Sonuçta enflasyonun yüksek olmasına bağlı olarak Avrupa ve İngiltere merkez bankaları yüksek faizleri korumak isteyecektir ama düşürme taraflı kalmaya devam edeceklerdir. Dolayısıyla 871 Dolar’a doğru oluşan düşüşler alım fırsatı olabilir. Zira eğer bugünlerde aşağı yönlü sert gerilemeler olmazsa, düşüşler önümüzdeki haftalara kalabilir çünkü düşüşteki momentumunda azalıp piyasanın son birkaç günde yatay hareket ediyor olması da düşme isteğinin şimdilik çok olmadığını gösteriyor. Düşüş olursa ya bugün olur ya da daha sonra olur ve 871 Dolar desteğinin kırılıp kırılmamasını yakından takip etmek gerekiyor.
 
Petrolde Hedef 118.10
 
Dün devlet talebindeki azalmanın olduğu açıklanması tam da düşündüğümüz senaryonun gerçekleştiğini gösterdi. Yükselen petrol fiyatları eninde sonuna petrol talebinin azalmasına enden olunca bu durum azalan petrol stoklarının aslında yeni alımların yapılmamasından kaynaklandığını gösterdi. Bu nedenle geçen hafta açıklanan stokların düşüşünün etkileri bir nevi ortadan kalktı. Ancak piyasadaki petrol primi hala yüksek olsa da açıklanacak yeni stok verileri piyasada etkili olmaya devam edecek. Diğer yandan teknik olarak petrol hedefi 118.10 olarak gözükse de bu seviyenin bugünlerde ulaşılmasını beklemiyorum. Dolar’ın bugün gün içinde bir miktar değer kazanmasının ardından değer kaybedeceğini beklediğim için petrol de bu hareketi takip ederek önce düşü sonrasında yükselebilir.
Yazının Devamını Oku

Dolar Değer Kazanmaya Devam Edebilir

4 Haziran 2008
Dün Avrupa’dan gelen gayri safi milli hasıla verilerinin olumlu açıklanmasıyla 1.5580 ve üzerindeki seviyelere ulaşıldığı gibi yine aynı gün FED başkanı Bernanke’nin yaptığı ve Dolar faizlerinin yükselmesine yönelik açıklamaları Dolar’ın belirgin bir şekilde güçlenmesine neden oldu.
Belli ki artık ABD’deki enflasyonda görülen yükseliş, ABD’nin kendi dinamiklerin dışında kontrol edemediği ya da etmediği nedenler yüzünden yükseldiğinden, kendi içine dönüp enflasyondaki yükselişe karşı artık yavaş yavaş faizleri artırmaya hazırlanma aşamasına girmek üzereler. Zira bu durum, dört ay gibi bir süredir Euro / Dolar paritesinin uzun vadeli beklentimi  “YATAY” olarak göstermemi açıklayan en önemli nedeni oluşturuyor. Dahası ABD’de yapılacak olan seçimler öncesinde Obama’nın başkanlığı da güçlenecek olursa ve bu arada Bush yönetimi gitmeden önce Orta Doğu’daki durumu biraz olsun kontrol altında tutabilirse, Dolar’ın değer kazanmaya başlaması da artık geçen sekiz sene sonrasında gerçekleşebilir.
 
Eğer uzun vadeden kısa vadeye dönecek olursak, Avrupa’daki ekonomik büyüme Euro için olumlu bir gelişme olsa da, bu durumun artmış enflasyondan kaynaklanabileceğini de unutmamak lazım. Çünkü imalat sektörlerine ve global büyümeye bakıldığında, faizler bu kadar yüksekken Avrupa ekonomisinin büyümesi zor gözüküyor. Dolayısıyla dün Avrupa’dan açıklanan güçlü gayri safi milli hasıla verilerinin olumlu etkisi çok uzun sürmedi ve parite 1.5460 seviyesindeki desteğini kırarak gözünü 1.52’lere dikti.
 
Eğer bugün 1.54’ün altında bir kapanış olursa paritenin 1.52’si oldukça büyük bir ihtimal olur. Bu nedenle bugün Avrupa’dan ve ABD’den açıklanacak olan hizmet sektörü büyüme verilerini, ABD’den açıklanacak konut satışlarını ve Bernanke’nin açıklamalarına dikkat edin. Avrupa’daki durumla ABD’deki durumun farkı bugün pariteye aynen yansıyacaktır. Dolayısıyla 1.54’ün altı geçilirse 1.52 olabilir yoksa yatay bir gün olur.
 
Bernanke “Faiz” Dedi Altın Düştü
 
Dün Bernanke’nin yaptığı açıklamalarda faiz indirimlerinin daha fazla devam etmeyebileceği yönündeki söylemleri Dolar’ın güçlenmesine neden olurken, yükselme eğilimine girmiş faizlerin aynı zamanda enflasyona karşı daha çok korunma sağlayabilecek olması altın fiyatlarının düşmesine neden oldu. Diğer yandan petrol fiyatlarındaki gerileme de aslında yine Bernanke’nin açıklamalarına bağlı olarak olmuş olsa da, sonuçta petrol fiyatlarındaki gerileme de altının baskı altında kalmasını sağlıyor. Ayrıca gıda emtialarındaki gerilemenin devam ediyor olması ve yerini ir yükselişe bırakmaması da altın için bir baskı unsuru. Bütün bunlar olurken eğer 871 Dolar seviyesinin altında olacak gecelik kapanış altının 830 Dolar hedefinin yolunu açabilir.
 
Dünkü gerilemen ardından bugün de satış baskısının devam ettiği bir gün olabilir. Hafta başından beri özellikle söylüyorum, altın işlemi yaparken bugünlerde kısa vadeli Dolar faizlerinin de günlük grafiğini ekranınızın bir köşesinde bulundurun. Faizlerdeki düşüş altında alımı, yükseliş satışı getirir.
 
Petrol Yine Düşebilir
 
Dün Bernanke’nin yapmış olduğu ve faizlerin yükselebileceğiyle ilgili açıklamaları Dolar’ı yükseltirken petrolün düşmesi için bir neden hazırlamış oldu ama bu açıklamalar aslında bir başka şeyi daha ortaya koyuyor: Petrol talebinin artan enflasyon nedeniyle zaten gerilediği ancak bunun piyasalarda çok fazla konuşulmasına izin verilmediği bugünlerde Bernanke bir de faiz artırmaktan bahsederse o zaman zaten yavaşlamış ekonomi daha da yavaşlayabilir. Bu sefer de çok daha fazla konuşulan arz azlığının yanında talep azlığı da konulmaya başlar. İşte o zaman bilin ki petrol fiyatları yeninden 100 Dolar’ın hatta 90 Dolar’ın da altına gitmek için güzel bir neden yakalayabilir.
 
Bugün açıklanması beklenen petrol stok verileri öncesinde piyasa yatay kalabilir ancak eğer petrol stoklarında yükseliş olursa ve bu arada petrol ürün stoklarındaki gerilemeler devam edecek olursa o zaman 115’e karda devam edecek bir satış baskısı başlayabilir. Bugün ayrıca söylemem gerekiyor ki eğer 123.50’nin altı kırılırsa bu hafta içinde 120.60’a kadar petrolün desteleri oldukça zayıf.
Yazının Devamını Oku