Okan Aybar

Gustav Kof Çıkınca Dolar’a Gün Doğdu

2 Eylül 2008
Dün ABD’nin Meksiko Körfezi’nde bulunan petrol sahasının Gustav Kasırgası sonucu petrol üretim ve işleme sahalarını vuracağı beklenirken, kasırganın aslında gözde fazla büyütülmüş olduğunun anlaşılmasıyla birlikte petrol fiyatları düşmeye başladı.
Bu da zaten baskı altında akalan Euro’nun daha da baskı altında kalarak 1.4550’lere kadar gerilemesine neden oldu. Tabi sadece bu da değil, aynı zamanda Avrupa’dan açıklanan satın alma müdürleri endeksleri de beklendiği gibi ekonomik daralmanın devam ettiğini gösterince Euro’nun yükselmesi için bir neden oluşmadı.   
   
Bu hafta içinde Avrupa Merkez Bankası bir faiz kararı verecek. Büyük olasılıkla faizlerde bir değim olmayacak ama faiz kararı sonrasında gelecek açıklamalar AMB’nin faiz konusunda ne kadar aynı politikayı izleyeceği konusunda bir fikir verebileceği açısından çok önemli olabilir. Öyle görülüyor ki AMB faizler düşürme konusunda baskı altında bir konuşma yaparsa o zaman düşüşler devam edebilir. Ancak bu arada öncesinde açıklanacak ekonomik veriler de hem Avrupa’dan hem de ABD’den parite üzerinde etkili olmaya devam edecek.
 
Bugün ve yarın ABD’den imalat sektörü ISM endeksi ve ISM fiyat endeksi açıklanacak. Ayrıca konut kredisi başvuruları da yarın açıklanacak önemli verilerden. Avrupa’dan bugün sadece üretici fiyat endeksi açıklanacakken, yarın Avrupa’dan hizmet sektörü satın alma müdürleri endeksi ve perakende satışlar açıklanacak. ABD’den açıklanacak veriler zaten son zamanlarda olumlu açıklanıyor olmasından dolayı Dolar değer kazanıyor. Asıl olan Avrupa’daki durumun ne olduğu. Eğer bugün üretici fiyata endeksinde çok belirgin bir düşüş olursa bu durum Euro’nun gerilemesine neden olabilir çünkü bu sefere o çok korkulan enflasyon baskısı gerçekten almış olur. Üretici fiyata endeksi Temmuz ayını yansıtacak olduğundan düşük açıklanmayabilir. Bu nedenle Euro olumsuz bir açıklama olacağını sanmıyorum ama asıl olan Dolar’ın yükseliyor olması gerçeği olduğundan bu trendin bozulması için 1.47’nin üzerinde kapanış olması gerekir ki bu da zor. Bu nedenle yarına kadar 1.4550 – 1630 aralığında dalgalanabilir.
 
Bugün de Yükselmezse 799’a Kadar Gerileyebilir
 
Dün petrol fiyatlarının gerilemesi ve Dolar’daki yükseliş altın fiyatları üzerinde baskı yaparken, piyasa katılımcılarının genelindeki yukarı yönlü beklentiler kırılmadığı için henüz tam anlamıyla bir gerileme yaşanmış değil. Eğer bugün Dolar güçlenmeye devam eder ve petrolde yukarı yönlü bir hareket olmazsa o zaman altının 799’a kadar hafta içinde gerilemesini bekleyebiliriz. Bugün ABD piyasası açıldığında faiz piyasasındaki gelişmeler de altını etkileyecek. Eğer faizlerde, özellikle 2 yıllıklarda gerilemeler gözükürse o zaman altın fiyatlarında yukarı yönlü hareket devam eder ama olası bir faiz yükselişi altının düşüşünü garanti kılar. Bu nedenle özellikle bugün ABD'nin 2 yıllık faiz oranlarını ekranınızın bir köşesinde bulundurun.
 
Piyasa Artık Petrol Stoklarına Bakıyor
 
Meksiko Körfezi’nde olan ancak petrol üretim ve işleme sahalarına zarar vermeksizin geçiş yapan Gustav Kasırga’nın herhangi bir tahribata neden olmaması petrol fiyatlarının derhal gerilemesine neden oldu. Şimdi sıra bir başka kasırga oluşumu ve onun da ardından bir başka kasırga olarak ki adet kasırga oluşuyor ama bunlar şu anki piyasayı etkileyecek kadar bir uzaklıkta değil. Ancak asıl olan şu ki petrol stoklarının yarın nasıl açıklanacağı. Geçen iki hafta içinde petrol ve petrol ürün stoklarında yaşanan düşüşler yarına kadar petrol fiyatlarının bir miktar yükselerek 113’lere dayanmasına neden olabilir.
Yazının Devamını Oku

Piyasa Gustav’a ve Avrupa Verilerine Bakacak

1 Eylül 2008
Euro / Dolar paritesi hafta başına girerken geçen haftaki dip seviyelerinde seyrediyor. Bu hafta içinde ABD’den açıklanacak FED ekonomi raporu, ISM endeksleri, tarım dışı istihdam ve bazı FED yetkililerinin açıklamaları gelirken, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve sonrasında gelecek açıklamaları piyasaya yöne verecek. Bunun dışında piyasadaki harekelenmeler yine petrole bağlı olarak da yön bulacak.
ABD’den gelecek olan veriler daha önceki haftaların paralelinde Dolar olumlu gelebilir ama yarına kadar Gustav Kasırga’nın petrol üzerindeki yükseltici etkisi Dolar üzerinde baskı unsuru yaratabilir. Avrupa Merkez Bankası’nın beklenen faiz kararına bakacak olursak, büyük bir ihtimalle faizlerde bir değişim olmayacak olması şimdilik Euro olumlu bir durum ama asıl olan, Trichet’in yapacağı açıklamalar çünkü Avrupa’da yapılacak kaçınılmaz faiz indirimlerinin ne zaman ve ne ölçüde olacağını görebiliriz.
 
Bugün Avrupa’dan açıklanacak satın alma müdürleri endeksleri ve Gustav Kasırga’nın etkileri Euro / Dolar paritesini etkileyecek en önemli olgular. Euro verilerinin olumsuz geldiği bu dönemde eğer endeksler beklendiği gibi ya da olumsuz gelirse, parite gerileyebilir. Yani sürpriz bir iyileşme olmadığı sürece parite gerileme eğiliminde olabilir. Diğer taraftan akşam vakitlerine doğru Gustav’ın petrol sahası bölgelerine ulaştığı zaman nasıl bir güçte seyredeceğini bütün dünya izleyecek. Sonuç olarak bugün 1.4580 – 1.4700 aralığında bir hareketlenme olabilir. Ancak eğer piyasayı etkileyecek faktörler beklentilerin çok dışında oluşursa hareket alanı daha geniş olur. Örneğin Gustav Kasırgası çok etkili olmazsa parite kritik 1.4630 seviyesinin altında gecelik kapanış yaparsa önümüzdeki günlerde daha da aşağıları hedef olur. Bunun dışında Avrupa verileri çok olumlu açıklanırsa o zaman 1.4750’e kadar uzanan hareketlenmeler görebiliriz. Ben şu anki görünümün daha çok yukarı yönlü olabileceğini düşünüyorum.
 
Enflasyon ve Altın
 
Dolar’ın yükselmesiyle ve petrol fiyatlarının Gustav Kasırgası’nı beklemesiyle birlikte altın yukarı yönlü hareketine şu an devam etmiyor. Bunun nedeni yine dediğim gibi olumsuz bir etkisinin mutlaka olacağı Gustav Kasırga’nın aslında ne kadar olumsuz bir etki yaratacağını ve enflasyonu tetikleyen petrol fiyatlarının ne kadar artacağını ya da belki de azalacağını beklemesi. Dolar’ın hafta başında yükselmiş olması altını aşağı çeken bir aktör. Ancak bu akşam vaktinde Gustav’n ne kadar olumsuz etki yaratacağını kimse bilmiyor. Ancak ABD petrol fiyatlarının dalgalanmasını engellemek adına gerekirse stratejik rezervleri kullanabilecek olması petrolün düşme ihtimalini azaltıyor ama yine de piyasa Gustav’ın bu rezervlerin ne kadar kullanılma ihtiyacını yaratacağını bekliyor olduğundan Dolar’ın yükselmesine herhangi bir tepki vermiş değil.
 
Ancak bugünden sonra merkez bankalarının faiz politikaları açıklanacak hafta içinde enflasyon ve altının nasıl etkilenme içinde olacağını göreceğiz. Öncelikle faiz beklentileri enflasyonla birlikte şekilleneceği için olası faiz artırımların gecikmesinin ön görülmesi durumunda enflasyonun çok yüksek olduğu bir ortamda altının bu hafta içindeki düşüşleri sınırlı kalabilir.
 
Bekle ve gör
 
Piyasa Meksiko Körfezine kategori 3’le giren Gustav Kasırgası’nın petrol üretim ve işleme sahalarının önümüzdeki saatlerde nasıl etkileyeceğini beklemekle geçirmeye beklerken nispeten dar olabilecek bir alanda beklemeye devam edebilir. Ancak petrol fiyatını asıl etkileyecek olan gelişme Gustav sonrası ABD’nin stratejik rezervleri ne kadar kullanacağı. Son haftalar içinde ABD’nin rezervlerinde görülen düşüşler sonrasında rezervler biraz daha düşecek olursa o zaman hafta içinde 122 Dolar’a kadar uzanan yeni yükselişler görülebilir. Ancak Gustav Kasırgası sürpriz bir şekilde çok etkisiz ve cılız olursa ancak o zaman hafta içinde taze düşüşler bekleyebiliriz. Bu nedenle bu belirsizlikle karşı karşıyayken yapılacak olan ve piyasanın da bugün izleyeceği strateji, “bekle ve gör.”
Yazının Devamını Oku

Euro / Dolar, 1.4660-1.4860 Bandını Kabul Etti

28 Ağustos 2008
Euro/Dolar paritesi bir süreden beri ABD’den gelen olumlu verilerin faizleri yükselteceği beklentisini artırdığı için düşmeye devam ederken, bir de bunun yanında Euro bölgesinden gelen olumsuz veriler paritenin toparlanmasını engelledi.
Ancak yükselen petrol fiyatlarıyla birebir hareket etme eğiliminde olan parite, petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte dün geceden itibaren artmaya başladı. Dün bir ara 1.4660 seviyelerine kadar gerilediyse de günü 1.4730 civarında yatay bir hareketle tamamladı.
 
Paritenin son birkaç gün içindeki hareketine bakacak olursak, 1.47’nin altındaki kapanışların gerçekleşmemesi önümüzdeki günlerde bir toparlanmanın başlangıcı olabilir. Ancak benim bahsettiğim toparlanma paritenin 1.52 seviyelerine kadar yaklaşması demek oluyor. Bunun için de 1.4910 seviyesinin üzerinde bir gecelik kapanış olması demek ama şu anda piyasa buradan oldukça uzak. Şu an ki görünüm paritenin 1.4670 – 1.4860 aralığında sıkışacağı ama bu bandın dışında ne tarafa doğru kapanış olursa o yönde hareket devam edebilir.
 
Bugün ABD’den açıklanacak veriler ABD’nin ekonomik büyümenin son zamanlarda nasıl etkilendiğini gösterebilir. Veriler bu yılın ikinci çeyreğini yansıtan veriler olacağı için son günlerde olumlu veriler açıklansa da ikinci çeyreğin Haziran ve Temmuz aylarında açıklanan olumsuz verilerin etkisinin görüleceğini düşünüyorum. Bu nedenle bugün açıklanacak büyümeye yönelik veriler ABD’den çok olumlu gelmeyebilir. Bu da düşüş hareketlerinin zor olması anlamına geliyor.  Ancak bu piyasanın oynaklığını da göz önünde bulundurarak bant içinde hareket olacak olsa da düşüşlerde alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
 
840’a Ulaştığında Dikkatli Olun
 
Altın fiyatları son günlerde petrol fiyatlarının yükselmesi ve Dolar’ın yükselişinin yavaşlamasıyla birlikte 780 Dolar civarından başlattığı yükselişini öncelikle 840 Dolar’a kadar sürdürmeyi amaçlıyor. Asıl hedefinin 846-852 aralığı olan altın eğer bu seviyelere yükselen bir momentumla ulaşacak olursa belirgin bir şekilde düşmeden önce önümüzdeki haftalarda 870 Dolar’a kadar tırmanması söz konusu olabilir. Ancak bu bahsettiğim senaryo şu an bulunduğumuz noktanın iki adım sonrası ancak ben 846 Dolar’a ulaşması konusunda oldukça güçlü bir beklenti içinde olduğumdan dolayı şimdiden bazı şeylerin planının yapmakta fayda var diye düşünüyorum.
 
Aşağıdaysa 820 Dolar seviyesi çok önemli. Alın 780 olar seviyesinden başlattığı toparlanma hareketini devam ettirdikten sonra son 3 günden beri 820’nin altında kapanış yapmamak için çaba sarf ediyor. Bu durumda şunu da belirtmeliyim ki, 820 Dolar’ın altında kapanış olursa bahsettiğim yukarı yönlü beklenti de bozulmuş olur.
 
Gustav Güçlenirse 122, Yoksa 114
 
Dün açıklanan petrol stokları ve petrol ürün stoklarında beklentilerin altında açıklamalar geldiği için zaten petrolün yükselmesi için gerekli nedenle bir araya gelmişti. Ardından Gustav Kasırgası’nın güçlenerek Meksiko Körfezi’ne yaklaşmış olması piyasayı tedirgin ettiği için petrol fiyatları yükselme eğilimini sürdürmeye devam ediyor. Benim tahminim eğer Gustav’ın yavaşlaması söz konusu olmazsa hafta sonuna girerken 122 Dolar’a kadar devam eden tırmanışlar görebiliriz. Aksi durumdaysa yende 114 Dolar’a kadar gerilemeler olabilir.
Yazının Devamını Oku

Dow Düşükse, Dolar Zor Yükselir

26 Ağustos 2008
Haftaya yükselerek başlayan Dolar, ABD’den açıklanan var olan konut satışlarının beklentilerin çok üzerinde artmış olmasıyla yükselişini hızlandırdı.
ABD hisse senedi borsalarının artan likidite sorunlarına bağlı olarak düştüğü bir ortamda Dolar’ın yükseliyor olmasının ne kadar sürdürülebilir olduğu ABD’den bugün açıklanacak verilerle kendisini gösterecek. ABD’den açıklanacak yeni konut satışları, konut fiyatları, tüketici güveni ve belki de daha da önemlisi en son yapılan faiz toplantısının tutanakları Dolar yükselişinin tamam mı devam mı olduğu konusunda bir yön belirlenmesine yardımcı olacak.
 
Benim tahminim bugün onca düşüşten sonra konut sektörü ve tüketici güveniyle ilgili açıklamalar bir miktar Dolar olumlu gelebilir ama faiz toplantısı tutanaklarının faiz artırımının beklendiği kadar yakın bir zaman içinde gelmeyebileceği yönünde bir beklenti oluşturacağını tahmin ettiğim için Dolar’ın bugün yükselişine devam etmesi için hazır olmadığını düşünüyorum.
 
Almanya’dan bu sabah açıklanmış gayri safi milli hasıla ve onun alt göstergeleri Alman ekonomisinin de yavaşlamış olduğunu göstermiş olması açısından Euro olumsuz. Ancak bugün açıklanacak faiz tutanaklarının faiz artırımlarının gecikebileceği olasılığı Doların düşmesine neden olabilir. Bu da dün Dow Jones endeksinin düşmesini açıklar. Zaten eğer Dolar bugün düşmemeye devam ederse o zaman bunun anlamı Dow Jones endeksinin düştüğü gibi toparlanacağı demek olur ama Dow’un toparlanması için gerekli şartlar oluşmadığından Dolar’ın bugün gerileme ihtimalini, yani Euro / Dolar paritesinin yükselme ihtimalini daha yüksek görüyorum.
 
Altın Hafif Gerileyebilir
 
Doların yükselmiş olmasına rağmen petrol fiyatlarının yüksek kalmasına bağlı olarak dün altının gerilemesi oldukça sınırlı kalırken hareket boyu da oldukça cılız kaldı denilebilir. Bugün petrol fiyatlarında bir gerileme olursa ki bir miktar düşüş bekliyorum, bu durumda Dolar’ın yükselmiş olması ve faizlerin de bir miktar yukarı toparlamış olmasının etkisiyle 815 Dolar’ın altına doğru bir hareket oluşabilir. 815 Dolar’ın altının kırıldığının teyit edilmesi, altın fiyatının 800 Dolar’a kadar gerileme ihtimalini teyit eder. Yukarı bir hareket olması için Dolar’ın belirgin bir şekilde düşmesi gerekiyor. Ancak benim beklentim bugün Dolar’ın düşecek olsa da bu düşüş hareketinin sınırlı olacağına bağlı olarak altının da sınırlı bir şekilde gerilemesini bekliyorum.
 
Gustav Petrolü Vurur mu?
 
Geçen hafta oluşan fırtınaların ardından şimdi de bu haftanın fırtınası Gustav Meksiko Körfezindeki petrol üretim ve işleme sahalarını tehdit edeceği bekleniyor. Bu da petrol arz sıkıntılarını beraberinde getirdiği için petrol stoklarının düşük olduğu bir dönemde belirsizliğin artmasına neden oluyor. Böyle bir ortamda petrol fiyatlarının düşmesinden bahsetmek elbette zor. Özellikle yarın açıklanacak stok verileri öncesinde petrol arzının ne durumda olduğu piyasa görmek isteyecek. Ayrıca Gustav’ın da tam olarak nasıl bir performans sergileyeceği de önemli ve şu an bilinmiyor. Eğer bu durum şimdilik göz ardı edilirse veya piyasa Gustv’ın kof bir fırtına olduğuna karar verirse o zaman bir miktar gerileme beklemek mümkün ama dediğim gibi bu çok belirgin olmaz çünkü yarın stok verilerinden önce piyasa bekler. Dolayısıyla bugün düşüşlerin de görülebileceği ancak sonrasında toparlanmalar sayesinde gün sonu itibarıyla yatay bir hareket olabilir.
Yazının Devamını Oku

Euro, Daralan Avrupa Ekonomisiyle Çöktü

15 Ağustos 2008
Avrupa’dan bugün açıklanacak herhangi bir veri yok.
Zira Avrupa ekonomisi bütün bir hafta söyleyeceğini söyledi ve son sözü ekonominin Euro’nun işlem görmeye başlamasından sonra ilk defa küçüldü. Bütün bunlar olurken de enflasyon verilerinin yüksek açıklanmaya devam etmesi Avrupa’nın reel faizlerinin düşük kalmasına neden olabilir. Diğer taraftan ABD’den de ekonomik yavaşlamaya yönelik istihdam verileri açıklanmış olsa da yükselen enflasyon nedeniyle faizlerin artabilecek olması ABD’nin reel enflasyonunun Avrupa’nınkine hızla yaklaşması anlamına geldiği için paritedeki gerileme devam ediyor. ABD Dolar’ı güçlendirme çabasında çünkü uzun zamandır yaşadığı yüksek enflasyon ve yavaşlayan ekonomi stagnasyona neden olabilecek hale gelmişti. Şimdi Dolar’ı güçlendirerek petrolün düşmesini sağlıyor ve bu sayede de enflasyon düşerken diğer yandan faizleri artırmaya hazırlanıyor. Bu da uzun yıllar sonra Dolar’ın daha uzun sürebilecek bir toparlanma sürecinin başlangıcı olabileceğini gösterdiğini düşünüyorum.
 
Bugün ABD’den açıklanacak Michigan Üniversitesi tüketici güven anketi oldukça önemli. Onca faiz indirimi ve sonrasında gelen vergi geri iadelerinin olumlu etkileri bir süre görülmüştü ama bunun devam edip etmeyeceği bugün belli olacağından piyasa veriyi dikkatle bekleyecek. Eğer veri beklentilerin  çok üzerinde açıklanırsa paritede düşüşler devam eder ama beklentiler dahilinde veya daha düşük çıkarsa 1.49’a doğru bir düzeltme hareketi görülebilir. Haftanın genelde en oynak gün olan Cuma günlerinde hiç umulmadık hareketler de olabileceği için paritenin 1.46’lara gitme veya 1.50’lere gitme ihtimalini de göz önünde bulundurarak kar ve zararlar küçük pozisyonlarla ve kısa aralıklarla alınmalıdır. Ancak dün 1.4810’un altının kırılması aşağı yönlü volatilitenin devam edebileceğini gösteriyor. Son olarak eğer parite 1.4650’ye gelirse, bu seviyen itibaren oluşan tepki alımlarıyla birlikte parite derhal yükselerek yeninden 1.48’lere kadar tırmanır.
 
Altın Daha Ne Kadar Erir?
 
Dolar’ın güçlenişi ve petrol fiyatlarında gerileme devam ederken altın fiyatları da ister istemez gerilemeye devam ediyor. Bu durumda ana trend çizgisi olan ve 750 Dolar’a denk gelen fiyat bu şekilde devam edecek olursa ulaşılmaması için bir engel olmaz ama faizlerin düşmeye devam ettiği bir ortamda faiz hadlerindeki beklentiler yukarı be olsa piyasa elbet bunu düzeltme yaparak fiyatlayacaktır. Dünyada ekonomilere güvenin son derece az oldu bir ortamda para gidecek yer aramaya başladığında altın yeninden güçlenir.
 
Bugünkü duruma bakıldığında ABD’den açıklanacak Michigan Üniversitesi tüketici güven anketi önemli çünkü Dolar’ın güçlenmesinin devam edip etmeyeceğini büyük olasılıkla bu veri tayin edecek. Petrol fiyatlarının düşük taleple birlikte gerilemeye devam ediyor olması altının yükselme ihtimalini azaltıyor olduğundan altının yükselişlerine engel olabilecek bir diğer faktör olarak ortaya çıkıyor. Ancak altının yönünü tayin edecek asıl faktör Dolar’a para akışının gerçekte ne kadar olacağına bağlı. Bugün ABD’de hisse senedi alınmıyor. Faizler genel seviyesiyse aşağı yönde ilerlerken, grafikte görüldüğü şekliyle kısa ve uzun vadeli faiz farkları kısa vade lehine azalıyor. Bu durumda piyasa FED’in faiz artırımlarını çok dikkatli yapmaya başlayacağını gösteriyor olması bile ekonominin kırılganlığına işaret ediyor. Bu da altın fiyatlarının toparlanması gereğini ortaya koyuyor. Özellikle neredeyse 180 Dolar geriledikten sonra.
 
Arz Talepten Daha Önemli Kavram Oldu
 
Petrole olan talep düşüşü, Gürcistan’daki savaş durumundan veya arzın azalma ihtimalinden daha belirgin bir hal almaya başlayınca fiyatlardaki gerileme de devam etti. Ekonomik küçülmenin açıklandığı Avrupa ve öncesinde Japonya’nın durgunluk içinde olduğunu ilan etmesi, Çin ekonomisin de yavaşlayabilecek olmasıyla birlikte tüm dünya durgunluğa doğru gidiyor. Bu da petrol fiyatlarının daha da düşmesi anlamına gelebilir. Eskiden fiyatları hiç durmayacakmış gibi yükselirken Nijerya gibi ülkeler de bir takım olaylar olur ve bunlar yükselişi beslerdi. Şimdi yine aynı o Nijerya’da problemler ortadan kalkmış her şey barış içinde olunca merak ediyorum. O zaman bu olaylar da suni üretilen gündemler miydi diye. Bu nedenle piyasada asıl olan arz ve talep. Arz iki ar öncesine kadar talebi ancak karşılıyordu. Bugünse talep gerilediği için arzda belirgin ir sorun olmadığı sürece petrol düşmeye devam eder. Galiba 109 seviyesi kaçınılmaz gözüküyor.
Yazının Devamını Oku

Kim Daha Kötü?

14 Ağustos 2008
Avrupa ekonomisinin ne durumda olduğu daha yeni yeni piyasalara yansırken ABD’de de durum aynı kalmaya devam ediyor

Bir süre önce dediğim gibi Euro / Dolar paritesinin yükselip düşeceği konusunda fikir elde etmek için hangi para biriminin ülke ekonomisi daha kötü olduğu kriterine göre belirlememiz gerekiyor. Dün Greenspan'in ABD’de emlak sektöründeki daralmanın 2009’dan önce bitmeyeceğini söylemesi zaten Dolar olumsuz bir gelişmeydi. Ancak durum o ki, bütün dünya ABD ekonomisinin olumsuz durumda olduğunu zaten sindirmiş ama Avrupa ekonomisinin olumsuz durumda olmasını yeni yeni sindirmeye çalışıyor. Avrupa’da bir taraftan faiz indirimleri beklenirken enflasyonun da hala yüksek açıklanıyor olması reel faizleri düşürebileceğinden faizlerini yükseltebilecek ABD Doları karşısında zayıf kalıyor. Bir de şunu bilmekte fayda var ki o da ABD’de emlak krizinden kaynaklanan balo hala patlamadı. Daha ekonomide konsolidasyonların olacağı bekleniyor. Yani daha şirket batmaları yaşanabilir.

Bütün bunları bir araya getirdiğimizde evet bir miktar daha Euro’nun düşmesi ve hatta 1.43’lere kadar ulaşması geriliyor ancak ben bu düşüşün olmasından önce bir süredir 1.53’ün biraz üzerine toparlanma yapacağını ve sonrasında gerileyeceğini söyleyemeye devam ediyorum. Çünkü emtia fiyatlarının yüksek kaldığını hatırlayacak olursa bu durum, kısa vadede Dolar olumsuz olduğundan en ufak bir Euro olumlu veya bariz bir şekilde Dolar olumsuz veri açıklamasına Dolar gerileyebilir.

Bugün açıklanacak Avrupa’nın gayri safi milli hasıla verisi olumuz beklense de çok önemli. Bu verinin beklenenden daha az olumsuz olması bile kimin ekonomisinin kötü olduğuna göre para birimlerin değerlendiği piyasada oldukça önemli.

Parite 1.4810 kırılmadığı sürece 1.53’e yükselme ihtimali var.

Altın Zor Piyasa Oldu

Petrol fiyatlarının yükseliş ve borsalardaki gerilemelerle birlikte altın yaptığı önce düşüşten sonra toparlanma yönünde hareket ediyor. Dünyada bütün borsalar ve para birimleri kötü durumdayken her zaman dediğim gibi altın fiyatlarını yükselme eğiliminde kalmıştır. Bu geçmişteki örneklerine bakıldığında da bugün da aynı. Bu nedene altın fiyat hareketlerinin yakın zamanda eğer Dolar’da çok sert değer kazanımları olmazsa devam edebileceğini düşünüyorum. Yani önümüzdeki haftaya kadar altının 880 Dolar’a kadar tırmanmasın mümkün olduğunu söylüyorum. Bu arada şunu da belirtmek isterim ki bu beklentiler gerçek olur veya olmaz çünkü beklentileri doğru çıkabilir ama yapılan işlemlerde kullanılan kısa vadeli stratejiler yine para kaybettirebilir. Bu nedenle özellikle altın piyasasında stop çalıştırmanızın da önemli olduğunu belirtmek isterim. Doğru işlem stratejisi doğru tahminden daha çok geçerlidir çükü siz tahminlerinizin on tanesinde yanılır para kaybedersiniz ama bir tahmin bütün kayıplarınızı kara geçirir veya tam tersi de olur. İşte altın piyasası dar ve derin olmamasından dolayı böyle bir karaktere sahip. Diğer piyasalar da aynı şekilde ama altın bu konuda daha fazla özelikte.

Kısa vadeye bakacak olursak, ben yukarı yönlü düzeltmenin bugün 843 ve yarın da kısa vadeli gerilemeye başlamadan önce 847 Dolar’a kadar devam edeceğini bekliyorum. Faizlerdeki düşüşler ve borsa endekslerindeki gerilemeler buna neden teşkil ediyor.

Düşük Stoklar Petrolü Yükseltti

Yazının Devamını Oku

Euro / Dolar Konsolide Olabilir

13 Ağustos 2008
Euro / Dolar paritesi onca düşüşten sonra 1.49 civarında tutunmaya çalışarak taban oluşturma çabasını sürdürüyor.
Bunun anlamı önümüzdeki birkaç gün içinde dar aralıklarla işlemler oluşarak konsolidasyon hareketi oluşabileceği. Ben bu hareketin sonrasında az da olsa Euro’da yukarı yönlü bir hareket olacağını bekliyorum ancak bu hareketin 1.53’lerde sınırlı kalıp aha sonra yeniden 1.49’un altını geçerek paritenin 1.44’e kadar gerileyeceğini düşünüyorum. Bunun nedeni er ya da geç tıpkı 1980’lerde olduğu gibi sert bir yavaşlamanın ardından gelen faiz indirimleri ve sonrasında oluşan enflasyonist baskıların artmasıyla ABD’nin hızlı bir şekilde faiz artırma eğiliminde olacağı. Bu nedenle hedefi 1.44 ve belki de daha altı olan paritenin bu hedefe ulaşmadan önceki konsolidasyon evresinden 1.53’lerin görülmesi muhtemel. Bugüne bakacak olursak ABD’den açıklanacak olan veriler piyasaya yön vermeye devam edecek. Konut kredileri başvuruları ve özellikle de perakende satışlar, ABD’de ekonominin ne durumda olduğunu bir kez daha gösterecek. Bu verilerin ben Dolar olumlu açıklanacağını sanmadığımdan bugün yukarı yönlü kısa süreli hareketlenmeler olabilir.
 
Altın Teknik Hareket Edebilir
 
Son iki işlem gününden beri Dolar’daki yükselişin yavaşlaması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün durmuş olması altının da düşüşüşnün azalmasına neden oldu. Dünkü hareket düşüş yönünde olsa da işlem hacminin daha çok yaptığı düşük seviyelerde az olmuş olması bugün 827’nin üzerinde saatlik kapanış yapması durumunda altının 838 Dolar’a kadar tırmanmasına neden olabilir. Şu anda aşağı yönde bir senaryo oluşması bana göre zor. Ancak bugün açıklanacak petrol stoklarının petrol fiyatlarının belirgin bir şekilde düşmesi sonucunda altın düşebilir. Bir de faizlerde son günlerde yaşanan gerileme de altın tutunmasında ön ayak olabilir.
 
Stoklar Petrole Yön Verecek
 
Petrol fiyatlarının son günlerde yaşanan gerilemesi terini konsolidasyona bıraktı. Görünen o ki düşüşteki yavaşlama artık petrol piyasasının daha fazla temel veri görmek istediğini gösteriyor. Bu durumda açıklanacak ilk temel veri bugünkü stok verisi olacağından piyasanın bu verilere bire bir tepki vereceğini tahmin ediyorum. Son günlerde petrole bağlı olarak dış ticaret açığının beklentilerin oldukça altında kalmış olması ve ekonomik yavaşlama ABD’nin petrol ithalatı azalmış olabilir. Bu da stokların gerilemesi anlamına geldiğinden petrolde yukarı yönlü bir düzeltme hareketi olacak. Ancak bu hareketin önceden olacak yeni bir düşüş sonrasında mı olacağı yoksa hemen mi olacağı bilinmediğinden alımlar ölçülü olmalı.
Yazının Devamını Oku

Dolar Şahlandı

12 Ağustos 2008
Bir taratan Avrupa’da enflasyon yüksek kalmaya devam ederken, diğer taraftan sanayi ve imalat üretiminin son derece yavaş olması Euro üzerinde baskı yapıyor. ABD tarafından faiz artırım beklentilerinin güçlenmeye devam etmesi Euro’nun daha da gerilemesine neden oluyor. Daha geçen haftalarda 1.60'ları zorlayan Euro şimdi 1.48’e dayanmışken görünen o ki 1.44 seviyesindeki ana trend destek seviyelerine doğru yönelmiş. Eğer piyasalar ABD ekonomisinin de ne durumda olduğu konusunda başını çevirip işin bir de bu yüzünü düşünmediği sürece Euro’nun düşüşleri devam edebilir.
 
Bugün Avrupa’dan enflasyon, ABD’den dış ticaret dengesi verileri açıklanacak. Eğer ABD’nin dış ticaret açığında yükseliş devam edecekse parite yukarı yönlü bir atak yapabilir ama bu hafta içinde yükselişlerin kısa soluklu olacağını tahmin ediyorum. Bu hafta Dolar’ın haftası olabilir. Ama yine de Dolar satışı yapacaksanız bunu az ve ölçülü miktarlarla yapın. Piyasada bu sefer aşağı yönlü volatilite olarak yükselmeye devam ediyor.
 
Dolar Altını Eritti  
 
Dolar’ın değer kazanması son bir ayın değil bir yıldan fazla geçen süreç sonrasında gerçekleşmeye başlayınca hem Dolar’a karşı olan para birimleri hem de emtia fiyatlarına sert gerilemeler oluyor. Bu durumda da altının düşmeye devam etmesi özellikle 850 Dolar altının kırılmasıyla birlikte hızlandı. Altının 750 Dolar’da kırılması bence çok zor olan bir hedefi var. Ama bu seviyeye ulaşmadan önce çok sert yukarı yönlü düzeltmelerin gelebileceği bir ortamdayız.
 
Güçlenen Dolar Yavaş Ekonomi Petrolü de Düşürüyor
 
Dünyada ekonomik yavaşlamanın kendisini gittikçe hissettirdiği ortamda emtia fiyatlarındaki gerilemeler talepteki gerilemeye bağlı olunca bambaşka bir yapı ortaya çıkıyor. Bu da petrol fiyatlarının düşme eğiliminde kalmasına neden olunca teknik açıdan petrolün duruşu artıdan eksiye dönmüş durumda. Eğer teknik hareket devam edecek olursa 109.70’e kadar bir gerileme kaçınılmaz olabilir. Tabi eğer arada bir beklenmeyen bir durum olmazsa.
 
Diğer yandan Dolar’ın düşüklüğü petrol üreten ülkelerin büyük sorunu haline gelmiş olduğundan beri başlayan yükselişler yerini düşüşlere bıraktı çünkü Dolar’ın son günlerde toparlanması belirgin bir hal alınca petrole de düşmekten başka çare kalmıyor. Öyle sanıyorum ki petrolün yükselişleri trend halini almadan önce bir konsolidasyon süreci olacaktır ancak bunun dahi olması yönünde herhangi bir sinyal alınmış değil.
Yazının Devamını Oku