Mete Tamer Omur

Sanatın abartma özelliği ‘Mübalağa’da yeniden şekillendi

31 Ağustos 2023
İzlediğiniz film, reklam ya da dizinin bir sahnesinde erimeyen dondurma ya da uzay gemisi görürseniz bunun mimarı Gonca Dicle Akça Gonca olabilir. Zira o, Türkiye’deki sayılı prop sanatçılarından biri. Tiyatro, sinema, TV ve diğer canlandırma projelerinde kullanılan nesneleri tasarlayan ve yapan Gonca, prop yapımında daha ilginç ve yenilikçi çalışmalar ortaya koymayı hedefliyor.

 



FARKLI olanın peşinden gitmek, herkesin gittiği yoldan gitmemek ya da ilklere imza atmak... Bu ve bunun gibi birçok özellik sizi çalışma hayatında apayrı noktalara taşıyabilir. Gonca Dicle Akça Gonca da birçoğumuzun adını bile duymadığı ‘prop sanatı’ ile bu farkındalığı gerçekleştirmiş. Kuşadası’nda yaşayan ve eşi Özgür’le kurduğu ‘Atölye Mübalağa’ ile tiyatro, sinema, TV ve diğer canlandırma projeleri için kimi zaman gerçekçi yapay bitkiler, kimi zaman ise insan bedeni tasarlıyormuş. Sıradışı tasarımlara imza atan Gonca Dicle Akça Gonca ile hem kariyer yolculuğunu, hem bu sanatla yolunun kesişme serüvenini, hem de yarınlara ilişkini planlarını konuştuk.

 

DEĞERLİ MATERYALLERİ İŞLEDİ

Yazının Devamını Oku

Boş vermedi, ‘koyver’di!

20 Ağustos 2023
İnsanları çok seven ve onlara bir şeyler tattırmayı kendine amaç edinen, “Şule nefis olmuş” sözüyle de motive olan Şule Ok, Ankara’dan geldiği Bodrum’da yeni bir maceraya atılmış. İlk mekanını 5.5 yıl önce açan, ikincisi için de gün sayan Ok’un hedefinde 3 yıl sonra 3’üncü restoranı açmak var.

 

 

GİRİŞİMCİ dediğin net olur: Hedefini belirler, adımını atar ve tüm riskleri göze alarak girişimini hayata geçirir. Ve sonrası büyük mücadele... Şule Ok için de, “Bu felsefeyi benimsemiş bir iş insanı” dersek yanlış olmaz. Yıllarca medikal sektöründe çalıştıktan sonra, “Bodrum’a gidip restoran açacağım” demiş ve bunun için aylarca bir mekanda hem meze yapmış, hem de bulaşık yıkamış. Günün sonunda ise bu sabrını ‘Koyver Bodrum’u açarak mükafatını almış. Şimdilerde ise ‘Eve’s Bodrum’ ismiyle ikinci noktayı Yalıkavak ile Gümüşlük arasında bir lokasyonda açmaya hazırlanan Şule Ok’la girişimcilik hikayesini konuştuk, yarına dair planlarını dinledik.
18’İNDE SÜPÜRGE SATTI
1987 Rize doğumlu olsa da Ok’un çocukluğu ve gençliği Ankara’da geçmiş. Lise bittiğinde hemen çalışma hayatına adım atmış. O süreçte üniversite eğitimini maliye üzerine alıyormuş. 6 yıl medikal sektöründe çalışmış. “Çalıştığım şirket öyle deneyimsiz ve genç birini işe almıyordu. Ben de oraya girmeden önce o şirketin yan kuruluşundan kapı kapı dolaşıp süpürge sattım. Tabii bunu babamdan gizli yaptım. Çünkü süpürge sattığımı öğrense kıyamet kopacaktı. Burada elde ettiğimi başarı bana medikal sektöründe çalışmanın kapılarını açtı. Yoğun iş temposuyla birlikte üniversite eğitimimi devam ettiremeyince maliyeyi bıraktım” diyor.
MUTFAKLA GÜÇLÜ BAĞI VAR
Ama 6 yıllık iş deneyiminin ardından bu kez üniversite okumaya karar vermiş ve bu kez Kocaeli Üniversitesi’nde işletme üzerine eğitim almış. Bu süreçte ise aklının hep bir köşesinde Bodrum’a yerleşme fikri varmış. Okulu bitirdikten sonra bir gece saat 03.00’te valizini toplayıp Bodrum’a gitmiş. Bodrum’a gelme nedeni burada bir restoran açmak üzerineymiş. “Yemek yapmayı çok seviyorum. Babam da yemek yapmayı çok sever. Mesleğiyle ilgili değil, o aslında kuyum ustası. Ama pazarları birlikte mezeler hazırlardık. Rakı aşığı biriyim. Benim için ayrı bir kültür” diyen Şule Ok, 2 ay boyunca hayalindeki mekanı açmak adına Bodrum’da dükkan bakmış.

Yazının Devamını Oku

Boş vermedi, ‘koyver’di!

19 Ağustos 2023
İnsanları çok seven ve onlara bir şeyler tattırmayı kendine amaç edinen, “Şule nefis olmuş” sözüyle de motive olan Şule Ok, Ankara’dan geldiği Bodrum’da yeni bir maceraya atılmış. İlk mekanını 5.5 yıl önce açan, ikincisi için de gün sayan Ok’un hedefinde 3 yıl sonra 3’üncü restoranı açmak var.

 

 

GİRİŞİMCİ dediğin net olur: Hedefini belirler, adımını atar ve tüm riskleri göze alarak girişimini hayata geçirir. Ve sonrası büyük mücadele... Şule Ok için de, “Bu felsefeyi benimsemiş bir iş insanı” dersek yanlış olmaz. Yıllarca medikal sektöründe çalıştıktan sonra, “Bodrum’a gidip restoran açacağım” demiş ve bunun için aylarca bir mekanda hem meze yapmış, hem de bulaşık yıkamış. Günün sonunda ise bu sabrını ‘Koyver Bodrum’u açarak mükafatını almış. Şimdilerde ise ‘Eve’s Bodrum’ ismiyle ikinci noktayı Yalıkavak ile Gümüşlük arasında bir lokasyonda açmaya hazırlanan Şule Ok’la girişimcilik hikayesini konuştuk, yarına dair planlarını dinledik.

* İlk restoranını açma sürecinde isim arayışına giren Şule Ok, “Radyoda bir şarkı çalıyordu. Bir arkadaşım, ‘Şu şarkıyı dinle ve içinde geçen bir kelimeyi seç’ dedi. Sıla’nın bir şarkısı. O sırada ‘Koyver’ dönmeye başladı. İşte o an isim çıkmış oldu. Birçok şarkıda da geçiyor. Bu şarkılar da meyhane kültürüne uygun” diyor.

18’İNDE SÜPÜRGE SATTI

Yazının Devamını Oku

Bu ağacın gözyaşları çok şey anlatıyor

18 Ağustos 2023
Sakız ağacının güzel ve kendine özel bir karakteristiğinin olduğunu paylaşan Semen şef, “Haysiyeti yüksek bir ağaç olan sakız, tam bir Egeli... Dik başlıdır, ona hoyratça davranamazsınız. Ama yine bir Egeli gibi merhametlidir, çalışkandır, cefakardır” diyor.

 




SAKIZ ağacından elde edilen bir tür reçine olan damla sakızı hiç kuşkusuz hem dünyada, hem de Türkiye’de yüksek ekonomik değeri olan bir ürün... Ham ve işlenmiş olarak birçok sanayi kolunda ve sektörde yararlanılan damla sakızı yüzyıllardır pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmak üzere geleneksel tıbbın içinde de yerini almış. Günümüzde de sağlık sektöründe önemli bir yeri bulunuyor. Aynı şekilde aromasıyla gıda sektörünün de vazgeçilmezlerinden. Dünyada ağırlıklı olarak adını da aldığı Sakız Adası’nda yetiştirilen, Türkiye’de ise Çeşme’yle özdeşleşen damla sakızını anlatamaya devam ediyoruz. Ve Sakız Kokan Tarifler’in bu haftaki konuğu da tam bir sakız ağacı aşığı olan şef Semen Öner... Sakıza olan sevdasını konuştuğumuz Semen şef, ‘Damla Sakızlı Enginarlı İncik’ tarifini bizlerle paylaştı.



Yazının Devamını Oku

Acısıyla tatlısıyla ‘arka bahçemin renkleri

18 Ağustos 2023
Noni’s House’un kurucusu Selin Solmazer, yıllar içinde geliştirdiği tariflerden Cunda Adası’nda geçirdiği çocukluğuna, New York’ta bir fine dining restoranda edindiği deneyimden yaşamına birçok konuyu ‘Arka Bahçemin Renkleri’ isimli kitapta toplamış. Kitabın geliri ise öğrencilere burs olacak.




SELİN Solmazer, yıllar önce sigortacılık sektöründe çalıştığı sırada babasının rahatsızlığıyla birlikte ailesine daha fazla vakit ayırmak adına kendi işini kurmaya karar vermiş bir girişimci. Bu kararla birlikte yaptığı araştırmalar Solmazer’in karşısına bağcılığı çıkarmış. Doğayla da iç içe olması nedeniyle 2005’te Çeşme Ovacık’ta şaraplık üzüm üretimi içi harekete geçmiş. Süreç içinde buna butik konseptte zeytin ve zeytinyağı da ekleyen Selin Solmazer, üretim halkasına en son Noni’s House markasıyla da restoranı dahil etmiş.



Yazının Devamını Oku

İlkinde olmadı ama ikincisinde hedefine ulaştı

18 Ağustos 2023
Sürdürülebilirlik alanında çalışmalar yapan Aslı Albayrak, hem bu alandaki çalışmalarını, hem de vegan beslenme anlayışını harmanlayarak kendi hikayesini yazmış. Yakın zamanda arkadaşıyla birlikte Vegata Cafe’yi açan Albayrak, bu alanda doğaya ve dünyaya zarar vermeden büyümeyi hedefliyor.




HEMEN hemen herkesin bir hayali ve hedefi vardır. Kimi Ege’de bir kasabada yaşamak ister, kimi güzel bir mesleği olsun ister, kimi de küçük bir kafesi... Bu hayalleri gerçekleştirmek için ise adım atmak en önemlisi. Hayal kurup, sonra da bunun için emek verip hayata geçirmek de girişimciliğin doğasında var olan bir şey. Aslı Albayarak da her ne kadar yıllar önce kendi işini kurma hayali için adım atıp ardından vazgeçse de seneler sonra hayat tekrar ona bu kapıyı açmış ve Alaçatı’da Vegata Cafe’yi hayata geçirmiş. Albayrak’la hayalden gerçeğe uzanan girişimcilik serüvenini konuştuk.

YILLARCA KURUMSALDA KARİYER
Doğma büyüme İzmirli olan Aslı Albayrak, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunu ve aynı alanda da yüksek lisans yapmış. Üniversitenin ardından da profesyonel iş hayatına atılmış. Kurumsal iletişim alanında İzmir’deki büyük holdinglerde çalışan Albayrak’ın yolu yıllar sonra Çeşme’ye çıkmış. Çeşme Belediyesi’nde bu kez kurumsal iletişim üzerine kariyerine yön veren Aslı Albayrak, burada da başta Alaçatı Ot Festivali ve Çeşme Festivali olmak üzere yıl boyunca yapılan 9 etkinliğin organizasyonu ile sinema, tiyatro, konser, bisiklet yarışı, satranç turnuvası gibi etkinlikleri yönetmiş.

* Vegata ismi aslında vegan tatlardan geliyor. Aslı Albayrak, “Vegan besleniyoruz dediğimizde sanki tatsız tuzsuz şeyler tüketiyormuşuz gibi bir algı var. Biz bu algıyı da yıkmak istiyoruz” diyor.

Yazının Devamını Oku

Üretme ve tasarlama tutkusu onu ‘mest’ etti

17 Ağustos 2023
“Bir ürünü, mekanı yeniden hayata döndürmek-geliştirmek-dönüştürmek-güzelleştirmek en çok hoşuma giden şey” diyen Sinem Temel, çevresinin, “Bu tutkunu mutlaka hayata geçirmelisin” söylemiyle harekete geçmiş. 2 yıllık zorunlu aradan sonra 4 sene önce Tabakhaneler Sanat Sokağı’nda girişimcilik serüvenine yeni halkalar ekleyen Temelen’in hedefinde ise butik bir otel var.




SEVDİĞİN ya da ilgi duyduğun alanda kendini geliştirmek, eğitim almak hiç kuşkusuz başarının en önemli anahtarlarından... Bu durum girişimcilik için de geçerli. İşte, Sinem Temel de bu yolu seçmiş. Moda ve tekstil tasarımı mezunu olan, bu alanda kariyerine yön veren Temel, kendini tekrar etmeye başladığını düşünerek süreç içinde İstanbul’da markasını kurmuş. Ama bazı sağlık sorunları nedeniyle iş hayatına ara veren Sinem Temel, hikayesine bu kez Kuşadası’nda yeni girişimler ekleyerek devam etmiş. Mest Atelier ile Brasserie Mest’in kurucusu Temel’le kariyer yolculuğundan yarınlara ilişkin hedeflerine kadar birçok konuyu konuştuk.

* Savaşçı bir kimliğe sahip olduğunu söyleyen Sinem Temel, “Bu, burcum akrebin de özelliği. Savaşmadan elde edilen hiçbir şeyin değerli olduğuna inanmıyorum” diyor.

 

USTA İSMİN YANINDA STAJ

Yazının Devamını Oku

Bata bata batmamayı öğrendi şimdi start-uplara yol gösteriyor

13 Ağustos 2023
İlk ciddi girişimini lise yıllarında hayata geçirir. Mahalleliye zeytin satar. Zeytin kralı olma hayali, dedesinin ürünleri daha düşük fiyata tüccara satmasıyla son bulur. Üniversite sonrası kariyerine profesyonel olarak devam etse de aklında hep kendi işini yapmak vardır.

 

Burak Sağlık, bir arkadaşıyla teknoloji şirketi kursa da batar. Bu kez rotasını Azerbaycan’a çevirir ve e-ticaret sitesini hayata geçirir. Burak Sağlık, bu işte de istediği sonucu alamaz. İstanbul’a gelip yine ortaklı bir yapıyla elektronik ürün satışı odaklı bir girişime imza atar, ama yine olumsuz sonuçlanır. Bu kez teknoloji şirketinde beyaz yakalı olur. Buradaki performansıyla ortaklık teklifi gelir ve Burak Sağlık, üç ortaklı yapıyla Teknosyan’ı kurar. İhracatta rekorlar kırar. Bu ortaklıktan ayrılan Burak Sağlık, birçok start-up’a destek olur. Enerji sektörüne de yatırım yapan Sağlık’ın en son yatırımı ise İzmir’de içinde yeme-içme-eğlence ve beachin de yer aldığı 4 marka olur. Mevcut yatırımların yanı sıra bu alanda da Burak Sağlık, yurtdışına açılmayı hedefliyor.

BURAK Sağlık... Her ne kadar girişimleri olumsuz sonuçlansa da asla pes etmeyerek, teknoloji alanında kurucu ortak olduğu şirketlerde başarıyı yakalamış bir iş insanı. Teknolojinin yanına süreç içinde enerji, sağlık turizmi ve yeme-içme ve eğlenceyi de ekleyen Burak Sağlık’ın mücadele dolu girişimcilik yolculuğunu konuştuk. Ev kadını bir anne, belediye işçisi bir babanın oğlu olarak İstanbul’da dünyaya gelen Burak Sağlık, çok varlıklı bir ailede büyümediği için çalışma hayatına da erken atılır. Liseden beri çalıştığını söyleyen Burak Sağlık, kariyer yolculuğunun komilikle başladığını anlatarak, o süreci şöyle anlattı:

ZEYTİN KRALI OLACAKTI

Yazının Devamını Oku