Hakan Ünsal

İkisi de kötü oyucu değil ama 'sakar!'

4 Mart 2019
G.Saray iyi oynadığı maçta çok kıymetli 2 puan kaybetti.

Marcao ve Luyindama gibi oyuncular az sakatlanırlar, bekleneni verirler ama öyle zamanlarda hata yaparlar ki, tüm yaptıklarını yerle bir ederler.

GALATASARAY’ın son dönemde oynadığı Akhisar ve Hatayspor maçlarında en büyük sıkıntısı orta sahaydı. Rakibin orta sahaya aldığı önlem ile bu bölgedeki oyuncuları kontrol altına alması, G.Saray’ı kilitleyen oyunun başlangıcı oldu. Sonrasında, önde oynayan tek forveti pasifize etmek daha kolay olunca, geriye savunmacıların mahareti kalıyordu.

iLK YARI YAPAMADI AMA

Erzurum karşısında Galatasaray adına oyunun kilit adamı Mitroglou idi. İlk yarıda Ndiaye, Feghouli ve Onyekuru’nun topu taşıyarak geldiği anlarda doğru pozisyonu alabilse ve servis yapabilse Galatasaray daha fazla pozisyon ve gol bulurdu. İlk yarıda yapamadığını ikinci yarının başında tam bir örnek olacak şekilde uyguladı ve golü attırdı Mitroglou. Galatasaray’ın tam ihtiyacı olan ve forvetlerinden beklediği bu duvar olarak servis yapma. Çünkü, hem iki kenar hemde orta saha bu alışverişi seven ve sonuç alan oyunculardan kurulu.

LUYINDAMA GÜÇLÜ MARCAO SAKiN

Marcao ve Luyindama iyi özelliklere sahip oyuncular. Marcao’nun topu kullanma becerisi ile panik yapmayan hali, Luyindama’nın gücü ve ikili mücadelelerde baskın çıkması ön plana çıkan özellikleri. Fakat bu oyuncular, yaptıkları hatalarla futbolcuların ‘sakar’ diye tabir ettiği oyuncular sınıfına da giriyorlar biraz. Bu tarz oyuncular takımın değişmezi olurlar, az sakatlanırlar, bekleneni verirler ama öyle zamanda hata yaparlar ki, kendi yaptıklarını yerle bir ederler. Marcao ve Luyindama gibi oyunculara asla kötü diyemezsiniz, kalitesiz diyemezsiniz. Dolayısı ile yaptıkları hataları ancak sakarlık tanımıyla açıklayabilirsiniz!

BEKLERiN ÖNEMi

FORVETIN iyi marke edildiği ve orta sahanın nispeten etkisiz kaldığı maçlarda, savunmanın ve iki bekin önemi daha fazla ortaya çıkıyor. Emre Taşdemir, ilk yarıda ofansif anlamda iyi destek verdi ama Semih’in bu özelliğinin olmaması, G.Saray’ın çok ihtiyacı olan sürpriz bindirmelerin gelmesini engelledi. Bu eksiklik devre arasında Linnes değişikliği ile giderilince ve Belhanda ile Feghouli, devreye girince takım 2. yarıya daha derli toplu başladı. Bu farklılık Belhanda’nın golüne yansıdı ama asıl değişim oyunda oldu. Daha direkt kaleye giden, oyunu öne hızlı oynayan G.Saray gördük. Linnes, bu bölümün lokomotifi oldu.

Yazının Devamını Oku

G.Saray'ın gücü ve kalitesi için test maçıydı

25 Şubat 2019
Belhanda, Feghouli, Emre gibi oyuncular sahneye çıkmalıydı...

AKHİSARSPOR, gücü, konumu ve kalitesi belli bir takımdı ve buna göre planladığı oyunda, sahasında çok adamla kalıp Manu ile pozisyon yakalamaya çalıştı. Galatasaray ise gücünü, kalitesini ve konumu göstermek için oynayacak bir takımdı ve Akhisar’ın planını bozmak için fazlaca ofansif kadro ile oynadı.

Rakibin savunma oynadığı maçlar hem zordur hem kolay. Eğer erken gol atarsanız ki bu fırsat Mitroglou’nun ayağına geldi, iş kolaylaşır ve farka gidilir. Ama mücadele seviyesi düşük olur ve sorun çözecek ayaklar gününde olmazsa mağlubiyetler bile yaşanır. Dolayısıyla Belhanda, Feghouli ve Emre Akbaba’nın sahne alması gereken bir maçtı. Akhisar maçı aslında bu isimlerin kalite ve sorun çözme becerilerinin test maçıydı. İlk yarının büyük çoğunluğunu kendi sahasında geçiren bir rakibe karşı girilen pozisyon sayısının az olmasını sebeplerini şöyle sıralamak mümkün:

1- Akhisarspor’un kendi alanına giren oyunculara karşı dirençli, sert ve yakın mücadelesi.

2- Belhanda ve Emre Akbaba’nın ceza sahasına uzak oynaması yada rakibin baskısı yüzünden uzak oynamak zorunda kalması.

3- Manu’nun hızı ve çabukluğu ile topu Galatasaray alanına taşıması ve orada tutması.

4- Topun rakibin ayağında kalma süresinin fazla olması ve rakibe sert baskı yapılmaması.

5- Oyunu rakip alanda oynamanın ve topa hakim olmanın etkisiyle, bu tip maçlarda çok etkili olan şut kozunun kullanılmaması.

Maçın adamı: Lukac.

Yazının Devamını Oku

Sessiz veda

22 Şubat 2019
Galatasaray için maçı ve turu kazanmanın kriterleri çok netti.

Hatasız oynaması gereken bir savunma, müthiş organize olması gereken bir orta saha ve gününde bir Diagne. Bunlardan biri bile olmasa geçilmesi mümkün olmayan bir turdu bu. Diagne’nin ligdeki halini görünce, Benfica karşısında iyi işler yapmasını beklemek fazla iyimserlik olurdu.

Benfica’nın makine düzeninde işleyen sert orta sahası ile mücadele etmek bir yana, rakibin dikine oyun hızını kesememek de en ciddi problemdi. İlk maçın yıldızları Fernandes ve Luis’e karşı orta sahada yakın oyun üstünlüğü sağlamak çok zordu. Çünkü, hem çabuklar hem çok koşuyorlar hemde iyi top kullanıyorlar. Dolayısı ile bu iki oyuncunun oluşturduğu duvarı aşmak için oyunu hem hızlandırıp hemde kenarları kullanmamız lazımdı. Daha kolayı ise duran toplardı.

DIAGNE İLE HÜCUM ETMEK

Diagne, Galatasaray’a geldiğinden beri beklenenin çok altında oynuyor. Birşeyleri değiştirmek istiyorsa saçlarından başlasın. Elbette kendi zevki ama oyunundan çok saçları ile ilgileniyor gibi. Kasımpaşa’dan daha iyi bir takımda kötü oynuyor olmasını tek izahı kendisidir ve göstermediği çabadır.

Deplasmanda oynuyoruz, elimizde Onyekuru gibi süratli ve Feghouli gibi çabuk adam eksilten oyuncularımız var ama 1 tane hızlı hücumumuz yoktu. Fakat kendi sahasında oynayan Benfica’nın ilk yarı en az 4 tane hızlı hücumunu seyrettik. Yapamazdık çünkü, Belhanda ve Feghouli çok kolay top kaybetti. Yana oynamak zorunda kaldık ve hücumu başlatacak pasları ya kötü attık yada kaptırdık.

Benfica çok iyi bir takım yapmış yine. 4-5 oyuncusunu iyi paralara satarlar. Tutarlarsa da Avrupa çok iyi işler yaparlar. Turu niye kaybettik sorusunun cevabı da burda. 19 ve 20 yaşındaki iki çocuk her iki maçta da çok iyi oynayarak turu kazandırdı. Tabii hakemlerin iki maçta da verdikleri kararlarında etkisi çok oldu bu kayıpta.

ÜZÜCÜ KAYIP

1- Rakip hızlı oynadı, biz yavaş.

Yazının Devamını Oku

Sahra çölü fırtınası

18 Şubat 2019
Galatasaray, Benfica maçı sonrası kolay bir galibiyet aldı. Çünkü dün akşam Belhanda ve Feghouli, Sahra çölünden gelen bir toz fırtınası gibiydi.

Benfica mağlubiyetinin sebebi olan orta sahayı tamamen değiştirerek başladı Fatih Hoca. Çünkü, önce oyunu sonra maçı kaybettiren orta sahanın toparlanması gerekirdi. Galatasaray maça kötü başlarken, Trezeguet çok iyi başlayınca bir anda herseyini değişti. Takımın kendini toparlamasını sağlayan Belhanda’nın nefis golü oldu. Sonrasında yine aynı Belhanda asist de yaparak ilk yarıya imzasını attı. Peki şimdi, Kasımpaşa ve bundan önceki birkaç maçta oynayan Belhanda ise, geçen sezon ve bu sezonun başlangıcında oynayan kimdi? Belhanda, Ocak başında yaptığı, “10 numara değilim 8 numarayım” açıklamasından beri kendini yalanlayacak kadar iyi oynuyor.

HARİKA CEZAYİRLİ

Orta sahada Selçuk’un tecrübesi ve ‘Donk the Monk’un kendine has hali oyunu, Belhanda ve Feghouli’nin kalitesi maçı kazandırdı. Feghouli, gününde olursa markajı zor bir oyuncu. Çünkü, hem adam eksiltme hemde ceza alanına akıllı koşular yapma yeteneği var. Sahra çölünden gelen toz bulutu gibiydi Belhanda ve Feghouli. Feghouli öyle bir esti ki, kimse onu görmedi ve ne olduğunu anlamadı. İşi bittiğinde ve toz bulutu kalktığında 3 gol atıp maçı kazandırmıştı ve artık yapılacak bişey yoktu.

DIAGNE'NİN SORUNU

Onyekuru ve Feghouli, becerileri olmasına rağmen tam bir kenar oyuncusu gibi oynamıyor. Çünkü, hızları, çabuklukları onları direkt golü düşünmeye itiyor. Bunlar maç kazandıran önemli özellikler ama Diagne’nin beklediği yan ortaları da azaltan etken. îMariano, takımın kuşkusuz en iyi orta yapan oyuncusu. Sakatlıktan dönüyor olması, bundan sonraki haftalarda Diagne için iyi haber. Çünkü, beklediği kaliteli ortalar gelecek. Gomis, çok şey kattı bu takıma. En önemli katkısı, diğer oyuncuları da oyuna sokan, pozisyonun içine dahil eden ve kendisi için herkesi hazırlayan bir karakteri olmasıydı. Diagne’nin sırtı kaleye dönük oynama becerisi Gomis gibi yüksek değil. Dolayısıyla diğer oyunculardan ve takımdan kopuk bir görüntü veriyor. Galatasaray için kötü bir maçın ardında kazanılan kolay bir galibiyet oldu. Moral, mesaj ve göz kamaştıran performansların olduğu bir karşılaşmaydı. Mohikan Luyindama’nın neredeyse rakibi parçalayacak kadar hırslı ve sert oyunu da unutulmayacak kadar değerliydi.

 

Yazının Devamını Oku

Forvetsiz oyuna devam

15 Şubat 2019
Galatasaray'da Diagne dün akşam büyük hayal kırıklığıydı.

MAÇIN ilk çeyreğini seyredince, Galatasaray’ın başlaması gereken oyunu, yapması gereken presi ve beklenen coşkuyu Benfica’dan gördük. Önemli oyuncularından eksik oynayan Benfica, bir de bu oyuncular olsaydı durum çok farklı olurdu. Şu net ki Benfica, Galatasaray’ı iyi analiz etmiş ve belirledikleri strateji işe yaradı. Yaptıkları en iyi iş doğru adamlara doğru zamanda baskı yapmaktı. Marcao ve Luyindama’ya baskı ile oyuna başlangıcını engellediler. Fernando’ya yaptıkları pres ile oyun kurgusunu bozdular. Onyekuru’ya yakın oyunları ile öndeki etkiyi azalttılar. Feghouli, Belhanda ve Diagne devreye giremeyince oyunun hakimi olamadan ve üretkenlikten uzak bir yarım saat geçti.

GEDSON DUVARI

Bu bölümün en dikkat çeken oyuncusu Gedson Fernandes’ti. Florentino Luis ile birlikte müthiş tempoları, her açığı kapatmaları, orta sahadaki baskıları ve oyun kurmaları ile Galatasaray’ı en çok zorlayan isimler oldular. Gedson, oynadığı bölgede son dönemde gördüğüm ve seyrettiğim yetenek, tempo ve mücadele açısından en iyi oyuncuydu. İlk yarıdaki en büyük problem, rakibin orta sahamızı dikine, çabuk ve kolay geçiyor olmasıydı. Galatasaray aynı şekilde hızlı hücuma geçtiğinde, durduran ve karşılayan adamlar Gedson ve Luis’ti. Diagne’nin hiç oyunda olmaması, bırakın top tutmayı top bile istememesi, yükün Onyekuru’nun üstüne binmesine ve orta sahanın yana oynamasına sebep oldu. Bu da doğal olarak Galatasaray’ın oyun hızının düşük olmasına sebep oldu. Diagne’nin oyununu görünce, Galatasaray’ın forvetsiz oynadığı maçlar aklıma geldi ve o dönemde bile bu kadar etkisiz bir görüntü olmamıştı.

MOHİKAN LUYİNDAMA

İKİNCİ yarıya daha düzenli ve organize başlayınca gol de geldi. Feghouli, Diagne, Belhanda’nın olmadığı anda çıkan Mohikan Luyindama takımı rahatlatan ve güven aşılayan golü attı. Gol sonrası dakikalarda golü atan adam tek başında müthiş savunma yaptı ve Galatasaray’ın ayakta kalan tek oyuncusuydu. Onyekuru ve Nagatomo’nun kullandığı kenar iş yaparken diğer tarafta bir icraat yoktu. Şunu çok net söyleyebiliriz ki, Galatasaray maçı orta sahada kaybetti. Maçın genelinde orta sahada üstünlüğü alamayınca sonuç kaçınılmaz oldu. Luyindama çok iyi oynarken Marcao’nun yaptığı hata maçın ve turun kaybedilmesine sebep oldu. Önemli eksikleri olan bir takıma kendi sahamızda kaybetmeyi telafi etmek çok zor.

NEDEN KAYBETTİK

1- Forvetsiz oynamak zorunda kaldığımız için.

2- Feghouli vasat ve etkisiz oynadığı için.

Yazının Devamını Oku

Galatasaray için büyük kazanç

11 Şubat 2019
Başakşehir’in kendi sahasındaki puan kaybı, Trabzonspor’un önemli eksikleri, yeni transfer Diagne’nin ilk maçı ve baskının fazlasıyla hissedildiği iç saha maçı.

Bu maçı kazanmak için yeterli hatta fazla sebepler. Koskoca ilk yarıyı forvetsiz oynadıktan sonra Diagne’nin bireysel performansı yanında, takım oyununa ve çevresindeki oyuncular etkisinin ne olacağını göreceğimiz test maçıydı. Bazen bir oyuncunun ne olup olmadığı anlamak için 1 dakika bile yeter. Diagne için de ilk 5 dakika içinde yaptığı iki iş, faydalı olacağı izlenimini verdi. Maçın geneli için konuşursak etkili değildi. Gereksiz gördüğü kart oyununu etkiledi. Elbette Nagatomo’nun dönmesi de sistemin işleyişi açısından önemliydi. Oyun, büyük maça yakışır şekilde tempolu ama Galatasaray’ın çok coşkulu, her hattıyla etkili ve hemen sonuç alma isteğiyle başladı. İlk çeyrek tek kale geçti, desek abartmış olmayız. Bu bölümün en etkili adamları Onyekuru ve Feghouli’ydi.

10 NUMARA’SIN iŞTE

Maçın dengelendiği ve beraberlik golünün geldiği bölüm dahil, Galatasaray’ın en çok aradığı oyuncu Fernando oldu. Hem rakibi karşılamada pozisyon alma becerisi hem de oyunu kurarken topu en doğru yere başlama yeteneği fazlasıyla arandı. Uzun zaman sonra ve nadiren gördüğümüz Belhanda performansı devre arasına avantajlı girmeyi sağladı. Belhanda’nın son dönemde daha fazla öne koşular yapması, daha çok topla kaleye gitmesi ve daha direkt paslarla oynamaya başlaması hem kendi hemde takım için büyük ihtiyaçtı. Belhanda bu işleri fazlasını yapabilecek yeteneğe sahip olduğu ama vermediği için eleştirildi. Fakat kendi de gösterdi ki, isterse 10 numara gibi hatta fazlasını bile oynayabilir. Trabzonspor’un da tempoya ayak uydurması, eksik ve genç oyuncularına rağmen kazanma adına hamle yapması, ilk yarıyı izlemesine doyulmaz hale getirdi. İkinci yarı da aynen devam etti ve bol pozisyonlu, heyecanlı, nefis bir maç izledik. G.Saray, çok önemli bir galibiyet aldı. Lider ile farkı azalttı. Emre döndü. Belhanda müthiş oynadı. İşler yoluna girmeye başladı ve çok şey kazandı.

ASIL DEĞİŞİM SAVUNMADA

Galatasaray’da devre arasında asıl değişim savunmada oldu. Marcao ve Luyindama ile savunma tarzını değiştiren Galatasaray, geriden daha sakin, ayağa ve gelişi güzel vurmadan başlayan bir değişimi yaşıyor. İşin bu tarafı takımı üst seviyeye çıkaracak bir ihtiyaç. Fakat, her ikisinin kolay çalım yiyor olması ve bireysel hatalarının sonuçları ciddi olur.

Yazının Devamını Oku

Her takımda olabilecek doğal kayıp

10 Şubat 2019
En önemli rakibe karşı yapılan 8 puanlık fark, takımın oyun sistemi, alternatifli kadro ve maç çevirecek çok sayıda yetenekli oyuncular...

Başakşehir için çok ama çok önemli avantajlar bunlar. Kazanmaya olan alışkanlık ve öz güven de eklenince, BB Erzurumspor karşısında net favori olarak sahaya çıktı Başakşehir.

VISCA GÜNÜNDE DEĞİLDİ

Maça başlangıç, şampiyon olmak isteyen bir takımın ruhunu ve isteğini sahaya koymadı ama buna rağmen rakibin kendi kalesine attığı golle öne geçmek iç sahada Başakşehir gibi bir takım için büyük avantajdı. Başakşehir için öne geçmek maç kazanmayla eş değer. Konuk ekibin, geride olmasına rağmen oyun disiplini ve taktikten vazgeçmemesi, Obertan’ın orta sahayı yöneten, Egemen’in hem duran toplar hemde savunmadaki müthiş oyunu, maçı hep ortada tuttu. Edin Visca’nın gününde olmaması, Elia’nın kötü oyunu, Robinho’nun sert ve yakın savunma içinde etkisiz kalması, İrfan Can ve Mossoro’nun neredeyse hiç devreye girememesi Başakşehir’in puan kaybının ve kötü oyunun sebebiydi. Çok önemli bir puan farkı varken iç sahada puan kaybetmek yarışta ciddi yaralar. Maçı duran topların belirlemesi ve oyun kalitesinin düşük olması Başakşehir adına gelecek haftalar için soru işareti. Bu kadar önemli oyuncular varken, üretkenlik sorunu yaşamak, sadece rakibin iyi oyunuyla açıklanamaz.

TOPARLANMA BAŞLANGICI OLABİLİR

Bu kadar negatif işlerin olduğu, bireysel olarak kötü oynayanların çok olduğu bir takımda iç sahada bile olsa kayıp doğal. Bu kayıplar önemli toparlanmaların başlangıcı olur. Sadece oyuncuların bilmesi gereken, şampiyon olmadıkları, şampiyonluğa oynadıkları. Eğer dünkü gibi konsantresi kaybolmuş görüntü devam ederse yarışta olurlar ama liderliği son haftalarda getirip, emanetmiş gibi başka bir takıma devredip ligi kapatırlar.

Maçın adamı: Egemen Korkmaz

Yazının Devamını Oku

Galatasaray'da eksik yok kayıp var

3 Şubat 2019
Sıkıntılarından arınmış, eksiklerden kurtulmuş, yenilenmiş ve güçlenmiş haliyle ilk maçına çıkan Galatasaray’da, gelen oyuncuların ne vereceği ve geleceğe dair mesajlar merakla bekleniyordu.

 Diagne’nin yokluğunda bütün gözler Mitroglou’nda olacaktı. Aynı zamanda değişen savunmanın da sınavıydı. Tabii diğer tarafta Sergen Yalçın ile toparlanan, temposu artan ve başkalaşan Alanyaspor vardı. Geçen sezon 30’uncu haftada oynanan ve şampiyonluk yolunda çok zor geçilen maçı unutmak ve Alanyaspor’u hafife almak mantık dışıydı.

FACİA İLK YARI

Galatasaray kötü bir ilk yarı geçirdi. Özellikle ilk yarının sonlarına doğru Alanyaspor’un ciddi baskı koyması ve sarı kırmızılıların çıkamaması iki tarafın da iyi ve kötü yaptığı işler sebebiyleydi.

1-Mitroglou’nun oyundan kopuk, takıma yardım etmeyen ve etkisiz hali startı verdi. Alanyaspor’un stoperleri de çok yakın oynayıp Mitroglou’nun topla buluşmasını engelleyerek iyi iş yaptı.

2-Orta sahada Fernando, Ndiaye ve Feghouli’ye rakibin yaptığı baskılı ve sert oyun Galatasaray’ın teklemesine, oyunun hakimi olamamasına sebep oldu. Bu baskı sonucu kaybedilen toplar hep tehlike ve pozisyonların yaşanmasına sebep oldu.

FEGHOULI KAYBOLDU

3-Takımın en etkili oyuncusu Onyekuru’yu asla tek oyuncu ile karşılamayıp, kademeli iki oyuncu ile savunarak en vurucu adamı pasifize ettiler ve bunu istisnasız yaptılar.

4-Son dönemde forma giren ve iyi oynayan Feghouli’yi topla buluşturmayıp, orta sahanın içine ittiler ve Feghouli bu kalabalık içinde kayboldu. Haliyle sol kenarı sıkıntı yaşayan Galatasaray için sağ kenarda kilitlendi.

Yazının Devamını Oku