Michelin yıldızlı şefin menüsü

Lüks tüketim sınıfında yer alan havyar, her damak tadına hitap etmeyebilir.

Haberin Devamı

Kimi zaman muhteşem yemek sunumlarına eşlik eden kimi zaman da bir dilim ekmeğin üzerine sürülerek tüketilen havyarın en kıymetlisi; dev boyutta, ‘beluga’ adıyla anılan mersin balığından elde ediliyor. Kilosu binlerce euro karşılığında satın alınabilen beluga havyarı, her bütçeye hitap etmese de günümüzde orta direk sofralara konuk olabilecek havyar türleri bulabilmek mümkün oluyor. Çatkapı bu hafta; adını havyarın İngilizce karşılığından alan, Başkent’in yeni deniz ürünleri restoranlarından birini ziyaret etti. Filistin Sokak üzerinde hizmet veren Caviar Seafood, Michelin yıldızlı Avusturyalı şef Erich Hausler tarafından oluşturulan menüsüne eklediği deneysel yemekleri ile Başkent’teki standart deniz ürünleri anlayışının dışına çıkmayı başarıyor. Yemeğin yanı sıra manzarayı da önemseyen Başkentliler için mekanın en üst katının eşsiz bir Ankara seyri sunduğunu da hatırlatmak gerekiyor. 

Haberin Devamı

SIRADIŞI BAŞLANGIÇLAR

Caviar’da yemek muffin şeklinde mısır ekmekleri, zeytin ve ceviz ikramı ile başlıyor. Mekanda, meze konusunda farklılık arayanları mutlu edebilecek seçeneklerin tadına bakabilmeniz mümkün. Tadına ilk baktığım başlangıç seçeneği, hafifliği ile ön plana çıkan zeytinyağlı enginar özünde ahtapot carpaccio oldu. İç pilav, kalamar, karides ve ahtapot parçalarını bünyesinde barındıran deniz mahsullü pazı sarma denenebilir. Tek lokmalık biz meze olan ricotta dolgulu kiraz biber, peynir sevenleri mutlu etme potansiyeline sahip. Tartar sosun üzerinde sunulan kajun baharatlı tempra karnıbahar, yöresellik ile dünyayı buluşturuyor. İçi mozarella ve avokado dolgulu somon fümeyi meze setinizde mutlaka bulundurmanız gerekiyor. Masasından yeşilliği eksik etmeyenler, Caviar’ın Ege salatalarını kesinlikle denemeli. Domates soslu cibez, közlenmiş taze sarımsaklı lakerda, hardal soslu kuşkonmaz ve kaya koruğu, yeşillik ve sos performansları ile Ege sahillerinde ufak bir gezintiye çıkarıyor. Küçük balıklı kuzu kulağı salatası da yeşil severler için bir başka alternatif oluyor.

AHTAPOTUN LOKUMU

Haberin Devamı

Başlangıcın ardından ara sıcak faslının yıldızı karides diamond oluyor. Sıcak taş tabak üzerinde sunulan, mayonez katkılı özel bir sosla panelenmiş, hafif acılı karides parçalarına ananas ve limon havyarı eşlik ediyor. Hazırlık aşamasında ‘sous vide’ adı verilen teknik kullanılan ahtapot lokumun tadına bakmanızı öneriyorum. Özel bir paketin içinde vakumlanan ahtapot parçaları, ‘sous vide’ tekniği ile buharlı bir ortamda uzun süre pişiriliyor. Döküm tavada tereyağının üzerine ısıtılan ahtapotun üzerine fümelenmiş toz biber, parmesan ve cheddar ekleniyor. Izgaraya ya da suya temas etmeden pişen ahtapot, lokum kıvamını alıyor. Ahtapot sevenlere bir başka önerim ise isli ahtapot olacak. İs dolu bir fanusun içinde servis edilen ara sıcakta sumaklı közlenmiş patlıcanın üzerinde ahtapot bacakları bulunuyor. Sunuma eklenen ballı hardal sosun da tadına bakmanızı tavsiye ediyorum. Kalamarı tava ve ızgara haliyle tüketmekten sıkılanlar, mekandaka domates soslu versiyonu deneyebilir. Üzeri kare kare çizilen kalamar, ızgarada pişirildiktan sonra fırınlanmış domates suyunun üzerine konumlandırılıyor. Sunumda, kalamarın üzerine vanilya köpüğü ekleniyor. Ara sıcakların ardından ana yemek için yeriniz varsa fındıklı levreğin tadına bakmanız gerekiyor. Izgarada pişirilen deniz levreği filetosunun üzeri Ordu fındığı ile kaplanıyor. Tereyağı ve lime suyundan oluşan bir altlık ile ekşilik kazanan levreğe, kendi suyu ile pişirilmiş patates confit ve ballı avokado püresi eşlik ediyor.

Haberin Devamı

SÜRPRİZ ÇİKOLATA KÜRESİ

Deniz ürünlerinin ardından ferahlatıcı tatlı kapanış seçenekleri sunan Caviar’da mentollü tavuk göğsü ve kavun sorbe deneyebilirsiniz. İsveç çikolatasından hazırlanan bir kürenin içinde servis edilen mentollü tavuk göğsüne; leblebi dondurması, çilek, bal kabağı küpleri ve frenk üzümü eşlik ediyor. Tavuk göğsünü bitirdikten sonra çikolata küreyi mideye indirmeyi sakın unutmayın. Pipoya benzeyen bir cam fanus ile sunulan kavun sorbe, dumanlar eşliğinde servis ediliyor. Her iki seçenek de deniz mahsulü ağırlıklı bir yemeğin ardından tatlı kapanış sürecini hafif şekilde atlatmanıza olanak tanıyor.

MENÜDE NE VAR

- Mezeler 8-20 TL
- Ara sıcaklar 9-35 TL
- Mentollü tavuk göğsü 17 TL

Yazarın Tüm Yazıları