Çeşit zengini yöresel kahvaltı

Beslenme konusunda uzmanlarca yapılan türlü türlü açıklamalarla karşılaşıyoruz. Kimi zaman birbirinin aksini iddia eden bilgiler arasında kalınca hangisinin doğru olduğunu kestirebilmek güçleşiyor.

Haberin Devamı

Tüm uzmanların üzerinde görüş birliğine vardığı bir konu başlığı arayınca aklıma ilk gelen kahvaltı oluyor. Bu güne dek, “Kahvaltı zararlıdır, aman sabahları ağzınıza lokma koymayın” tarzında konuşan bir beslenme uzmanı ile karşılaşmadım. Atlanmaması gereken bu öğüne, olabildiğince hassas yaklaşılması gerektiğini düşünenlerdenim. Çeşit bolluğu ile göze, lezzetli seçenekleri ile damağa, finalde de mideye hitap eden bir kahvaltıya “hayır” diyebileceklerin sayısının çok az olduğunu tahmin ediyorum. Bu hafta, yöresinden Ankara’ya ulaşan çeşit çeşit doğal lezzetlerle zenginleşen bir kahvaltı sofrasından söz edeceğim.

Çeşit zengini yöresel kahvaltı

Haberin Devamı

EGELİLER SEVİNECEK

Çayyolu’nda, Alaçatı rüzgarı estiren mimarisi ile farklı mekanları bir araya getiren Sarnıç Park AVM’de hizmet veren Köylü Pazarı, stantlarındaki yöresel ürünlerden zengin kahvaltı sofraları oluşturuyor. Mekanın önünde kırmızı pötikareli örtülerin serili olduğu masalara; haftanın her günü, günün ilk öğünü için konuk olabilmek mümkün. Mekanda, bence kahvaltının en önemli unsuru olan peynirler ahşap bir platform üzerinde servis ediliyor. Ezine, Erzincan tulum ve Balıkesir ip peynirlerini buluşturan peynir tabağı, taze nane yaprakları ile süsleniyor. Yeşillik tabağında yerini alan ortadan ikiye bölünmüş minik domateslere, salatalık ve tatlı sivri biberler arkadaşlık ediyor. Üzerinde zeytinyağı gezdirilen sebzelere, kekik serpilip, taze nane yaprakları ekleniyor. Mekanda sunulan zeytin çeşitlerinin başta Egeliler olmak üzere tüm zeytin severleri mutlu edeceğini düşünüyorum. Ayvalık’tan gelen yeşil ve Gemlik’ten Başkent’e ulaşan siyah zeytinler, ince uzun tabaklarda bol zeytinyağı, top kekik ve pul biber ile birlikte servis ediliyor.

EKMEK ÜSTÜ SOSLARI

Ekmek tüketiminin en üst seviyeye ulaştığı kahvaltı sofrasında, karbohidrat alımını kuru kuru gerçekleştirmek olmaz. O dilimlerin üzerini lezzetli bir şeylerle kaplamak gerekiyor. Mekanda masanıza ulaşan tam buğday ekmeğinin üzerine Erzincan’dan geldiğini öğrendiğim açık beyaz renkli keçi tereyağını sürebilirsiniz. Güney lezzetlerine düşkün olanlar, Antep salçası ile hazırlanan baharat ve ceviz karışımlı sosları deneyebilir. Köylü Pazarı’nda Hatay üzerinden Türkiye’ye giriş yapan Suriye’nin popüler baharatı zahtere de ekmek banabilmek mümkün. Kekik, sarımsak ve zeytinyağı ile marine edilen güneşte kurutulmuş Antep domatesi de kahvaltıda tadına bakabileceğiniz seçenekler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

SOFRANIN YILDIZI ANTEP KAVURMA

Kahvaltının sıcak faslında, servis edilen seçenekler kalabalık masalarda paylaşım kavgalarına sebep olabilir. Benim için bu faslın yıldızı Antep kavurma oldu. Zeytinyağı ve yörenin salçası ile kavrulan Antep biberleri iştahınızı açıyor. Bu üründe acı-tatlı tercihi yapabiliyorsunuz. Sıcaklar, sahanda servis edilen Afyon sucuğu ile sürüyor. Ayrıca mekanda Beypazarı’ndaki bir çiftlikten geldiğini öğrendiğim yumurta ile hazırlanan omletin tadına bakabilirsiniz.

AMASYA’DAN KIZILCIK MARMELATI

Kahvaltıda diğer öğünlerin aksine, tuzlu ile tatlı arasında sıra farkı gözetilmiyor. Fakat alışkanlığım gereği, tatlı seçenekleri en sona bıraktım. Köylü Pazarı’ndaki kahvaltı faslında masanıza esmer ve sarışın kuru Malatya kayısıları ulaşıyor. Amasya imalatı, şeker kullanılmadan elma ile tatlandırılan kızılcık marmelatının tadına bakılmalı. Dağ çileği, gül ve şeftali gibi reçel seçeneklerini deneyebilirsiniz. Ekmek üstü seçenekler arasında saydığım keçi tereyağını karıştırabileceğiniz Malatya balı da masanızda hazır bekliyor. Tüm bunlara ek olarak üzerine ceviz parçacıkları ve bal dökülen muz dilimleriyle sabah saatlerinde düşük olan kan şekerinizi yükseltebilirsiniz. Günün ilk öğünü boyunca içebileceğiniz sınırsız çayın ardından kapanışı bol köpüklü Türk kahvesi ile yapabilirsiniz. Fincana eşlik eden damla sakızı macunlu su ve damla sakızı lokumu sizi Çeşme kıyılarına taşıyacak. Köylü Pazarı’nı serpme kahvaltı için ziyaret ettiğinizde kişi başı ödeyeceğiniz rakam 17 TL oluyor. Ayrıca mekanda tadına baktığınız ürünleri alıp, aynı keyfi evde de yapabileceğinizi hatırlatmakta fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları