Erdal Kaplanseren

Microsoft ve Google arasında YouTube gerginliği

5 Ekim 2013
Pek çok alanda ezeli rakip olan Google ve Microsoft’un bazı konularda işbirliği yapması kaçınılmaz.Fakat bunlardan biri, iki şirket arasında bir süredir ciddi bir sorun haline geldi.


Google’ın iktidarı ele geçirmeye başladığı 90’lı yılların sonlarında, arama devi, bugün herkesçe bilinen sloganını üretti: “Kötü olma” (Don’t be evil). Google’ın sunucularında biriken olağanüstü veri miktarı ve internet gizliliğiyle ilgili korkularımız düşünüldüğünde bu, kullanıcıları rahatlatan bir slogandı. Ancak son zamanlarda yaşanan olaylar Google’ın hâlâ bu slogana değer verip vermediğini sorgulamamıza yok açıyor.

Geçtiğimiz mayıs ayında Microsoft, Windows Phone yüklü telefonlar için bir YouTube uygulaması geliştirdi. Uygulama, kullanıcıların Windows tabanlı telefonları üzerinden YouTube’un devasa video arşivine erişmesini sağlıyordu. Google uygulamayla ilgili bazı çekincelerini dile getirince uygulama Windows Mağazası’ndan kaldırıldı. Microsoft, uygulamayı Google’ın standartlarıyla uyumlu hale getirmek için epey çalıştı ve ağustos yeniden yayına aldı, ama Google uygulamanın YouTube’a erişmesini tekrar engelledi.


Yazının Devamını Oku

Bilgisayarınızın tüm ayarlarına hâkim olun!

25 Eylül 2013
Denetim Masası Windows'ta değiştirebileceğiniz ayarların çoğunun bulunduğu yerin adı

Eski Windows sürümlerinde gizemli ve dokunulmaması gereken bir bölge olarak nam salan Denetim Masası, standart bir kullanıcıya da artık bilgisayarını daha rahat kullanması için pek çok ayar imkânı sunuyor. Ses ve görüntü ayarlarından donanımınızı nasıl kullanmak istediğinize kadar yapmak istediğiniz tüm düzenlemeleri Denetim Masası'nın ilgili kısımlarında gerçekleştirebilirsiniz. Denetim Masası 1985'teki Windows 1'den beri hizmetimizde. Bu yazımda Denetim Masası hakkında etraflıca bilgi sahibi olmanızı sağlayacak 10 cevaba yer veriyorum.


1- DEĞİŞİKLİK YAPARKEN DİKKATLİ OLMALI MIYIM?


Yazının Devamını Oku

Bilgisayarınızı ve verilerinizi ücretsiz koruyun

21 Eylül 2013
Virüsler, casus yazılımlar, korsanlar, dolandırıcı siteler…

İnternet tehlikeli bir yer. Bu nedenle her PC sahibinin kendisini korumak için etkili ve güvenilir bir antivirüs yazılımına ihtiyacı var. İşte sizi hiçbir harcama yapmadan harika güvenliğe kavuşturacak sekiz araç!

1: AVAST FREE ANTIVIRUS

Yazının Devamını Oku

Yurt dışı internet kullanımında yeni seçenekler

16 Eylül 2013
İnterneti mobil kullanmak artık hayatımızın bir parçası.

Her zaman her yerde internete bağlı kalmamız için cep telefonu operatörleri ülkemizde hızlı 3G bağlantı olanağı sunuyor.

Yurt dışı seyahatlerinde telefon ve internet kullanımı uzun bir süredir gerçekten oldukça kabarık faturalarla karşılaşmamıza sebep oluyordu. Operatörler, müşterilerinin yurt dışında da ekonomik biçimde telefon görüşmesi yapıp internete bağlanabilmesi için bazı seçenekler sunmaya başladılar.


Yazının Devamını Oku

En iyi 10 yeni nesil oyun

15 Eylül 2013
Sony ve Microsoft’un yeni süper konsollarıyla hayat bulan en yenilikçi oyunlar huzurlarınızda.

Play Station 3 veya Xbox 360 sahiplerinin en sevdiği bu oyunlarla uykusuz geceler sizler bekliyor. Fakat baştan uyarayım; anne-babanız veya sevgilinizle yaşayacağınız olası sorunlardan ben sorumlu değilim. :)

1- Forza Motorsport 5


İnsan vücuduna göre daha düz çizgilere sahip olan araç geometrisi, göz alıcı sahneleme ve ışık şöleni için adeta biçilmiş bir kaftan niteliğinde. Microsoft’un Forza serisinin son sürümü, yakın çekim sürücü eldivenleri ve karbon fiber kaplamalı dalgalı Ferrari iç tasarımını sergileyen fragmanıyla harika görünüyor. Oyunun en ilginç tarafı, sizi izleyen ve taklit etmeye çalışan “Drivatar” isimli dijital kişiliğiniz. Bu yapay zekâ siz okulda veya işteyken gerçek insanlara karşı çevrimiçi yarışlara katılabilecek ve siz uzaktayken hanenize yazılacak ödüller kazanmanıza olanak sağlayacak.

Yazının Devamını Oku

Google Harita'larla keşfe çıkın

14 Eylül 2013
Google Haritalar, Earth ve Sokak Görünümü ile ilgili tüm özellikleri gördüğünüzü mü düşünüyorsunuz? O zaman tekrar düşünün derim. Google’ın eşsiz harita servisleriyle gerçekleştirebileceğiniz en ilginç şeyleri gözler önüne seriyorum.

Google Haritalar (https://maps.google.com) hayatımızın değişmez ve önemli bir parçası olmayı başardı. Bu servis olmasaydı gerçek anlamda kaybolabilirdik. Apple’ın iOS 6 güncellemesinden sonra Google Haritalar’ı devre dışı bırakıp kendi servisini yerleştirmesinden doğan serzenişlere bakmak bile yeterli olacaktır.


Google Haritalar ve kardeş program Google Earth’ün (www.google.com/earth) başarısının altında yatan nedenler hata payının düşüklüğü ve kapsama alanı ama aynı zamanda yenilikçi yapılarını da eklememiz gerekiyor. Google, harita servisini daha verimli ve kolay kullanılabilir hâle getirmek için sürekli olarak kullanışlı yenilikler ekliyor, yerel veritabanlarını güncellemeye devam ediyor. Google Haritalar’ın en popüler araçlarından biri olan dört yıllık geçmişe sahip Sokak Görünümü henüz Türkiye’deki konumlar için sunulmuyor ama diğer ülkelerdeki görüntüler elde edilebiliyor. Google’ın duyurusuna göre son güncellemeyle sokak görüntüleri ciddi anlamda yenilendi.


Bu yazıda Google Haritalar, Earth ve Sokak Görünümü’nü kullanarak gerçekleştirebileceğiniz pratik uygulamalardan tuhaf gerçeklere kadar en ilgi çekici bilgileri göreceksiniz.


Yazının Devamını Oku

Microsoft'un Nokia'yı satın alması neleri değiştirecek?

11 Eylül 2013
Akıllı telefonları son birkaç yıl içinde cep telefonu pazarını domine etmeye başlamasıyla birlikte, temel belirleyici işletim sistemi ve uygulama ekosistemi oldu.

2000'lerin ortalarından itibaren işletim sistemi ve uygulamanın ne kadar önemli olduğunu Apple'ın iPhone ürününe bağlı iOS işletim sistemi ve App Store uygulama ekosistemi gündeme getirdi. Daha öncesinde Nokia ve Samsung gibi üreticiler kendi uygulama ve işletim sistemlerini mütevazı biçimdem müşterilerine sunmaya çalışıyorlardı. Apple yine yapacağını yapıp akıllı telefon pazarında rakiplerini büyük yatırımlar yapmaya zorlamıştı.


2010'a doğru artık pazar şekillenmeye başladı. Bir yanda Apple'ın tablet ve telefonlarında sunduğu iOS işletim sistemiyle bütünleşik App Store uygulama mağazası varken, ringin diğer köşesinde Google'ın öncülüğünde kurulan mobil işletim sistemi Android ve uygulama sistemi Google Play duruyordu. Tam da o dönemde Apple'ın rakibi durumundaki telefon üreticilerinin karar vermesi gerekiyordu. Ya kendi işletim sistemleri ve uygulama yatırımlarıyla yol alacaklardı, ya da Google'ın tarafında duracaklardı. HTC ve Samsung gözünü kırpmadan Google'ın safını seçti. Çünkü bir başka mantıklı seçenekleri yoktu. Pazarın adet ve gelir bazında o dönem lideri konumunda olan Nokia ise kendi işletim sistemi ve uygulama mağazasında diretmeye karar verdi. 2010'dan beri ben ve pek çok teknoloji yazarı "Nokia neden hâlâ Android'e geçmiyor?" sorusunu soruyorduk. Cep telefonu pazarı böylesine homojenleşmişken, Nokia'nın Android'den bu denli uzak durmasına anlam veremiyordum. Apple ve Google'ın pazarı adeta şekillendiren atakları özellikle Samsung'un bu alanda sdevleşmesini getirdi. 2010 başlarına kadar cep telefonu pazarında işletim sistemi olaran Nokia'nın Symbian'ı %47 gibi dev bir paya sahipti. O dönemler BlackBerry'nin de altın çağıydı. RIM'in BlackBerry işletim sistemi %20 gibi bir pazar payıyla keyif çatıyordu. 2010'un başlarında Apple'ın iOS'u %14'lerdeyken, Google Android %4'le gerilerden geliyordu.

Android her şeyi değiştirdi

Yazının Devamını Oku

Yeni başlayanlar için Twitter

29 Ağustos 2013
Sosyal medyanın en konuşulan ağı olan Twitter’ı yakından ne kadar etkin kullanıyorsunuz?Twitter’da cıvıldamanın püf noktaları ve servisi verimli kullanmanız için bilmeniz gerekenler bu yazıda.

Bilgi ve fikir paylaşmanın yolları günden güne artıyor. Son zamanlarda bunun en popüler yollarından biri de sosyal agˆları kullanmak. Sosyal agˆlar, internet üzerin- den belli bir kitleye ulaşarak görüşlerinizi onlarla paylas¸manızı ve agˆınızdaki kişilerle iletişim kurmanızı sagˆlıyor. Daha geleneksel yöntemlerden biri olan blog yoluyla fikir paylas¸ımı da elbette devam ediyor. I·s¸te Twitter, sosyal agˆlarla blog’ların birles¸imi olarak düs¸ünebilecegˆimiz bir servis. Hatta SMS, e-posta, RSS gibi digˆer iletis¸im araçlarından da izler tas¸ıyor.
2007’de kurulan Twitter’ı özellikle?son 1-2 yıl içinde duymayan kalmadı denebilir. Sanatçılar, politikacılar, ünlüler Twitter’da yerini alıyor; sıradan internet kullanıcıları Twitter sayesinde ünlü oluyor; Twitter’da yazılanlar gazetelere, televizyonlara konu oluyor. Sizin de

söyleyecek bir s¸eyleriniz varsa Twitter’da var olmamanız için hiçbir sebep yok. Ayrıca Twitter’ı ilgi duydugˆunuz kis¸ilerin yazdıklarını takip etmek için de kullanabilirsiniz; illaki bir s¸eyler yazmak zorunda degˆilsiniz.

Aslında çok şey anlatabilirsinizTwitter’ın temelde tek bir is¸levi var: En fazla 140 karakter uzunlugˆundaki mesajlarınızı yayımlamak. Bu mesajlara “tweet” adı veriliyor. Twitter’a www.twitter.com adresinden ulas¸ılabildigˆi gibi, cep telefonundan SMS yoluyla ya da çes¸itli mobil uygulamalar aracılıgˆıyla da ulas¸ılabiliyor. Zaten bu 140 karakter sınırlamasının nedeni, Twitter’ın ilk bas¸ta bir mobil sosyal agˆ olarak tasarlanmıs¸ olması. Bilindigˆi gibi SMS 160 karakterle sınırlı. Twitter bunun 20 karakterini kullanıcı adı ve komutlara ayırıyor; geriye kalıyor kendinizi ifade etmeniz için 140 karakter.
140 karakterde dogˆru dürüst bir s¸ey anlatamayacagˆınızı sanıyorsanız, bugüne tek Twitter’a yazılanları bir gözden geçirin ve tekrar düs¸ünün. Twitter’da pek çok kis¸i gün içinde yaptıklarını anlatıyor, kes¸fettigˆi web sayfalarını paylas¸ıyor, alıntılar yapıyor, hatta reklam yayımlıyor. 140 karakter sınırı, bazı mesajların zekice kurgulanmasını zorunlu kılıyor ki bu da az ama öz konus¸ma becerisini gelis¸tirebiliyor. Sonuç olarak denebilir ki, tek bir fikri anlatmak için 140 karakter çogˆu zaman yeterli oluyor. Twitter, 140 karakterle kendinizi anlatmanın yanı sıra digˆer Twitter üyelerini takip etmenizi ve onlarla direkt mesaj yoluyla iletis¸im kurmanızı da sagˆlıyor.

Twitter’da neler yapabilirsiniz?

Yazının Devamını Oku