Ebru Doğdu

ChatGBT eğitimin geleceği mi yoksa en büyük düşmanı mı?

5 Haziran 2023
* ChatGBT nedir? Öncelikle buna bir bakalım, sonrasında zaten siz de okudukça tehlikeyi fark edeceksiniz.

Eskiden her şey ne kadar masumdu. Britanya ve Meydan Larousse ansiklopedilerinden okuyup araştırarak yapardık ödevlerimizi. Hepimizin evlerinde bu ansiklopediler sıra sıra dizilirdi dolaplara. Bakın şimdi yapay zekâ ile gelinen noktada neler oluyor?

* * *

ChatGPT, temel işlevi konuşma sırasında bir insanı taklit etmek olan bir yapay zekâ sohbet robotudur. Dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar; e-posta yazmak, bilgisayar programlarında hata ayıklamak, ev ödevi sorularını yanıtlamak, oyun oynamak, hikâye ve şarkı sözü yazmak ve çok daha fazlasını yapmak için ChatGPT’yi kullanıyor.

* * *

ChatGPT’nin yükselişi, okullarda kopya çekme gibi etik sorun riskleri oluşturması ve öğrencileri asgari çabaya teşvik etmesi nedeniyle eğitim uzmanları ve akademik fakülte arasında endişelere neden oldu. Yapay zekâ aracı ChatGPT’nin Kasım 2022’de kullanıma sunulmasından bu yana, yeni teknoloji, yapay zekânın hayatlarımız üzerinde sahip olabileceği gücü ve potansiyeli gösterdi.

* * *

ChatGPT’nin OpenAI şirketini yeni popülerlik düzeylerine taşıyan sürümü olan GPT3, 175 milyardan fazla istatistiksel bağlantı kullanır ve Wikipedia ve çok sayıda kitap dahil olmak üzere internetin üçte ikisinde eğitilir. Zaman geçtikçe şirket, aracın üzerinde eğitildiği veri setini geliştirir ve genişletir.

Yazının Devamını Oku

Neden Kanada

29 Mayıs 2023
Dünyanın en çok ödül alan İngilizce dil okulu yöneticileri ve temsilcileri İstanbul’daydı.

Evet, yanlış okumadınız. Dünyanın en çok ödül alan dil okulu Kanada’dadır ve ismi ILAC’tir. Türkiye’de bu okulu temsil eden ve öğrencilere tanıtan birçok acenta vardır ve başarılarından dolayı okulun yöneticileri tüm zarafetleri ile bizleri her yıl çok şık bir yemeğe götürür, beraberce vakit geçirip sektörümüzde işler nasıl gidiyor İstanbul boğazının güzelliğine bakarak konuşuruz.

İşte geçen hafta yine bu davetlerden birisindeydim ve okuyucularımla da bu okulu paylaşmak istedim. Çünkü Kanada dil okulları ve birazdan bahsedeceğim sertifika programları için de çok iyi bir lokasyondur. Özellikle Trump dönemi Amerika’sında Kanada daha da fazla parlamıştı ve bu ışık hâlâ devam etmekte. Size tavsiyem ILAC’i iyice araştırın. Eminim kendinize uygun bir program bulacaksınız. Aşağıda sizin için ILAC ile ilgili ufak bir araştırma yaptım özet olarak geçeceğim ama siz de muhakkak detaylı bilgi almak için web sitelerinden kendilerine ulaşın.



ILAC, Kanada’nın Toronto ve Vancouver’daki kampüsleri ile dünyanın en çok ödül alan İngilizce dil okullarından biridir. ILAC, Kanada’daki eğitim endüstrisindeki okulları denetlemek üzere atanan organlar tarafından akredite edilmiştir. Tanınmış endüstri kuruluşları tarafından verilen bu akreditasyon, öğrencilerin haklarının korunmasına yardımcı olur. Kurucuları: CEO Jonathan Kolber ve Başkan Ilan Cohen’dir.

* ÖĞRENCİ SERVİSİ: ILAC ekibi 40’tan fazla dil konuşur ve ILAC’ta mümkün olan en iyi deneyimi yaşamanızı sağlar.

* ÖĞRETMENLER:

Yazının Devamını Oku

Öğrenmeyi öğrenmek

22 Mayıs 2023
Daha mutlu, daha başarılı, daha sağlıklı olmanın sırrı “öğrenmek”tir.

Öğrenmek, hepimizin gün içinde farkında olmadan yaptığı bir eylem. Merak ederiz, öğreniriz... Severiz, öğreniriz... Denemek isteriz, öğreniriz... Bilmiyoruzdur, öğrenmek isteriz.

Farkında olmadan yaptığımız bu eylemi, bir de farkında olarak yaparsak, daha mutlu, daha başarılı, daha sağlıklı olmamız mümkün olur.

Öğrendiğimiz bilgileri kullanabilmek, aklımızda tutabilmek, farklı alanlarda kullanabilmek için öğrenmeyi öğrenmek önemlidir. Kendinizi tanımak, güçlü ve zayıf yönlerinizi bilmek, güçlü yönlerinize odaklanmak, güçsüz yönlerinizi güçlendirmek hayatınızı kolaylaştırır.

SON ZAMANLARDA DUYDUĞUM EN GÜZEL KAVRAM

Bu söylemi, AyThink Gelişim’in kurucusu ve eğitmen-yazar Aykut Açkalmaz ile Psikolojik Danışman - Eğitim ve Kariyer Danışmanı Yasin İkizoğlu’ndan ilk duyduğumda çok etkilenmiştim. Danışmanlığını yaptığım öğrencilerimde artık ben de “onların öncelikle öğrenmeyi öğrenmelerini” istiyorum ve bu konuda Aykut ve Yasin hocadan aldıkları destek ile harikalar yaratıyoruz.

Çocuklarımız kendi başlarına ders çalışıp, ödevlerini kendileri yapıp, yeni bilgileri nasıl öğrenirler ve hafızalarına kayıt ederler? Çünkü bunları çözdükleri zaman çok daha başarılı oluyorlar.

Biliyorum ki AyThink sadece çocuklara değil, yetişkinlere de çeşitli eğitimler sunuyor ve bizlerin de yaptığımız işlerde başarılı olmamızı, potansiyelimizi arttırarak daha mutlu bireyler olmamızı hedefliyor. Kendilerine son zamanlarda merak ettiklerimi sordum:

Yazının Devamını Oku

LGS sınavı öncesi kafalardaki sorular

15 Mayıs 2023
Yasin İkizoğlu... Kariyerinin 15 yılını “gençlere kariyer danışmanlığı yaparak” geçirmiş muhteşem bir lise seçim danışmanı.

4 Haziran LGS Sınavı öncesi, tüm öğrenci ve velilerin kafasından geçtiğini tahmin ettiğim soruları, Yasin İkizoğlu’na sordum.

Yasin İkizoğlu

Yurt dışı eğitim danışmanlığını yaptığım öğrencilerimde adeta harikalar yarattığı için bu soruları sormak için onu seçtim.

* İyi bir lise iyi bir üniversite mi demektir?

Lise yılları, gencin kişiliğini ve yetişkin olduğunda kullanacağı becerileri somut hale dönüştürdüğü bir dönemdir. İyi bir lise o kadar önemli bir yer tutar ki, hatta üniversiteden mezun olursunuz ama sizi tanımlayan kavramlar, değerler lisede oluşmuştur. O nedenle birçok başarılı insana ‘nereden mezunsun’ diye sorulduğunda, önce lisesini hatta sadece lisesini söyleyebilir.

Lise demek vizyon oluşumu demek, dünya vatandaşı olabilecek misin demek, yerel düşünüp global bir insan olacak mısın demek, transfer edilebilir beceriler kazanacak mısın demek. Belki de bu soru listesinin en sonunda ‘hangi üniversiteye gideceksin’ sorusu gelir?

* En yüksek puanla alan lise en iyi lise midir?

Yazının Devamını Oku

Yurt dışından lise temsilcileri artık sık sık Türkiye’de

8 Mayıs 2023
Türkiye’de, yurt dışı eğitim danışmanlarının tek bir çatı altında toplandığı en kapsamlı ve en çok üyeye sahip Yurt Dışı Eğitim Danışmanları Birliği (YEDAB), iş birliği yaptığı yurt dışı liselerinden bazıları ile “yurt dışı lise eğitimi” hakkında bir eğitim etkinliği düzenledi.

Benim de davetli olduğum etkinlikte hem Türkiye’nin en iyi eğitim danışmanları ile hem de yurt dışından okullarını tanıtmak için gelen temsilcilerle tanışma fırsatım oldu.

Türkiye’nin seçkin yurt dışı eğitim danışmanlıklarının katılımı ile gerçekleşen etkinlikte, Amerika Birleşik Devletleri’nden Hebron Academy ile St. Andrew’s Sewanee liseleri, İsviçre’den ise International School of Schaffhausen katıldı.

* * *

Günümüzde, yurt dışında lise eğitimine olan ilgi giderek artmaktadır. Birçok veli, çocuklarının akademik eğitimlerini desteklemek ve sonrasında gidecekleri lisans eğitimlerinin kalitesini artırmak amacıyla çocuklarını yurt dışında lise eğitimine gönderme eğilimindedir. Yurt dışında lise eğitimine olan ilginin artmasında, uluslararası eğitim kurumlarının sunduğu kaliteli eğitim programları, modern eğitim yöntemleri, yüksek akademik standartlar ve farklı kültürlerle tanışma fırsatı gibi faktörler etkili olmaktadır. Aynı zamanda, yurt dışında lise eğitimi alan öğrencilerin; yabancı dil becerilerini geliştirme, kültürel ve sosyal deneyimler yaşama, küresel vizyon ve bağımsızlık kazanma gibi avantajları da bulunmaktadır.

* * *

Türkiye’de de yurt dışında lise eğitimine olan ilgi son yıllarda artmaktadır. Veliler, çocuklarının daha küçük yaşta yurt dışında eğitime başlamasını tercih etmektedir. Bu eğilimin en önemli nedeni, çocukların akademik eğitimlerini destekleyerek, ileri seviyede yabancı dil becerileri kazanmalarını sağlamak ve daha rekabetçi bir şekilde üniversiteye yerleşmelerini sağlamaktır. Türk öğrencilerin yurt dışında lise eğitimi tercih ettikleri ülkeler arasında başta Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi İngilizce eğitim veren ülkeler yer almaktadır. Bu ülkelerdeki eğitim kurumları, geniş eğitim programları, yüksek akademik standartlar, modern eğitim yöntemleri ve kültürel çeşitlilik gibi faktörlerle Türk öğrencilerin tercihlerini etkilemektedir.

* * *

Yazının Devamını Oku

Yurt dışı eğitim liseleri kayıt günü

24 Nisan 2023
Sizi çok kıymetli bulduğum bir etkinlikten haberdar etmek istiyorum. Araştırmacı, sorgulayan, yeniliklere açık, global insanlar yetiştirmek, bu insanlara sürecin başından sonuna dek yol göstermek hedefiyle yola çıkan Global Leaders, yine öğrencilerini okullarla buluşturuyor.

Yurt dışında eğitimin her alanına dokunan Global Leaders, bu kez yurt dışında lise eğitimini odağına alıyor. Son dönemde üniversitelerin dışında yurt dışında liselere de çok talep var ve her ne kadar pandemiden sonra artık tüm görüşmeler, toplantılar online yapılsa da ben hala yüz yüze görüşmelerin kıymetinden yanayım. Bu yüzden de bu tür etkinlikleri çok önemsiyorum. Aşağıda belirteceğim tarihlerde ben de Türkiye’de olacağım için orada bulunacağım. Sabırsızlanıyorum.  İngiltere, Amerika, Kanada, İsviçre’deki yatılı liselerin temsilcileri ile velileri bir araya getirmek için düzenlenen bu etkinlik, 29 Nisan 2023 Cumartesi günü saat 15.00 ile 19.00 arasında Zekeriyaköy’de gerçekleşecek. Etkinlik detaylarını vermeden önce özellikle İngiltere’de lise eğitimi ile ilgili genel bir bilgi verip, sonra da etkinliğe katılacak olan okullar ile ilgili detay bilgi paylaşacağım.

İNGİLTERE’DE LİSE EĞİTİMİ

İngiltere’de zorunlu eğitim 5-16 yaşları arasındadır. Zorunlu eğitim süresi ise 11 yıl olarak devam eder. 9-10-11. sınıflar GCSE denilen lise yıllarıdır. Lise eğitimi devlet okullarında veya eğitim ücreti verecekleri bağımsız özel okullarda alınabilir. Bağımsız okulların özellikle tavsiye edilmesinin nedeni, öğrencilerin öz güven kazanması, hayata bakış açısı ve sorumluluk alabilme yetisidir. İngiltere eğitim sistemi, 8. sınıfa kadar orta öğretim, 9. sınıftan itibaren 11. sınıfa kadar da lise tamamlama yılı olarak geçer. Lisede öğrenciler, ilk üç senenin müfredatını tamamladıktan sonra tüm 11. sınıfların katıldığı lise bitirme sınavı olan GCSE sınavlarına girmektedir. Sonuçlara göre General Certificate of Secondary Education (GCSE) sınavları için hangi konuya çalışacaklarını seçerler ve son iki yılı seçtikleri konulara göre eğitim alarak tamamlarlar. GCSE, ulusal bir sınavdır ve 16 yaşında alınır. Genellikle altı konu seçilir. Çoğunlukla matematik, İngilizce, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih ve Fransızca seçilmektedir. Konular okuldan okula değişebilmektedir. GCSE sınavlarında başarı elde eden öğrenciler ‘Sixth form eğitimi’ denilen A-level hazırlığa devam ederler. GCSE sınavları, Türkiye’deki benzer sınavlar gibi aynı günde tüm öğrenciler tarafından alınır. Etkinliğe katılacak okullar ile ilgili detay bilgileri yazımın devamında bulabilirsiniz.

MILL HILL SCHOOL-LONDRA: Londra kuzeyinde 150 hektarlık alanda çok güzel bir kampüs içinde hizmet veren okul, akademik sıralamada çok iyi bir yerdedir. Mill Hill School, kampüs içinde tüm hizmetlerini mükemmel bir şekilde organize eder. Okulun spor, sanat alanında birçok sosyal kulübü bulunmaktadır. Londra şehir merkezine sadece 45 dakika mesafededir. Okul aynı zamanda Londra Stanstead Havalimanı’na sadece 30 dakika mesafedir.  

QUEEN ETHELBURGA’S COLLEGE: İngiltere’de en iyi yatılı okul sıralamasında ilk üçte olan Queen Ethelburga’s, York da bulunmaktadır. 220 hektarlık alanda öğrencilerin ihtiyacı olabilecek her şeyi bünyesinde sunmaktadır. Kampüs içinde öğrenciye sürekli İngilizce destek verecek bir dil binası bulunmaktadır. Yurt ve okul olarak son derece modern imkânlar sunan okulumuz akademik başarı konusunda İngiltere’de ilk üç arasında yer alır. Öğrencilerini dünyanın en iyi üniversitelerine yerleştirme konusunda öne çıkmıştır.

OXFORD INTERNATIONAL COLLEGE-OXFORD: İngiltere’de Oxford şehrinde yer alan okulumuz 15-18 yaş arası öğrenciler için A-Level GCSE eğitim verir. Sunmuş olduğu butik eğitim ile dünyanın en iyi üniversitelerini hedefleyen öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.

D’OVERBROECK’S-OXFORD:

Yazının Devamını Oku

Boşanırken ‘çocukları kullanmak’ şiddettir

17 Nisan 2023
“Coğrafya kaderinizdir” gibi arabesk hatta depresif çaresizlik içeren lafları hiç sevmem. Ama bu coğrafyada “erkek çocuğu sünnet olacak” diye evin perdelerini değiştiren ve bunun için düğün yapıp hazırlıklarda aile içi bir sürü kavga çıkaran anneler var.

Aynı şekilde düğünü derneği cenazeyi olabilecek en dramatik hale getiren bu coğrafyada, boşanmaların da olabilecek en dramatik hale getirilmesine tabii ki şaşırmıyorum. 2000 yılında Türkiye’nin en iyi kolejlerinden birisinde çalışırken, 24 kişilik sınıfımda 18 çocuğun ailesi boşanmıştı. 2023 yılında oranı tahmin edebiliyorum. O yıllarda küçük hallerini gözlemledim, şimdi de onların lise son ya da üniversite yıllarını izleyen bir Eğitim Danışmanı olarak size gözlemlerimi aktarayım izninizle.

BOŞANMIŞ EBEVEYNLERDE GÖZLEMLEDİĞİM DAVRANIŞLAR

1. İstisnasız her biriniz boşanmayı çok trajik bir olay gibi algılıyorsunuz. Dolayısıyla çocuklar da sizin durumu algılayışınızı kopyalıyor ve sizin depresyonunuzun adeta bir uzantısını yaşıyor. Yapmayın.
2.Çocuklar, hele ki ergenler, pinpon topu gibi ebeveynleri arasında kullanıldığını hissettiklerinde, onlar da sizi kullanmaya başlıyorlar. Yapmayın.
3. Birbirinizi zamanında seçmiş ve uzunca yıllar beraber olduğunuz yıllarınızı tamamen unutup insani özelliklerinizi hiçe sayıp sadece iyi eş olup olmamanız ile birbirinizi değerlendiriyorsunuz. Yapmayın.
4. Boşanan kadın ve erkektir. Anne ve baba boşanmaz. O kimlikten sıyrılamazsınız. Anne-baba kalmak zorundasınız ve bunu unutuyorsunuz. Yapmayın.

Yazının Devamını Oku

Sınav kaygısı şımarıklık mıdır?

10 Nisan 2023
Sınavlar yaklaşırken en çok konuşulan konulardan biri olan sınav kaygısı ile ilgili yazmak istedim. Bu konuda öncelikle kendi düşüncemi belirtmek isterim.

Çocukların özellikle annelerinin duygularını kopyaladığını söylüyorsa eğer tüm pedagoglar, psikologlar, acaba sınav kaygısı ile ilgili de şunu söyleyebilir miyiz? Acaba bu çocuklar aslında ‘anne ve baba’larının mı kaygılarını taşıyor ya da ebeveynlerinin kendilerine aşıladığı yetersizlik duygusu mu bu kaygıyı yarattı? Tüm kariyerim boyunca gerek yönettiğim kolej veli toplantılarında gerekse şu anda danışmanlığını yaptığım öğrenci ailelerimde bazen bu kulaklarım öyle acımasız eleştiriler duyuyor ki düşünüyorum bu çocuklar bu kadar yetersizlik ile suçlanırken nasıl başarılı olacaklar? Gelin biraz sınav kaygısı nedir inceleyelim, böylece bunun sadece bir şımarıklık değil de gerçek bir sorun olduğunu ve üzerinde çalışılması gerektiğini anlamış olalım.

SINAV KAYGISI NEDİR?

Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır.
Sınav kaygısı olan kişinin aklından geçen düşünceler;
1. “Sınava hazır değilim”
2. “Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Nerede ve ne zaman kullanacağım ki?”

Yazının Devamını Oku