YİNKADER'den büyük başarı

YİNKADER çok yeni kurulmuş olmasına rağmen 1 buçuk yıl içerisinde çok ses getirecek, büyük projelerle özellikle Üniversite Öğrencilerine ve Sevgi Evleri’nde kalan çocuklarla alakalı çok güzel, dolu dolu projeler gerçekleştirdiler.

Haberin Devamı

YİNKADERden büyük başarı

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

 

Bu haftaki röportaj konuklarım Yenilikçi İnsan Kaynakları Dernek Başkanı ve Başkan Yardımcıları…

 

İŞKUR’un İş ve Meslek Danışmanı aynı YİNKADER’in Başkanı Ergin Koluman, İŞ-KUR İşve Meslek Danışmanı Başkan Yardımcısı Umut Zeybek ve Burcu Nargile…

 

Yönetim Kurulu adına Burcu Nargile soruları cevapladı… Burcu Nargile de yıllardır profesyonel iş hayatı içerisinde yer alan ama şimdilerde eşi Emre Nargile ile birlikte Güzelyalı Mado’yu İşletiyorlar.

 

Haberin Devamı

YİNKADER çok yeni kurulmuş olmasına rağmen 1 buçuk yıl içerisinde çok ses getirecek, büyük projelerle özellikle Üniversite Öğrencilerine ve Sevgi Evleri’nde kalan çocuklarla alakalı çok güzel, dolu dolu projeler gerçekleştirdiler.

 

Buyurun birlikte devam edelim.

 

 

Burcu Nargile kimdir, biraz sizi tanıyalım?
1984 Tarsus doğumlu, bir Yörük kızıyım. (Gülüyor) Çukurova Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 2 yüksek lisans yaptım. Kariyer hayatıma da kurumsal firmalarda pazarlama, İK yöneticilikleri pozisyonlarında çalıştım.

 “Yenilikçi İnsan Kaynakları Derneği” ne zaman ve nasıl kuruldu?
Yenilikçi İnsan Kaynakları Derneği 26 Ekim 2017'de valilikten izin alınarak, 9 kurucu üye ile kuruldu . Ergin Koluman, Burcu Nargile, Umut Zeybek, Salim Yaman, Necati Başakcı, Ali Üçgül, Tahir Gökçek ve Sezgin Diz ile yola çıktık. Yönetim Ergin Koluman, Burcu Nargile, Umut Zeybek, Damla Güven, Necati Başakcı, Ali Üçgül, Tahir Gökçek ve Sezgin Diz ile yoluna devam ediyor.

Dernek üyeleri kimlerden oluşuyor? Her İK’cı kendi fikirlerini, eksikliklerini mi ortaya koyuyor? Ve bu şekilde geniş kapsamlı bir sinerji mi oluşuyor?

Haberin Devamı

Kamu, üniversite ve ağırlıklı olarak şirketler ve şirket temsilcilerinden oluşan geniş bir üye kitlesine sahip. Tüm üyeler "insan kaynakları alanında hangi eğitimleri alarak kendini geliştirebilir", "gündemdeki konular ve kanunlar nelerdir", "Çalışanların geliştirilmesinin şirketlere faydaları nelerdir" gibi benzeri birçok konuyu hem eğitim hem çalıştaylar ile masaya yatırıp, üzerinde çalışıyoruz. Üyelerimizin talepleri veya bizlere dışarıdan gelen teklifleri değerlendirerek üyelerimiz için en faydalı seçeneği değerlendiriyoruz.

İK’ların yaptığı en büyük yanlış nedir?

Aslında "En büyük yanlışları nedir?" diye değil de iş yüklerinin çok fazla olmasından ve bölgemizde uzmanlaşmaya çok sıcak bakılmadığından, işe alımlar ve özlük konularında bazı zamanlar zor durumda kaldıklarını gözlemlemekteyiz. 14 uzmanlık alanının olduğu bir alanda genelde tek yada 2 kişi çalışmakta ve buda insan kaynakları profesyonellerinin bazı uzmanlık alanlarının giderek zayıflamasına sebep olmakta. 

Haberin Devamı

Gelelim projelerinize… Bu güne kadar neler yaptınız?
Kendi Projelerimiz; İkahve Sohbetleri, Sevgi Evlerine Eğitim, Kariyer Koçum İK. Paydaşı olduğumuz projeler ise İstihdamda Süreç İyileştirme ve Güç Birliği Çalıştayı,., İnsan kaynakları zirvesi, CV yarışması ve  Adana Sanayi Odası iş birliğinde iş hukuku eğitimleri

Mesela sevgi evleri ve üniversitelere yaptığınız projelerin çok tuttuğunu söylediniz. Öncelikle SEVGİ EVLERİ projenizden bahseder misiniz?

Sevgi evlerinde yaşayan çocuklarımıza eğitimler veren tarafta yer aldık. Çocuklara çalışma hayatının zorluklarını, bu sorunların nasıl aşılacağını, iş motivasyonu, iletişim eğitimleri vererek derneğimizin misyonuna uygun bir çizgide ilerledik. Bu çocukların sorunu istihdam değil, işe tutunma. Bu sorunu piyasada yer alan insanlar ile çözeceğimize inanarak bir adım attık.

 

Haberin Devamı

Üniversitelerle neler yapıyorsunuz?

Üniversite öğrencilerine "Kariyer Koçum İK" projesi ile dokunuyoruz. İnanır mısınız başlangıçta duyurusunu yaparken “Acaba iş gücü piyasasına sıcak bakarlar mı?!” ya da “Öğrenciler çalışma hayatına girmeden böyle bir sorumluluğu alır mı?” diye düşünmüştük. Gelinen nokta da çok az duyuru ile kurumsal şirketleri ve yaklaşık 300 öğrencinin içinde bulunduğu bir proje oldu. Başlangıç aşamasında fakat geleceğe dokunuyoruz. Bu da derneğimizin en önemli sloganlarından olan "kariyer ortağınız" kelimelerini fazlası ile karşılıyor. Ayrıca Çukurova Üniversitesinde Adana Çalışma ve İş Kurumu tarafından hizmet veren Adana iş Kulübü bulunmaktadır. Burada öğrencilere iş arama becerileri, cv hazırlama, iş görüşmesi simülasyonları ve uygulamalı eğitimler ücretsiz veriyoruz. Derneğimiz ise gönüllü olarak üyelerimizin katılımı ile iş gücü piyasası ile ilgili öğrencilere tecrübe paylaşımları yaparak kursiyerlerin akıllarında kalan sorulara cevap veriyorlar. Burada amacımız öğrencilerin piyasaya dair bilgi sahibi olmalarını sağlayarak biraz daha kendilerini donanımlı olarak yetiştirmelerini öncü olmak.

 

Haberin Devamı

Sizin bu projeleriniz Türkiye çapında da örnek teşkil ediyor mu?
Açıkçası iş kulübü ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmanın ülkemize model olmasını bekliyoruz. Fakat Sevgi Evleri ile Kariyer Koçum İK projeleri çok yeni. Ülkemizde bu yönde de adayların bilgilendirilmesi gerektiğine inanıyoruz, aynı zamanda hepimizin elini taşın altına koymasının elzem olduğunu düşünüyoruz. Üyelerimiz arasında çok yetkin isimler var. bu yetkin isimler sayesinde şu an projelerimizin bazıları bakanlıkta görüşülüyor.

İŞKUR ile beraber bu derneğin projelerini yürütmek büyük bir avantaj mı?Adana Çalışma ve İş Kurumu ile ortak projelerimiz var. Birçok kamu kurumu ile ilişiklerimiz çok güçlü ama bunların içinde istihdam kurumu olan İŞKUR ile işbirliği bizim için oldukça mutluluk verici. Kaldı ki yönetimimizde İŞKUR'da görevli 5 uzman arkadaşımız da var.

Kaç kişi sizin sayenizde iş buldu?
Öncelikle böyle bir takip sistemimiz olmadığı için resmi bir sayı veremiyoruz. İstihdamlar da birebir şahit olduğumuz 4 adayımız oldu. Fakat burada amaç istihdam değil. Amacımız insanların doğru mesleği nasıl seçeceklerine yardımcı olmak. Hatta doğru meslek seçiminin ülkemizin en ciddi çalışma konusu olmalısı da en büyük temennilerimizden

Derneğinize herkes üye olabiliyor mu yoksa kriterler mi var?
Fiil ehliyeti bulunan, derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi, başvurusunun tarihinde dernek asıl üyesi bulunan birisi tarafından referans olmak kaydı ile derneğe üye olma hakkına sahip. Ülkemizde çalışma alanı, insan yönetimi ile ilgili olan tüm profesyonelleri, girişimcileri, üniversite öğrencilerini ve akademisyenleri ortak bir çatı altında toplamak nihai hedefimiz olduğu için de tabi bu alanda yer alan arkadaşlarımız üye olmak için derneğimize müracaat edebilirler.

 Her dönem bir eğitim programınız var mı?
“İkahve" ile gönüllü eğitmenler derneğimize konuk olup ilgili üyelerimize fayda sağlamaktadır. Ayrıca seminer tadında çok büyük eğitimleri oteller veya odalarımız işbirliğinde gerçekleştiriyoruz.  Adana’ya bu kültürü yerleştirmek için derneğimiz elinden gelen bütün mücadeleyi veriyor. (Gülüyor)

11 Aralık’ta İK Zirvesi’nin ikincisini düzenleyeceksiniz. Kimler konuşmacı olacak?
Adanalıya sürpriz olacak çok büyük isimler var. İki ismi paylaşabiliriz şimdilik; Mehmet Auf geliyor Senarist aynı zamanda Davranış Bilimleri Uzmanı. Serdar Kuzuoğlu, Yazar ve Yeni Nesil Yaşam Uzmanı

Zirveye herkes katılabilecek mi?
Ziyaretçi profili firmaların kurucu ortakları ve üst düzey yöneticileri, yerel ve ulusal düzeyde faaliyet yürüten şirketlerin insan kaynakları profesyonelleri, kurumsal iletişim ve pazarlama direktörleri, üniversite, oda ve STK temsilcileri, üniversite öğrencileri, üst düzey kamu kurum yetkililerinden oluşmaktadır.

 

Yazarın Tüm Yazıları