Dr. Nezih Karaca

Cilt bakım rutini nasıl olmalı?

23 Kasım 2020
Harika bir cilt sadece bir DNA meselesi değildir. Günlük alışkanlıklarınızın aslında aynada gördükleriniz üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Cilt bakımı rutininizin üç ana adımdan oluştuğunu düşünün:

- Temizleme, yüzünüzü yıkamak.

- Tonlama, cildi dengelemek.

- Nemlendirici, cildi nemlendirir ve yumuşatır.

Herhangi bir cilt bakımı rutininin amacı, cildinizi en iyi şekilde korumak ve ayrıca herhangi bir sorun varsa gidermektir.

- Cilt temizleme ve canlandırma

Yüzünüzü temizlemek herhangi bir rutinin en temel ve en önemli adımıdır. Cildimiz her gün nazikçe çıkarılması gereken çevresel kirleticiler, kir ve diğer faktörlerle temas ediyor. Gözeneklerin tıkanmasını, donukluğu ve sivilceyi önlemek için günde iki kez, sabah ve gece temizlemelisiniz.

Tonik kullanabilirsiniz. Alfa ve beta hidroksi asitler, gözenekleri tıkayabilen, güneşten zarar görmüş cildi iyileştiren ve donukluğu en aza indiren ölü cilt hücrelerini nazikçe giderir. Hyaluronik asit hidrasyonu artırır, cildi nemlendirir ve ince çizgileri incelikle tedavi etmek için cildi dolgunlaştırır. Gül suyu ve yeşil çay, tahrişi gidermek ve kızarıklığı gidermek için antiinflamatuar etkiye sahiptir. Cildinizi yaşlandırabilecek serbest radikallere günlük maruziyetle savaşmak için E ve C vitamini almalısınız.

Yazının Devamını Oku

Ciltte leke oluşumunu önlemek için tavsiyeler

18 Kasım 2020
Genel olarak lekeler yüz, el, dekolte ve omuz bölgelerinde görülür ve açık veya koyu kahverengiye kadar değişebilir.

Güneşe maruz kalma, UV ışınlarının cildin derinlerine nüfuz ederek pigmentasyona ve cildin yaşlanmasına neden olduğu en yaygın neden olduğu bilinen bir gerçektir.

Cilt lekeleri neden olur?

Dışarı çıktığınızda, bulutlu bir günde bile, güneşin UVA ve UVB ışınlarına maruz kalırsınız ve bu UVA ışınları, melanin adı verilen bir pigmenti üretmek için pigment hücrelerinizi (melanositler) uyarır.

Deri, çeşitli hücre ve organizmalardan oluşur ve melanin üretiminden sorumlu hücreye melanosit hücresi adı verilir. Ultraviyole ve görünür ışığın emilmesinin neden olduğu güneş yanığına karşı bir düzeyde koruma sağlamak için cildimizde hepimizin melanine ihtiyacı vardır. Melanozomlar, hücre çekirdeği üzerinde koruyucu bir başlık oluşturur ve cilt hücreleri ultraviyole radyasyonla uyarıldığında, güneş ışınlarını emmek için melanin üretilir. Bu da güneşte bronzlaşmaya neden olur.

Bronzluğun ana işlevi, cildi daha fazla güneş hasarından korumaktır. Bununla birlikte, koyu ciltte bile melanin 1,6 ile 2,0 arasında sadece küçük bir SPF sağlar. Ozon tabakasının erozyonu nedeniyle minimum düzeyde SPF 30 koruması önerilmektedir. Bu nedenle çok az doğal korumaya sahip oldukları için koyu tenlerin bile yüksek SPF ile korunması gerçekten çok önemlidir.

Melanin, tirozinaz adı verilen bir enzim tarafından üretilir. Melanin, melanosit hücrelerinden gelen minik arka parmaklar (dendritler olarak adlandırılır) aracılığıyla komşu cilt hücrelerine aktarılır ve bunlar cilt rengine katkıda bulunur. Pigmentasyonun gelişmesi 10-20 yıl sürebilir, bu nedenle pigmentasyon gördüğünüzde bunun nedeni büyük olasılıkla çocukken ortaya çıkmaktadır.

Leke oluşma sebepleri

- Hormonlar: Her ikisi de hormon seviyelerini değiştiren doğum kontrol hapı ve gebelik. Güneşe maruz kalmayla birlikte bu, ciltte özellikle üst dudakta, alında ve gözlerin altında düzensiz koyu alanlara neden olabilir. Hormonların ve diğer nedenlerden dolayı oluşan pigmentasyona melazma denir ve belirli melazma türleri genellikle hamilelikten veya hapı durdurduktan sonra sakinleşirken, bazılarında kalabilir.

Yazının Devamını Oku

Mevsim geçişlerinde ciltte olan değişimler nelerdir?

11 Kasım 2020
Ruh halimiz ve davranışlarımız mevsimlere göre değişirken cildimiz de değişir. Aslında, bir mevsimden diğerine geçişte cildimizdeki değişiklikler çok önemli olabilir.

Bu, cilt bakımı rutinimizi mevsimlerin ilerleyişi ile aynı zamana denk gelecek şekilde değiştirmeyi zorunlu kılar. Aksi takdirde, yaşlanma belirtilerini zamanından çok önce gösteren hasarlı, tahriş olmuş bir cilt ile sonuçlanabilir. Her mevsimin cildimizi nasıl etkilediğine daha yakından bakmak, alınacak önlemleri belirlemek için en önemli adımdır.

Kış

Yıl başladığında, kış tüm hızıyla devam eder. Dışarıda soğuk hava normaldir ama iç mekanda ısıtılmış hava zararlı olabilir. Hem içerde hem de dışarıda kuruyan hava, cildimizin de kuruduğu anlamına gelir. Üstelik yılın bu zamanında cildin metabolizması doğal olarak yavaşlar. Bu, daha yavaş hücre yenilenmesine dönüşür ve bu genellikle daha mat cilde yol açar. Kuruyan cilde zengin, yumuşatıcı bazlı bir nemlendirici ile müdahale ederken, aynı zamanda hücre yenilenmesine hızlı bir başlangıç ​​sağlamak için nazik bir peeling deneyin.

İlkbahar

Sıcaklık ve nem seviyeleri yükseldikçe, cildimizi derinlemesine temizlemek için mükemmel bir sebebe sahibiz. Kimyasal bir soyma veya derin bir peeling ile kış boyunca birikmiş olan tüm toksinlerden kurtulun. Metabolizmanız hızlanacak, bu da hücre yenilenmesi için iyi bir haber. Kışın kullandığınız daha zengin nemlendiricinin daha hafif bir şey için rafa kaldırılması gerekebilir.

Yaz

Şimdi dışarıda saatler geçirdiğimiz yılın harika zamanı. Tüm bu temiz hava ve egzersiz vücudumuz için iyidir, ancak cildimiz için kötü olabilir. Sağlıklı cilt için en büyük tehdit güneştir, bu nedenle cildinizi her gün UV ışınlarından koruduğunuzdan emin olun. SPF'si en az 30 olan hafif bir nemlendiriciye kullanmanız gerekir. Kendinizi erken yaşlanma belirtilerinden korumak için yüzünüzde, boynunuzda, dekoltenizde ve ellerinizde kullanın. Ek olarak, her dışarı çıktığınızda kalın bir güneş kremi sürün. Böylece cildinizi hasardan koruyacaksınız ve ayrıca cilt kanseri riskini de önleyebilirsiniz.

Sonbahar

Yazının Devamını Oku

Cildimizi kışa nasıl hazırlamalıyız?

7 Kasım 2020
Kuru eller, tahriş olmuş cilt, çatlamış dudaklar, bunlar kışın geldiğini gösteren işaretlerden sadece birkaçı. Önümüzdeki soğuk günlere cildinizi hazırlamanız çok önemlidir.

Cilt kuruluğuna karşı önlem alın. Havanın soğumasıyla ciltte gerginlik hissi başlayabilir. Fondöten uygulandığında yüz pürüzlü ve pul pul görünür. İnce çizgiler daha görünür olur, kızarıklık ortaya çıkar. Gri veya küllü cilt lekelerinin kapatılması zorlaşır. Cildin ne kadar hassas olduğuna dikkat edilmelidir ve oluşan belirtilerin de izlenmesi gerekir.

Cilt kuruluğunun nedenleri tespit edilmeli

Soğuk hava cildinizin normalden daha kuru olmasına neden olabilir, ancak kış cilt kuruluğuna etki eden tek faktör bu değildir. Cilt kuruluğunun ana nedeni iç mekandaki ısıtılmış havadır. Isı farklılıkları cildin kurumasına ve pul pul olmasına neden olur. Tırnak etlerinin etrafında kuruluğa neden olur. Dikkat edilmesi gereken diğer şeyler arasında cildi tahriş edebilecek yün giysiler, sıcak banyolar ve duşları yer alır.

Cilt bakımınızı değiştirin

Kış yaklaşırken, nemlendirmeye yardımcı olmak için cilt bakım ürünlerinizden bazılarını değiştirmeniz gerekir. Yüz için daha ağır bir nemlendirici veya yüz yağı kullanmak cildin nemlenmesini korumaya yardımcı olabilirken, krem ​​veya yağ bazlı bir peeling kullanmak cildin ağırlaşmasını önlemeye yardımcı olur. Nemlendirici özelliği olan bir temizleyici kullanmalısınız. Günlük rutininiz sırasında cildinizin doğal yağlarının kaybolmamasına yardımcı olur. Mümkün olduğunda, akşamları nazik bir temizleyici kullanmaya çalışın ve sabahları sadece su kullanın.

Soğuk aylarda cildinizin sağlığını en iyi şekilde nasıl en üst düzeye çıkarabileceğinizi değerlendirmek için bir cilt bakım uzmanından destek almanız çok faydalı olur.

Güneş kreminizi unutmayın

Kış aylarında, hatta ılıman bir iklimde bile önemli düzeyde UVA’ya maruz kalındığından, soğuk olduğunda SPF 30+ kullanmaya devam edilmelidir. Yüksek irtifa ve kardan yansıyan UV ışınları ciddi hasara neden olabileceğinden, yamaçlara çıkarken SPF çok önemlidir.

Yazının Devamını Oku

Saç dökülmesine çözüm nasıl olmalı?

28 Ekim 2020
Her gün belli miktarda saç dökülmesi normaldir. Saçların normalden daha fazla dökülmesi sıkıntıya ve endişeye neden olabilir.

Erkek ve kadın tipi kellik saç dökülmesinin birincil nedeni olsa da bir dizi başka neden de vardır. Bu nedenle öncellikle saç dökülmesine yol açan sebebin tespit edilip tedavi edilmesi gerekir. Dermatoloğa giderek tedavi desteği alınması gerekir. Yapılan muayene ve testlerin ardından en uygun tedavi yöntemi uygulanabilir. Var olan sebepler tedavi edildikten sonra saç dökülmesini önlemek amacıyla saç mezoterapisi uygulanabilir.

Saç mezoterapisi ile saç dökülmesi önlenebilir

Saç mezoterapisi saç dökülmesinde yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır. Bu sayede saç dökülmesinin durdurulması ve yeni saç gelişimi sağlanabilmektedir. Saç mezoterapisi saçlı deride dolaşımı düzenler. Kan dolaşımını canlandırır. Saç için faydalı maddeler, vitamin ve minerallerin direkt saçlı deriye verilmesi saç sağlığını olumlu etkiler. Ayrıca saçın yağ salgılanmasını da düzenleyebilir.

Saç mezoterapisi diğer saç dökülmesi tedavileriyle de kullanılabilir. Tedavilerin etkinliklerini artırır. Saç ekimi tedavilerinden önce ve sonra uygulanabilir.

Tedavide seans sayısı şikayete göre değişmekle birlikte ortalama 10 seans yapılmalıdır. Saç mezoterapisinin etkinliği 3-4 seanstan sonra görülmeye başlar. Saç tellerinde kalınlaşma ve saç sıklığında çoğalma görülebilir. Seanslar başlangıçta 1 ile 2 haftada bir yapılabilir. Daha sonra seans aralıkları açılabilir.

Saç mezoterapisinde kullanılan özel solüsyonlar; damar genişleticiler, pentoxifylline, ginkgo biloba, minoxidil, vitaminler, vitamin B5, vitamin H, vitamin C, vitamin A, multivitaminler (vitamin A, D2, E, B1, B2, B6, C, PP, panthenol), mineraller (sülfür, bakır, cobalt, çinko, magnesium, manganese, fosfor, selenyum), organik silisyum, lidokain ve procain içerir.

Saç mezoterapisi ile eş zamanlı olarak evde düzenli kullanmak üzere serumlar ve gıda takviye destekleri de gerekebilir. Saç dökülmenizin durumuna göre doktorunuz gereken tavsiyelerde bulunacaktır.

Yazının Devamını Oku

Cilt tipine göre cilt temizleme

22 Ekim 2020
Günlük cilt bakımı her cilt tipinde önemlidir ve yapılması gereklidir. En güzel cildin bile bakıma ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Sadece bazı cilt tipleri bakım konusunda daha hassasiyet gerektirirken, bazıları ise çok küçük bakımlarla güzelliğini koruyabilir. Cilt tipinizi bilmeniz, yararlı ürünler ve tedavilere ve güzel bir cilde ulaşmanın atlanan, önemli bir adımıdır.

Temizleyici ürünlerle cildimiz temizlenirken aynı zamanda vücudumuzun doğal nemlendirici faktörleri de aynı anda vücuttan atılırlar. Bunun tekrar yerine konması 2-3 günü bulabildiği için dışarıdan günlük nemlendirici desteği çok önemlidir.

Kuruluk ve yağlılık temel olarak cilt bariyerinin durumuna, cildin nemli kalmasını sağlayan cildin dış katmanına ve yağ (sebum) üretiminin kendisine bağlıdır.

Bariyer; her tuğlası (hücresi) harç (lipidler denen yağ) ile birbirine tutturulan tuğladan bir duvar gibidir. Zararlı maddeler, soğuk ve kuru hava bu yağları yıpratarak harcı aşındırabilir, hücreler zarar görebilir. Temizlik maddeleri, aseton, klor ve diğer kimyasallar ve hatta uzun süre suya maruz kalmayı da içeren bir takım dış faktörler bu bariyere zarar verebilir ya da bariyer genetik nedenlerle noksan olabilir.

Bariyerin ana bileşenleri seramidler, yağlı asitler, kolesterol ve tüm farklı türlerdeki lipidlerdir. Bunlar, cildin su geçirmezlik özelliğini koruması için doğru orantılı olmalıdırlar. Bozulmuş bir bariyer hem kurulaşma hem de hassaslaşma eğiliminde olacaktır. Kuruluğun ortaya çıkmasının sebebi cilt neminin yok olmasıdır. Hassaslığın ortaya çıkmasının sebebi ise noksan bir cildin tahriş edici dış maddelerin geçişine izin vermesidir.

Doğru cilt bakım ürünlerini kullanarak cilt bariyerini tedavi etmek bir takım cilt hastalıklarının iyileşmesini sağlayacaktır. Yağlı asit ve kolesterol gibi temel besin maddelerini katmak gerekli yapı taşlarının üretilmesini sağlar. Yeterli besin alamamak cildinizin kendisini tedavi etme ve yenileme yeteneğini zayıflatabilir, kolesterol düşürücü ilaçlar alan insanların kuru bir cilde sahip olmasının nedeni budur.

Eğer kuru ve hassas bir cilde sahipseniz cildinizi temizlerken, bariyerini koruyan ve nemi hapseden temizleyicileri tercih etmelisiniz.

Eğer yağlı ve gözenekli bir cilde sahipseniz ise o zaman sebum (yağ) dengesini sağlayan ve ciltte hafif peeling etkisini uyaran yenileyici içerikli temizleyicileri tercih etmelisiniz.

Omega cilt tipi sistemi

Yazının Devamını Oku

Medikal cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenler

15 Ekim 2020
Günlük cilt bakımı her cilt tipinde önemlidir ve yapılması gereklidir. En güzel cildin bile bakıma ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Sadece bazı cilt tipleri bakım konusunda daha hassasiyet gerektirirken, bazıları ise çok küçük bakımlarla güzelliğini koruyabilir.

Cilt tipine ve cildin ihtiyacına göre çeşitli cilt bakım önerileri uygulanabilir. Uygulanan medikal cilt bakım yöntemleri arasında lazer, radyo frekans, BBL tedavisi, PRP enjeksiyonu, kök hücre tedavisi, enjekte edilebilirler solüsyon gibi çeşitli maddeler içerebilir.

Cilt tipinize ve cildinizin ihtiyacına göre medikal cilt bakımlarında en uygun olanı seçilerek uygulanır. Uygulanan medikal cilt bakımının türüne göre işlemden sonra dikkat edilmesi gereken konular hastaya ayrıntılı bir şekilde anlatılır. Cilt bakımı tedavisinin etkili olması için sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlara tam uyum sağlanması çok önemlidir.

İşlemden sonra cildinize 24 saat boyunca su değdirmemeniz ve dermatoloğunuzun önerdiği şekilde temizlemeniz gerekir. Uygulanan yönteme göre evde tamamlayıcı bakım ürünleri ve tedaviler uygulanması gerekiyorsa verilen talimatlara tam olarak uyum sağlanması gerekir.

Güneş ışıklarından uzak durulması gerekir. Normalde de cilde zararlı olan güneş ışıkları cilt bakımından sonra ciltte renk değişiklikleri başta olmak üzere ciddi zararlar verebilir. Dermatoloğunuz belirttiği iyileşme süresi içinde güneş ışıklarından uzak durulmalıdır.

Cilt bakımından sonra doktorunuzun cilt tipinize özel olarak reçete edeceği temizlik, bakım ve besleyici ürünleri kullanmanız işlemin sonuçlarının çok daha uzun süreli olmasına yardımcı olacaktır.

Sonraki dönemde de kozmetik olmayan cilt temizleme ve bakım ürünleriyle cildinize düzenli olarak bakım uygulamak, sağlıklı beslenmek, bol su içmek ve düzenli uyumak hem genel hem de cilt sağlığınız için çok önemli.

Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar da cilde en fazla zarar veren maddeler arasındadır. Bu maddelerden uzak durmak cildinizin sağlığını, güzelliğini ve canlılığını artıracaktır.

Düzenli dermatolog kontrolü ve cilt bakımı cildinizin daha sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olacaktır.

Yazının Devamını Oku

Geçmeyen cilt lekeleri için ne yapılmalı?

10 Ekim 2020
Ciltteki melanin denilen pigment maddeleri kişilerin cilt rengini belirler. İçerdiği melanin miktarına göre de cilt rengi koyulaşır. Güneş lekeleri, yaşlanma lekeleri ve gebelik lekeleri (melasma) melanin pigment artışından kaynaklanır. Aynı zamanda uzun süreli güneş ile cilt yaşlanır ve ince kırışıklıklara zemin hazırlar.

Bu lekeler görünür hale geldiği zaman rahatsız edici olabilir. Klinik ortamında yapılacak olan ayrıntılı cilt analizi sonrasında, kişiye özel tedavi plana uygulanır.

Lekelerden kurtulmak ve baskılamak için cilt soyma (peeling) işlemleri, ışık ile enerji terapileri (BBL) , lazer (Q-switch) ve Cosmelan - Dermamelan kit yöntemleri kullanılabilir.

Cilt soyma

Cilt üzerinde bir takım soyma işlemleri ile cilt üst tabakası yenilenerek bu sıkıntılardan kurtulmak mümkün. Böylece kollajen yapımı artar, hücre bölünmesi hızlanır, ölü deriler yok olur. Kişinin cilt yapısına ve ihtiyacına en uygun yöntem seçilir ve uygulanır. Cilt soyma ve yenileme yöntemleri: Lazer ile cilt soyma, kimyasal peeling ya da fiziksel peeling’dir.

Fraksiyonel lazer sistemleri

Ablatif CO2 lazerler ile cilt soyma işlemi yaptırmak mümkün. Bu lazerler suya karşı spesifik tutulum gösterir. Böylece cildin en üst tabakasındaki epitel hücre içi suyu hedef alarak hasar meydana getirir. Bu cihazlarla kişinin cilt ve leke yapısına uygun derinlik ve uygulama alanı belirlemek mümkün. Ancak kış mevsiminde yapılması önerilir.

Cosmelan-Dermamelan sistemi

Bu sistemin derideki melanin pigmentini azaltarak leke açıcı ve engelleyici özelliği bulunmaktadır. İçlerinde aynı zamanda deri soyucu olan peeling özelliği taşıyan maddelerde bulunmaktadır. Ancak soyucu etkisi az olmasından dolayı yan etkisi azdır, kabuklanmaya yol açmaz. Her cilt yapısına uygundur ve her mevsim uygulanabilir. Akne izlerine de faydası vardır. Cosmelan daha yüzeysel lekeler için Dermamelan ise daha derin yerleşimli lekeler için uygundur.

Yazının Devamını Oku