Kuruş esirgeyen de Cadillac'ını bağışlayan da var

Kömür karası bir piyano. 'Upright' denilen türden. Fabrikadan yeni çıkmış gibi pırıl pırıl. Klavye kapağı üstündeki isim Baldwin. Ünlü markalar sıralamasında ilklerden biri. İri kıyım iki adam itekleyerek kamyona yüklemeye çalışıyorlar. Arnavut kapıcıya soruyorum: ''Binadan taşınan mı var?''

Haberin Devamı

Başını sallayıp 'Hayır' diyor. New York'un göbeğinde zengin mahallesini yarıdan kesen Park Avenue'deki binanın kapıcısı piyanonun dar gelirli kesimde bir meslek okuluna bağışlanacağını açıklıyor. Baldwin müzik aleminde Steinway'le başabaş yarış eden bir marka. En ucuz modeli dahi binlerce doları aşıyor. Emektar kapıcı Baldwin'in sahibi apartman kiracısı yaşlı karı-kocanın tek kızlarına sürpriz hediye olarak aldığı piyanoyu hiç kullanmadığı için elden çıkardıklarını söylüyor.

Bağış şimdilerde yalnızca varlıklı Amerikalıların değil her gelir düzeyindeki insanların ilgi gösterdiği yoksula yardım yaklaşımının göstergesi oldu. Yazılı basın bir yandan şehirde evsizlere barınak ve sıcak gıda yardımı için çağrıda bulunurken televizyonlar açlıktan deri-kemik kalan çocukların dramatik görüntülerini ekranlara taşıdı.

Amerika'da kar gözetmeden yardım amacıyla kurulan 1.5 milyon kurum faaliyet gösteriyor. Köşe başlarında el avuç aşarak dilenenleri görmezden geçip gidenlere rağmen gönüllü yardım kurumlarına son beş yılda yapılan bağışlar 300 milyar doların üstünde. 

''Kars 4 Kids'', yoksula yardım programında önde gelenlerden biri. Ülke sathında 60 radyo istasyonunun yayınlarını her gün 50 milyon kişi izliyor. 1994'te mütevazı bir gündemle faaliyete geçen 'Kars...'ın gönüllü kadrosunda 32 bin kişi çalışıyor. 

Televizyonlara gelen tanıtımlarda 3 oğlan, iki kız çocuktan oluşan müzik beşlisi tekerlemelerle ''Arabanı bugün bize bağışla '' diye Amerika'ya sesleniyor. Özel araç bağışıyla başlayan müzikli kampanya son yıllarda apartman, yazlık ve tekneleri de hedefledi. 

Yoksul ve dar gelirlilere yönelik bağış programına olumlu yanıtta bulunanların sayısı beklentileri aştı. Son yıllar kayıtlarına göre araç bağışlarının sayısı 450 bin. Amerikalı hayırseverlerin bağışları arasında Cadillac, Mercedes, BMW gibi lüks arabalar, Jeep ve Land Rover arazi araçları küçümsenmeyecek kadar çok. 

Yardım kurumları bağışlanan araçlar çalışacak durumda olmasa dahi alınıp tamire veriliyor, ağır hasar görenlerin motor, metal kısımları yeniden kullanıma getiriliyor. Bağış sahipleri ise araç değerini vergiden düşmeye hak kazanıyor. 

Yerkürenin en genç milyarderi Mark Zuckerberg 45 milyarlık servetinin yüzde 99'unu eğitim ve tıp dallarında hayır işlerine bağışlayacağını ilan etmesini takiben yakın ilişki içinde olduğu zenginlere de davetiye çıkardı. Facebook'un patronu Zuckerberg, Bill Gates, Warren Buffett, David Rockefeller dahil 100 süper zenginin yüzde 99 bağış çağrısına olumlu cevap verdiğini açıkladı.

 

Yazarın Tüm Yazıları