Kontrollerinizi aksatmayın

Her hafta sizlere kendinizi daha iyi hissettirecek birçok farklı uygulamalar ve bakımlardan bahsediyorum. Bu kez ise bir hekim olarak genel sağlığımızı ilgilendiren kontrolleri, taramaları hatırlatmak istiyorum. Çünkü sağlığımız yerindeyse birçok şey daha anlamlı...

Haberin Devamı

Çok zor dönemlerden geçtik, Covid-19 epidemisinden dolayı ömrümüzün iki yılını yasaklar, kısıtlamalarla geçirdik. Özellikle salgının ilk zamanlarında hastaneler yasaklı bölge oldu. İşte bu dönemlerde birçok ameliyat, zorunlu kontroller ötelendi, yapılması gereken rutin taramalar “Aman canım aciliyeti de yok zaten” denerek ihmal edildi.

Bunun yanı sıra hayati önem taşıyan birçok tarama da sadece “korkular” yüzünden ihmal edilebiliyor. Oysa konunun uzmanı meslektaşlarım hep ne diyor “erken teşhis hayat kurtarır.”

İşte ben de bu hafta kendi alanımdan uzaklaşıp siz değerli okuyucularıma bu hatırlatmayı yapmak istedim. Çünkü vücudunuzun herhangi bir yerinde hissettiğiniz bir ağrı, size rahatsızlık veren bir değişiklik bir hastalığın sinyali olabilir.

Haberin Devamı

RUTİN KONTROLLER VE TARAMALAR NELER

Sadece bu da değil, konforlu yaş almak, ilerleyen yaşlarda daha keyifli yaşayabilmek için dönemsel kontrolleri, taramaları mutlaka yaptırın. Cilt bakımı bir rutin olarak hayatınızda yer alıyorsa sağlık taramalarını da aksatmamanız gerekiyor. Peki rutin kontroller, taramalar neler?

Cinsiyet ayrımı yapmadan yapılması gereken birçok tarama olduğu gibi kadın ve erkeklerin cinsleri özelinde yaptırması gereken taramalar da var. Kadınlar, 40’lı yaşlardan sonra yılda bir kez mamografi ve doktorunuzun uygun gördüğü aralıkta kolonoskopi, yine aynı yaş döngüsü itibari ile menopozla birlikte kemik yoğunluğu ölçümü; cinsel hayatın başladığı dönem itibari ile yılda bir kez pap smear ihmal edilmemesi gereken kontroller. Bununla birlikte kalp sağlığı için check-up, göz sağlığı için glokom, yine gerekli görüldüğü takdirde benlerin yıllık olarak kontrolleri önem arz ediyor.

Birçok hastalığın genetik olarak taşıyıcısı olabileceğimiz için ailede görülen hastalıkların taramalarını da lütfen yaptırılmak üzere not edin.

KENDİNİZE BAHANELER ÜRETMEYİN

Erkeklere gelince özellikle genç yaşlarda görülebilen kalp krizi riskine karşı kalp ve damar sağlığı kontrolleri, ürolojik muayene, prostat taraması, osteporoz ve kolonoskopi 40’lı yaşlardan sonra rutin kontrolleriniz arasında yer alsın.

Haberin Devamı

İnsan eğer kendinde bir sorun görmüyorsa hastanelere girmek istemiyor, ancak şöyle düşünün kendimizi iyi hissetmek için kuaföre gidip saçımızı boyatmak ya da şekillendirmek, uzadığında kestirmek gibi bir şey olmalı sağlık kontrollerimiz.

Erken evrede teşhis edilen birçok hastalık geliştirilen teknolojiler sayesinde tedavi edilebilir hale geldi.

Ülkemiz dünya genelinde doktorlarımızın uzmanlıkları, hastanelerimizin geniş ve teknolojik cihaz parkurları ile öne çıkıyor. Lütfen ötelemeyin, kendinize bahanelere üretmeyin.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları