Demet Baykal

Konsantrasyonu arttırmanın yolları

31 Ekim 2020
Odaklanma hızınızın yüksek olması kaliteli vakit geçirmenizi sağlar ve kaliteli vakit geçirmek, sizi her alanda başarıya götürür.

Konsantrasyonunuzu arttırmak için öncelikle kendinize “Dikkatimi dağıtan şeyler nelerdir?” diye sorun ve boş bir sayfaya dikkatinizi bozduğunu düşündüğünüz bedensel, çevresel ve psikolojik etkenleri yazarak, kendi farkındalığınızı kazanın. Cep telefonu, yorgunluk, uykusuzluk, olumsuz düşünceler, kaygı, araya giren konuyla alakasız işler gibi bir yığın şey sayabilirsiniz. Tespit ettiğiniz etkenlerin karşısına da dikkat bozukluğunuza bağlı gelişen sorunlarınızı yazın. Bu sorunlar aşağıdakilerden biri veya birkaçı olabilir.

- Karşınızdaki kişiyi dinlemekte zorlanmak

- Detayları kaçırmak

- Sürekli huzursuz hissetmek

- Verilen görevleri uygulamakta veya akılda tutmakta zorluk çekmek

- Planlanan şeyleri zamanında tamamlayamamak veya planlayamamak

- Başarısızlık

- Atalete kapılmak

Yazının Devamını Oku

Algı tipinizi biliyor musunuz?

14 Ekim 2020
Algı tipinizi bilmeniz ve buna uygun bir çalışma sistemini hayatınıza uyarlamanız; hedefleriniz doğrultusunda sizi diğer insanlardan daha avantajlı bir duruma getirir.

Genelde tek bir algı tipine sahip olunsa da bazı kişilerde birden fazla algı tipi bir arada görülebilir. Ancak yine de bunlardan biri daha baskın çıkar. Size düşen şey, bu makaleyi okuyarak; baskın olan algı tipinizi bulmak ve elde edeceğiniz farkındalık eşliğinde, çalışmalarınıza yöntem belirlemek. 

- Görsel algı tipi
Çizim kabiliyetiniz iyidir. Resim yapmayı seversiniz. Yaşanan şeyler aklınızda görüntüleriyle beraber kalır. Onları anlatırken sanki görüyormuş gibi olursunuz. Karşınızdaki kişi konuşurken daha çok ağzına bakmayı tercih edersiniz. Uzun süredir görmediğiniz insanların bile yüzlerini hatırlamakta zorlanmazsınız. Gittiğiniz yerleri tüm detaylarıyla anımsayabilirsiniz, yol ve yön bulma konusunda oldukça başarılısınızdır. Kitap ve defterlerinizin kırışmasına tahammül edemezsiniz, hatta bu konuda takıntılı olduğunuz düşünülebilir. Not almayı alışkanlık haline getirmişsinizdir. Yazı yazarken renkli kalemler kullanmayı seversiniz. Her zaman plan yapmayı ve disiplinli olmayı tercih edersiniz. Okuduğunuz bir metinde yazım hatalarını bulmakta ustasınızdır. Hayal gücünüz yüksektir ve sanata ilginiz vardır. Grafik tasarımcı, ressam, editör, bilim insanı, mühendis ve reklamcı olma ihtimaliniz yüksektir. Pablo Picasso ve Galileo Galilei görsel algı tipine sahip ünlüler arasındadır. 

Görsel algı tipiniz baskınsa; resmederek, şemalar çizerek daha etkin şekilde öğrenirsiniz. Çünkü öğrenmek için zihninizde canlandırma yapmaya ihtiyaç duyarsınız. Görsel uyarıcılardan, görsel araçlardan faydalanabilirsiniz. Çalışmanız gereken konunun, size biri tarafından anlatılmasını veya okunmasını tercih etmeyin, kendiniz okuduğunuzda daha iyi anlarsınız. Çalışma ortamınızda düzen sağlayın, karışıklık sizi rahatsız eder. Kalabalık ortamlardaki hareketlilik odağınızın çabucak dağılmasına sebep olur. Kafe, kütüphane gibi yerlerde veya arkadaşlarınızla takım halinde çalışmak yerine, evinizde ve mümkünse tek başınıza çalışın.

Yazının Devamını Oku

Yalan yakalama yöntemleri

7 Ekim 2020
Karşınızdaki kişi konuşurken “Keşke şimdi bir yalan makinesi olsaydı da doğru söyleyip söylemediğini şıp diye anlasaydım” diye düşündüğünüz olmuştur. Aslında ne yalan makinesine ne de insan sarrafı olmanıza gerek var. Eğer yalan yakalama tekniklerini öğrenip, gözlem yeteneğinizi geliştirirseniz; kandırılmanız kolay olmaz.

İnsan davranışları yalan söylerken farklılık gösterir, bu yüzden yalan yakalamak teknik bilgi ister. Sözlü ve sözsüz iletişim olmak üzere iki grupta ele aldığım tekniklerle; farkındalığınızı arttırıp, kendinizi yalan söyleyen insanların tuzaklarından koruyabilirsiniz.

Sözsüz iletişimden yakalayacağınız sinyaller

Yalan söyleyen kişi, elini yüzüne değdirme ihtiyacı duyar. Özellikle burun bölgesi anatomik olarak kaşınır ve elini burnuna götürmekten alıkoyamaz. Bunun dışında; çenesini tutması, parmaklarıyla ağzını örtmesi, göz çevresini kaşıması, dudaklarını bastırması, kulak memesiyle veya saçlarıyla oynaması gibi şeyler de kişinin yalan söylediğine dair ipuçlarıdır.

Gerçek olmayan duygular kendini gözlerden ele verir, çünkü asılsız tepkiler sadece ağız ve el hareketleriyle sınırlı kalır. Örneğin; korktuğunu söyleyen bir kişi, eliyle ağzını veya yüzünü örtüyorsa fakat gözlerine baktığınızda korkup korkmadığından tam anlamıyla emin olamıyorsanız, korkmamış olma ihtimali yüksektir. Ayrıca sizden gözlerini kaçırıyor veya gereğinden fazla göz teması kuruyorsa şüpheli davrandığını düşünebilirsiniz.

Soru sorduğunuzda avuçlarını sıkıyorsa, normalden fazla hareketli veya hareketsiz duruyorsa, gereksiz yere fiziksel temas kurmaya çalışıyorsa; yalan söylediğine dair sinyal veriyor demektir. Ancak beden dilinde yalanı ele veren en önemli ipucu, kişinin el kol hareketleriyle anlattıkları arasında zamanlama hatası oluşmasıdır. Bunu yakaladığınız zaman kendinize, temkinli olmaya dair telkin vermeye başlayabilirsiniz.

Sözlü iletişimden yakalayacağınız sinyaller

Yazının Devamını Oku

Yaratıcı düşünme teknikleri

30 Eylül 2020
Düşünce gücünüzü arttırmak için emek verdiğiniz takdirde yaratıcı enerji açığa çıkarabilirsiniz. İşin sırrı, yaratıcılığı teşvik eden bir düşünme modeline sahip olmakta yatıyor.

On beş maddede ele aldığım aşağıdaki teknikleri hayatınıza katarak; bugünden itibaren yaratıcı düşünme modeli geliştirebilir ve insanların zihninde yer edecek kadar değerli fikirler üretmeye başlayabilirsiniz.

1- Kalıpların dışına çıkınBeyin kalıplaşmış bilgileri kullanmaktan hoşlanır. Yaratıcılık için kalıpları kırmak, beyninizi yeni fikirler için ateşlemeniz gerekir. Gelişmemiş pazarları hedef alabilir, gerçekleşmesi mümkün değilmiş gibi görünen bir konu seçerek onun hakkında düşünmeye başlayabilirsiniz. Unutmayın ki sosyal medya gibi günümüzde kullanılabilir olmuş nice fikir, bir zamanlar olanaksız görülüyordu.

2- İlk akla gelen fikirle yetinmeyinİlk akla gelen fikrin doğru olduğuna dair bir varsayım vardır. Hisleriniz bu varsayım üzerinde yoğunlaşır, ancak yaratıcık için bu hissi dizginlemeniz gerekiyor. Yeterli vakit ayırarak tüm alternatifleri düşünün ve daha akılcı seçenekler üretmeyi hedefleyin. Böylelikle en iyisini bulma şansınız artar.

3- Odak noktasını değiştirinRastgele bir kelime seçip geliştirmek istediğiniz konu için fikir çıkarın. Ana konu dışından seçeceğiniz sözcüklerle yeni bağlantılar kurmanız; odak noktasından uzaklaşmanızı sağlayarak, kapasitenizi arttırır ve düşüncelerinizi sığ olmaktan kurtarır.

Yazının Devamını Oku

SWOT analizi ile yaşam sürecinizi etkinleştirin

22 Eylül 2020
Günümüz koşullarında fark edilir olmak için özverili bir çalışma düzeni kurmanız gerekiyor. SWOT analizi; rakipleriniz arasında parlamanızı, verimliliğinizi arttırmanızı ve çok yönlü bir gelişim stratejisi oluşturmanızı mümkün kılıyor.

SWOT analizi; güçlü yönlerinizi keşfedip fayda üretmek için kullanmak, hedeflerinizi gerçekleştirmek, kendinizi veya işletmenizi daha iyi bir konuma taşımak amacıyla başvurabileceğiniz bir değerlendirme yöntemidir. Kişisel ya da kurumsal gelişim için yapılabilen SWOT analizi, akılcı çözümler elde etmenizi sağlar.

SWOT analizi kim tarafından kullanılır?

Genellikle şirketlerin insan kaynakları departmanı tarafından, iş süreçlerinin geliştirilmesi için kullanılır. Geribildirim ışığında, çalışanlar hakkında bilgi sahibi olmak ve gelişim ihtiyacının tespit edilmesi açısından kritik önem taşır. Kişisel olarak uyguladığınızda ise tasarılarınızı gerçekleştirmek için bulunduğunuz noktayı fark etmenizi, potansiyelinizi keşfetmenizi, fırsatları ve riskleri görmenizi sağlayacak bir farkındalık çalışmasına dönüşür.

SWOT kelime olarak ne anlama gelir?


SWOT kelimesi, İngilizce kelimelerin baş harfleri alınarak ortaya çıkmıştır.

Dört aşamalıdır, her harfin temsil ettiği şey farklıdır.

S (Strength): Güçlü yönlerinizi 

Yazının Devamını Oku

Yeni nesil liderlik stratejileri nelerdir?

15 Eylül 2020
İş dünyasında ve sosyal hayatta insanlara liderlik edebilmek için ilgili alanda üstün bilgiye ve öz güvenli bir kişiliğe sahip olunmasının yeterli geldiği, antipatik davranan ve ültimatom vererek üstünlük sağlamaya çalışan kişilere saygı duyulduğu günler geride kaldı.

İyi bir liderin, sürdürülebilir ilişkiler kurması ve onu başarılı kılacak yeni stratejileri hayatına geçirmesi gerekiyor. Eğer bir alanda liderlik ediyor veya etmeyi tasarlıyorsanız; aşağıda sıralamış olduğum maddeleri okuduktan sonra bazı konularda eksikliğiniz olduğunu tespit edebilir ve bu yönlü gelişim sağlayabilirsiniz.

İşte günümüz liderlik stratejileri:

- İstediğinizi yaptırmak için hipnotik dil kalıpları kullanın

İtirazların önüne geçmek istiyorsanız; gizli dil kalıpları üzerinde çalışıp, hipnotik gücü olan konuşmalar yapın. Örneğin; sizden bilgi saklayan kişiye “Benimle bu konuyu konuşmak istemiyorsan konuşma ama konuşmak istersen seni her zaman dinlerim” deyin. Böylelikle “konuşma” kelimesindeki "–ma" olumsuz ekiyle, karşınızdaki kişinin bilinçaltını ters yönlü etkileyerek, konuşma güdüsü vermiş olun. İkna edeceğiniz hususun olumlu kısmını ele alıp “Böyle yaptığın zaman neler olabileceğini bir düşün” cümle kalıbını kullanın ve hayal kurdurtma tekniğiyle karşınızdakinin zihnini ele geçirmeye başlayın. “Şu işi bir an önce bitir!” demek yerine, işin bitmediğini bildiğiniz halde “Şu işi bitirdin mi?” diye sorun. Konuşmanıza “Akıl vermek gibi algılama” diyerek başlayın ve karşınızdaki kişiye sizi dinlerken öncelikli olarak samimiyetinizi düşündürmüş olun. Bahsettiğim yöntemler, insanları belli bir ruh haline sokmak için kullanılan gizli hipnoz yöntemleridir.

- Risk analizini meleklerle yapın

Yazının Devamını Oku

Etken misiniz yoksa edilgen mi?

4 Eylül 2020
Etkenler pozitif, edilgenler ise negatif kimlik olarak bilinirler. Edilgenliğin temelinde aşağılık kompleksi yatar. Etken kişilerin karakter özelliklerine erişemedikleri için kendine güvensizlik sorunu yaşarlar ve kaygı bozuklukları vardır. Daha iyi hissetmek adına çevresindekileri de tıpkı kendileri gibi insan ilişkilerinde başarısız olan kişilerden seçerler. Böylelikle eleştirileri minimize etmiş olurlar. İstediği şey olmayınca çirkinleşen, olumsuz şeylere karşı intikam alma hazırlığında olan, pasif agresif veya agresif tepkiler veren insanlardır.

Saymış olduğum edilgen kişilik özelliklerini taşımadığınıza eminseniz, etken olduğunuzu düşünmüş olabilirsiniz. Ancak etken olabilmenin bazı şartları vardır ve o şartları taşımıyorsanız aslında bazı yönlerinizle edilgen grupta yer aldığınızın farkına varabilirsiniz.

Peki, kimdir etken insan? Etken olmanın şartları nelerdir?

Şimdi sizler için etken olmanın şartlarından ve etken insanların kişilik özelliklerinden bahsedeceğim. Kişisel projelerinizi oluştururken aşağıdaki maddeleri kullanabilirsiniz.

- Cinsel ayrımcılık ve ırkçılık yapmazlar. Kendilerini insan hakları konusunda adil bir bakış açısı geliştirebilecek şekilde eğitmişlerdir. Bu insani gelişimin temelidir.

- Siyasi konuları şövenistlik boyutuna getirmezler. İdealisttirler ve “Ülkesini en çok düşünen, işini en iyi yapandır” anlayışını benimseyip, ideallerine odaklanmasını bilirler.

- Yönetici vasıfları taşırlar. İnsanları yönlendirme ve kriz ortamında kontrolü sağlayabilme becerileri gelişmiştir.

- Hızlı karar alabilme yetisine sahiptirler. Atalete kapılmazlar. Sürekli yakınıp, her şeye bir mazeret üreten insanlardan değildirler.

- Yaratıcılıkları üst düzeydedir. Beyinlerindeki bağlantı sayısını arttırmak, kapasitelerini etkin biçimde kullanmak için çaba gösterirler ve bilgi birikimlerini genişletirler. Pozitif güç ortaya çıkarmak adına yaratıcılıklarını kullanırlar.

Yazının Devamını Oku

İmajınız kontrolünüzde mi?

27 Ağustos 2020
İlk kez karşılaştığınız insanlarla sessiz iletişim halinde olursunuz. Onlara gönderdiğiniz sinyaller, sözlerinizden daha çok nasıl göründüğünüzle ilgilidir. Duruş şeklinizden yüzünüzdeki ifadeye ve giyim tarzınıza kadar her şey, sessiz iletişimin bir parçasıdır. Ancak hepsinden önemli olan kendinizi nasıl hissettiğinizdir. Çünkü ruh haliniz görünümünüze yansır ve sizi normalde olduğunuzdan daha iyi veya kötü gösterebilir.

Günümüzde birçok kurumsal firma, sadece marka ve imaj değerlerini temsil edebilecek nitelikteki personelleri işe almaktadır. İş ve sosyal yaşantınızda daha başarılı olmak, iyi bir imaj oluşturmak istiyorsanız, asla yapmamanız gereken şeyler şunlardır:

Doğru imaj oluşturmak için bunları asla yapmayın

-Koltukta yığılır şekilde oturmak veya koltuğun uç kısmında oturmak

-Otururken bacaklarınızı sallamak

-Kolye, yüzük, kravat, gözlük ve bunun gibi bir aksesuarınızla veya saçlarınızla oynamak

-Göz temasından kaçınmak veya aşırı göz teması kurmak

-Gözlerinizi çok fazla kırpıştırmak

-Konuşurken elinizle ağzınızı örtmek

Yazının Devamını Oku