Celal Demirbilek

Bakü destanı

6 Ocak 2004
<B>İLEDE </B>İtalya maçları bizim için hep kabus dolu olmuştur. Şansımız hiç tutmazdı. Antrenör Reşat Yazıcıoğulları'nın karşılaşmadan bir gün önce söylediği, ‘‘Bu, bizim kader maçımız’’ şeklindeki sözler, maçın ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyordu.

Doğrusu böylesi bir galibiyet beklemiyorduk. Bu maça kayıp gözüyle bakıp, Hollanda ve Bulgaristan karşılaşmalarında galibiyeti planlamıştık. Ama kızlarımız kaybettiğimiz ilk setin dışında mükemmel bir performansla İtalyanları ilk kez yenmenin mutluluğunu yaşadı ve yaşattılar. İtalyanlar ile yaptığımız bütün maçlarda çoğu kez ilk setleri alıp, sonraki setleri kaybederdik. Ama bu kez tersi oldu. İlk seti onlar aldı, mutlu sona biz ulaştık.

Hakem fiyaskosu

Birinci setteki psikolojik gerginliği ancak ikinci sette üzerlerinden atan Filenin Sultanları, bu sette eski tempolarını yakaladı. Köşelerde Neslihan ve Natalia'nın, ortada Aysun'un tek ayak hücumları sonrası kazanılan sayılar, ekibimize güven getirdi. Neslihan, Aysun ve Natalia'nın üçüncü setteki blokları takımımıza güç verdi. Üçüncü setin sonlarına doğru İtalyanlar, Barazza ile çok iyi blok koyunca hücumda sıkıntılar yaşadık. Top öldüremedik.

Dördüncü sette tam bir hakem fiyaskosu yaşandı. Hakemler, İtalyanların üç kez yaptığı pozisyon hatasını göremedi ve oyun durdu. Ama bizimkiler soğumadı. Neslihan ve Esra çok etkili taktik servisler attı. Defansımız iyi oturdu. Gülden manşette, Esra dublajlarda iyi top çıkardı, takımı pozitif atağa soktu. Taktik savaşında son Dünya Şampiyonu İtalya'nın en büyük silahı Gioli'yi kısa servislerle durdurup, onun koşu yolunu tıkayınca bu muhteşem zafer geldi.

Türkiye'deki Avrupa Şampiyonası sırasında, ‘‘Türkler diğer takımların yemeklerine ilaç katıp oyuncuların ishal olmasına neden oldu’’ iftirasını atan İtalyanlara şunu sormak isteriz; ‘‘Bu maçı da mı ilaçla kazandık?’
Yazının Devamını Oku

Deneme 14

13 Mayıs 2002
Deneme 14 Deneme 14
Yazının Devamını Oku

Pasör -Manşet savaşı

13 Şubat 2002
AVRUPA Voleybol Şampiyonlar Ligi'nde Vakıfbank Güneş Sigorta ile Eczacıbaşı arasındaki çeyrek final ilk maçı pasör ve libero'ların ‘‘beyin ve manşet savaşı’’na sahne olacak. Toplar defanstan Necla ve Zeycan'ın manşetlerinden çıkacak, Tatıana ve Iryna'nın sihirli parmaklarından şekillenecek, Godina, Özlem, Mesude, Çiğdem, Aysun, Aycan, Yuliya ise smaç zenginliği kazanacak.

Güneş Sigorta'da pasör Iryna ön turda iki pozisyonda oynadığı anlarda rakip ortadan iki ve dört numaralardan yaptığı çapraz ataklarda altı numaraya vurduğu smaçlarla sayı üretiyor. Bu Güneş Sigorta'nın en büyük zaafı... Ama bunun bir de avantaj yönü var. Pasör İryna ön turda ortadan oynadığı zamanlarda iki ve dört numaraya attığı çabuk paslarla takımını çabuk hucuma kaldırıyor.

Avrupa'nın en iyi libero'su seçilen Necla'dan iyi manşet gelip, defanstan iyi top çıktığı takdirde Güneş Sigorta başarılı oluyor. Yine Avrupa Ligi'nin en iyi blokçusu Aysun'un önde oynadığı turlarda Güneş, hucumda ve blokta en iyi pozisyonlarını yaşıyor. Defans ağırlıklı Çinli Pan'ın her geçen gün takımına uyum sağlaması, defanstan çabuk hücumu üstlenmesi, Pelin'in eski hırslı lider oyuncu kimliğine bürünmesi V.Güneş Sigorta'nın artıları.

TAKIM ANLAYIŞI

Eczacıbaşı'nın bu maçta en büyük silahı şüphesiz Tatıana, Godina ve Özlem olacak. Mavi beyazlılarda Nıemczyk'in sistemi her geçen gün oturuyor. Çabuk ve alçak toplarla oynayan Eczacıbaşı'nda artık bireysellik yok takım anlayışı var. Chachkova'nın yerini dolduramazsa da Godina hücum gücü ile maçın sonucunu belirleyecek isim. Güneş'in çabuk hücum yapamadığı turlarda Eczacıbaşı bloğu Özlem, Mesude, Çiğdem ve Godina gibi üst düzeydeki blokçularla iyi çalışıyor.

Manşet karşılamada büyük sıkıntı çeken mavi beyazlılar defanstan iyi top gelmediği pozisyonlarda yüksek toplarla oynamak zorunda kalıyor bu da sıkıntılar doğuruyor. Önceki karşılaşmalar gözönüne alındığında Eczacı, Güneş'e oranla biraz daha avantajlı gözüküyorsa da Eczacı'nın yabancı salonları yadırgaması, oyunu geride götürdüğü anlardaki panik atakları ise eksileri...
Yazının Devamını Oku