Haftanın kitapları

Haberin Devamı

Helena’nın Rüyaları
Eduardo Galeano
Resim.: İsidro Ferrer
Çev.: Altuğ Akın
Delidolu Kitap
Deneme - Çocuk

Galeano, bir çocuk kitabı yazarı değil. Gerçi o, salt yetişkin yazarı da değil. Çünkü, bütün yaşlardan, bütün ırklardan, dinlerden, dillerden, vicdanı olan tüm insanların yazarı. Kitabı Türkçede Delidolu Kitap gibi ağırlıklı olarak çocuk-gençlik yazını örnekleri yayımlayan bir yayıncı yayımladığı için “ben çocuk kitabı okumam”cıları uyarmak gerek. İmza Galeano’ya aitse, her kelimesi herkes tarafından okunmalı. Aslında başka kitaplarında yayımlanan, kahramanın çoğunlukla Helena olduğu ve rüya olgusu üzerine söylediklerini bir araya getiriyor bu kitabı. 24 yazı var. 24 rüya metni. Her biri bir şiir, masal ve bir o kadar demir leblebi aslında. Sürgünü görmüş bir yazar ve onun eşinin sürgünden dönerken gördüğü kâbusu Galeano gibi kim anlatabilir ki? Yahut, koca romanlara sığacak bir hikâyeyi; insanların “bir gece önce uyurken kullandığı yastıkların, özel bir cihazdan geçirildiği” ve kontrol ettikleri rüya kayıtlarından “kamu düzeni için tehlikeli rüyaların” tespit edildiği bir korku imparatorluğunu, tek bir cümlede kim anlatabilir ki? Bütün şiddetiyle! Isidro Ferrer’in kolajlarıyla bir masala dönüyor kitap. Çünkü her metne özel kolajlar bunlar ve ancak bu kadar tamamlanır her şey birbiriyle... Çocuklukta Galeano’yla tanışmak, çocuklarınız için ayrı bir keyif olacak.

Haftanın kitapları

Haberin Devamı


Mübarek Kadınlar/ Gaye Boralıoğlu/ İletişim Yayınları
Öykü

Bir öykü yazarken, bir kahramanın portresi nasıl çizilir onu gösteriyor adeta, Gaye Boralıoğlu ‘Mübarek Kadınlar’da. Hepsi bir kadın hikâyesi. Elbette her kesimden, her tarihsel, geleneksel ve güncel tecrübeden tanıdığımız kadınlar. Eşcinseli de var, İstanbul’a göçmüş olanı da, genci de var, ihtiyarı da, politik olanı da, kendini aynadan alamayanı da. Kadınlar kendileri anlatıyor veya biz onların hayatındaki en sıradan ama bir o kadar absürt bir an’ı, anıyı, olayı görüyoruz. Yani her gün karşımıza çıkan binlerce kadından bazılarının kâbuslarını, yorgunluklarını, mutluluklarını veya en dertli anlarını dinliyoruz. Hepsi kendi hayatının, romanının kahramanı kadınlar. Gaye Boralıoğlu, o kadınların, hayatların portresini çizerken, bunu bir öykünün bütün gereklerini yerine getirerek yapıyor. Olayını, dilini, anlatımını, macerasını her şeyi tam kıvamında, dozunda kullanıyor. Gerçekliğini de bu sağlıyor zaten. ‘Mübarek Kadınlar’ kadınların gerçek öyküleri.

Haberin Devamı


Çapkın Günlük/ Kerem Bengi/ Epsilon Yayınları
Roman

Nefes alır gibi seks yapan bir adamın günlüğü, ‘Çapkın Günlük’. İlk görüşte aşka değil sekse inanan bir kahraman Kerem. Don Juan’ın güncellenmiş versiyonu adeta. Haliyle “budur” dediği bütün kadınlarla hemen sevişebiliyor. Bunu sadece Türkiye’de değil, Yeni Zelanda, Japonya ve sınırları içinde bulunduğu her yerde yapabiliyor üstelik. Adeta dünya kadınları Kerem gelse de onunla sevişsek diye onu bekliyor gibiler. Kerem de haliyle onlarla nasıl, neden, nerede seviştiğini anlatıyor günlüklerinde. Kahramanıyla aynı ada sahip Kerem Bengi’nin romanı ‘Çapkın Günlük’, blog etkisi olan kitaplardan. O yüzden her yeni bölüm yeni bir sevişmeyi okuyarak ilerliyoruz. Dilini “seksist” bulabilecek okurlar olacaktır ama yapacak bir şey yok. Kahramanın varolma şekli bu.

Haberin Devamı


Adlar Sözlüğü/ Cem Dilçin/ Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Sözlük

Türkçenin en önemli emektarlarından birisi Cem Dilçin. Akademik kariyeri, yetiştirdiği öğrenciler, TDK görevleri, aldığı ödülleri bir kenara koyalım; Divan şiiri incelemeleri ve hazırladığı sözlüklerle aynı zamanda baba mesleği olan ‘dil-edebiyat’ çalışmalarının en önemlilerini ortaya koymuştur. Yeni Tarama Sözlüğü’nden sonra bu kez ‘Adlar Sözlüğü’ ile kitaplığımızı zenginleştiriyor. Aynı zamanda dil bilgimizi. Kullanılan, unutulan, bildiğimiz, bilmediğimiz bütün ‘ad’ları farklı yörelerdeki kullanımlarıyla ve bütün anlamlarıyla, köken bilgisiyle birlikte tanımlıyor. Çok akademik bir çalışma sanmayın, mutlaka edinin. Hiç olmadı, çocuğunuza isim verirken işinize yarar!

Yazarın Tüm Yazıları