Belgin Ekmen Yenilmez

Mezelerin sultanı: Hatay usulü Abugannuş (Babagannuş)

22 Temmuz 2020
Yöremizde Abugannuş ya da Babagannuş isimleriyle bilinen, ana malzemesi patlıcan olan bu lezzet, kahvaltıda, aperatif menülerde ya da meze tabaklarında yerini ve tahtını asla kaybetmez.

Adana, Hatay ve Gaziantep mutfağına hakim lokantalarda bu meze kebabın adeta bir bütünleyici olarak ön saflarda yerini alır. Özellikle kebap, kebap çeşitleri ve lahmacun yanına çok yakışır. Hatta sıcak bir pide veya lavaş ekmeğiyle tek başına bile afiyetle yenebilir. İşte, evinizde de kolayca yapabileceğiniz lezzetli, Hatay usulü Abugannuş tarifi…

Malzemeler

3 adet patlıcan
3 adet yeşil biber
3 adet kırmızı biber
2 adet domates
2 diş sarımsak

Yazının Devamını Oku

Soğuk bir yaz yemeği: Patlıcan ekşilisi

15 Temmuz 2020
Osmaniye, Gaziantep, Hatay yöresine ait olan ancak az bilinen patlıcan ekşilisi yemeğinin tarifi rahmetli anneannemden bizlere miras kalmış. Ailece yaz aylarında bolca yaptığımız bu lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı tarifi, yaz mevsiminin tam ortasına denk gelen bu haftaki yazımda sizlerle paylaşmak istedim.

Tam bir yaz yemeği olan patlıcan ekşilisini soğuk tüketebilirsiniz. Sumaktan gücünü alan patlıcan ekşilisi, antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile aynı zamanda bağışıklık güçlendiren bir yemek. İşte evinizde kolayca yapabileceğiniz, yaz aylarında içinizi ferahlatacak patlıcan ekşilisi tarifi…

Malzemeler:

1 kilogram patlıcan

2 adet orta boy kuru soğan

5-6 adet iri diş sarımsak

3 su bardağı az haşlanmış mercimek

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 çay bardağı zeytinyağı

Yazının Devamını Oku

Adını hak eden bir yemek: Mualla

8 Temmuz 2020
Mualla Arapça kökenli bir isim olup yüksek, yüce, rütbeli manalarına geliyor. Hatay’da adı Şeyh Mualla olarak da bilinen Mualla yemeği, içerdiği zengin sebze ve bakliyatlar nedeniyle ‘Ancak şeyhler bu kadar şaşalı bir yemeği tatma şansına sahip olabilir’ düşüncesi çerçevesinde bu şekilde adlandırılmış. İşte bol proteinli ve lezzetli Mualla tarifi

Malzemeler:

1 kilogram patlıcan

4-5 adet domates

4 adet soğan

4 adet kırmızı biber

6-8 diş sarımsak

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 su bardağı az haşlanmış yeşil mercimek

Yazının Devamını Oku

Kül suyu ile yapılan özel bir tarif: Kerebiç

1 Temmuz 2020
Bölgelere göre değişik tarifleri bulunan kerebiç, Mersin dolaylarında popüler olan ve sevilerek tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Antakya’nın köylerinde de uzun yıllardır özenle hazırlanan kerebiç tatlısı, normal tariflere nazaran farklı bir teknik ile ön plana çıkıyor.

Son zamanlarda pek fazla kullanılmasa da eski dönemlerde kerebiç tatlısı için temiz odun külü su ile karıştırılır, bir gün boyunca kül tortusunun dibe çökmesi beklenirdi. Tortunun dibe çökmesiyle birlikte üstteki temiz kül suyu, birebir ölçü ile zeytinyağına karıştırılıp tarifin içerisine eklenirdi. Günümüzde ise ortam şartlarının bu duruma pek elverişli olmaması nedeniyle bu tarif unutulmaya yüz tuttu. İşte, evinizde yapabileceğiniz, kül suyu olmadan da yapabileceğiniz lezzetli kerebiç tarifi…

Malzemeler:

Yarım klasik su bardağı zeytinyağı

Yarım su bardağı ayçiçeği yağı

Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı

Yarım su bardağı su

Yarım çay bardağı pudra şekeri

Alabildiği kadar un

Yazının Devamını Oku

Farklı lezzetleri denemeyi sevenlere: Fellah köftesi

24 Haziran 2020
Bulgurun en anlamlı halini kazandığı tariflerden birisi olan fellah köftesi (sarımsaklı köfte), ülkemizin hemen her köşesinde farklı isimler ve küçük tarif farklılıkları ile sofralara konuk oluyor. Bugün size, baharat ve tercihen bir miktar acı yoğunluğunu hissedebileceğiniz biraz daha güneyli bir fellah köftesi tarifi vermeye çalışacağım. İşte servis tabaklarınızda yerini alacağını umduğum leziz fellah köftesi tarifi...

Malzemeler:

Köfte için:

2 su bardağı köftelik bulgur

1 yemek kaşığı acı veya tatlı biber salçası

1 tatlı kaşığı kimyon

Yarım çay bardağı un

Su

Sos için malzemeler:

Yazının Devamını Oku

Kolay ve pratik meze isteyenlere: Közlenmiş patlıcan yoğurtlama

17 Haziran 2020
Kalabalık yemek sofralarının çeşit ve lezzet unsuru olan mezeler, ana yemek öncesi olmazsa olmaz.

Akdeniz Bölgesi'nin en çok tercih edilen mezelerinden birisi olan közlenmiş patlıcan yoğurtlaması, köz kokusu ve pratik tarifi ile damak tadına düşkünlerin öncelikli sunumları arasında yer alıyor. Az sayıda malzeme ve kolay tarifi ile evlerde kolayca hazırlanabilen közlenmiş patlıcan yoğurtlama, kısa sürede misafirlerinize sunabileceğiniz bir lezzet olarak menünüzde yer bulabilir. İşte közlenmiş patlıcan yoğurtlama tarifi ve malzeme listesi...

Malzemeler:

3 tane kemer patlıcan

2 diş sarımsak

200 gram süzme veya katı yoğurt

Zeytinyağı

Kuru nane

Toz biber (İnceltilmiş pul biber)

Yazının Devamını Oku

Uzun Çarşı esnafının öğle menüsü: Bakla humusu

10 Haziran 2020
Hatay sofralarının sevilen meze türlerinden birisi olan bakla humusu, kolay tarifi ile sofralarınıza konuk oluyor. Kapalıçarşı’ya benzerliği ile bilinen Antakya Uzun Çarşı esnafının öğle yemeği menüsünün vazgeçilmezi olan bakla humusu, ilginç bir ritüele de ortaklık yapıyor.

Doyurucu ve lezzetli olması nedeniyle esnafın öğle yemeği niyetine sipariş verdiği bakla humusu, çekiç, kerpeten ve benzeri esnaf araç gereçleriyle anılıyor. Bu durum, bakla humusunu Uzun Çarşı esnafına dağıtan işletmecinin, tabağın sağlam olarak teslim edilmesi amacıyla bu araç gereçleri rehin almasından kaynaklanıyor. Kısacası ver tabağı, al çekici hesabı işliyor 😊 İşte, Antakya’da eskilerin kunduracı kebabı olarak da adlandırdığı bakla humusu tarifi ve malzeme bilgileri

Malzemeler:

-Yarım kilo kuru bakla
-5 diş sarımsak
-1 tane limon
-1 çay bardağı tahin
-1 çay bardağı zeytinyağı

Yazının Devamını Oku

Direnç arttırıcı, antibiyotik kaynağı, ‘buz gibi ferahlatıcı’ bir yemek: Fellah turşusu

3 Haziran 2020
Bu hafta, yavaştan kendisini göstermeye başlayan sıcak havayla nasıl mücadele etmeniz gerektiğini Hatay yöresine ait bir yemek olan Fellah Turşusu ile anlatacağım.

Fellah turşusu, soğuk servis edilmesi nedeniyle özellikle yaz aylarında Hatay’da sevilerek tüketilen yemeklerdendir. Sumak ve sarımsağın birlikteliğinden aldığı bağışıklık güçlendirici etkisiyle her türlü hastalığa karşı vücut direncine destek veren Fellah turşusu, lezzeti ile de damakları şenlendiriyor. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz lezzetli ve ferahlatıcı yaz yemeği Fellah turşusu tarifi...

Malzemeler:

3 adet orta boy patlıcan

5 yemek kaşığı ‘tane sumak’, yoksa 6 yemek kaşığı toz sumak

1 çay kaşığı limon tuzu

2 orta boy tercihen acı sivri biber

4 diş sarımsak

Tuz

Yazının Devamını Oku