Diplomasi bile bunu başaramaz

Haberin Devamı

TAM bir hafta önce, tamamına yakını ahşap 140 yelkenli yine denizlere çıktı. 26 yıldır her ekimde olduğu gibi...

Diplomasi bile bunu başaramaz

Uluslararası boyuta taşınan ‘Bodrum Cup’ üstelik artık yarış olmaktan çok daha fazla anlam taşıyor. 5 gün boyunca yelkenler mücadele ederken, kimi zaman sosyal boyutlu, kimi zaman da yelkenciliğe katkı sağlayacak etkinlikler yapılıyor.

Renkli etkinlikler
Geçtiğimiz 20-25 Ekim’de 26’ncısı düzenlenen bu yımki Bodrum Cup, yarış dışındaki etkinliklerle de dikkat çekti. Bunlardan biri, hem denizde engelleri kaldıran, hem de farkındalık yaratan Türk yapımı dünyanın ilk engelsiz teknesi ‘Well-abled’dı. Kadınların yelkende sayısını artıran Yüksek Ökçeler, en küçük denizciler, Mavi Yolculuk Yemekleri Yarışması, Gümbet’e kurulan Bodrum Cup City ve Instagram’da fotoğraf yarışması da Bodrum Cup’ın bu seneki farklı etkinlikleriydi. Ancak en önemlisi, karşı komşu Yunanistan’la yine ilişkileri ve dostluğu artıran adalar parkurları oldu. Leros parkuru rüzgarın azizliğine uğrayıp iptal edilince, Kalymnos’ta 2 gece kalındı. Bodrum Cup için bu sene gümrük kapısı açan Leros esnafı bu duruma üzülse de Kalymnos bonus gibi ikinci geceyle rüzgara adeta teşekkür etti.

Haberin Devamı

Diplomasi bile bunu başaramaz

Diplomasi başaramaz
Bodrum Cup’ın en önemli özelliklerinden biri olan Yunanistan’la dostlukların pekiştirilmesi özelliği böylece yine öne çıktı. Kalymnos’ta ticari liman hiçbir ücret alınmadan boşaltıldı. Era Bodrum Yelken Kulübü ve The Bodrum Cup’ın kurucusu Erman Aras, “Yunan adaları her sene adeta dört gözle Bodrum Cup’ı bekliyor. Kalymnos’ta yine bunun bir örneğini yaşadık. Kendi limanımızda tekneleri demirleyemezken, Yunan dostlarımız ticari olan limanlarını boşaltarak 140 tekneye yer açtı. Bu, Bodrum Cup’ın Türk-Yunan dostluğuna olan en büyük katkılarından biri. Dostluktan başka hiçbir diplomasi bunu başaramaz” dedi.

Haberin Devamı

YÜKSEK ÖKÇELER
12 KADIN yelkenciden oluşan ‘Yüksek Ökçeler’, Bodrum Cup’ın amazonlarıydı. Mücadeleleri, disiplinleri, güçleri ve başarılarına hayran bıraktılar. Aslında onlar, “Her şey hayal kurmakla başlar” dediler ve 13 yıldır denizdeler. Seneler sonra yine Bodrum Cup’ta yarıştılar. Hem de Cumhuriyet tarihinin ilk ve tek okul gemisi olan Bodrum Okul Gemisi’nde...

Diplomasi bile bunu başaramaz

İddialı başladılar. Sonuçlar da öyle oldu. Mimar, iç mimar, peyzaj mimarı, şehir plancısı, sanat danışmanı, turizmci, eczacı, doktor, rehber gibi meslekleri olan ‘Yüksek Ökçeler’, yarışlar öncesi de sıkı antrenman yaptılar.

Okyanusta ikincilik
Atlantik Okyanusu Yarışı’nda ikincilik unvanıyla Türkiye’yi temsil eden 6 kadından biri de Yüksek Ökçe idi. Kadın Yelken Okulu kuran, yıllarca başarıyla birçok yelkenci yetiştiren, yelken yarışları düzenleyen de Yüksek Ökçe’ydi. Çocuklara yelken eğitimleri veren de var aralarında. Bazıları da kendi teknelerini alıp yelken açtılar maviliklere... Söz onlarda: “Belki o zaman kadınlara yeni bir ufuk açmıştı bizim eğitimlerimiz. 2001’de, az değil, tam 48 kadın, Bodrum Okul Gemisi’nden çıkıp denizde boy göstermeye başladı. Çağdaş Türk kadınının yaşamın her alanında var olması gerektiğini vurgulamıştı yaptıklarımız. O yıllardan sonra hayatlarında yeni rotalar belirlemeye başladı kadınlar. Teknelerde daha çok kadın yelkenci görmeye başladık o tarihten sonra. Artık günümüzde kendi teknelerinin sahibi olan, dünya seyahati yapan, okyanus aşan kadınları daha sık duyar olduk.”

Haberin Devamı

ENGELSİZ TEKNE
HİÇBİR engel taşımayan ‘Well-abled’ isimli bu engelsiz yat da Bodrum Cup 2014 katılımcıları arasındaydı.

Diplomasi bile bunu başaramaz

Well-abled, engellilerin rahat erişebileceği, hatta kullanabileceği bir tekne. Dünyada örneği olmayan Türk yapımı bu tekne denizlerin engelsiz olabilmesi için üretilmiş. Tekerlekli sandalye kullanan biri hiç kimseye ihtiyaç duymadan tekneye binebiliyor, tekne içinde hiçbir engelle karşılaşmadan dolaşabiliyor, ihtiyaçlarını giderebiliyor, bir asansör yardımıyla kamarasına inebiliyor ya da güverteye çıkıp denize girmek istemiyorsa deniz suyu dolu jakuziye girebiliyor, hatta tekneyi kullanabiliyor.

Ayrıca, teknenin güvertesinde bulunan hareketli platform sayesinde tekerlekli sandalyeyle denize girebilmek de mümkün. Büyük yolcu gemileri hariç deniz üzerinde tekerlekli sandalyeyle seyahat edilebilecek henüz dünyada başka bir deniz aracı yok.

Haberin Devamı

Diplomasi bile bunu başaramaz

Kendisi de felçli
Projenin çıkış öyküsüne gelince... Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin üyesi ve aynı zamanda kendisi de omurilik felçlisi olan sanayici ve makine mühendisi Tunç Tonger tarafından tasarımı yapılan Well-abled isimli engelsiz yatla dünyada ilk defa tamamı erişilebilir kişisel deniz aracı Türkiye’de yapıldı. 2011’de Zonguldak Ereğli’de yapımına başlanan ve başarıyla denizde yüzdürülen 19 metre boyundaki tekne, engellilere yönelik altyapılarla üretildi. Temmuz 2012’de suya indirildi. Engellilerin özgürce ve engelsiz bir deniz yaşamının keyfine varabilmeleri için teknede hidrolik hareketli platformla platforma ve denize kimsenin yardımı olmaksızın çıkılabiliyor. Hidrolik hareketli pasarella ile tekneden uzaklaşılabiliyor. Hidrolik hareketli oturma grupları ile teknede kendi imkanlarıyla koltuklara geçilebiliyor. Hidrolik kat asansörle yatın her katına geçiş sağlanabiliyor. Kabin ve ortak alan kontrolle de tuvalettin okuma ve eğlence alanlarına kadar rampalar ve her türlü üniteye erişilebiliyor ve yardımsız kullanılabiliniyor.

Yazarın Tüm Yazıları