Banu Şen

Arzuhalcilerin haline bakan yok

5 Ocak 2014

BİR zamanlar ayaküstü hizmet veren hukuk büroları gibilerdi. Önce Konak’ta eski adliye çevresindelerdi. Adliye Bayraklı’ya taşınınca onlar da her şeylerini toplayıp buraya geldi. Onların sermayeleri de çok bir şey değil aslında. Bir daktilo, bir kırık masa ve sandalye... Teknoloji gelişti. Her şey bir tuşa bağlandı. Ama arzuhalciler... Teknolojiye direnen bir tek arzuhalciler kaldı. Daktiloları ve kanun kitaplarıyla zamana karşı mücadele ettiler. Kırık dökük masaları, unutulmuş daktilolarıyla ayakta durmaya çalışır oldular. Hala arzlarının talebi var. Ancak uzun süredir yasaklılar.

Kendilerine çare yok

Kaçak, göçek adliye bahçesinde, gizli köşelerde, kuytularda kendilerine yer bulmaya çalışıyorlar. Herkesin arzu halini yazıyorlar da kendilerine hallerine çare bulamıyorlar. Çoğu Bayraklı’daki adliye sınırlarının dışında, birkaçı da bahçede ağaç, duvar dibinde dilekçelerini yazmak için zamana direniyorlar. O küçük masalar minik birer avukatlık bürosunu andırıyor. Dilekçe örnekleri, kanun kitapları, kalemleri, kağıtları... Bir tek cüppeleri eksik! On parmak daktiloyla tuşları öyle bir konuşturuyorlar ki... Çoğu 40 yıllık avukat gibi! Mahkeme binasının dışında bekleyen davalı veya davacıların isteklerini bir dilekçeye dökerken, bir hakim-savcı kadar bilgileri olduğunu söyleyen bile var.

Ömrü adliye önünde geçti

Hikayelerini dinlemek için Bayraklı’daki İzmir Adliyesi’nin yolunu tutuyoruz… Ama hiç biri görüntü vermek, konuşmak istemiyor, “Zaten zor tutunuyoruz, kaçak çalışıyoruz. Bizi artık adliye bahçesinde tutmuyorlar” diye kaçıyor. 15-20 kişi kalmışlar. En yenileri 5 yıllık. İçlerinden ismini vermeyen biri anlatıyor. Ömrü adliye önünde geçmiş. Bir avukat kadar iyi dilekçe yazdığını, özellikle yargıtay dilekçelerini anlatıyor, 1970’lerden beri bu işi yapıyor:

Yazının Devamını Oku

30 yeni otelin ilki İzmir'e

25 Kasım 2013

Dünyanın önde gelen zincir otelleriyle ortak projelere imza atan Ever Turizm, ‘Ramada Encore’ markasıyla Türkiye pazarına giren Wyndom Hotel Group işbirliği ile 30 yeni otel açacak. 4 yıldızlı Ramada Encore markası için yapılan anlaşma kapsamında Türkiye’deki ilk otel, bu ay sonunda Balçova’da hizmete girecek. Yatırımın perde arkasında ise Ever Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Selen Ersü’nün İzmirli eşi Maviş Ersü ve İzmir’e olan aşkının hikayesi yatıyor. Ersü, “Türkiye’nin en güzel şehri İzmir. Ben İzmir’e ‘cennet’ diyorum. Ailemin burada olması benim için büyük şanstı. Bütün otellerimin ayrı bir hikâyesi oluyor ama İzmir’in yeri farklı. Bu otelle yetinmek istemiyoruz. Planlarımız içinde İzmir’in yeri çok farklı ve önemli” sözleriyle yeni yatırım sinyalleri de verdi.

Hedefimiz 5 bin yatak
Ever Turizm ve Wyndham Hotel Group’un yeni yatırımlarıyla ilgili bilgi verir misiniz...
- Bu işbirliği ile Türkiye’ye 10 yılda 320 milyon euro’luk otel yatırımı yapacağız. 30 yeni otel açacağız. 4 yıldızlı Ramada Encore markası için yapılan anlaşma kapsamında Türkiye’deki ilk otel Balçova’da açılıyor. 10 yıl içinde işleteceğimiz otel sayısını 33, yatak kapasitesini ise 5 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Otelcilik sektörüne 2006’da Ankara’daki Mega Residence Hotel’le adım atmıştık. Türkiye pazarına kazandırdığımız Ramada Encore markasıyla bu sektörde büyüme kararı aldık.
İzmir’le başlamanızın özel nedeni de var sanırım...
- Türkiye’nin en güzel şehri İzmir. Ben İzmir’e ‘cennet’ diyorum. Karadeniz’in çok güzel şehirleri var, İstanbul var ama hepsinin kendine göre problemleri de söz konusu. İzmir bu yüzden onlardan bir adım önde. Yeterli gelişimi göstermemiş, yatırımlar eksik kalmış, biraz geriden geliyor. Türkiye’yi geriden takip ediyor. Yapılacak çok şey var. Ancak her şey parasal değil. Yaptığınız şeyin güzelliği de önemli. Bunların size mutlaka dönüşü oluyor.

Zorluklar çıktı, yılmadık

Yazının Devamını Oku

Genel başkanımızdan aldığım desteğe güvenerek adım attım

16 Kasım 2013

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan artık Büyükşehir aday adayı... Aslan aday adaylığını, miting gibi bir toplantıyla duyurdu. Aslan’la neden Büyükşehir’e aday olduğunu ve bu açıklama sürecinin yankılarını sorduk.

Aday adaylığının, siyasete girmenizin nedeni nedir?

- İzmir, geçmişi geleceğine kefil; başarısı kanıtlanmış, eserlerini, projelerini hayallerini yurt dışında paylaşacak cesur, atak, kararlı ve risk almaktan çekinmeyen projeci birini başkan seçmelidir. Ben bulunduğum her konumda ki bu konum büyükşehir belediye başkanlığı da olabilir, çocuklarımıza ve halkımıza daha güvenli, parlak bir gelecek hazırlamak, İzmir’i sanayide, ticarette, turizmde, kentleşmede, sanatta kültürde marka şehir yapmak için, sadece elimi de değil bedenimi de taşın altına koymaya hazırım.


Miting gibi toplantı oldukça ses getirdi. Geri dönüşler nasıl oldu?

- İzmir’de bugüne kadar hiç gerçekleşmemiş bir halk buluşmasını gerçekleştirdik. Arkasında hiçbir siyasi güç, siyasi destek yok. Tamamen bugüne kadar yaptıklarımızdan dolayı İzmir halkının şahsıma duyduğu sevgi ve güvendir. Her siyasi görüşten, her inanıştan insanlarımızla, inanıyorum ki önümüzdeki dönem İzmir’de Türkiye’ye örnek olunacak yeni bir sayfa açılacaktır. Bu seçimlerin çok önemli olduğu da göz önüne alınmalı.

İlk kez bir siyasi partiye üye oluyorum

Yazının Devamını Oku

Siz daha uyuyun!

11 Kasım 2013

Bu asla bir teselli yazısı değil...

“Önümüzdeki maça bakalım” yazısı hiç değil! Dün Alsancak Stadı’nda o gururu yaşatanlara teşekkür, orada olmayanlara ise sitem yazısı. Farkında mısınız? İzmirli bir avuç genç kız UEFA Şampiyonlar Ligi’nde tarih yazıyor... Farkında mısınız binlerce İzmirliyi hem de Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Ata’yı Anma Yürüyüşüne denk gelen maç saatinde”; güzel havaya, pazar olmasına rağmen tribünlere topluyor... Çocuklara, gençlere, farklı takım taraftarlarına, kadınlara futbol maçı izleme zevkini yaşatıyor... İzmir halkı onları yalnız bırakmıyor, onlara sahip çıkıyor... Bu kimsenin İzmir’de uzun zamandır görmediği bir tablo... Ama yetmez! Davetlerde, toplantılarda, gezilerde, derbilerde, kokteyllerde boy gösterenler peki siz farkında mısınız? Bu takım destek almadan, Avrupa’nın en iyi 16 takımı arasına, sadece üç beş kişinin çabasıyla gelirken, siz neredesiniz? Futbolu sadece erkek egemenliğinde zannedenler uyuyor musunuz? Federasyon sırf kadın takımı diye bu başarıyı görmezden gelirken siz ne yaptınız? İzmir’in kızlarına da sahip çıkmanız, destek olmanız gerekmez miydi? Onlar İzmir’in, Türkiye’nin gururu oldu. Bari perşembe günü oynanacak maç öncesi, maddi manevi yanlarında olun!

Yazının Devamını Oku

Artık geri sayımda

4 Kasım 2013

Bu kentte çoğu çocuk “Fuarlar kenti İzmir” sloganıyla büyüdü. 1923’te Atatürk’ün talimatıyla başlatılan Türkiye İktisat Kongresi’nden bugüne vurgulanan “Fuarlar ve kongreler kenti İzmir” hedefine kilitlenildi. Ancak bu hedef için çok eksik ve gidilmesi gereken çok yol vardı. Bunlardan biri ve kuşkusuz en önemlisi büyük bir fuar alanı ve kongre merkeziydi.

Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 10 yıldır kentin kaderini değiştirecek, fuarlar ve kongreler kenti hedefine götürecek, İzmir’in fuar geleneğini günümüze uyarlayacak tarihi bir projeyi hayata geçirmek için çok yol kat etti. Gaziemir’de öngörülen alanda kamulaştırma ve KİK gibi engellerle karşılaştı. Ancak artık bu dev projenin yükseldiğini, sona yaklaşıldığını gözle görebilmek mümkün.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2 Mart 2013’te temelini attığı, Temmuz 2014’te bitmesi planlanan, geriye doğru gün sayan İzmir Fuar Alanı inşaatını ilk kez Hürriyet görüntüledi. Sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en büyük fuar merkezlerinden olan alanı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile gezdik.

‘KİK 8.5 ay oyaladı’

Fuar alanı artık gün yüzüne çıktı. Ancak bugüne kadar pek çok zorluk yaşandı. Bugüne nasıl gelindi?

- Rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina, Nisan 2004’te şu andaki fuar alanında Mermer Fuarı’nın açılışını yaptı. Ben de yeni belediye başkanıydım. Henüz tamamlanmamıştı. Eksikleri vardı. Orada, o fuar alanının İzmir’e yetmediği konuşuldu. Daha sonra göreve geldiğimizde arayışlara başladık. Bu yeri bulduk. Önce planlarını yaptık. Kamulaştırmasına başladık. Yeri bulmamız, planlamaları yapmamız, kamulaştırmaya geçmemiz 2005’in başıdır. Kamulaştırma bitti, proje süreci yaşadık. İhale sürecinde mesela 8.5 ay KİK bizi oyaladı. Gitti geldi, gitti geldi. KİK bu kararı 8.5 ay önce verseydi fuar alanımız şimdi hemen hemen bitmişti. Bitmeseydi de yılbaşında biterdi. Hedef ne? Hedef seçime yetişmesin. Yetişmesin ne olacak? Geç olsun güç olmasın.

Mart’ta seçim var. Adaylığınızı henüz açıklamadınız ama, ‘Açılışı siz mi yapacaksınız?’ diye sorsam?

Yazının Devamını Oku

Bodrum dünyaya yelken açtı bir kere

28 Ekim 2013

TRT’nin sesi, aynı zamanda da denize tutkusuyla tanıdığım Murat Can Canbay, “Tarihi, günü bile unutacaksın. Sadece rüzgarı ve denizi düşüneceğiz” dediğinde, aslında çok da inanmamıştım. Bodrumlu yelkenci kadınlardan oluşan Yüksek Ökçeler’in kurucusu eşi Füsun Bay Canbay da, “Mutlaka yaşamalısın” dediğinde, kendimi Bodrum yollarında buldum. Tam da dedikleri gibiymiş. Bodrum Limanı’ndan 22 Ekim’de 100 tekne ve binin üzerinde yelken tutkunuyla demir aldığımızda, denizin üzerindeki o manzarayı gördüğümde ancak anlamaya başladım. Bu organizasyon bizim yıllardır bir şenlik ve yarış havasında gördüğümüz fotoğrafların çok daha ötesinde ve büyükmüş. Maviliğin üzerinde birer gelin gibi süzülen ahşap tekneleri uğurlamaya gelen Karşıyaka Belediyesi Bandosu, start alanındaki coşku unutulacak gibi bir fotoğraf değildi. İşte o kareleri teknede görüntüleyen TRT’den Ercan İşsever de bizimle paylaşıyordu...

Leros kapı açılsın istiyor
İlk etap, Gümüşlük’te masal gibi sonlandı. Ertesi gün ise Gümüşlük-Kos etabı için yola çıktık. Yarışçıların heyecanını yakından izleye izleye yol alırken, karşı teknelerden bile o anları yaşıyorduk. Kos Limanı’na vardığımızda hazırlıkların günler öncesinden başladığını öğrendik. Liman, Türk denizciler için boşaltılıp hazırlanmıştı. Komşu Kos yüzlerce Türk yelkenliyle dolmuştu, esnaf adeta bayram yapıyordu. Aynı manzara ertesi gün Kos-Leros etabında da sürdü. İki Yunan adası da belki tarihlerinde ilk kez böyle bir deniz organizasyonunun limanı oluyordu. Sakin ve kendi halindeki Leros adasında da esnaf ve adalılar günler önceden hazırlık yapmıştı. Ada bir anda renklendi. Çoğunluğu Didim’den göç edenlerin oluşturduğu ada esnafı öyle mutluydu ki, ertesi gün tekneleri yolcu etmeye marinaya geldiklerinde gözleri dolu doluydu. Ayrılmadan öğrendik ki, bu organizasyon sonrası adaya bir gümrük kapısı açtırmak için girişimlere başlamışlar. Yalıkavak-Yalıkavak etabında Bodrum Cup 2013’ün ana sponsorlarından Palmarina’da demirlediğimiz iki gün ise denizcilerle derin sohbet etmenin keyfine vardık. Usta kaptanların derya gibi hikayeleri, genç denizcilerin heyecanı ve aralarındaki bağı gördüm. Anladım ki denizde hayat başka. Biz başka bir dünyada yaşıyoruz onlar ise bambaşka!

.

Bu sadece yarış değil

100 yelkenli ve bin 500 kişiyle bir hafta denizde yolculuk kolay mı? Peki ya bunu 25 yıl sürdürebilmek? Bodrum, Bodrum Cup’la bunu başardı. Üstelik bir milyon Euro bütçeyle yapılabilecek böyle bir organizasyonu imece usulüyle gerçekleştirerek. Sokaktaki küçücük çocuktan belediye başkanına kadar yelkeni bilen, denizcilik tarihi efsanelere geçen Bodrum, bu organizasyonla artık İspanya, İtalya gibi dünya ülkelerine kafa tutmaya hazırlanıyor. Ancak zorlanarak. Yıllardır bin bir emekle Bodrum Cup’ı büyütmeye, sürdürmeye çalışan Erman Aras’la yola çıkış hikayelerini, yaşadıkları zorlukları ve Bodrum’un bu organizasyonla aslında nasıl dünya markası olabileceğini de konuştuk:
Türkiye’de bir festivali bile 25 yıl sürdürmek zorken siz bu organizasyonu nasıl buralara getirdiniz?

Yazının Devamını Oku

Tartan'dan gizli adaylara çağrı: Varsan mertçe çık ortaya

21 Ekim 2013


İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylık başvurusunda bulunan CHP’li Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, partisinin kesin adayları açıklama sürecinin uzun sürmesinin kendisini etkilemediğini söyledi. Ancak süreç ne kadar erken tamamlanırsa o kadar iyi olacağının altını çizen Tartan, “Ocak ayını bile bulsa önemli değil. Kendi adıma konuşuyorum; projelerim de, ekibim de, çalışma arkadaşlarım da belli. Onun için bu çok beni etkilemiyor doğrusu” dedi.
Ancak bu kesinlik kazanma sürecinin, hak etmeyen ya da toplum içinde saygınlığı olmayan insanların kendini pazarlamasına neden olduğuna dikkat çeken Başkan Tartan, “Bu da hem mevcut görev yapan insanlara, hem de CHP’ye zarar veriyor. Bu süreçte kural dışı, ahlak dışı yöntemler izleyenler de var. Bunları kamuoyu da biliyor, partimiz de biliyor. Bu pazarlamacılar bir an önce devre dışı kalmalı. ‘Biz varız’ demiyorlar ama goygoycularına ya da yalakalarına perde arkasında, ‘Bu da var’ dedirtiyorlar. Mertçe meydana çıkanlara da perde arkası korkakça ve sincice saldırıda, eleştiride bulunuyorlar. Varsan mertçe çık ortaya. Siyaset cesaret ister. Halktan korkmayın. Göreve talip olanlar, gerçek anlamda halkçı kimliği taşıyan insanlar olmalı. Halk da, İzmir de bunu istiyor” dedi.

Terbiyeyle bekliyorum
Büyükşehir adaylık başvurusunu parti kurullarının aldığı kararlara saygı gösterdiği için zamanında yaptığını da kaydeden Tartan, bu süreçte etik davranışlar içinde bekleyeceğini vurgulayarak, “2 Eylül’e kadar aday olmak isteyenler başvuracak kararı alındı. Ben de o saygı gereği demokratik hakkımı kullanarak aday oldum. Bundan sonra başka modelleri, başka beklentileri düşünmek ve tartışmak yanlış diye düşünüyorum. Bir parti, kurullarıyla, kurumlarıyla ve kurallarıyla vardır. O kurallar içinde bir karara varılacaktır diye düşünüyorum. Ben de son derece terbiyeli, etik davranışlar içinde adaylık sürecinin belli olmasını bekliyorum. Yine aynı çerçevede bir anket yapılacağı söylendi. O anketin de bayram sonrası netleşeceğini biliyoruz. O anket de belli olsun, o anketten kim çıkacaksa sayın genel başkan ve MYK üyeleri bir değerlendirme yapacaklardır. Halkın istediği kimse o yönde kararlar alınacaktır” diye konuştu.

Kesinleşene kadar proje yok

Yazının Devamını Oku

KADININ ADI VAR

11 Ekim 2013

Son antrenmanlarında söz vermişlerdi.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’a “Yeneceğiz” demişlerdi.
Öyle de oldu.
Hem İzmir’in hem Türkiye’nin gururu Konak Belediyespor Kadın Futbol Takımı, dün akşam tarih yazdı.
Kızlar, bugüne kadar yapılmamışı yaptı.
UEFA Şampiyonlar Ligi’nde rakip tanımadan ilerledikleri yolda bu kez de Polonyalı RTP Unia Raciborz’u yendi.
Onlar tarih yazdı da İzmirliler kızlara hak ettikleri desteği pek göstermedi. Kapalı tribün doluydu ama açıkta cılız bir kalabalık vardı.

Yazının Devamını Oku