Bahar Çuhadar

‘Dünyayı değiştirecek tek şey bir fikir’

6 Mayıs 2023
İngiliz yazar George Orwell’in tüyler ürpertici ve güncelliğini asla yitirmeyen distopik romanı ‘1984’ Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu yapımı olarak sahnede. Tüm tasarım detaylarından oyunculuklarına üst düzey bir iş.

1984 (BEŞ ÜZERİNDEN BEŞ)
Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu
◊ Yazan: George Orwell
◊ Yöneten: Murat Daltaban
◊ Oyuncular: Adem Mülâzim, Ayşe Gülerman Kum/Gizem Güçlü, Barış Ayas, Batuhan Pamukçu, Gökhan Kum, Mert Tiryaki, Oğuzhan Ayaz, Pınar Hande Ağaoğlu, Cihat Temel.
◊ Video oyuncuları: Murat Daltaban, Halil Küreş, İbrahim Ersoylu, Mesut Özsoy.
◊ Süre: 90 dakika

Yazının Devamını Oku

Herkesin bir gezegeni, bir de anlatacak hikâyesi olmalı!

29 Nisan 2023
Kumbaracı50’nin ‘Tek Kullanımlık Hikâye’si ‘iklim krizi’ gibi koskocaman bir meseleyi, küçük, sıradan bir mahallenin ortasına, o mahallede yaşayan üç genç adamın gündelik hayatlarının arasına yerleştirerek iyi bir hikâye anlatıcılığı örneği sunuyor. İddiası naifliğinde gizli bir oyun...

TEK KULLANIMLIK HİKÂYE KUMBARACI50 (BEŞ ÜZERİNDEN ÜÇ BUÇUK YILDIZ)

Yazan: Volkan Çıkıntıoğlu

Yöneten: Gülhan Kadim

Oyuncular: İsmail Sağır, Meriç Rakalar, Murat Kapu.

Süre: 60 dakika

Ne zaman, nerede: 6 Mayıs Cumartesi 20.30’da Kumbaracı50’de.

Bilet fiyatları: 100 ve 150 lira

Yazının Devamını Oku

Bolca gülmek ve içinizin cız etmesi için...

22 Nisan 2023
‘REM’i otobiyografik öğelerle beslenmiş iyi bir tek kişilik oyun olarak görürseniz pişmanlık duymazsınız. Ama asıl, çok sayıda karakteri son derece doğal bir yetenekle sırtlanan Uğur Kanbay’ı izlemek için gidin bu oyuna...

Bahsetmeye çalışacağım oyunu izlerken aklımdan geçirip not etmişim şu cümleyi: “Kendi kendini büyütüyor bu çocuk.”
Uğur Kanbay’ın yazıp, yönetip oynadığı
(Bu üç işin birden üstlenildiği durumlarda şöyle bir dururum genelde...) tek kişilik
oyun ‘REM’i bir cümleyle özetlesem de
bunu derdim herhalde: Kendi kendini büyüten bir çocuğun -kelime tekrarı olma pahasına- büyüme öyküsü.
Tek kişilik oyunlara, hele ki yeni bir metinse, artık belli bir çıtanın altına düşmemeleri beklentisiyle gidiyorum epeydir. ‘REM’e doğru yürürken evvelden gördüğüm iki oyunundan ötürü (‘Eylül’ ve ‘Kırlangıç’) oyunculuk gücünden hiç şüphem olmayan Uğur Kanbay’ı izleyeceğim için asıl merakımı metne (daha doğrusu hikâyeye) yöneltmiştim. Birbirini andıran kadınlık ve erkeklik halleri anlatılarına, zayıf tasarımlı tek kişilik oyunlara bir yenisi daha eklenmese iyi olurdu...

Yazının Devamını Oku

‘Sevgiye hürmet etmeli, sevginin her türlüsüne...’

15 Nisan 2023
Firuze Engin’in incelikli, mizah ve şefkat dolu kaleminden çıkan ‘Bir Terennüm’ 1970’lerden bugüne bir aile öyküsünü ‘oyuncaklı’ bir metinle karşımıza getiriyor. İki çok iyi oyuncu, İpek Türktan ve Tolga İskit’i bu kez iddialı bir ikili olarak sahnede izliyoruz.

Bir terennüm Orchestra Theatre (BEŞ ÜZERİNDEN DÖRT YILDIZ)

Yazan: Firuze Engin

Yöneten: Gülhan Kadim

Oyuncular: İpek Türktan, Tolga İskit

Süre: 70 dakika

Ne zaman, nerede: 24 Nisan Pazartesi 20.30’da Alan Kadıköy’de, 26 Nisan Çarşamba 20.30’da ENKA Oditoryumu’nda.

Bilet fiyatları: 120 ve 180 lira

Yazının Devamını Oku

Farklı kadınlar, benzer kadınlık halleri

8 Nisan 2023
Aysa Prodüksiyon’un güncelleyerek yedi sene sonra yeni bir ekiple sahnelediği ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’ kadınlık hallerine dair eğlenceli bir eser. Orçun Ucal’ın yönetip Selen Uçer’in uyarladığı, seyircisiyle yumuşak bir bağ kuran oyun, komedisini metninden de öte oyuncuların performansından alıyor...

‘BÜTÜN KADINLARIN KAFASI KARIŞIKTIR’ (BEŞ ÜZERİNDEN ÜÇ BUÇUK YILDIZ)
AYSA PRODÜKSİYON



◊ Yazan: Ece Temelkuran, Selen Uçer (uyarlayan).

◊ Yöneten: Orçun Ucal

Yazının Devamını Oku

Bir zamanlar İstanbul’da...

1 Nisan 2023
Sumru Yavrucuk ve Deniz Çakır’ın seyirciyi kıskıvrak yakalayan oyunculuklarıyla ‘Tatavlada Son Dans’, ‘bir zamanların kozmopolit İstanbul’una iç acıtıcı, bir o kadar da neşeli bir yolculuk. Bugünle dün arasında kalmış Eleni’nin öyküsünü, Berfin Zenderlioğlu’nun başarılı yönetiminde izliyoruz.

Yakın zamanda Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan, Sula Bozis imzalı ‘İstanbullu Rumlar’ı bu şehrin, hele ki bir zamanların Pera’sının, şimdinin Beyoğlu’sunun küçücük bir köşesine olsun heyecan duyan herkesin karıştırmasını dilerim. Araştırmacı yazar Sula Hanım’ın son çalışması bizi bu şehrin ve semtin sokaklarında 1700’lerden bugüne soluk soluğa bir yürüyüşe çıkarıyor. Çok sayıda seyahatnameden, anı kitaplarından ve sözlü tarih çalışmalarından hareketle yazılan kitabı okurken; vaktiyle konuşulan dillerin çokluğuyla ‘Babil Kulesi’ni andıran, tiyatrolarından ‘kafeşantanlarına’ dolu dolu bir kültür-sanat ve sosyal yaşamının hâkim olduğu, bir zamanların kozmopolit Pera’sı pek çok satırda gözümün önünde canlandı.

Çok kültürlü zamanlar

Yazıya bir kitabı anarak girmeme vesile olan, seyircisini ‘bir zamanların’ İstanbul’una, Tatavla’ya (Kurtuluş) götüren ‘Tatavlada Son Dans’. Şaban Ol’un ‘Eleni ve Gül’ oyunundan hareketle Sumru Yavrucuk tarafından uyarlanan, Berfin Zenderlioğlu’nun yönetiminde sahnelenen ‘Tatavlada Son Dans’, tıpkı bahsettiğim kitap gibi bizi İstanbul’un çokkültürlü, kozmopolit zamanlarına götürüyor. Ve yazarın sunuşta dediği gibi “Günümüzde İstanbul’un Rum nüfusunun sözün bittiği yerde, ‘baki kalan gökkubbede hoş bir sada’ olmaya namzet” olduğunu anımsatıyor.


Yazının Devamını Oku

‘Kelimeler önemlidir anne...’

25 Mart 2023
Oyun Atölyesi’nin ‘Kırlangıç’ı yas, öfke, başkalarının acısını hissedebilmek, ‘bizden olmayanların’ yaşamlarına saygı duymak ve anne-çocuk ilişkisindeki yarıklar üzerine düşündüren, başarılı bir oyun. Metnin ağır dramatik anlatısına rağmen Selen Öztürk’le Uğur Kanbay’ın çok uyumlu ritmi, ikili diyalog üzerine kurulu oyunu seyirci dostu bir hale getiriyor.

KIRLANGIÇ (BEŞ ÜZERİNDEN DÖRT YILDIZ)

OYUN ATÖLYESİ

Yazan: Guillem Clua

Yöneten: Birkan Uz

Oyuncular: Selen Öztürk, Uğur Kanbay

Ne zaman, nerede: Bu akşam ve 7 Nisan Cuma 20.30’da Oyun Atölyesi’nde.

Yazının Devamını Oku

Gerçek hayattan alınmıştır

18 Mart 2023
Bu hafta karşınızda, sahneye çıkan gerçek yaşamlar ya da o yaşamlardan ilhamla yazılan oyunlar var. Hayatları, eylemleri, eserleriyle zamansız ikonlar olarak tarihe geçmiş isimler de bir diktatörün öyküsü de var içlerinde. Kimi güç veren, kimi tüyler ürperten, ‘gerçek hayattan alınmış’ oyunlardan oluşan bir seçki...

EKONOMİST, FİLOZOF, DEVRİMCİ...

‘BEN ROSA LUXEMBURG’ ATEŞ TİYATROSU

 Sınıf eşitliği ve kadın mücadelesi tarihinin en ilham verici, en direnişçi isimlerinden biriydi Rosa Luxemburg. Polonyalı Marksist ekonomist, filozof, devrimci, savaş karşıtı Luxemburg, katledilmesinden hemen önce Marksist harekete dair kaleme aldığı yazıyı, sosyalist mücadelenin kült ifadelerinden biri haline gelecek olan “Hemen yarın devrim… Vardım, varım, var olacağım” sözleriyle bitirmişti. Bu güçlü devrimci figürün çocukluğu, gençliği, aşkları, arkadaşlıkları ve eril politik arenada var olma öyküsü Jülide Kural’ın tek kişilik performansıyla sahnede.

22 Mart Çarşamba, 20.30’da Baba Sahne’de (İstanbul).

Hiçlik yolunda
NEYZEN TEVFİK ‘HİÇ’/BKM

Yazının Devamını Oku