İzmir’e dünyaca ünlü bir opera yapmak ne demek?

ŞİMDİİİ, öncelikle şu haberi bir verelim, şöyle koca koca puntolarla: Türkiye’nin “opera sanatına özel olarak yapılan” ilk binası olacak İzmir Opera Binası’nın ihalesini, Sidney, Londra, Berlin gibi şehirlerin opera binalarında imzası bulunan Waagner-Biro’nun da yer aldığı konsorsiyum kazandı.

Haberin Devamı

Ve böylece, 2009 yılından bu yana “ha yapıldı, yapılacak, ay tamam bu sefer yapıyoruz” diye heyecan yaptığımız İzmir Opera Binası fısıltıları yine alevlendi.
Sekiz yıl önce Aziz Kocaoğlu tarafından müjdelenen bina, ne olduysa epey bir askıya alınmıştı. 2010’da tekrar gündeme gelmiş ve 2012’de yapımına başlandığı duyurulmuştu. Ocak 2017’de ise bu ihaleye başvuran beş teklifin de beğenilmemesi üzerine yeniden ihale açılacağı açıklanmıştı.
Gel zaman git zaman aradan geçen 8 yılın sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Türkiye’nin opera sanatına özel” olacak ilk binasının ihalesini sonuçlandırdı. (Bu işler kolay değil, hele bir şehre yıllarca konuşulacak bir eser kazandırmayı hedefliyorsanız).

İzmir’e dünyaca ünlü bir opera yapmak ne demek

Haberin Devamı


DÜNYADA İMZASI VAR
Avrupa’nın sayılı opera binalarından olması hedeflenen bina için konsorsiyumu kim kazandı biliyor musunuz? Aralık ayında ve bu yıl içinde yapılan iki ihaleyle projeyi kazanan isim Çağdan Mühendislik Müteahhitlik Sananayi ve Ticaret A.Ş. & Waagner-Biro Austria Stage Systems AG Konsorsiyumu...
Dünya ligindeki operalarla ismimiz anılabilir mi? Bu olabilir mi?
Evet, pekâla olabilir! Çünkü, Waagner-Biro’nun geçmişte Sidney, Londra, Berlin, Kopenhag, Erivan, Guangzhou, Seul, Helsinki, Viyana, Rio de Janeiro, Sao Paulo gibi dünyanın farklı uçlarındaki opera salonlarında da imzası bulunuyor.
Yani Sidney diyorum, Helsinki diyorum, Seoul, San Paolo sayın okur!
163 yıllık inşaat şirketi Waagner-Biro dört alanda uzmanlık gösteriyor; sahne sistemleri, çelik-cam teknolojisi, köprüler ve özel makineler. Şirketin geçmişten günümüze opera binalarındaki aktif rol aldığı kısım da yine sahne sistemleri. Bunun dışında köprü inşaatı ve çelik-cam yapılarla da iş birlikleri kuruyor.


HER GÜN AÇIK OLACAK
Cumhuriyet tarihinin opera sanatına özel olarak inşaa edilmiş ilk tesis unvanına sahip olması planlanan İzmir Opera Binası’nda 1435 kullanıcı kapasiteli ana salonu ve sahnesi, 437 seyirci kapasiteli küçük salon ve sahnesi bulunacak. Ayrıca prova salonu, opera bölümü ve bale bölümü yer alacak. Tesis toplamda 73 bin 800 metrekarelik bir alanı kaplayacak. Tamamlandığında ise bu salonlara ek olarak atölye, depo, hizmet birimleri otopark, idari alan gibi olmazsa olmaz alanlar da yapılacak. Ulaşım ise otobüs ve otomobil dışında doğrudan tramvayla da gerçekleştirilebilecek. Ve belki de en önemlisi İzmir Opera Binası sadece temsil günleri değil, haftanın her günü açık olacak. * Kaynak: (bigumigu.com)

Yazarın Tüm Yazıları