Şapka en zarif aksesuardır

Şapka uzun bir tarihi geçmişi olan, her mevsimde kullanılabilecek ve herhangi bir kıyafeti tamamlayan önemli aksesuarlardan biridir. Birçok çeşidi olan şapkada kendimize yakışanı seçip, şıklığımıza şıklık katabiliriz. Sokakta yürürken veya girdiğimiz bir ortamda kıyafetimizi tamamlayan şapkalarla tarzımızı gösterebiliriz. Bu haftaki konuğum ise şapka tasarımcısı Selcen Kuriş. Kendi markasını kuran Kuriş, hikâyesi olan şapkalar tasarlıyor. “Şapka en zarif aksesuardır” diyen sevgili Selcen Kuriş’le, tasarımcılık yolculuğu, kadınların şapkalara olan ilgisi ve stili konuştuk.

Haberin Devamı

Selcen Kuriş ile 5 Soru 5 Cevap

 Şapka en zarif aksesuardır

1. Sizi tanıyabilir miyiz?


1981 yılında İzmir’de doğdum. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümü mezunu bir annenin ve inşaat mühendisi bir babanın iki çocuğundan biriyim. Başkent Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü mezunuyum. Evliyim ve dört çocuk annesiyim.

2. Şapkaların hikâyesi nasıl başladı?

Lise yıllarımda ağabeyimin Kanada’dan getirdiği saks mavisi kadife bir şapka ile şapka takmaktan keyif almaya başladım. Bu durum, şapkaların dünyada kullanımını incelememe sebep oldu. Kıyafetlerimi tamamlarken şapkalarımın üzerine çiçekler, kurdeleler, broşlar takardım. Arkadaşlarımın ‘benim şapkama da bir şeyler yapsan’ demesiyle ‘acaba şapka yapabilir miyim?’ sorusu ortaya çıktı. Basit şapkalar aldım. Açtım, kestim, inceledim. Dikiş dikmeyi, ipek çiçekler yapmayı öğrendim. Şapka yapımı dersleri aldım. Bu süreç iki yıl sürdü. Ne zaman ki benim yaptığım şapkalar yabancı tasarımcılardan satın aldığım şapkalar ayarına gelince selcenkurishats’i kurdum.

Haberin Devamı

Şapka en zarif aksesuardır
3. Şapkalara karşı kadınların ilgisi nasıl?

Selcenkurishats’i ilk kurduğumda hep şunu duydum: “Çok güzel harika şapkalar ama şapka takacak kadar cesur değilim.” Bu beni hep çok şaşırttı. 16. yüzyıldan beri kullanılan şapka neden cesaret ister ki? Ben de hem çevremdeki hanımlara hem de müşterilerime şunu empoze ettim. ‘Şapka en zarif aksesuardır. Kendinizi, stilinizi nasıl yansıtmak istiyorsanız sizi o şekilde yansıtır. Şapka alıp almamaya tereddüt ettiğinizde, bunu her zaman aklınızın bir köşesinde bulundurun.’

4. Siz stili nasıl yorumlarsınız?

Bana göre stil, yılların birikimidir. Kendinizi yansıtmak istediğiniz duruştur. Şıklığınıza stiliniz eşlik ederse kalıcı duruşunuz oluşur. Gianni Versace’nin şu sözünü çok beğeniyorum; “İyi bir kıyafet yaratmanın anahtarı kendin olmaktır. Trendlere boyun eğme! Modanın sana hükmetmesine izin verme sadece kim olduğuna giyim tarzın ve yaşama biçiminle neyi ifade etmek istediğine karar ver.”

5. Mottonuz?

Haberin Devamı

Mottom, güne her zaman pozitif başlamak. Kimseyi kırmadan ama kendi isteklerinden de vazgeçmeden yoluna devam etmek. Her zaman zarafeti ve estetiği önde tutmaktır.

Yazarın Tüm Yazıları