Aysun Kaba

Stil kimliğinizin ipucudur

11 Nisan 2021
Antika, vintage eşyalar hayatımızda giyimden aksesuara gittikçe yerini almaya başladı. Günümüzde bu tarz ürünlere olan ilgi her geçen gün artıyor. Geçmişe, eskiye özlemi yansıtan eski eşyalar, bizlere tarihe yolculuk yaptırıyor. Sanatçı Deniz Doğruyol da antikacılardan, eskicilerden, sahaflardan topladığı materyallerle asamblaj ve mixed media kolaj tablolar yapıyor. Bu çalışmalarını ise dünyanın birçok sanat merkezine taşıyor. Eski eşyalar onun elinde bir esere dönüşüyor ve her eseri yaşanmışlığın hikâyesini anlatıyor. Uzun yıllar Los Angeles’ta yaşayan ve resim üzerine eğitim alan Deniz Doğruyol, Amerika ile Avrupa’da birçok sergi açtı. 2018’de İstanbul’a döndü ve çalışmalarını halen İstanbul’da sürdürüyor. Sevgili Deniz ile, projelerini, modayı konuştuk.

DENİZ DOĞRUYOL İLE 5 SORU 5 CEVAP1-Deniz Doğruyol’u tanıyabilir miyiz?

Deniz Doğruyol sanat ve tasarım üzerine işler üreten biri. Ekolojik ve sürdürebilir tasarım anlayışı ile upcycle, recycle ev eşyaları, projeler üreten bir atölye olan Dadaistudio’nun kurucusuyum. Aynı zamanda da senede iki kere, sınırlı sayıda ürettiğimiz retro ev eşyaları koleksiyonunu da satışa sunuyoruz.

2-Yeni projeler geliyor mu?

Yeni bir kişisel sergim geliyor, Carnival. İnsanın söylediği ‘hayır’lar kadar özgür olduğu üzerine kurguladığım bir sergi ve ‘kendine evet’in bir kutlaması. Mayıs ayında izleyici ile buluşacak. Bir de sadece upcyle ürettiğim yeni bir koleksiyon geliyor, ağırlık ev eşyası üzerine.

Yazının Devamını Oku

Genç girişimciler yarının ihtiyaçlarını belirlemeli

4 Nisan 2021
Evde en çok vakit geçirdiğimiz kış ayları bitti, bahar aylarındayız. Baharda her evde detaylı temizlik başlar. Bu temizlik sadece evin temizlenmesi anlamına gelmez, yeni eşyalar da alınır, çünkü bahar ayı yenilenme ayıdır. Bahar ayı, yeni ve güzel enerjilerin evlere dolmasını da sağlar. Küçük dokunuşlarla nokta atışlara ne dersiniz? Evlerinizde ilk koltuk kumaşlarıyla, sonra koltuklarınızın üzerine koyduğunuz kırlentlerle abajur, vazo, çerçeve gibi objelerle enerji getirebilirsiniz. Bitkileri unutmayalım, rengarenk güzel yaz bitkileriyle evlerini canlandırabilirsiniz. Nasıl kıyafetlerimizi aksesuarlarla güncelliyorsak, eşyalarımızı da yenileyebiliriz. İster satın alarak isterseniz de kiralayarak eşyalarınızı yenileyebiliyorsunuz. Girişimci Ayla Şahanoğlu Ceyhan, Türkiye’ye mobilya kiralama sistemini getirerek ulaşılabilir fiyatlarla evlere, ofislere enerji getiriyor. Sevgili Ayla ile ufak dokunuşlarla şık evin sırları, girişimcilik yolculuğu ve genç girişimcilere önerilerini konuştuk.

AYLA ŞAHANOĞLU CEYHAN İLE 5 SORU 5 CEVAP1-Evlerde ulaşılabilir fiyatlara konforlu, şık mobilyalar ve objelerle yenilik getirebilir miyiz? Ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Elbette ulaşılabilir fiyatlara konforlu şık mobilyalar ve objelerle yenilikler getirebiliriz. Örneğin aynı renkte yastıklar yerine zıt renklerde yastıklarla kanepeniz daha çok dikkat çeker. Beyaz duvarlarla evinize hem lüks hem de daha geniş bir görünüm verebilirsiniz. Zarif ve özel tasarım aydınlatmalarla evin havasını değiştirebilirsiniz. Parlak objelerle, mesela renkli bir vazoyla evinizin bir köşesini süsleyebilirsiniz. Gramofon gibi eski eşyalarla retro dokunuşlar yapabilirsiniz.

2-İş hayatına atılmak isteyen genç girişimcilere ve özellikle kadın girişimcilere neler söylemek istersiniz?

Gençlerimiz bugünün değil yarının talep ve ihtiyaçlarını doğru belirlemeli, yapılmamış olanları yapmaya çalışmalılar. Yeniliklere açık, yılmadan sabırla bu yolda ilerlerlerse başarı kesin olacaktır. Kadın girişimcilerimiz inandıkları yolda ilerleyebilmek için düşündüklerini hayata geçirebileceklerine güvenmeliler. İzleyecekleri yolda önlerine çıkabilecek engelleri aşabilmek için disiplinli ve planlı bir şekilde çalışarak işlerine tutkuyla bağlansınlar. Kadın girişimcilere sunulmakta olan destek ve teşvikleri çok iyi araştırmalılar.

Yazının Devamını Oku

Ceketler kıyafetin en güçlü kalemidir

28 Mart 2021
Ceket her kadının gardırobunun olmazlarındandır. Zamansız stilin vazgeçilmezidir, modası geçmez. Genç, yaş almış, kilolu, kilosuz farketmeksizin tüm kadınların kurtarıcısıdır. Giydiğinizde bir anda sizi yukarı çeken, daha dinamik, daha elegan bir görüntü verme gücü vardır. Ceket güçtür, duruştur.

Ceketler yılın her mevsimi giyilebildiği için kadınların severek kullandığı bir kıyafettir. Ceket denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri Başak Barlas’tır. Sevgili Başak Barlas’ın tasarımları, ince detayları, hoş kesimleriyle dikkatleri çekiyor. Sorbe markasıyla kaliteli kumaşlar eşliğinde kadınlara hem spor hem de şık bir tarz sağlayan Başak Barlas, “Kıyafetin en güçlü kalemi ceketlerdir” diyor. Genç girişimci ve başarılı tasarımcı Başak Barlas ile ceket modasını konuştuk. Dahası mı sohbetimizde...BAŞAK BARLAS İLE 5 SORU 5 CEVAP

1- Başak Barlas neler yapıyor?

Hem çalışıyor hem annelik yapıyor. Aslında hayatından daha çok tatmin bir döneminde olup, hayatını kendi beklentisi doğrultusunda yönlendiriyor.



Yazının Devamını Oku

Saçlar geçmişten günümüze stilin belirleyici unsurudur

21 Mart 2021
Kadın, erkek herkes güzel, bakımlı saçlara sahip olmak ister. Saçımızın görüntüsünün bakımlı, kesiminin başarılı olması sosyal yaşantımızda öz güvenimizi arttırır daha mutlu olmamızı sağlar. Bakımlı saçlar, pozitif bir enerji sağlar. Türkiye’de bir çok saç tasarım salonunda Paris Kuaför’den eğitim almış, muhteşem sihirli elleri görebilirsiniz. Stil ikonu diyebileceğimiz sayılı isimler vardır. Ben de ülkemizin saç tasarımının ikonu rahmetli Hakkı Kutlugün derim... 64 yıldır hizmet veren, koltuklarında Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Muazzez Abacı, Ajda Pekkan, Sertab Erener gibi sanatçılar ile Tansu Çiller gibi siyasetçileri salonlarında ağırlamış Paris Kuaför, kurucusu Hakkı Kutlugün’ün oğlu Hakan Kutlugün’ün yenilikçi vizyonuyla ilk günkü enerjiyi barındırıyor.

HAKAN KUTLUGÜN İLE 5 SORU 5 CEVAP1-Hakan Kutlugün neler yapıyor, yeni projeler var mı?

Hakan Kutlugün, kalite standartlarını yükseltmek adına yatırımlar yapıyor, saç kozmetiği ürünlerinde daha doğal organik ürünleri tercih ediyoruz. Yıl 2021, bu dönemde harika saçlarla müşterilerimi motive edip ayakta tutmaya çalışıyorum. İnternetteki bilgi kirliliğine karşı YouTube’da saç bakımı ve saç bakım ürünleri hakkında videoları çekip paylaşıyorum.

2-Saç tasarımcısı olarak kadınlarımıza neler önerirsiniz?

Sarı, koyu, uzun, kısa, hatta pembe, mor saçlar... Hayat kısa, alışılmış saçlara mecbur değilsiniz. Tüm bu değişiklikleri yaparken saçlarınızın bakımını hep ön planda tutun, öz bakımın ilk adımı saçlardır, saçınızı besleyin. Saçlarından mutlu olan kadın bir başka güzeldir.



Yazının Devamını Oku

Modanın renklerine her zamankinden çok ihtiyacımız var

14 Mart 2021
Aytül Ayke Fıratoğlu... Moda ve lüks marka iletişimi denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri. 20 yılı aşkın bir süredir dünya markaları için iletişim danışmanlığı yapan Aytül Ayke Fıratoğlu, marka iletişimi ve organizasyon alanında belirleyici kararlar alıyor

Dünyaca ünlü lüks moda markalarının da Türkiye’deki iletişimini üstlenen Fıratoğlu, Aytül Ayke Studio ile uzun yıllar emek verdiği lüks marka iletişimini organizasyon sektörüyle birleştirdi. Stilini, zarafetini her zaman çok beğenerek ve keyifle takip ettiğim Aytül Ayke Fıratoğlu ile keyifli bir pazar sohbeti gerçekleştirdik.

AYTÜL AYKE FIRATOĞLU İLE 5 SORU 5 CEVAP



1-Aytül Ayke Fıratoğlu neler yapıyor?

20 yıldan fazla süredir sektörünün lideri olan global ve lokal markalar için iletişim danışmanlığı yapıyorum. Aynı zamanda iletişimin bir başka önemli kolu olan etkinlik tasarımı konusunda da Aytül Ayke Studio çatısı altında hizmet veriyoruz.
2-Sürdürülebilirlik yaşam tarzını dikkate alırsak neler söylemek istersiniz?

Sürdürülebilirlik, artık üzerinde çok ciddi düşünmemiz gereken, bizlerin hatta daha da önemlisi gelecek nesillerin yaşam kalitesine katkıda bulunacak çok önemli bir kavram. Kuşkusuz hem bireysel hayatlarımızın hem de iş hayatımızın merkezine oturtmamız gereken bir düşünce biçimi haline gelmesi gerekiyor. Dünya nimetlerini maalesef çok hızlı bir şekilde tükettik ve kaynakların sonuna gelmeye başladık. Artık büyüklü, küçüklü tüm sektörlerin çok ciddi önlemler alması ve iş süreçleri içine sürdürülebilirlik konusunda maksimum önlemlerin alındığı yapılara geçilmesi gerekiyor. Bireylerin de aynı şekilde tüm alışkanlıklarını gözden geçirmesi ve küçücük değişikliklerle gezegenimiz için aslında ne kadar önemli adımlar atabileceklerinin farkına varması gerekiyor.

Yazının Devamını Oku

Türk kadınları şıklıklarıyla göz kamaştırıyor

7 Mart 2021
Afrika etnik tasarımları, yaratıcılığı ve sofistikeliğiyle dikkat çekiyor. Giysilerin güzelliği, ülkenin kültürünü ve doğasını yansıtıyor. Afrika modasında etnik desenler, geometrik ve grafik formlar ile canlı renkler öne çıkıyor. Günümüzde moda endüstrisi de modern tasarımlarında Afrika kültüründen yararlanıyor. Bu hafta köşemde, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan Gine Cumhuriyeti’nden bir konuğum var. Gine Cumhuriyeti Devlet Başkanı’nın kızı sevgili Gnalen Kaba ile İstanbul’da bir araya geldim.

GNALEN KABA İLE 5 SORU 5 CEVAPGnalen Kaba, Türk yatırımcılara Afrika’nın potansiyellerini anlattı, ülkesinde tasarımlarının mutlaka olması gerektiğinin altını çizdiği Türk tasarımcılarıyla bir araya geldi. Ben de Gnalen Kaba’yla küçük bir İstanbul gezisi yaptım ve Türk tasarımcılarıyla olan ziyaretlerinin bir kısmına eşlik ettim. Ülkemize ve bizlere olan sevgisi, hayranlığı, samimiyeti, stili beni de çok etkiledi. Türk kadınlarının güçlü olduğunun altını çizen Gnalen Kaba ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.



1- Türkiye’ye hoş geldiniz. Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz? İstanbul ziyaretinizi öğrenebilir miyiz?

Benim için Türkiye, dünyanın en güçlü ülkelerinden biri, çok eski bir medeniyet, kendi dini modernitesi ve mimarisiyle çok gelişmiş, dünyayı etkilemiş bir ülke. Zengin bir tarihi ve insanları var. İstanbul’u çok seviyorum, muhteşem bir şehir. Buradaki insanlar çok samimi, herkes güler yüzlü ve büyüklerine karşı çok saygılılar.
Türk tasarımlarını Afrika’da görmek için Türk tasarımcılarını ziyaret ettim. Bizim etnik tasarımlarımızın yanında Türk tasarımlarının modern tasarımlarıyla bir arada olması için görüşmeler gerçekleştirdim.

2- Türk tekstili hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazının Devamını Oku

Mücevher sade bir kıyafeti şıklaştırma gücüne sahiptir

28 Şubat 2021
Milka Karaağaçlı, dünyaca tanınan bir mücevher tasarımcısı. Hayallerinin peşinden giderek, bugün birçok şubesi olan Kısmet by Milka’yı kurdu. Farklı bir tarz kattığı tasarımlarının ünü Türkiye’yi aştı ve dünyaca ünlü yıldızların tercihi haline geldi. İlk gününden itibaren bir dünya markası olması hayallerini gerçekleştirmesi ve dünya starlarının tasarımlarını kullanması ise bir Türk markası için gurur. Samimiyeti, çalışkanlığı ise kendisine hayran bıraktırıyor.Mücevherin kişiye farklı bir hava kattığını söyleyen sevgili Milka Karağaaçlı ile markasının hikâyesini, projelerini, tasarımlarının ilham kaynağını ve stili konuştuk.

MİLKA KARAAĞAÇLI İLE 5 SORU 5 CEVAP1-Kısmet by Milka’nın hikayesini öğrenebilir miyiz? Neden Kısmet?

Mücevher ve tasarım kendimi bildim bileli hayatımda vardı, fakat başka bir kariyer yolculuğundaydım. İletişim alanında uzun yıllar çalıştıktan sonra farklı birşeyler yapmak istediğimi fark ettim. Kendimi bir şekilde ifade etmek, tasarımla insanlara hikâyeler anlatmak gibi düşünceler içimde her zaman vardı. Hayatımda bir yenilik istediğimin farkına varmaya başladığım dönemde sık sık Londra’ya seyahat ediyordum ve bu seyahatlerimde oradaki arkadaşlarıma nazar boncuklu, minik takılar getiriyordum. O kadar ilgi gördüler ki, acaba ‘kendim bir şeyler mi tasarlasam’ diye düşünmeye başladım ve İstanbul’a döner dönmez ufak bir atölyede, içimden ne geçiyorsa üretmeye başladım. Nazar boncuğu fikriyle yola çıkarak hazırladığım ilk koleksiyonum “Protect Me” ile Kısmet by Milka’nın ilk tohumlarını atmış oldum. Öyle bir marka ismi istedim ki, hayatımızın içinde olsun, cümle içinde kolay kullanılabilsin, yabancılar tarafından da kolay telaffuz edilsin ve hayat felsefemi yansıtsın. Benim kararım, benim tercihim, benim kısmetim diye düşünerek isme karar verdim.



2-Milka Karaağaçlı’ya ilham veren şeyler neler oluyor?

Yazının Devamını Oku

Eşarp, şal ve fular her kadın için vazgeçilmezdir

14 Şubat 2021
Eşarp, şal ve fular... Bu muhteşem üçlü, her kadının dolabında olması gereken aksesuarlardandır.

Şık bir görünüm sağlamanın en basit yollarından biri kesinlikle fular, şal kullanmaktır. Dolabınızda, kıyafetleri şıklaştıracak modelde ve renkte mutlaka bulundurmalısınız. Kıyafetinizin tamamlayıcı parçalarıdır ve giyiminizin havasını değiştirir. TheFAD.co markasının kurucusu sevgili Gülsün Öner de eşarp, şal, fular gibi günlük kullanıma hitap eden aksesuarları, moda, sanat ve bilim üçgeninde fraktal formüllerle tasarlayan bir girişimci. Emekçi kadınlara öncelik veren Öner, eşarp, şal veya fuların taşıyana ayrı bir kişilik kattığını söyleyerek söze başlıyor. Dahası ise sohbetimizde...GÜLSÜN ÖNER İLE 5 SORU 5 CEVAP

1-Gülsün Öner neler yapıyor?

Ege’nin güzel kasabalarından birisi olan Eski Foça’da doğdum. Anadolu Üniversitesi İktisat bölümü mezunuyum. 20 yılın üzerinde kamu sektörlerindeki görevimden sonra, oğlumun dünyaya gelmesiyle belli bir süre için çalışma hayatıma ara verdim. Sonrasında sosyal sorumluluk anlayışım gereği çeşitli kadın derneklerinde yönetim kurulu üyesi olarak aktif olarak görev aldım ve halen bu çalışmalarıma severek devam etmekteyim. Bu çalışmalarım devam ederken, aktif iş hayatına dönme arzusu her daim içimde var oldu. Bu nedenle, kurumsal iş yaşamına dönmektense yine profesyonel bir iş alanına dönüştürebileceğim ve aynı zamanda kendimi daha iyi ifade edebileceğim, mutlu olabileceğim, inandığım değerlere uygun bir sosyal fayda yaratabileceğim iş fikrini hayata geçirmek istedim ve şu anda sahip olduğum markamın temellerini oluşturmaya başladım.

2- Markanızın hikâyesini öğrenmek isteriz?

Yazının Devamını Oku