‘Zeytinin kalbi’nden bildiriyorum

Sevmeye, gitmeye, görmeye, tatmaya doyulmaz yerlerin liste başı Ayvalık’ta bu yıl 26-29 Ekim’de düzenlenen Uluslararası Zeytin Hasat Günleri’ndeyiz.

Haberin Devamı

Büyüdü, serpildi, toprağa kök, bize meyve verdi... Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri bu sene 14 yaşına girdi. Zeytin ağacı gibi ölümsüz olması dileğiyle... Dört gün sürecek etkinlikler, şenlikler dün başladı. Aklından, kalbinden Kuzey Ege geçenlere not; son gün 29 Ekim.
Hasat Günleri’nin bu seneki sloganı, ‘Zeytinyağı, sağlık kaynağı’. Öyleyse gereği yapılsın, şifası sayılsın: İyi kolesterolü yükseltiyor, damar sertliğini azaltıyor, yapısındaki antioksidanlarla kanserden koruyor, ayrıca bellek, bağışıklık, cinsellik, cilt ve eklem dertlerine deva oluyor.
Günün programı yoğun: Hasat etkinlikleri, gösteriler, sohbetler, söyleşiler; damaklara şenlik lezzetler; Prof. Dr. Güngör Uras Sokağı’nın açılışı; Zeytinyağı ve El Emekleri pazarları sayesinde Ayvalıklı üreticilerin ilk hasat zeytinyağlarıyla buluşma ve zeytinyağı temel tadım eğitimi... Yarın: ‘Zeytinyağı, Sağlık Kaynağı’ paneli ve ‘En İyi Çiftçi’ ödül töreni; Küçükköy Meydanı’nda ‘Zeytinli Şiirler’ dinletisi ve Zeytin Çekirdekleri konseri... Ve 29 Ekim: Cumhuriyet Bayramı kutlaması ve ‘Denizden Ayvalık’ tekne turu...
Rehberimiz Saffet Emre Tonguç sayesinde bir başka Ayvalık’la tanıştık. Zeytinle, zeytinyağıyla, hasatla 80 yıllık deneyimin, birikimin mirası Kristal Yağları’nın izinde buluştuk, hayatımıza bir de fabrika ve zeytin bahçesi deneyimi kattık. Markanın bölgeye özgü bir lezzeti de var: ‘Meraklısına Özel Ayvalık Sızması’.
Bereketine kuvvet... Ayvalık’taki zeytin ağacı sayısı 2 milyon 250 bin olmuş. 2 milyonunu Ayvalık tipi zeytin ağacı oluşturuyormuş. Doğal yaşamındaki ağaçların tümü çevre koşullarına dayanıklı yabani zeytin ağacı ‘delice’den aşılanmış.
‘Zeytinin kalbi’nden bildiriyorum

Kaliteli zeytinyağına giden yol
Ayvalık’ta üretilen zeytinyağının başrolünde ‘natürel sızma’ var. Meyve aroması ve nefaset bakımından yoğunluğuyla ön planda. Sahip olduğu olumlu duyusal ve kimyasal özellikleri kalitesini uzun süre korumasını sağlıyor.
Sofralık zeytinlerin işlemesi genellikle doğal yollarla yapılıyor. Yeşil ve siyah zeytin üretimi eşit oranda.
Kaliteli zeytinyağına giden yol nereden geçiyor? Ayvalık zeytinyağının dünyada hak ettiği yere gelmesi için canla başla çalışan Genel Müdür Christopher Dologh’tan öğreniyorum ki her şeyin başı kaliteli zeytin. Zeytin alınırken önce yağlanma seviyesine bakılıyor. Uygun yağ seviyesine gelen zeytinler toplatılıp fabrikaya getiriliyor ve aynı gün sıkım yapılıyor.
Bu arada, ‘Üreticileri Geliştirme ve Bölgesel Lezzetleri Koruma Projesi’ tam yol devam! Üç yıl önce başlayan projenin amacı üretici ve yağhanelerle birebir iletişime geçmek, doğru üretim için bilinçlendirmek, eğitmek. Ve tabii Türk zeytinyağının kalite çıtasını yükseltmek, yerel lezzetleri korumak, yok olmaya yüz tutanları kurtarmak...

 

Yazarın Tüm Yazıları