Yabancılar marka satıyor bizde ise kalite daha iyi

Dünyaca ünlü Kütahya Porselen’in sahibi Nafi Güral, Yener Süsoy’a Türk porselenciliğinin dünyaca çok yakından takip edildiğini ve çok kaliteli olduğunu söyledi. Nafi Güral, "yabancılar marka satıyor, bizde ise kalite öne çıkıyor" dedi.

Porseleni nedense kullanmaya kıyamayız. Ben dahil, çoğumuz analarımızdan yadigár diye saklarız.

- Çok haklısınız, eskiden porselen vitrin süsüydü ama, artık sofraların baş tacı oldu. Porselen çeşit çeşit, mesela otelde kullanılan porselen mutlaka desensiz, beyaz ve kalın olacak. Kalınlığı, yemeğin sıcaklığını uzun süre muhafaza etmesi için. Evde kullandığınız porselenler ise sizin zevkinizi yansıtır. İnceliği kalite göstergesidir, ışığa tuttuğunuz zaman elinizin gölgesini görebilmelisiniz. Türk yemek kültüründe çok çeşitlilik var ama, mesela Avrupa’da çorba, salata kültürü yok. Bu yüzden oralara yaptığımız yemek takımlarında çukur tabak ve salata tabağı olmuyor. Sofra takımlarımız 24 parçadan başlıyor, özel siparişlerle 350 parçaya kadar çıktığımız oluyor. Çok ünlü bir işadamımız teknesi için bize özel bir sipariş verdi. Her tabakta dünyanın değişik bir deniz haritasını yaptık, altın varaklarla. Bu arada içimi yakan bir konuyu da söylemek isterim, Türkiye’nin yabancı temsilcilikleri yabancı porselen kullanmayı tercih ediyor. Halbuki, bizim dünyada bizim porselenciliğimizin üstüne yok. Onlar marka satıyor, bizde ise kalite önde geliyor. Dünyadaki bütün büyükelçiliklerimizin porselen takımlarını değiştirelim. Kendilerine hediyemiz olarak yepyeni, TC armalı çok değerli özel takımlar yapalım.

Gülsüm-Nafi Güral çiftinin 3 kızından seramikçi Sema Güral Sürmeli, babasının başyardımcısı. Diğer kızı Gülden Güral, Boston’da finans okuyor. İşletmeci Hediye Güral Gür İstanbul’da şirketin ticaret bölümünü yönetiyor. Oğulları Erkan ise Kütahya Seramik’in başında. Güral ailesi, röportaj sırasında Süsoy’u çarkın başına da oturttular.
Yazarın Tüm Yazıları