Üstün Dökmen' den Ebeveynlere 5 Tavsiye

Geçtiğimiz günlerde Hassas Anne Etkinlik Merkezi' nde hocam Üstün Dökmen' i dinledik.

Haberin Devamı

Etkinlik Merkezinin sahibi ve hassasanne.com blogunun yazarı sevgili Ece Kumkale' nin davetlisi olarak oradaydım.

  1. Çocuğunuza sınır çizin: Sizden çocuğunuza doğru koşulsuz bir sevgi var. Diğer yandansınır çizme insan ve toplum ilişkilerinin temelidir. Nasıl ülkelerin sınırları varsa, insanların da sınırları vardır. Çocuklar da kendilerine ait olan ve olmayan yerleri ebeveynlerinin sınır çizmesiyle öğrenirler. Peki nasıl sınır çizilir? Evde herkes eşit koşullara sahip olsun. Yalnız ebeveynlerin %1 daha fazla söz hakkı olmasında fayda var. %49 çocuğun %51 anne-babanın… Evde liderin otoritenin olmaması önemlidir.
  2. Yılmazlık ve Yılgınlık: Çocuğa yılmazlığı öğretmek zorundayız. Buna öncelikle kendi öz bakımını kendi yapması sağlayarak başlayabiliriz. Çocuk kendi kıyafetini seçmeli, giymeli, duşunu almalı, tuvaletini yaptıktan sonra gerekenleri tek başına halledebilmeli. Bunun için sürekli fırsatlar sunulmalı. Toplum bize yılgınlığı öğretir. Şarkılar, masallar, deyimler, davranış kalıpları bizi yılgınlığa doğru iter. Ama asıl olan yılmaz olmaktır ve bunu çocuklara öğretecek ilk merkez ailedir. Yılmaz çocuk, özgüvenli çocuktur.
  3. Gündemi yalın bir şekilde açıklayın: Ülke hatta dünya zor günlerden geçiyor. Bu tür olayların olduğu zamanlarda çocuklarınıza olayları anlayacağı kadar bazit ve yalın bir şekilde anlatın ama asla gelecekle ilgili iyi ya da kötü bir tahminde bulunmamalı. Ayrıca “bir daha böyle bir olay olmayacak” veya “herşey çok kötüye gidiyor” gibi geleceğe dair iyi veya kötü tahminler oldukça yersiz.
  4. Çocuk emeğin değerini kavrayabilmeli. Örneğin bir oyuncağa sahip olacaksa, çalışarak para kazanıldığını ve böylelikle o oyuncağa sahip olduğunu bilmeli. Profesör olması için çalışması gerektiğini, çalışarak kariyer sahibi olabileceğini anlatmak önemli.
  5. Kriz anlarını iyi yönetin: Hayatın kontrol edilebilen yanları var, kontrol edilemeyen yanları var. Ebeveynler kontrol edilebilir veya edilemez olaylarda yaşanan krizleri iyi yönetmeli. Çocuğunuz herzaman mutlu olmak zorunda değil. Ebeveynler herzaman mutlu olmak zorunda değil ama herkes kriz anlarında güçlü ve yılmaz olmak zorunda. Soğukkanlı, güvenilir ve anlayışlı olmak kriz yönetiminin anahtarlarından 3’ü…

Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar

Her çocuk evrensel bir değer iken,

Başına cinsel istismarın gelmesi,

Olayların ört bas edilmeye çalışılması kabul edilemez.

Sahadan bildiriyorum.

Çok sayıda çocuğa yönelik cinsel istismar vakasıyla karşılaşıyoruz.

Biz canla başla aydınlatmaya ve örselenmiş minik ruhları iyileştirmeye çalışıyoruz.

Zaman çocukluk çağını sapkın şehvetten, sapkın zihniyetten, sapkın olan herşeyden koruma zamanıdır.

Haberin Devamı

Pedofil terimi Eski Yunan'dan kalma... Her devirde sapık oldu ama bu devirin sorumluları biziz; anneler, babalar, eğitimciler, eli kalem tutanlar, vicdanlılar, ahlaklılar.

Çocuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli

Bence öncelik özgüven değil, yetenek değil, zeka değil, giyim kuşam değil...

Bence öncelik ahlak sahibi bir çocuk yetiştirmek.

Birisi mutlaka çöp temizleyecek, temizlik yapacak, asansör tamir edecek, birisi mutlaka doktor, mühendis, avukat olacak.

Birisi mutlaka başbakan olacak. Birisi Cumhurbaşkanı olacak.

Çocuğumun meslek seçimi, kariyeri çok önemli ama ahlaklı biri olması benim temel görevim ve sorumluluğum.

Doğruyu söylemesi,

Sıraya girmesi,

Haram nedir, helal nedir bilmesi,

İnsan haklarına saygılı olması,

Kız çocuklarını aşağılamaktan çekinmesi,

Kadına saygılı büyümesi,

Demokrasi kültüründen haberinin olması ve buna çok dikkat ederek yaşaması,

Özgüvenli olması benim için çok çok önemli değil. Bu onun bireyselliği ile ilgili bir detay. Önemli bir konu. Fakat çocuğun toplumsallığı da en az bireyselliği kadar çok önemli. Yaşadığı topluma katkı sağlaması, insanlığa katkı sağlaması benim için müthiş önemli.

Haberin Devamı

Anne- baba ahlak felsefesine sahip olmalı ki, çocuğunu da kendi değerlerine göre ahlak kazandırarak yetiştirebilsin.

Yazarın Tüm Yazıları