Turşuya festival afarozu

Geçtiğimiz hafta Çubuk Belediyesi, ‘sessizce’ aldığı bir kararla altı yaşındaki festivalinden ‘turşu’ adını çıkardı. Ancak hem İçişleri Bakanı, hem de Ankara Valisi durumdan pek hoşnut değil.

Haberin Devamı

ÇUBUK Belediyesi’-nin 6 yıldır düzenlediği uluslararası festivalin isminden turşuyu çıkarmasına, hem İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hem de Ankara Valisi Alaaddin Yüksel tepki gösterdi.
Bugüne kadar “Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” olarak düzenlenen festivalin, ilçede üretilen tüm yöresel ürünlerin ön plana çıkarılması amacıyla adının değiştirilmesine karar verildi. Ancak karara bazı Çubuklular’ın yanısıra, İçişleri Bakanı Atalay ile Vali Yüksel de destek vermedi.
Festivale son gününde katılan Bakan Atalay, Çubuk’un artık bir marka olduğunu ve bunu daha da ilerletmesi gerektiğini söyledi.
Bakan takmadı
Her yörenin bir sembolü olduğunu kaydeden Bakan Atalay, Çubuk’un sembolünün de turşu olduğunu belirterek, “Türkiye’nin neresine giderseniz gidin turşu deyince akla Çubuk geliyor. Gerçi adını kültür festivali olarak değiştirmişsiniz, ama ben turşu festivali diyorum. Turşu, Çubuk’un sembolü olmuştur” dedi.
Festivalin önemine de değinen Atalay, “Büyük bir festival yapıyorsunuz. Ankara’nın övünç kaynağısınız. Ben tekrar Belediye Başkanımızı ve Kaymakamımızı böylesi güzel bir festival düzenledikleri için tebrik ediyorum” diye konuştu.
Vali üzüldü
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve İl Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, Çubuk’ta düzenlenen “6. Uluslararası Kültür Festivali”ne katıldı.
Festivalin adından “turşu” kelimesinin çıkarılmasına da değinen Yüksel, bu yönde alınan kararı tasvip etmediğini vurgulayarak, “Bana sorarsanız ‘turşu’ kelimesi mutlaka festivalin adında yer almalıydı. Beni buraya getiren ögelerden bir tanesi turşudur. Yöre insanının toprağından ürettiği bir bitkiyi, sebzeyi festival konusu yapmasıdır. Ben bunu son derece önemsiyorum. Bu, yöre insanının toprağına saygısını ifade ediyor” dedi.
Muhalif Çubuklular
Belediye’nin ‘turşu festivali’ yerine ‘kültür festivali’ ismini tercih etmesinin gerekçesi, ilçede yetişen diğer ürünlerin turşunun gölgesi altında ‘ezilmesi’ olarak açıklandı. Ancak bu görüşe muhalif Çubuklular, “Türkiye’nin her ilçesinde birden fazla zenginlik var. O zaman hiç bir şeyin festivali olmaz” görüşünü savunuyorlar.
Muhalif Çubuklular’ın bir diğer iddiası ise, “Son dönemde ilçemize Belarus ve Slovakya gibi yabancı ülkelerden büyük ilgi var. Belediye yönetimi turşumuzdan utandı, Avrupai bir hayal peşine düştü” şeklinde.

İşte Çubuk’un ezilen ürünleri

Haberin Devamı

BU yıl turşunun adı anılmadan yapılan festivalde, çeşitli konserler, yerli ve yabancı halk oyunları, animasyon gösterileri, spor gösterileri, defileler ve çeşitli yarışmalar ile havai fişek gösterileri yer aldı. Açılan stantlarda, turşunun ezdiği ileri sürülen diğer yöresel ürünler satıldı. Çubuk Belediyesi’nin turşunun altında ezilmesinden rahatsızlık duyduğu ürünler arasında “baklava, salça, domates suyu, vişne reçeli, homaça, tarhana, bazlama, dolma, kavun ve karpuz” bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları