Türkiye’ye gelince kendi koleksiyonumu yaratmak zorunluluk oldu

Akademisyen, renk uzmanı ve tasarımcı İpek Tohumcu, New York’tan sonra moda kariyerine Türkiye’de, kendi adını taşıyan ikinci haute couture koleksiyonuyla devam ediyor. Kişiye özel parçalarında en dikkat çeken detay, kendi tasarladığı desenler...

İpek Tohumcu ile, Abdi İpekçi’deki kendi moda felsefesini yansıttığı tasarımlarla dolu şık atölyesinde buluştuk. Tohumcu, sadece beş yıldır Türkiye’de... Bu süre içinde Sarar, Kırcılar Deri, Renk Deri, Emelda Deri gibi markalara tasarımlar yapmış. Şu anda hálá yerli ve yabancı markaların, ağırlıklı olarak deri koleksiyonlarına imza atıyor.

Uzun yıllar Amerika’da yaşayan Tohumcu, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra, dünyanın en iyi moda okullarından olan New York Fashion Institute of Technology’den moda tasarımcısı olarak mezun olmuş. 1998’de New York Konfeksiyon Sanayi Ödülü’nü kazanınca, oradaki kariyer yolculuğu başlamış. New York’ta Scaasi Co. gibi tanınmış birçok ünlü firmaya koleksiyonlar hazırlamış.

Tohumcu "Oradayken kendi koleksiyonumu hazırlamak gibi bir hedefim olmadı. Çünkü bugün Rıfat Özbek’e bakın, Pollini için koleksiyonlar hazırlıyor. Yani bütün tasarımcılar markalarla işbirliği içinde... Bu, Türkiye’de yaşamaya karar verince bir zorunluluk oldu" diyor.

Scaasi Co.’da çalışırken Jerry Hall, Lamia Kaşıkçı gibi isimlere elbise tasarlamış olan İpek Tohumcu aynı zamandı colorist eğitimli; yani bir renk bilimci. İTÜ’de geçmiş döneme kadar eğitmenlik yapıyormuş, ancak yoğunluğundan dolayı bir süre buradaki görevine ara vermiş. Kendi adını taşıyan markası için yaptığı haute couture koleksiyonlarının en belirgin farkı, daha çok ipek üzerine yapılan desenlerin el boyama olması...

Kültürel motiflerden de etkilenerek yaratılan tüm bu desenler İpek Tohumcu’ya ait... Tohumcu "Ben, deseni bana ait olmayan bir kumaşı kullanmayı tercih etmiyorum. Bunların hepsini elde yapıyorum" diyor. Tasarımlarında teknik bilgi ve deneyimini ustalıkla kullanan Tohumcu, gerçek bir tasarımcının bu donanıma sahip olması gerektiğini de savunuyor.

Desenlerin hepsi el boyaması

İpek Tohumcu’nun sonbahar-kış koleksiyonunda her yaşta kadının giyebileceği elbiseler var. Kişiye özel tasarımlarımlarda, yine özel el boyamalarına ağırlık vermiş. Gelecek planları arasında moda haftaları olup olmadığını merak ediyoruz; "Neden olmasın?" diyor. Özel bir davet için ne giyeceğinize karar veremiyorsanız, Tohumcu’nun teknik bilgisi, seçim yaparken sizi kararsızlıktan kurtaracaktır. "Fark" arayanlara duyurulur!

www.ipektohumcu.com

Zamanın yeni oyuncağı

Amerikan jet-set’inin vazgeçilmezi ToyWatch saatleri, stil ve teknolojinin buluşma noktası. Ve şimdi Türkiye’de...

ToyWatch markasını daha önce duymayanlar için çok kısa bir bilgi: Tasarım, stil ve teknolojinin buluştuğu bu saatler, Amerikan jet-set’inin gözdesi. Üstelik o kadar da "jet-set" bir fiyat etiketi olmadığı halde... Madonna, Jessica Alba, Katie Holmes, Naomi Campbell, Robbie Williams, Leonardo Di Caprio, ToyWatch takan ünlü yıldızlardan...Benim gibi büyük saatlerden hoşlanıyorsanız, tüm koleksiyonu gördüğünüzde mutlaka "yeni jenerasyon tasarım" olarak tanımladıkları modellerden birkaçını aklınıza yazacaksınız.

Yalın modeller tercih eden saat tutkunları için modayı izleyen koleksiyonlar sunan markanın yaratıcıları Mara ve Marco Mavilla, bu işe girmeden önce ürettikleri 50 adet polikarbonat saati arkadaşlarına hediye etmişler. Çok beğenilince markanın temelleri atılmış.

ToyWatch şu anda Amerika başta olmak üzere tüm dünyada seçkin noktalarda yoğun ilgi görüyor. Kurucularından Marco Mavilla aynı zamanda İtalya Kayak Şampiyonu unvanına da sahip. Bu nedenle modeller kesinlikle sportif bir ruh taşıyor. Fiyatlarına gelince; yaklaşık 250 dolardan başlıyor.

Ofis modasının yeni kuralları

Çalışan kadın ve erkeklerin yoğun temposuna ayak uyduracak koleksiyonlar yaratan markalar, sonbahar-kış sezonuna hazır... Ofis şıklığınızı geceleri de devam ettirebilmeniz için tasarlanan koleksiyonlarda, formal takımlara artık fazla yer yok.

İş hayatını "klasiklerden" kurtaran Fabrika’nın kadın koleksiyonu Banu Bornovalı, erkek tasarımları ise Hakan Akkaya imzası taşıyor. Yalınlıktan yola çıkarak çarpıcı bir kadın yaratan İpekyol’da ise kendinden emin, renkleri kullanmaktan korkmayan bir kadın ön planda. Her ne kadar bu grupta koyu tonlar ağırlık taşısa da...

MODA HABER

Eskiye özlem duyanlara

Nike’ın Sport Culture koleksiyonu, sınırlı sayıda "en beğenilen eski modelleri" de kapsıyor. Geçmiş koleksiyonlardan ilham alınarak tasarlanan modeller, retro çizgileri günümüz özgün tasarımlarıyla buluşturuyor. Özellikle çantaları, cep telefonu, iPod ve dizüstü bilgisayar gibi teknolojik aletlerin yanı sıra gizli fermuarlı bölmeleriyle maksimum kullanım kolaylığı sağlıyor.

BENİM OLMALI

Seksi ayakkabılar burada

Ayakkabı tutkunları için Ankara’da yepyeni bir adres: CHO... Bcbg Girls, Jessice Simpson, Bcbg Max Azria gibi seksi ayakkabı markaları, artık aynı çayı altında. Gündüz ve gece için stil sahibi seçeneklerin yer alacağı mağazada, birçok farklı ürün grubu bulunacak. CHO, eylülde Ankara CEPA Alışveriş Merkezi’nde, 2007-08 sonbahar-kış koleksiyonu modelleriyle açılış yapıyor.
Yazarın Tüm Yazıları