Türk kadını, Kırkpınar güreşçisini ABD’de kafeste dövüştürecek

ABD’de, 15 yıldır stratejik pazarlama danışmanlığı yapan Türk kadın girişimci Hüma Alpaytaç Gruaz, şimdi de her ülkeden katılımın olacağı bir dövüş şampiyonası düzenlemeye hazırlanıyor.

Sharon Stone, Andy Garcia, Christina Aquilera gibi ünlülerin Türkiye gelmesini sağlayan Gruaz, Bellator Dövüş Şampiyonası için Türkiye’den de dövüş ustalarının katılımını bekliyor.

ABD’de 15 yıldır birçok uluslararası şirkete stratejik pazarlama danışmanlığı yapan, Sharon Stone, Andy Garcia, Christina Aquilera ve Fifty Cent gibi ünlüleri Türkiye’ye getiren Türk kadın girişimci Hüma Alpaytaç Gruaz, şimdi de dünyanın çeşitli bölgelerinden gelecek farklı spor dallarındaki sporcuların ’kafeste’ dövüşeceği bir organizasyona imza atmaya hazırlanıyor. Hüma Alpaytaç Gruaz ve Amerikalı eşi Bjorn Rebney’nin ortağı olduğu Bellator Fighting Championships (Bellator Dövüş Şampiyonası), nisan ayından itibaren Amerika’da başlıyor. Bellator’un tanıtımı tüm dünya ile aynı anda Türkiye’de de yapılacak. Gruaz, güreşten tekvandoya, bokstan kung-fu’ya kadar çeşitli spor dallarında sporcuların dövüşeceği şampiyonaya, başarılı Türk güreşçilerini ve Kırkpınar şampiyonlarını da yarışmacı olarak davet edeceklerini söyledi.

Dövüş dersi alıyor

Bellator’un dünyadaki tüm tanıtım ve pazarlamasından sorumlu olan Gruaz, Latince ’Gladyatör’ anlamına gelen Bellator için (MMA, Mixed Martial Arts), ünlü Amerikan spor kanalı ESPN ile anlaştıklarını belirtti.

Gruaz, bu sporu daha iyi anlamak ve hissedebilmek için kadın çalışanlardan oluşan şirketinin tüm ekibiyle birlikte ’Karışık Dövüş Sanatları(MMA)’ dersleri almaya da başlamış. Alpaytac Pazarlama İletişim ve Halkla İlişkiler’in kurucusu ve başkanı Hüma Alpaytaç Gruaz, geçtiğimiz kasım ayında Amerika’da ’2008 PR People Awards’ ödülünü de almış. ’Yılın marka pazarlayıcısı’ seçilen Gruaz’ın şirketi, Dünya Su Forumu’nun Avrupa ve Amerika’daki tanıtımını da yapıyor. Gruaz ile karışık dövüş sanatlarının yanı sıra dünyadaki pazarlama trendlerini ve marka yaratmanın püf noktalarını konuştuk.

ÆKarışık dövüşte Amerika’da neden yeni bir lig oluşturuldu?

- Amerika’da en önemli dövüş sporu olan boks, 1930’larda ekonomik kriz sonrasında popüler hale geldi. Karışık dövüş sanatı da bugün krizin de etkisiyle dünyayı kasıp kavuran ve en hızlı büyüyen sporlar arasında. Üç yıl önce UFC (Ultimate Fighting Championships) tarafından Amerika’da Spike kanalının yayınlamaya başladığı karışık dövüş sanatları ligi bir milyar dolarlık bir endüstri haline geldi ve hızla büyümeye devam ediyor. Karışık dövüş sanatının yeni ligi olan Bellator’u eşim Bjorn Rebney ve ünlü Hollywood film yapımcısı Brad Epstein ortak kurdu. Bellator maçları nisan ayındaki lansmanın ardından İngilizce ve İspanyolca olarak ESPN’de canlı yayınlanacak.

Dövüşler kafeste yapılıyor

ÆBu dövüşün özellikleri nedir?

-Karışık dövüş sanatları, judo, tekvando, boks, jijitsu, güreş, karate gibi tüm dövüş sanatlarını birleştiriyor. Dünya karate, tekvando, güreş şampiyonlarının profesyonel olarak katıldıkları bu ligdeki dövüşler boks karşılaşmalarındaki iple çevrili alan yerine kafes içindeki bir alanda yapılıyor. Burada bir judocu bir güreşçiyle dövüşebiliyor. Bellator’un kurucusu ve CEO’su eşim Bjorn Rebney, Bellator’un dünyanın en iyilerini bir araya getireceğini söylüyor.

ÆBellator karşılaşmaları nasıl yapılacak?

- Şampiyonada ilk sezon dört turnuva düzenlenecek. Dört ayrı kilo sınıflandırmasının her birinden 8 dünya klasmanındaki dövüşçü dünyanın her yanında bir araya gelecek. Her turnuvada kazananlar, gittikçe artan bir para elde edecek ve şampiyonluk dövüşüne bir adım daha yaklaşacak. Dövüş ya zaman dolduğunda ya hakem kararıyla bitiyor. Dövüşçülerden birinin diğerine eli ile iki kez yavaşça dokunması teslim olması anlamına geliyor.

Türkiye’de de maç yapacağız

ÆTürkiye’den sporcular katılabilecek mi?

- Dünyanın en üstün karışık dövüşçüleri güreşçilik birikimi olanlardır. Ata sporumuzun güreşçilik olduğu Türkiye’den de, bu lige Türk karışık dövüş sanatında usta olan Türklerin de gelmesini isteriz. Bunun yanında dünyayı kasıp kavuran bu yeni spor dalının da Türkiye’de hızlı bir biçimde yayılacağına inanıyoruz. Amacımız Bellator’un programlarını Türk televizyonlarına getirmek ve hatta bazı maçları Türkiye’de yapmak. Amerika’nın en moda ve gelecek vaad eden erkek sporunu bir Türk kadını olarak dünyaya ve Türkiye’ye tanıtacağım.

HÜMA ALPAYTAÇ GRUAZ

Alpaytac Pazarlama İletişim ve Halkla İlişkiler Şirketi’nin Başkanı Hüma Alpaytaç Gruaz, Bryn Mawr College’den İktisat ve Güzel Sanatlar alanlarında Magna Cum Laude (Yüksek Şeref) çift derecesiyle mezun oldu. Rotterdam Art Academy’den Güzel Sanatlar’da yüksek lisans derecesi aldı. Northwestern Üniversitesi’nde Kellogg Executive MBA programını tamamladı. İyi derecede Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Hollandaca biliyor.

Hollywood ile ortak film turizmi patlatır

ÆTürkiye’nin tanıtımı için neler yapılması gerekir?

- Eşimle birlikte İstanbul tanıtımı kapsamında bazı film çalışmalarımız var. Eşimin yazdığı bir senaryoyu Türkiye’de çekeceğiz. Bu filmin İstanbul’un tanıtımında kullanılmasını arzu ediyoruz. Ayrıca dünyadaki kriz yüzünden bazı büyük ünlülerin Türkiye’ye gelmesi daha kolay. Bu da Türkiye’nin tanıtımı açısından büyük bir fırsattır.

İnternetin gücünü kullanın

ÆTürk şirketlerine kriz ortamında ne önerirsiniz?

- Türk şirketleri sadece satışta değil, online marketing dediğimiz internetin gücünü markalaşmak için de kullanabilir. Amerika’nın yeni başkanı Barack Obama’nın kampanyasında internetin gücü kullanıldı, derinden gidildi, sonucunda büyük patlama oldu. Türkiye aslında krizi bir fırsat olarak görebiliriz. Çok kuvvetli ve kaliteli ürünlerle Amerika’ya girebilir.

Aldatılmayı kabul etmedim, Amerika’da sıfırdan başladım

ÆAmerika’ya ne zaman, neden gitmiştiniz?

- Mutsuz olan herkese söylüyorum, hiçbir şey için asla geç değildir. İlk eşim de Amerikalıydı. Onun için oraya gidip yerleştim. Boşandıktan sonra Amerika’da 33 yaşımda tek başıma, iki çocukla hayata yeniden başladım. O yıllarda ya aldatılmayı sineye çekip mutsuz bir evliliği çocuklarım için sürdürecektim ya da sıfırdan başlayacaktım. İkincisini seçtim, Amerika’da tanıdığım olmadan bir PR şirketine başvurdum, para almadan çalışıp kendimi ispatladım. Türküm diye aşağılandığım da oldu. Çalıştığım ofisin bulunduğu binanın sahibi Yunanlıydı. Kendi işimi yapmak için işten ayrıldığım gün beni çağırıp giriş katında bir ofis verdi ve ’İşe başla, kirayı sonra ödersin’ diyerek beni ağlattı. Bjorn Rebney, benim ikinci eşim.

Kafesteki sporcular saygılı

ÆSiz bir sanatçısınız. Dövüşe nasıl sıcak bakıyorsunuz?

- Gördüm ki, bu dövüşlerde birçok spor tekniği kullanılıyor. Bu dövüşlerde Uzakdoğu sporlarında olduğu gibi iki sporcu da birbirine saygılı.
Yazarın Tüm Yazıları