Toprağında ölmek yasak

NORVEÇ’in Longyarbyön kasabasında iklim nedeniyle cenazelere yönelik ilginç bir uygulama hayata geçirilmiş durumda.

Bu kasabada ağır şekilde hastalanma talihsizliğine uğrayanlar, bir uçağa bindiriliyor ve ömürlerinin son günlerini Norveç’in başka bir yerinde geçiriyorlar.

Eğer hasta uçağa yetişemez ve hastalığa ya da kazaya bu topraklarda kurban giderse işte o zaman bu topraklara gömülemiyor. Kasabanın küçük mezarlığı bundan 70 yıl önce yeni cenaze kabul etmeyi durdurmuş. Çünkü cesetlerin, soğuk nedeniyle hiç bir şekilde bozulmadığını keşfedilmiş.

Virüs tespit edilmiş

İnanması güç ama bilim adamları yakınlarda 70 yıl önce ölüp buraya gömülmüş bir ceset üzerinde yaptıkları incelemede, 1917’de çıkan bir salgınla kasaba halkının önemli bir kısmının ölümüne yol açan grip virüsünü capcanlı tespit etmişler.

Kuzeyde 78. paralel üzerindeki Longyarbyön, Norveç’in kuzey sahili ile Kuzey Kutbu arasındaki Svalbard takımadalarından birinin üzerinde bulunuyor. Bir dağın eteğindeki rüzgara korunaklı vadiye inşa edilmiş küçük ahşap evlerden oluşan kasabada yaklaşık bin 500 kişi yaşıyor. Kutup bölgesinde, Mart ile Ekim arası uzun bir tek gün gibi. Güneş hiç batmıyor. Ama hiç bir zaman da pek ısıtmıyor.

Huzurevi yok anaokulu var

Buraya 12 yıl önce yerleşen psikoterapist Kristin Grotting yerel bir gazeteye şunları söylüyor:

"Eskiden sürekli buz olan bu körfez, artık kış ortasında bile donmuyor. Çevresindeki buzullar da giderek eriyip küçülüyor. Yaklaşık on yıl önce, körfezin üzerinde kar motosikletleriyle geziyorduk ama şimdi bu mümkün değil." Küresel ısınma Kristin Grotting’i kaygılandıran tek konu değil. Emekli olduğunda ne yapacağını düşünüyor. Çünkü bu kasabada yaşlılar ve bakıma muhtaç insanlar için hiç bir olanak yok. Longyarbyön kasabasının yaşlılar için huzurevi yok ama anaokulu var.

Kuaförlerden olimpiyat imajı

ÇİN’de 8 Ağustos’ta başlayacak olimpiyatlar için hazırlıklar son sürat devam ediyor. Daha önce bu köşeden duyurduğumuz sigarayı bırakma kampanyasından sonra şimdi de çocukların değişik şekillerde kestirdiği saçları dikkat çekiyor. Çin’in kuzey batısında bulunan Qinghuangdao bölgesindeki kuaförler şu sıralar değişik saç şekilleri üreterek hem çocuklara farklı imaj yaratıyor hem de en orijinal saç şekillerini bulmak için kendileriyle yarışıyorlar. İlginç şekiller arasında olimpiyatların simgesi olan 5 halkadan çekiç atan adam figürüne kadar bir çok şey bulmak mümkün.

Berlin en çok grafiti sanatından şikayetçi

ALMANYA’nın başkenti Berlin, toplu taşıma araçlarına çizilen grafitiden şikayetçi. Şehirdeki metro, otobüs ve taksiler grafiti meraklılarının yaptıkları çizimlerle dolu. Toplu taşıma araçlarının kirlenmesinin yanı sıra bunları temizlemek için de ciddi paralar harcanıyor.

Berlin’in en büyük otobüs firmalarından BVG ve S-Bahn’ın yetkilileri grafiti meraklılarının arttığını ve 14.5 milyon Euro’yu sırf grafiti temizlemek için kullandıklarını söylediler.
Yazarın Tüm Yazıları