Tarzınızı isminden tanıyın

Dekorasyon terimleri çoğumuzun aklını karıştırıyor. Evinize yeni mevsimle yeni bir hava vermek isterseniz her kafadan bir ses çıkıyor. Kimi “provence’ı dene”, kimi “country moda” diyor. Hepsinin bir dekorasyon tarzı, stili olduğu anlaşılıyor ama bu terimler aslında ne anlama geliyor? İşte merak edenlere mini bir dekorasyon sözlüğü

Art Deco: Fransa kökenli bir sanat akımı. 1920’lerden sonra mimaride sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı. Bu tarzda gotik süsleme öğelerinin yanı sıra geometrik desenler bulunuyor. Yuvarlak köşeler ve keskin çizgileri de unutmamalı. Sanayileşme süreciyle el işinin yerini bu dekorasyon stilinde fonksiyonel, işlevsel mobilyalar alıyor. Ar deko diye okunuyor.
Art Nouveau: Zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir stil. Duvar kağıtlarında bile karşımıza çıkabiliyor. Objelerde yumuşak çizgiler var. Uzun saçlı ve elbiseli kadın figürleri sık kullanılıyor. Doğanın ilham verdiği mobilyalarda meşe, sandal ve tik ağaçları tercih ediliyor. Ar nuvo diye okunuyor.
Provence: Güney Fransa’nın lavanta tarlalarını andırıyor. Sıcak ve sade evleri sevenlere hitap ediyor. Temelini doğal ve açık renk mobilyalar oluşturuyor. Ağırlıklı olarak beyaz var. Eskitme mobilyalara vintage objeler eşlik ediyor. Ferforjeleri de unutmamalı. Provans diye okunuyor.
Country: Amerika’daki çiftlik evlerinden ilham alıyor. Şehir hayatının karmaşasından uzaklaşmak isteyenlere sesleniyor. Ahşap ve hasır gibi doğal malzemelerle yapılan mobilyalar ön planda. Açık renkler, özellikle beyaz tercih ediliyor. Koltuk kumaşlarında çiçek desenleri bahar havasını evlere taşıyor. Büyük dolap ve yemek masaları da olmazsa olmazlarından.
Eklektik: Yaratıcılığınızı her şeyden önde tutuyor. Eklektik tarzda bir ev tasarlamak için öncelikle farklı objeleri göze hoş gelecek şekilde buluşturmalı. Renk uyumu çok önemli. Ana renklerle kontrast renkler bir arada olmalı. Aksesuvar ve objelerde de zıtlık yaratmak, gelenekselle moderni iyi harmanlamak şart.
Zen: Uzakdoğu ve Asya stili olarak da biliniyor. Temelinde huzur, sakin bir yaşam ve sadelik var. Buradan yola çıkarak sade ve minimalist mobilyalar evleri süslüyor. Az renk kullanılıyor. Budist tapınaklarının kum, çakıl, kaya ve bazen çimen gibi doğal unsurlarıyla Japon kayalık bahçeleri yapılabiliyor. Bunların dinginlik ve huzur verdiğine inanılıyor. Dar alanları daha ferah gösteriyor. Üstelik su gerektirmiyor.

ÇARŞIDAN BİLDİRİYORUM

Dünya markaları satılıyor
İCA mağazalarında satılan aksesuvarlar tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Şeffaf ve parlak vazolar evlere zarif bir hava verirken şamdanlar ve içlerine yerleştirilen mumlar odalara güzel ışık yayıyor. Flamant marka tasarımlar sıcak, bohem ve nostaljik. Austin’deyse Amerikan tarzını yansıtan dekoratif objeler, vazo, ayna ve mobilyalar var. İCA Etiler’de ayrıca Ralph Lauren Home, Calvin Klein Home, Missoni Home, Selva ve Stanley’nin ürünleri var. www.ica.com.tr

Dekorasyon iPad’e girdi
Praktiker, iPhone ve iPad menülerindeki hızlı erişim hizmeti sayesinde artık tek bir tıkla yanınızda. Markanın kataloğuna istediğiniz zaman ulaşabilir ve internetten alışveriş yapabilirsiniz.

Tasarım kapılar
Kale çelik kapılar güvenlikle tasarımı birleştiriyor. Kapılar, yedi santim kalınlığında, ağır darbelere dayanıklı çelik gövdesine ilave olarak dört milli dört kademeli sürgü sistemi ve ses-ısı yalıtım dolgusuyla üretiliyor.

DEKO-ÖNERİ

Evin her bölümünde rahatlıkla kullanabileceğiniz aynaların vazgeçilmez olduğu yer, banyolar. Banyodaki ayna kendinizi görmekten daha fazla işe de yarayabilir. Küçük ve iç karartıcı bir banyoyu, bir duvarını tamamen aynayla kaplayarak, ferah bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Işık aynalardan yansıyacağı için banyonuz daha aydınlık olacaktır. Banyo aynalarının tek sorunu buharlar. Bunu önlemek için özel solüsyonlar kullanabilirsiniz. Saç kurutma makinesini birkaç dakika aynaya tutarak da buhardan kurtulabilirsiniz.

İNİYOR
* Dekoratif parçalı aynalarla duvarlara şekil yapmak

ÇIKIYOR
* Sticker kullanmak

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
ŞARKICI BARBAROS

* 50 seneyi geçkin ömrü olan plakçalar ve radyomdan vazgeçemem.
* Paris tablolarına arada göz atıp kendimi iyi hissediyorum.
* Üstünde şarkı sözleri yazdığım, benimle beraber evde her yeri dolaşan portatif masam çok önemli.
* Çizgi roman koleksiyonum ve en sevdiğim kitaplarımın bulunduğu kitaplığa kafamı dağıtmak istediğimde başvuruyorum.
Yazarın Tüm Yazıları