Sorunların çözümünde etkin olmak önemli

SİVİL toplum örgütleri, yaptıkları araştırmalar, gerçekleştirdikleri sürdürülebilir projelerle çözüm üretiyor...

Son yıllarda etkinlikleri artıyor. Her ne kadar Avrupa ve gelişmiş ülkelerdeki yapılanmalara ulaşamasak da iyi yolda olunduğu ortada. Sivil örgütlenme açısından İzmir, Türkiye’nin önde kentlerinden birisi. Ve buna güzel bir örnek... İzmir Sivil Toplum Örgütleri Platformu. Projeler, araştırmalar ve sorunların takibi anlamında kente önemli katkıları olan bir güç birliği. Bu hafta İSTÖP Genel Başkanı Mehmet Aydoğan’la söyleştik.

Æ İSTÖP nasıl oluştu? Amaçlarınız ve şu anki üye profilinizden bahseder misiniz?

Æ Günümüzde giderek zorlaşan toplumsal sorunların çözümünde devlet ve kurumlarının tek başına yeterli olamadığı görülüyor. Bu noktada sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşüyor. Bazı sorunların, tek sivil toplum örgütünün uğraşılarıyla çözülemeyeceği görülünce daha büyük organizasyonlar halinde bir çatı altında bir araya gelmesi zorunlu hale geldi. Biz de bu fikirden yola çıkarak, İzmir’in sorunlarına karşı güç birliği oluşturmak amacıyla, 1999’da 30 civarında sivil toplum örgütüyle İzmir Sivil Toplum Örgütleri Platformu (İSTÖP)’ü kurduk. Şu an platformumuz çatısı altında 70’in üzerinde dernek, vakıf, federasyon ve sendika yer alıyor. İSTÖP, toplumsal sorunlara el atarak, araştırmayı, projelendirmeyi, bilimsel raporlar hazırlayarak karar organlarına aktarmayı ve sorunların takipçisi olmayı amaçlamıştır.

Halen iki başkanlığı bir arada yürütüyor

1956 İzmir doğumlu Mehmet Aydoğan, Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Çeşitli sektörlerde çalıştı. Birçok şirketin kurucusu olan ve yönetim kurulu başkanlığını yürüten Aydoğan, 20’nin üzerindeki sivil toplum örgütünde görev aldı, yönetimlerine girdi. Aydoğan, halen İzmir Valiliği Sosyal Hizmetler Vakfı Mütevelli Heyet üyeliği ile İzmir Sivil Toplum Örgütleri Platformu (İSTÖP) ve Konyalılar Dernekleri Birliği Federasyonu (KONFED) Başkanlığı görevlerini yürütüyor.

Kentimiz için çalışıyoruz

Æ İzmir ile ilgili ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?

Æ Türkiye’de ilk kez bilim danışma kurulu kuran, AR-GE ve proje faaliyetlerinde bulunan sivil toplum örgütü olan İSTÖP, birçok önemli projeye imza attı. 100’ü aşkın akademisyen, sivil ve askeri üst düzey bürokrat, işadamı ve uzmanlardan oluşan Bilim Danışma Kurulu, halen toplum, sağlık, çevre, enerji, istihdam ve kentsel dönüşümde proje çalışmaları yürütüyor. Birçok konuda önemli projeler üreten İSTÖP’ün Konak Projesi, İzmirlilere sunduğumuz en önemli hizmetlerden biri. Türkiye’nin ihtiyacı olan genç liderler yetiştirilmesi için hazırladığımız "İnovatif Genç Lider Siyasetçi Yetiştirme" ve Avrupa Birliği’ne bu güne kadar bir sivil toplum örgütünün sunduğu en başarılı sosyal içerikli istihdam projesi seçilen "İzmir’de Yaşayan Roman Gençlerini Girişimci Yapmak" önemli çalışmalarımızdan birkaçı. Ulaşım master planı olmayan İzmir için geliştirdiğimiz yeni modelle kentimizin daha yaşanır bir şehir haline geleceğine inanıyoruz. Bunun dışında daha önce Seferihisar Jeotermal Alanı’nda olduğu gibi inceleme ve değerlendirme raporları hazırlayarak, kamuya yardımcı oluyoruz.

Projeler hayata geçerse herşey güzel olur

Æ İSTÖP’ün yeni projelerini ve hedeflerini anlatır mısınız?

Æ Proje bazında İzmir’i bir dünya kenti yapmak amacıyla birçok öneri dile getirdik. Gecekondulaşmaya, engelli vatandaşlarımızın karşılaştıkları zorlukların kaldırılmasına, kentin daha yaşanır hale gelmesine yönelik çözümler önerdik. Ancak öneri yeterli değil. Projelerin hayata geçmesi önemli. Bunun için projelerimizin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Sağlıktan çevreye, eğitimden istihdama ve ekonomiye kadar birçok alanda çalışıyor, Türkiye’nin uluslararası platformlarda en iyi şekilde temsil edilmesine önem veriyoruz. İSTÖP, İzmir’deki hastanelerin yenilenmesine, kentimizdeki, ilçelerdeki kamu binalarının depreme karşı güçlendirilmesine yönelik yapılması gerekenleri proje bazında hazırlayarak ilgili makamlara sunuyor. Ülkemizin AB fonlarından yeterince yararlanabilmesi için iyi hazırlanmış projelere ihtiyaç olduğundan ilköğretim öğretmenlerine "Bilimsel Proje Hazırlama Metod ve Teknikleri" konusunda eğitimler düzenliyor. Sokak çocuklarına destek oluyor, engellilerin iş gücü olarak ekonomiye kazandırılması için projeler geliştiriyor. Yeşil kuşak projesiyle 100 binin üzerinde fidan dikilmesine ön ayak oluyor, İzmir’in suyuna, doğasına sahip çıkıyor. Yeni rekreasyon ve sosyal alanların oluşturulmasına, kırsal kalkınmaya, toplumsal bütünleşmeye yönelik projeleri hayata geçirmeyi hedefliyor.
Yazarın Tüm Yazıları