Sokaktaki couture ruhu

Bu oyunu artık kurallarına göre oynama zamanı geçti.

Tasarımcılar seçeneklerini sunuyor, siz kendi modanızı kendiniz yaratıyorsunuz. Moda kurbanlarına verilen reçeteleri takip etmeyenler için şu sıralar folk etkisi altındaki ’couture’ bir sokak şıklığı konuşuluyor!

Sıcaklara tamamen veda ettiğimiz için artık kışlık seçenekleri değerlendirmenin zamanı geldi. Trendleri deşifre ederek, zorlama bir stil oluşturma fikrinden her geçen yıl daha da uzaklaşıldığını gördükçe mutlu oluyorum. Artık tüm "fikirleri" ortaya koyma, içlerinden bizi ilgilendirenleri listeye ekleme zamanı. Hatta deneme yanılma yöntemiyle yeni keşiflerden memnun olma...

Bu sezon her ne kadar yoğun etnik baskıları geride bıraksak da, sokak modasında yeri olan bir "yeni-folk" akımının etkisi altındayız. Bunu, tüyler, püsküller ve etnik desenlerin hakimiyetindeki parçalardan bağımsız, renklerin, kontrastların ve detayların başrol oynadığı elbise ve ceketlerin öne çıktığı bir stil olarak da yorumlayabilirsiniz.

Tasarımcıların koyu renklerle oynadıkları ve silüetlerde hayat bulan kış oyununa biraz eğlence katmak için modanın sürprizlerinden biri bu; sizi kendi halinize bırakıp, özgür kılmak!

Neler mi var? İsterseniz düz, yünlü triko bir elbisenin beline kalın deri kemer takın ve renkli bir şalla boynunuzu süsleyin; dilersesiz ki, bu benim en favori karışımım, ipek veya ince dokulu şık bir elbiseyle, ceketi tercih edin. Ama bir yerinden aksesuvarlarla mutlaka bu görüntüyü destekleyin. Bu, renkli bir opak çorap, atkı, bere, kolye, eldiven veya bunların uyumlu bir karışımı olabilir.

Oyunu ’zıtlıklar’ kazanır

Bu oyunu kesinlikle zıtlıklar kazanır. Kontrast renklerin yarattığı yeni "stil" anlayışı, kadınların çantayı ayakkabıya, kolyeyi kazağa uydurma gibi, bence stillerini "klişe" kılan arayışlarına da bir son verecek.

2007-08 sonbahar- kış defilelerinde, etnik ve folk dokunuşlar desenlerden sonra detaylarla yaratılıyor. El yapımı el işi "patch"ler, kontrast renklerle yaratılan görsellik de bu görünüme destek veriyor. Onun dışında, koleksiyonlarda satışa konulan tüm parçalarda minimalizm, siyah ve grilerin hakimiyetindeki tasarımlar göze çarpıyor. Bu denge, daralan silüetlerde, kesimlerle iddiasını gösterirken, modanın sokaklara yansıyan haline "zıtlıklar" hakim oluyor.

Siyah bir elbisenin altına pembe opak bir çorapla mavi bir bot giymek artık rüküşlük değil, kişisel bir tavır. Ayrıca, zımba ve derilerle yaratılan "rockçı" görünüm, XL hırkalar, kemer ve pantolonlarla ortaya çıkan "şehirli hafta sonu" stili, kısa, çan kesimli ceketler ile "retro" şıklık ve günün her anında vazgeçilmez "lady lüksü" de iç dünyanızın yansımaları arasında.

Moda tutkunları için yine de belirtelim; sezonun yıldızları hacim, renkli ve üst üste özgür karışımlar, dar pantolonlar, ceketler ve siyah.

Sokak şıklığında ’şallar’ dönemi

Minimal, lüks veya bohem bir tarz yaratmak için kullanılan şallar, Hollywood ünlülerinin de son zamanlarda gardıroplarına girdi. En sade kombinasyona bile farklı bir hava katan bu atkı şallar, geceleri parlak dokudaki kumaşlarıyla en şık elbiseleri, gündüzleri ise etnik havada, renk ve desenli seçenekleriyle bu ara mevsimin vazgeçilmezleri arasına giriyorlar.

Erkeklerin dünyasında çalışın hayal dünyasında yaşayın

Bu yıl, modanın devi Dior’un 60. yılı kutlanıyor. Ama aynı zamanda markanın kreatif direktörü olan John Galliano’nun da bu köklü markadaki başarılı kariyerinin 10. yılı. Galliano kimilerine göre çılgın, hatta normal olamayacak kadar yaratıcı. Geçtiğimiz günlerde Paris’teki yaz şovunun ardından kutlamalar çerçevesinde kameralar önüne çıktı ve kendi dünyası hakkında ilk kez şu açıklamaları yaptı:

n Size ilham veren isimler kimler?

- "Marlene Dietrich, Ava Gardner ve Kate Moss bana ilham veren kadınlar oldular hep. Tasarım anlamında sorarsanız 50’li yıllarda Dior için şapkalar tasarlayan Mitza Bricard’ın ismini verebilirim.

n Peki bize bir stil ikonunun ismini vermenizi istesek?..

- Kate Moss. Onunla ilk karşılamamızda 14 yaşındaydı. Muhyeşem bir vücudu ve güçlü bir stil anlayışı var.

n Şu anda köklü moda markalarının koleksiyonlarına imza atan genç tasarımcılar için ne söyleyebilirsiniz?

- Yaratıcının genlerine sadık kaldıkları sürece çok iyi işler yapacaklarına inanıyorum.

n Tasarım olarak kimleri beğeniyorsunuz?

- Azzedine Alaia ve birkaç genç Japon tasarımcı...

n Kadınların gardıroplarından eksik olmaması gerekenler?..

- Kumaşı ve kesimi çok nitelikli olan ve gerekirse bir kez giyilecek olan bir parça.

n Stile yön veren parçalar nelerdir?

- Ayakkabı ve çanta.

n Makyaj?..

- Çok iyi ve doğru yapılırsa.

n Bir kadın dikkat çekmek isterse nasıl giyinmeli?

- Bir kadın giyindiğinde şu mesajı vermeli: Erkeklerin dünyasında çalışıyorum ama hayal dünyasında yaşıyorum! Bir kadın ne istediğini, hangi parfümün kendine yakıştığını bilmeli.

n Kendinize nasıl bakıyorsunuz?

- Yağ özleri ve banyo tuzlarını karıştırarak kendi bakım iksirimi hazırlıyorum. Koşuyorum ve vücut çalışıyorum.

n Bir starınız var mı?

- Matador, Miguel Abellan. Benim için cesaret, şıklık ve güzelliğin modeli. Arenaya çıkmadan önce giyinmesine yardımcı oldum.

n Tasarımcı olmasaydınız ne olurdunuz?

- Hep istediğim bir işi yapıyorum ve bunun için hep dua ediyorum.

Moda haber

Cin fikirli misiniz

Colin’s sonbahar-kış koleksiyonu, kendinizi şımartabileceğiniz kadar rahat ve özgür... Ve size soruyor: "Ne kadar jean’sin?" Bu soruyla başlayan büyük Colin’s kampanyasında muhteşem ödüller kazanma fırsatınız var. "Jean fikirli" Colin’s tutkunları, sezon alışverişlerini buradan yaparak birbirinden cazip hediyelere sahip olma fırsatı yakalayacak. Bunun için; www.jeanfikirler.com’u ziyaret edin ve kampanyaya katılmak için 75 YTL’lik alışveriş yapın.

Kadınların yeni idolü: Betty Boop

Yumuşak tonlar, sade çizgilerin verdiği rafine his, sportif şıklık, cazibe ile yoğrulmuş bir koleksiyon... Beğenilen çizgi karakter Betty Boop, Sunset’in dış giyim koleksiyonu ile yeniden hayat buluyor. Bu dış giyim koleksiyonu birbirinden yetenekli tasarımcılardan oluşan bir ekip tarafından hazırlandı. Elbiseden trikoya, denimden tişörte kadar birçok parçada dış giyim koleksiyonun yaşam kaynağı olan Betty Boop, kadınlara sürprizler hazırlamaya devam edecek.

Geleceği yorumluyor

Aldo 2007/08 sonbahar-kış koleksiyonunda, nostaljik çizgiler, modern detaylarla kombinleniyor. Futüristik tarzıyla geleceği bugüne taşıyan markanın platform topukları, Mary Jane modelleri, yarım botlar ve babetleri sezon modasının sözcüleri. Ortaçağ’ı yansıtan modellerde, eskitilmiş ve eski görüntü sokak modasını renklendiriyor.
Yazarın Tüm Yazıları