Sınıfta kaldık

BASKETBOL sezonu Efes Pilsen’in şampiyonluğu ile bitti ancak son maçta çıkan olaylar güvenlik olayının önemini de ortaya koydu.

F.Bahçeli taraftarların yaptığı taşkınlık Efes Pilsen’in 13. şampiyonluğunu ağız tadıyla kutlamasına engel oldu.

Peki buraya bu nokta nasıl gelindi?

Serinin başından itibaren her iki taraf yöneticilerin anlamsız demeçleri, gereksiz idari çekişmeler ortamı gerdi ve sonunda da bu istenmeyen tablo ortaya çıktı.

Gerek saha avantajını elinde bulunduran takımın bilet konusunda ortamı germesi, gerekse yenilen takımın hakemler üzerinde kurduğu baskı basketbol adına görmek istemediğimiz düzeydeydi. Bir de buna evsahibi takımın güvenliği sağlamak için kendi güvenlik olayını devreye sokması tüm maçlarda sinirler bir yay gibi gerildi.

Hoş olmayan görüntüler

Hesabı kim verecek?

Senelerdir F.Bahçe-Efes Pilsen finali oynandı ama hiç bu kadar olay çıkmadı. Ve şampiyonluk kupası rahatlıkla veriliyordu. Benim görev yaptığı dönemlerde bu böyle olmuştu. Hiç kimse de üzüntüsünü böyle yansıtmamıştı. Kişisel zararlar verilmemişti. Şunu açıkça söyleyebilirim ki özel güvenlik konunu daha hazmedemedik. Ayrıca özel güvenlikte çalışan kişilerin olaylara mani olabilecek donanımda olduğuna inanmıyorum.

Son maçın bitimine 15 dakika kala alınması gereken tedbirlerin alınmaması, oyuncuların fiziki zarar görmesine, soyunma odası koridorlarına taraftarların girip teknik ekip ve oyunculara saldırılmasına, federasyon ve kulüp başkanına kadar tacizde bulunmasına kadar uzanan hoş olmayan görüntülere şahit olduk.

Güvenlik elden geçmeli

Niçin bunun tedbirleri alınmadı? Allah korusun Efes Pilsenli oyunculardan biri başka darbelerde da maruz kalabilirdi. O zaman bunun hesabını kim verecekti?

Bütün bu yaşananları ele aldığımızda özel güvenlik sisteminin bir kez daha gözden geçirilmeli, burada çalışan kişilerin daha donalımlı olması gerekir. Polisin de bu tür olayların yer almaması için daha çok devrede olması gerektiği düşüncesindeyim. Aksi takdirde bu yaşananlar gelecekte olabilecek daha büyük olayların habercidir diyorum.

Güvenlik konusunun sınıfta kaldığı son final maçında federasyonun 3 FIBA hakemini bu maçta atamasını ise kutluyorum. Üç hakemimiz de hiçbir itiraza yer vermeyecek şekilde maçı yönetti. Oyunun da önüne geçmedi.

Bu arada Efes Pilsen’in şampiyonluğunu hak ettiğini ama gerekli şekilde kutlayamamalarının üzüntüsünü en az onlar kadar ben de üzüldüm.
Yazarın Tüm Yazıları