Sıcaklara devam

Sıcaklık pazar günü birkaç derece azalıyor, temmuzun 2-3-4-5’inde de kuzey bölgelerde normaller civarına iniyor.

Sonrasında yine sıcaklarla beraberiz. Yağış önümüzdeki günlerde bölgesel olarak Doğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde bekleniyor. Bunun dışında yağış yok. Ağır yiyeceklerden uzak durun, özellikle öğle saatlerinde alkolden de. Bol ve açık renkli kıyafetler tercih edin. Hava vücudunuz ile kıyafetiniz arasında sirküle olabilsin, şapka kullanın, uzun süre direkt güneş ışınlarına maruz kalmayın...

*

Hazirandan beklenmedik sıcaklık değerleri var. Biz bültenlerimizde sürekli uyarılarda bulunuyoruz, özellikle güneşin zararlı etkilerine karşı ama sanırım bu sanki yalnızca tatilcilere söylüyormuşuz gibi algılanıyor. Aslında çarşıya, pazara, elektrik faturası ödemeye, giderken, yani açık havaya çıkarken öğle saatlerinde bu UV’ye (Ultraviyole) maruz kalıyoruz. Yani UV yazlık mekan, kışlık mekan diye ayırt etmiyor. Yalnızca tatilcilerin değil, herkesin uygulaması gereken öneriler bunlar. Aynen yaşlılara ağır sıcaklarda aktivitelerini yavaşlatmalarını istememiz gibi. Gelen elektronik postalardan anlıyorum ki "aktivitelerini yavaşlatın" dememizden sanki tatilde denize gidenleri, ya da animasyonlara katılanları kastediyormuşum gibi algılanıyor. Aslında diyoruz ki; bir güne, ya da herhangi bir zaman aralığına 3-5 tane işi sıkıştırıp metabolizmayı zorlamayın.

Eğer çocukluğunuzda geçirdiğiniz güneş yanıkları ve buna bağlı lekeler varsa daha hassas davranmanız gerekiyor, zira cilt altına yerleşmiş kanser hücrelerini harekete geçirebilirsiniz.

Güneş kremi kullanıyorsunuz. Güneş koruma faktörleri bulunan kremler daha çok UV-B’ye karşı sizi korur. Ama UV-A daha derine inebiliyor ve deri kanserine neden olabiliyor. Bu nedenle aldığınız ürünün UV-A’ya karşı da korumalı olduğuna dikkat edin. Hele açık renkli bir tene sahipseniz 30 koruma faktörlü ve UV-A korumalı ürünler kullanılmalı.

Eğer derinizde yanık varsa; hiç güneşe maruz kalmayın. Çünkü derinizi güneş ışınlarına karşı koruyan doğal bariyer tahrip olmuş, UV’den çok daha fazla etkileneceksiniz demek.

Güneş kreminizi sürseniz de uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmayın. Yüzde yüz koruma diye bir şey yok, unutmayın.
Yazarın Tüm Yazıları