Gemiden düşüp kurtulabilir misiniz?

Dev bir gemide, uçsuz bucaksız denizde ilerliyorsunuz. Bir şeyler oluyor. Kendinizi bir anda denize düşmüş buluyorsunuz. Yaşama şansınız var mı?

Haberin Devamı

Son yılların en ilginç ‘kurtulma mucizelerinden’ biri geçenlerde Hırvatistan açıklarında yaşandı. 46 yaşındaki İngiliz vatandaşı Kay Longstaff, Hırvatistan’da Dubrovnik’ten kalkıp İtalya’da Venedik’e giden ‘Norveç Yıldızı’gemisinin yolcusuydu. Saat 23.45’te iddiaya göre erkek arkadaşı ile tartışmıştı. Kendini iyi hissetmiyordu. Geminin arka tarafındaki korkuluklara tırmandı ve Adriyatik Denizi’ne atladı. Gemi gece karanlığında hızla uzaklaşıyordu. Soğuk su onu kısa sürede kendine getirdi. Yaşamak istiyordu. Ama kurtulma şansı da milyonda birdi. Tüm olumsuzluklara rağmen o bir kabin memuruydu. Uzun yıllar İngiliz havayolu şirketi Virgin Atlantic’te uçtuktan sonra kariyerine özel iş jetlerinde devam ediyordu.

Gemiden düşüp kurtulabilir misiniz


10 saat denizde

Denize düştükten saatler sonra sabah 06.00’da kaptan kayıp yolcuyu hem Hırvat hem de İtalyan Sahil Güvenlik birimlerine bildirdi. Geminin rotası üzerinde hemen arama-kurtarma çalışmaları başladı. Akıntı ve rüzgâr hesapları yapıldı. Bölgedeki diğer gemilere bilgi verildi. Birkaç saat sonra Hırvatistan Sahil Güvenlik ekipleri Kay Longstraff’ı buldu. 10 saat sonra kurtarılan ve uzun süre soğuk suda kalınca ‘hipotermi’ye girmeye başlayan Longstaff’a hemen sağlık müdahalesi yapıldı. Olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

Hayatları ‘acil durum’

Bence Kay Longstaff’ın kurtulmasının en önemli nedeni, kabin memuru olmasıydı. Sizler hostesleri kapıda ‘hoş geldiniz-güle güle’ diyen, havada ikram yapan görevliler zannedebilirsiniz. Bunlar kabin memurlarının ikincil görevidir. Asıl işleri, acil durumda orada hayat kurtarmaktır. Bir kabin memuru ilk gününden itibaren acil durumlarda ne yapacağını öğrenir. Defalarca uygulamasını yapar. Düzenli olarak sınavlardan geçer. Onlar için acil durumda neler yapılacağı ‘otomatikleşir’, bir hayat stili haline gelir.

Gemiden düşüp kurtulabilir misiniz


Nasıl hayatta kaldı?

DURUMUNU KONTROL ALTINA AL: Kay Longstaff muhtemelen suya düştüğü an ne kadar zor durumda olduğunu anlamıştı. Niye atladığı soru işaretleri taşısa da yaşamayı seçmişti. Denizin ortasında uzun saatler kendisini bekliyordu. Bağırsa veya suda çırpınsa bile gemiden birinin onu fark etme ihtimali çok düşüktü. Yapacağı tek şey beklemekti.

PANİĞE KAPILMA: Durumun bu kadar kötü olduğunu gördüğünde paniğe kapılmadan kendini kontrol etti. Şansına olay yazın yaşandığı için hava ve su sıcaklığı daha yüksekti. Ama üzerinde can yeleği yoktu. Bata çıka enerji kaybediyordu.
m MOTİVASYONUNU KAYBETME: Kurtulacağına inandı. Sabaha kadar şarkı söyledi. Hayatta kalmayı kafasına koymuştu. Motivasyonunu kaybetmedi.

VÜCUDUN BU YÜKE HAZIR MI: Suyun üzerinde uzun süre durabilmek, bunu da düşük sıcaklıkta yapabilmek için güçlü bir vücuda sahip olmak gerekiyordu. Kabin memuru olarak uzun yıllar fiziksel açıdan aktif bir yaşantı içindeydi. Son yıllarda ise yoga yapıyordu. Vücudunu kontrol altına almakta yoganın çok önemli bir katkısı olmuştu.

İLK YARDIM BİLGİN VAR MI: Kabin memurları çok iyi bir ilkyardım eğitimi alır. Sağlık bilgileri çok iyidir. Duran kalbi çalıştırmak, havada doğum yaptırmak gibi zorlu müdahaleleri başarıyla yapabilirler. Kay Longstaff sağlık bilgisini kullanarak soğuk suda ne kadar kalabileceğini tahmin etmiş ve kaslarını çalıştırarak hayata tutunmuştu.

10 BİN METREDEN DÜŞÜP KURTULAN HOSTES

Havacılık tarihindeki kazalarda çok ilginç kurtuluş hikâyelerine rastlanabiliyor. O olaylardan biri de 1972’de yaşanmıştı. Yugoslavya döneminin milli havayolu şirketi JAT’a ait DC9 tipi uçak, Çekoslovakya hava sahasında uçuyordu. Uçağın kargo bölümüne konulan bomba infilak etti. Paramparça olan DC9’un mutfak bölümü ile servis troleyi arasına sıkışan kabin memuru Vesna Vulavic, 10 bin metreden düşmeye başladı. Şansına kuyruk karla kapla bir yamaca çarptı. 27 yolcu ve mürettebattan tek kurtulan oydu. Enkazdan inleme sesi duyan köylüler Vulavic’i buldu. Hastaneye kaldırıldığında komaya girmişti. 10 gün sonra komadan çıktı. Bedeni kırıklar içindeydi. Ama hızla iyileşiyordu. İki yıl sonra JAT’a masa başı görevinde tekrar döndü. En yüksek paraşütsüz düşüp kurtulan kişi olarak Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren Vulavic, iki yıl önce 66 yaşında evinde hayatını kaybetti.

Yazarın Tüm Yazıları