Koronavirüs seyahat tercihlerimizi nasıl etkileyecek?

Bir yılı aşkın süredir dünya Kovid-19 virüsünün neden olduğu salgın ile uğraşıyor. Pek çok ölüme neden olan virüs aynı zamanda ülke ve bireysel ekonomileri de sarstı. Hemen hemen her ülkede seyahat yasağı ve belli gün ve haftalarda karantina uygulaması var. Çoğu ülkede aşı uygulaması başladı, ancak aşının tüm virüse karşı bağışıklık kazandıracak miktarda uygulanması uzun bir süreç olabilir. Aynı zamanda aşı yaptırmak konusunda kararsız bazı kesimlerin oluşu, aşı sonrası bile bazı tedbirlerin devam edecek olması pek çok kişinin önümüzdeki dönemlerde seyahat tercihlerini etkileyecek gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta ‘kesfettik’ Instagram hesabımdan sormuş olduğum “Önümüzdeki dönem seyahat tercihleriniz değişecek mi, nasıl olacak?” sorusuna farklı ve dikkat çekici yanıtlar geldi. Gelen cevaplardan çıkan en belirgin sonuç ise büyük çoğunluğun seyahat tercihlerinin değişecek olması. Gelen yanıtları kısaca özetledim. Umarım özgürce seyahat ettiğimiz günlere kısa zamanda kavuşuruz.

Uçak yerine özel araç

Virüsün kalabalık ve kapalı alanlarda çabuk yayılıyor olması seyahatlere uçak yerine özel araç ile çıkmayı tercih ettiriyor. Aynı şekilde şehirlerarası otobüsle seyahat etmek de tercih dışı kalmış. Hatta sadece otomobil ile gidebilecekleri yurt dışı destinasyonlarını tercih edebileceklerini belirtiyorlar.

Koronavirüs seyahat tercihlerimizi nasıl etkileyecek

Sezon dışı ve popüler olmayan noktalar

Seyahat etmeyi seven, tatillerini şimdiden planlamaya çalışan pek çok kişi yine hastalık nedeniyle daha izole tatil noktalarını tercih edeceklerini belirtiyor. Ayrıca resmi tatiller, yaz ayları gibi dönemlerden ziyade sezon dışı ve mümkün olabildiğince hafta içi seyahat etmek daha güven verici bulunmuş. Bakalım önümüzdeki dönemde kalabalıklardan uzak hangi destinasyonlar keşfedilecek?

Sadece yurt içi ve güvenli şehirler

Koronavirüs nedeniyle yurt içi seyahatlerin kıymeti zaten oldukça artmış durumda. Gelen cevapların çoğunda sadece kendi ülkemde, güvenliğimden emin olduğum şehirlere seyahat edeceğim cevabı çokça verilmişti. Aynı şekilde yurt dışında aşı zorunluluğu olan ülkeler, koronavirüs testine göre giriş izni veren ve vaka sayılarının çok düşük olduğu bazı ülkeler de tercih edilebilecek.

Koronavirüs seyahat tercihlerimizi nasıl etkileyecek

Konaklamada da değişim var

Geçtiğimiz yaz çok büyük oteller yerine butik oteller ve ev kiralama çok popüler hale gelmişti. Önümüzdeki dönemde de popülerliğini koruyacak gibi görünüyor. Soruyu yanıtlayan kişilerin büyük çoğunluğu ev kiralama ve hijyeninden emin oldukları pansiyon ve butik otelleri tercih edeceklerini söyledi. Aynı şekilde karavan ve çadır seçeneği de bu seçeneğin ardından yükseliyor.

Koronavirüs seyahat tercihlerimizi nasıl etkileyecek

Koronavirüs aşısı ve maske

Aşı konusunda çok çeşitli görüşler vardı. Kimisi aşı zorunluluğunun olduğu ülkeleri tercih edecekken kimisi de aşı yaptırmış olmanın zorunlu olmadığı ülkelere seyahat edeceğini belirtmiş. Aynı şekilde tüm ülkelerde aşı uygulaması bittikten sonra seyahat edeceklerle maske takmaya devam ettikçe seyahat etmenin de pek keyfinin kalmadığın söyleyenler de var. Az da olsa aşı olduktan sonra seyahat tercihlerini değiştirmeyecek olanlar yok değil.

Bireysel geziler öne çıkıyor

Yurt içi ya da yurt dışı gezi turlarını tercih etmek istemeyenler çoğunluktayken, kimisi de butik ve hijyen kurallarına dikkat edecek bazı turları tercih edeceklerini belirtmiş. Kalabalık gezilerden ziyade daha az kişiyle çıkılan seyahatler tercihlerin çoğunluğunu oluşturuyor

Yazarın Tüm Yazıları