Parmak yedirtir, dudak uçuklatır

Bir hafta sonu Kayseri’de nasıl geçer? Yanıt veriyorum dolu dolu. Elbette ki koskoca bir ilde bundan çok ama çok daha fazlası var fakat ben size bizzat deneyimlediklerim içinden 10’unu sıralayacağım. Yemeğinden, kayağına, tarihinden alışverişine... Hem büyüleyici hem de ‘aşırı derecede’ doyurucu.

Haberin Devamı

BOZKIR GÜZELDİR

Kayseri ve çevresi Türkiye’de bozkırın en güzel hallerine sahip... Kendim de bozkırda doğdum diye demiyorum ama buradaki coğrafya göz alabildiğine ufka bakabilme fırsatı sunduğundan insana huzur ve dinginlik veriyor.

Parmak yedirtir, dudak uçuklatır

 

Havası kuru ve soğuk. Ama nem olmadığından İstanbul’daki gibi içe işleyen değil deriyi yakan bir soğuk. İnsanı dinç tutuyor. Bu mevsimde kalın giyinmekte fayda var. Ayrıca Kayseri ulaşımı oldukça kolay bir kent... Günde 10’un üzerinde uçak Kayseri’ye iniyor ve en uzun uçuş bir saatten biraz daha fazla sürüyor. Şehir düz, temiz, düzenli ve sakin.

 

Haberin Devamı

ANADOLU YÜCESİ ERCİYES

Zamanın birinde şimdi hangisi olduğunu hatırlamadığım bir kitaptan “Eğer dağlar olmasaydı insanlar yüceliğin ne olduğunu bilmezdi” diye bir cümle kazınmıştı aklıma. Bu sözün yeryüzündeki vücut bulmuş hali Erciyes. Bozkır düzlüğünde yükselen 3 bin 916 metrelik bir dağa baktığınızda insan denen canlının sıradanlığını hatırlıyorsunuz. Bu da bünyedeki kibir, büyüklük, ego gibi birtakım zararlı özellikleri temizliyor. Bozkırın ortasındaki bu dağı her yerden görmek aynı zamanda bakmaya doyamadığınız bir tablo gibi.

 

HALKA KIYAK KAYAK

Parmak yedirtir, dudak uçuklatır


Kayseri Erciyes aynı zamanda memleketimizin önemli kayak merkezlerinden biri... Benim gibi kayağa yeni başlayanlarla birlikte kayakta sınır tanımayanlara da hitap ediyor. Üstelik kayak merkezleri içinde en hesaplısı... Bir kişi kıyafet, kayak ve tüm pistlerin tamamını günlük 100 lira karşılığında kullanabiliyor. Kayak merkezlerinin olmazsa olmazı sucuk-ekmek 5 lira diyeyim gerisini siz anlayın.

“Ayrıca kayak otelleri bütçemi zorlar” diyorsanız şehirde de çok daha ucuz fiyata konaklayabilirsiniz. Şehirden kayak merkezine 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Şık oteller var.Oldukça da uygun. Ben davetlisi olduğumuz Radison Blu Otel’de konakladım (Haftasonu oda kahvaltı 330 TL).

Haberin Devamı

KASAP MUSTAFA'YA CAN FEDA

Parmak yedirtir, dudak uçuklatır

Kayseri’nin et ve hamur ağırlıklı bir mutfağı var. Ama bunu öyle bir marifetle yapıyorlar ki her biri ayrı ayrı rüyanıza girer. Örneğin Kayseri mantısının aklımdan çıkmayacak versiyonunu Kayseri Meslek Edindirme Kursu’nda (KAYMEK) bu işin en maharetli ellerinden yedim.

Kayseri’nin kendine özgü lezzetlerini birçok yerde tadabilirsiniz. Ama ben ille de Kasap Mustafa derim. En sevdiğim türden yemek yenecek yerlerden. Fırın ağzı diye bir yemek yapıyor ki resmen efsane. Sadece bunun için bile Kayseri’ye gidilebilir. Erkek kuzu etinden yaptığı bu yemeği Eskişehir toprağından yapılan kaplarda odun ateşinin buharında pişiriyor. Yemek için bir gün önceden sipariş vermek gerek. Çünkü fırın ağzı boyutuna göre üç ya da altı saatte pişiyor. Tel (0352) 2212149.

 

Haberin Devamı

DERİN TARİH

Kentin bilinen tarihi MÖ 5000’lere kadar uzuyor. Sadece Kayseri’nin değil Anadolu tarihine de ışık tutan Kültepe, Kayseri Ovası’nın kuzeydoğusunda, Karahöyük Köyü’nün sınırları içinde. Bölge ‘Kapadokya’ olduğundan Kayseri’de de bol miktarda etkileyici yeraltı şehirleri bulunuyor. Şu ana kadar 11 yeraltı şehrinin haritası çıkarılmış durumda.

Parmak yedirtir, dudak uçuklatırKayseri Arkeoloji Müzesi

Talas’ta ki yeraltı şehrini gezebilirsiniz. Ayrıca şehirde Kayseri Arkeoloji Müzesi, Atatürk Evi, Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi, Ahi Evran Sanatkârlar Müzesi ve Kadir Has Kent ve Mimar Sinan Müzesi gibi birçok müze var. Kayseri’nin tarihi aynı zamanda Anadolu’nun tarihi olduğundan gezebildiğiniz kadarını gezin.

 

Haberin Devamı

SULTANLARIN AVLADIĞI SULTANSAZLIĞI

Develi ve Yeşilhisar ilçeleri sınırlarında yer alan Sultansazlığı, Kayseri’ye gidenler için illa ki görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Bir kere insana inanılmaz huzur veren, “Memleketimiz ne kadar da güzel” dedirten bir yer. Sazlıkların arkasında görülen başı karlı Erciyes Dağı manzarası buranın kendine has ışığı nedeniyle olağanüstü güzel... Alan tatlı ve tuzlu suyu bir arada barındırıyor ve tam da göç yollarının kesiştiği noktada. Yani binlerce kuş için hayati önemi var. Bir zamanlar bataklıkla mücadele, köylüye tarım alanı kazandırma gibi niyetlerle canına okunmuş olsa da şu anda çok iyi bakılıyor ve kıymeti biliniyor. Bunu bile görmek insana kendini iyi hissettiriyor. Bir de göreceğiniz bir yığın canlının sizde yaratacağı hissiyatı düşünün...

Haberin Devamı

GESİ BAĞLARI'NDA DOLANDIM

Parmak yedirtir, dudak uçuklatır

Meşhur ‘Gesi bağları’ türküsü Kayseri Gesi beldesi kökenli. Bağ deyince aklınıza üzüm bağları gelmesin. Kayseri için bağ, türlü çeşit meyve ağaçlarının yer aldığı geniş bahçeler demek. Gesi de tam böyle bir yer. Kış olmasına ve ağaçlar yapraklarını dökülmesine karşın oldukça güzel bir yer. Buraya kadar gitmişken güvercinlikleri de mutlaka görün. Beldenin hemen yukarısında yer alan bu yapılar bölge insanının doğaya zarar vermeden doğadan nasıl yararlandığına güzel örnek.

 

SİNAN'IN MAHARETİ EVİNDE SAKLI

Parmak yedirtir, dudak uçuklatır

Kayseri’de beni en çok etkileyen Mimar Sinan’ın köyü Ağırnas oldu. Eğer siz de benim gibi Sinan hayranıysanız ve onu anlamak gibi bir niyetiniz varsa mutlaka bu köye uğrayın. Sinan 22 yaşına kadar bu köyde yaşamış ve taş işçiliğini burada öğrenmiş. Köyde halen taş işçiliğinin müthiş örnekleri var. Sinan’ın evinin orijinal kalmış alt katını gezdikten sonra Sinan’ın nasıl Sinan olduğunu gayet iyi anlıyorsunuz. Evin alt katı bir yeraltı şehrine açılıyor. Evet, zekâ önemli ama her zeki insan da bir Sinan olamıyor. Öğrenmenin ve emeğin değerini unutmamak gerek.

 

KAPUZBAŞI ŞELALESİ

Parmak yedirtir, dudak uçuklatır


Türkiye’nin en etkileyici şelalelerinden biri olan ‘Kapuzbaşı Şelalesi’ Kayseri’nin Yahyalı ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Aladağ’ın zirvelerindeki kar ve buzun suyundan beslenen şelale Uganda’daki Victoria çağlayanından sonra en yüksek ikinci şelale konumunda. Dağın kalbinden büyük bir debiyle fışkıran suları izlerken kendinizi ‘Yüzüklerin Efendisi’ filmindeki sahnelerden birinin içinde hissedebilirsiniz, şaşırmayın.

 

YOLU YOK ALIŞVERİŞ EDECEKSİN

Kayseri’ye gidip de alışveriş yapmadan dönmek mümkün mü? Elbette ki hayır... Hiçbir şey almaya niyetli değildim ama eve döndüğümde aldığım şeylere hayret ettim. Kayseri’nin esnafı kadar işini severek yapan, ürününü heyecanla anlatan başka bir esnafa denk gelmedim. Onların mahareti de bu. İster isteyin, ister istemeyin... Alışveriş yapıp döneceksiniz. Ama bunu dert de etmeyin. Fiyatlar uygun, ürün kaliteleri şahane. Sucuk, mantı, pastırma bu kentte alışveriş denince ilk akla gelenler. Meraklıysanız Bünyan ve Yahyalı halıları da satın alabilirsiniz.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları