Şehir içinde 192 km hız yapabilir misiniz?

BİR çok sürücü başlıktaki sorunun cevabını bulabilmek için aracıyla deneme yapmanın dahi çılgınlık olduğunu düşünebilir.

Ama gelin görün ki, Ankara şehir merkezinde tam 192 kilometre hıza ulaşan sürücü kameralarla tespit edildi.
Meçhul sürücünün ilginç hız öyküsü, geçtiğimiz günlerde Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya’nın, gazetecilerle
düzenlediği toplantıda gündeme geldi.

Rekortmen sürücüyü aradı

Çatalkaya, basın mensuplarına radar kameralarının çalışma sistemine ilişkin bilgiler verirken, bir sürücünün Etimesgut’tan, AŞTİ istikametine giden yol üzerinde 192 kilometre hız yaptığının tespit edildiğini anlattı. Rekor hızın kameraya yansıyan görüntülerini izlediğinde hayretler içinde kaldığını söyleyen Çatalkaya, hemen araç sahibinin kayıtlarını istediğini ifade etti. Çatalkaya olayı gazetecilere şöyle özetledi:

“Bir insanın kendi hayatını ve trafikteki diğer insanların hayatını nasıl olur da bu kadar hiçe saydığına anlam veremedim.
Sürücünün neden bu kadar hız yaptığını öğrenmek için araç kayıtlarında bulunan iletişim numarasını kendim aradım.
Telefona çıkan kişi, otomobilin sahibinin burun ameliyatında olduğunu söyleyince, konuyu anlatıp, ekiplere hemen plakaya ceza kesilmesi için talimat verdim.”

Trafikteki inanılmaz tehlike

Bu örnekten yola çıkan Çatalkaya, hız kameralarının sürücülere tuzak kurmak amacıyla faaliyete geçirilmediğine özellikle
dikkat çekti. Çatalkaya, ilginç bilgiler verdiği toplantıda, bir gün içinde radar kameralarına tam 16 bin 800 kırmızı ışık ihlalinin, iki bin 700 hız ihlalinin yansıdığını da söyledi.

Çatalkaya’nın verdiği bu rakamları şöyle bir düşündüğümüzde, trafikte ne kadar büyük tehlike içinde olduğumuzu görmek zor değil. Bu anlamda, radar kameralarının insan hayatı için önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

Amacımız ceza kesmek değil

EMNİYET Müdürü aynı toplantıda sürücülere ceza kesmenin kendilerini memnun etmediğini ifade ederek şunları söyledi:
“Amacımız sürücülerimize ceza kesmek değil. Onları trafik kurallarına uymaya sevk etmek. Bunun içinde kameraların etkili olacağını düşünüyoruz. Kanunun bize verdiği yetkileri sonuna kadar kullanarak kazaların önüne geçmeye çalışıyoruz.”
Yazarın Tüm Yazıları