RAMAZANDA AĞIZ KOKUSUNU GİDERMENİN YOLLARI

RAMAZAN ayı gelince oruç tutanların önemli sorunu ağız kokusudur.

Haberin Devamı

Oruç tutacak okuyucularımızın basit önerileri dikkate alarak bu sorunu hafifletmeleri veya yok etmeleri mümkündür.
Sabah uyanıldığında açlık nedeniyle sindirim kanalında biriken gazlar ve dilin arka bölümünde üreyen bakterilerin sebep olduğu ağız kokusu ortaya çıkabilir. Kahvaltı yapmak, dişleri fırçalamak, ağız gargaraları kullanmak sabah oluşan bu kokunun geçmesi için yeterlidir
 Ağızda mevcut diş çürükleri ve diş taşları ve uyumu bozulmuş eski köprüler ağız kokusuna neden olur. Bu nedenle ramazan öncesi diş hekimine giderek diş tedavileriniz tamamlanmalı ve özellikle diş taşları temizlenmelidir.
Ramazan boyunca şekerli, yağlı ve aşırı baharatlı, , yumurta, sucuk, sosis, pastırma çikolata, kek gibi yiyeceklerden kaçının. Bu tür gıdalar terleme ve solunum yoluyla dışarı atıldıklarından nefesin kötü kokmasına sebep olurlar.
Çay, kahve, kola gibi çok fazla kafein içeren içecekler mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Bu içecekler idrar söktürücü özellikleri nedeniyle vücutta su kaybını arttırır ve ağızda kuruluk yapar. Bu da ağız kokusunu tetikler. Sahurda liften zengin sebze, meyve, fasulye, nohut gibi gıdaları tercih edin. Sigaradan mümkün olduğunca uzak kalın.

Haberin Devamı

DİLİNİZİ MUTLAKA FIRÇALAYIN

Temizlenmemiş diş yüzeyi ve diş aralarında biriken bakteriler ağız kokusunu arttırmaktadır. Sahur ve iftar sonrası dişlerin ve özellikle dilin fırçalanması, ağız gargaraları, diş ipi kullanımı ağız kokusunu önleyecektir. Dilin yüzeyi oldukça pürüzlüdür ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir ortamdır. Bu açıdan dilin fırçalanması ayrı bir önem taşır. Gün içerisinde macunsuz şekilde diş ve dilin fırçalanmasının da yararı vardır.
 Sahurda ve iftardan sonra bol su tüketmek gerekir. İftar ve sahurda bol su içerek tükürük yapısını daha akışkan hale getirebilirsiniz. Sahurdan sonra karanfil veya taze nane yenebilir. Uygun yiyeceklere ve içeceklere tarçın katılabilir.

AĞIZ KOKUSUNU GİDEREN YİYECEKLER

Limon: Limonu keserek emebilirsiniz. Bulunduğunuz ortam bu davranışa uygun değilse, soda limon içebilirsiniz. Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir.
Maydanoz ve biberiye: Taze maydanozun ve biberiyenin nefesi tazeleme özelliği bulunur. Elma, armut, havuç, turp: Nefes tazelemekte ve temizlemekte bu gıdalar etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta hoş bir tat bırakırlar.
Nane, tarçın, karanfil: Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulara karşı etkilidir. Tarçın da genellikle kabukları vasıtasıyla bu etkiyi gösterir. Tarçın veya nane içeren aromalı sakızlarda benzer özellikler taşır.
Yoğurt: Günde bir iki kere yiyeceğiniz yoğurt ağız içerisindeki çürük yumurta kokusunu veren hidrojen sulfütü yok etmeye yardımcı olur. Ramazan ayının bereket, sağlık ve huzur getirmesi dileğiyle…..

Yazarın Tüm Yazıları