Poligon

Reşit ÇAĞLAYANGİL
Haberin Devamı

Sanal savaşçılar

ÜLKEMİZDE kabus haline gelen ‘Trafik Canavarı’na İzmirli bir grup gönüllü de internette savaş başlattı. Web sayfasının üyeleri arasında bilimadamları, işadamları, trafik mağdurları, basın, polis temsilcileri bulunuyor. Üyeler, fikir alışverişinde bulunuyor, düşüncelerini aktarıp aksak yönleri ortaya koyarak, çözüm yolları arıyor.

Herkese açık

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Hamit Hancı'nın öncülüğünde oluşturulan site, henüz 1.5 aylık olmasına rağmen üye sayısı 130'u geçti. Sitenin herkese açık olduğunu ve ‘‘Bize katılmak için sevdiklerinizi kaybetmeyi beklemeyin’’ sloganıyla yola çıktığını söyleyen Hancı, ‘‘Bu çalışmalarda tek amaç tamamen özgür bir ortamda, trafik sorununun çözümüne gönül vermiş kişi ve kuruluşları biraraya getirip, iletişimi artırmak ve ortak amaçlar doğrultusunda ne yapabileceğimize karar vermektir. Gruba katılmak için, seviyeli ve saygılı tartışma dışında ön şart yok. Grubumuz herkese açık ve trafiği temsil edenler, trafik acısını yaşayanlar, bilimsel çalışma yapanlar, bunları halka duyuranlar biraradayız’’ diyor.

Sitenin adresi şöyle;

‘‘http://www.egroups.com/group/trafik’’

Bu arada trafik gönülleri sitelerinde ‘‘Gündüzleri de farını yak’’ kampanyası başlatılıyor. Kampanyanın büyük katılım bulup amaca ulaşacağına inanıyorum.

Hocaya plaket

İZMİR Terörle Mücadele Şubesi görevlilerine ‘‘Konuşma eğitimi ve diksiyon’’ kursu veren TRT emekli spikerlerinden Halil İbrahim Balkaş'a, plaket verildi. Terörden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Tekin, Balkaş'a teşekkür edip plaket verirken, ‘‘Polis olarak her alanda kendimizi yenilemeli ve geliştirmeliyiz. Bu nedenle personelimizi çeşitli kurslarla bilgilendiriyoruz’’ dedi.

Haklarınızı biliyor musunuz?

İnsanca yaşama hakkı (Anayasa, Madde 17)

‘‘İNSANCA yaşama, maddi ve manevi varlığınızı koruma ve geliştirme hakkına sahipsiniz. Size hiç kimse işkence ve eziyet yapamaz; insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamazsınız.’’ (İstanbul Emniyeti Web Sitesi'nden)

Polisin umudu başka bahara

EMNİYET Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülemedi. Terfi ve atamaları, özlük haklarını yeniden düzenleyen tasarı, alt komisyonda görüşülüp İçişleri Komisyonu'na sevkedilmişti. Hafta içinde toplanan komisyonda çoğunluk sağlanamayınca görüşme ertelendi ve TBMM de tatile girdi. Polisin, yeni yasama yılını beklemekten başka çaresi kalmadı.

Fahri ordusuna 90 yeni katılım

TRAFİĞİN denetlenmesinde etkin güç olarak kullanılan ve kurallara uymayanların korkulu rüyası olan fahri trafik müfettişlerinin sayısı İzmir'de 90 artacak. Emniyet Müdürlüğü'ne fahri trafik müfettişi olmak için başvuranlardan 90'ı uygun görüldü. Bu kişilere iki hafta sonra İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik görevlilerince 20 saat ders verilecek. İzmir'de şimdi 909 fahri trafik müfettişi var. Müfettişler 1999'da 35.767 sürücünün hatasını tesbit edip, 130 milyar lira ceza yazılmasını sağladı. 2000'in ilk dört ayında ise 17.451 sürücü hakkında tutanak tutup 212 milyar lira ceza yazdırdılar. Bir ildeki fahri trafik müfettişi sayısı, o ilin trafik tesciline kayıtlı araç sayısının binde biri oranında belirlenir.

TEBESSÜM

TRAFİK kuralsızlığı o kadar yaygındı ki, Dedektif Haydar'ın görev yaptığı ilin valisi, kurallara uyan sürücülerden bazılarını parayla ödüllendirme kararı aldı. Yine trafik ekipleriyle yol kontrolü yapan Haydar, biri bayan üç kişinin bulunduğu otomobili durdurdu.

Sürücüye, ‘‘Emniyet kemerini takmışssınız, para ödülü kazandınız, tebrik ederim’’ dedi. Şaşkınlığını atan sürücü gülümserken, Dedektif Haydar'ın ‘‘Peki bu parayla ne yapacaksın’’ sorusuna, ‘‘Artık, sürücü kursundan bir ehliyet alırım’’ yanıtını verdi.

Şaşırma sırası Dedektif Haydar'a gelirken, sürücünün yanında oturan kadn söze karıştı: ‘‘Siz ona aldırmayın memur bey, içince böyle sapıtır.’’ Arka koltukta oturan ve uykusundan uyanan erkek ise Haydar'ı görünce, ‘‘Ben size çaldığımız otomobille yola çıkmayalım demedim mi’’ diye çıkışır. Bu sırada bagajdan bir ses gelir, ‘‘Sınırı geçtik mi?’’

Önce kulaklarına inanamayan, ancak kısa sürede şaşkınlığı atan Dedektif Haydar, arkadaşlarını yardıma çağırıp, otomobildekileri gözaltına alır ve başarılı çalışmalarından dolayı ödüllendirilir.

Yazarın Tüm Yazıları